Κυρία εναντίον Βασίλισσας: Η ιστορία των αναμετρήσεών τους στο Champions League

2018-03-18 15:43

Την περασμένη Παρασκευή (16/3) πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των προημιτελικών του φετινού Champions League, με την κληρωτίδα να βγάζει ένα από τα πιο… κλασσικά ζευγάρια στην ιστορία της διοργάνωσης, αφού για μία ακόμη φορά Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης θα τεθούν αντιμέτωπες στα «αστέρια», λίγους μήνες μάλιστα μετά το αντάμωμά τους στον περσινό τελικό του Κάρντιφ. Οι δύο ομάδες θα βρεθούν για τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε σεζόν, ενώ συνολικά έχουν παίξει 19 φορές η μία κόντρα στην άλλη στην κορυφαία διοργάνωση, με τη «Γιούβε» να έχει 8 νίκες, τη Ρεάλ 9 και 2 παιχνίδια να έχουν λήξει ισόπαλα. Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως τις 4 τελευταίες φορές που η ιταλική ομάδα έχει βρει μπροστά της τη «βασίλισσα» σε νοκ άουτ παιχνίδια, έχει πάρει ισάριθμες προκρίσεις. Μέσα από το αφιέρωμά μας θα δούμε μία μία τις φορές που συναντήθηκαν αυτές οι δύο ομάδες και θα θυμηθούμε παράλληλα τις μεγάλες στιγμές που μας χάρισαν τα προηγούμενα χρόνια.

1961-62: Στις 14/2/1962 τέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία αντιμέτωπες σε επίσημο παιχνίδι Γιουβέντους και Ρεάλ. Ήταν για τα προημιτελικά του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τη σπουδαία ομάδα των «μπιανκονέρι» (είχε αποκλείσει νωρίτερα τον Παναθηναϊκό) με τους Ομάρ Σίβορι και Τζον Τσαρλς να έχει μεγάλες βλέψεις στη διοργάνωση και την απόλυτη κυρίαρχο των πρώτων χρόνων στον θεσμό, Ρεάλ Μαδρίτης (κατακτούσε συνεχώς το τρόπαιο τα πρώτα πέντε χρόνια), να θέλει ξανά μετά από απουσία ενός έτους να φτάσει ως τον τελικό. Στο πρώτο παιχνίδι στο Τορίνο η Ρεάλ νίκησε 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Ντι Στέφανο, όμως στον επαναληπτικό, ο μεγάλος σταρ της «Γιούβε», Ομάρ Σίβορι, σκόραρε για να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα και να κάνει τελικά τη Γιουβέντους την πρώτη ομάδα που νικάει τη Ρεάλ στο «Μπερναμπέου» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έτσι λοιπόν, η πρόκριση θα παιζόταν σε ουδέτερη έδρα, η οποία θα ήταν το «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού. Εκεί η αποστολή της Γιουβέντους έφτασε με το τρένο καθώς ο Σίβορι φοβόταν τα αεροπλάνα και έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω καιρού, μπήκε… ζαλισμένη στο γήπεδο και γνώρισε την ήττα με 3-1 από τους «μερένχες (1’ Φέλο, 65’ Ντελ Σολ, 82’ Τεχάδα-33’ Σίβορι). Οι Μαδριλένοι έφτασαν μέχρι τον τελικό, τον οποίο όμως αυτή τη φορά έχασαν κόντρα στη Μπενφίκα του τρομερού Εουσέμπιο, η οποία πανηγύρισε τη δεύτερη συνεχόμενη κούπα της.

1986-87: Χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να ανταμώσουν ξανά Ρεάλ και Γιουβέντους, αυτή τη φορά για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η «βασίλισσα» προερχόταν από δύο σερί επιτυχίες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1985, 1986) και ήθελε να δείξει ότι έχει επιστρέψει και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ η Γιουβέντους είχε πάρει το τρόπαιο το 1985 στον μαύρο τελικό του «Χέιζελ» και είχε ως στόχο να το κατακτήσει ξανά. Ένα γκολ του Μπουτραγκένιο έκρινε το πρώτο ματς στη Μαδρίτη υπέρ της Ρεάλ αλλά στη ρεβάνς του Τορίνο η «Γιούβε» απάντησε με το ίδιο σκορ (1-0) χάρη σε ένα γρήγορο τέρμα του Καμπρίνι. Το εισιτήριο για τα προημιτελικά θα κρινόταν αυτή τη φορά στα πέναλτι, εκεί όπου οι Μαδριλένοι ήταν πιο ψύχραιμοι και πήραν την πρόκριση.

1995-96: Το 1996 είχε έρθει η ώρα για τη Γιουβέντους να φτάσει στη δεύτερη κατάκτηση του τροπαίου, με τη διοργάνωση να ονομάζεται πλέον Champions League, νικώντας στα πέναλτι τον πρωταθλητή Ευρώπης της περασμένης χρονιάς, Άγιαξ, στον τελικό της Ρώμης. Πρώτα όμως χρειάστηκε να αποκλείσει για πρώτη φορά τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τις δύο ομάδες να συναντιούνται στα προημιτελικά. Τι κι αν οι «μερένχες» νίκησαν αρχικά στο «Μπερναμπέου» με 1-0 χάρη σε τέρμα του Ραούλ, οι «μπιανκονέρι» γύρισαν την κατάσταση υπέρ τους στον επαναληπτικό και επικράτησαν 2-0 με τέρματα του νεαρού τότε αστέρα της «Κυρίας», Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, και του Μικέλε Παντοβάνο.

1997-98: Για πρώτη φορά στην ιστορία, Ρεάλ και Γιουβέντους θα διασταύρωναν τα ξίφη τους σε έναν τελικό, το 1998 στο Άμστερνταμ. Η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι έπαιρνε μέρος σε τελικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενώ η Ρεάλ για πρώτη φορά μετά το 1981. Οι προσδοκίες σε αυτό το παιχνίδι ήταν μεγάλες, όμως το θέαμα ήταν κακό και τελικά αρκούσε μία φάση, ένα σουτ από κοντά του Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς, για να στέψει τη Ρεάλ ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 32 ολόκληρα χρόνια και να βάλει τέλος στη μακρά περίοδο ξηρασίας της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

    Ο Μιγιάτοβιτς στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και χαρίζει στη Ρεάλ το πρώτο της Champions League μετά από 32 χρόνια

 

2002-03: Πέντε χρόνια μετά το αντάμωμά τους στον τελικό, οι δυο ομάδες τα είπαν και πάλι αυτή τη φορά για τα ημιτελικά του θεσμού. Η Ρεάλ των «galacticos» που ήθελε να υπερασπιστεί το στέμμα της καθώς είχε πάρει τη 9η κούπα της στον τελικό της Γλασκώβης την περασμένη χρονιά, κόντρα σε μια σπουδαία Γιουβέντους με παίκτες όπως ο Ντελ Πιέρο, ο Μπουφόν, ο Νέντβεντ και ο Τρεζεγκέ, με τους δύο συλλόγους να μας προσφέρουν δύο πολύ όμορφα παιχνίδια. Στο πρώτο ματς του «Μπερναμπέου», Ρονάλντο και Ρομπέρτο Κάρλος χάρισαν με τέρματά τους τη νίκη στη Ρεάλ, όμως ο Τρεζεγκέ είχε ισοφαρίσει προσωρινά και το 2-1 άφηνε αρκετές ελπίδες για ανατροπή στους «μπιανκονέρι». Όπως και έγινε, αφού στο «Ντέλε Άλπι» οι Ιταλοί επικράτησαν με 3-1 (12’ Τρεζεγκέ, 43’ Ντελ Πιέρο, 73’ Νέντβεντ-89’ Ζιντάν), με τον Πάβελ Νέντβεντ, που εκείνη τη χρονιά κατέκτησε και τη «Χρυσή Μπάλα», να κάνει φοβερό ματς αλλά να χάνει τον τελικό κόντρα στη Μίλαν στο Μάντσεστερ εξαιτίας μιας κίτρινης κάρτας που πήρε για ένα φάουλ στον ΜακΜάναμαν στο κέντρο του γηπέδου. Η Γιουβέντους ηττήθηκε στη συνέχεια στα πέναλτι από τους «ροσονέρι» και έφυγε με άδεια χέρια από έναν ακόμη τελικό, τον τρίτο στη σειρά.

    Ο Νέντβεντ κάνει το 3-0 για τη Γιουβέντους και σφραγίζει το εισιτήριο για τον τελικό, στον οποίο όμως ο ίδιος δεν πήρε μέρος

 

2004-05: Δύο χρόνια μετά, η «Γηραιά Κυρία» φτάνει και πάλι σε μια ανατροπή στην έδρα της κόντρα στη Ρεάλ, αυτή τη φορά για τη φάση των «16». Η κεφαλιά του Ελγκέρα κρίνει το πρώτο παιχνίδι υπέρ της «βασίλισσας» με 1-0, όμως στη ρεβάνς του Τορίνο ο Τρεζεγκέ σκόραρε στο 75ο λεπτό για να στείλει το ματς στην παράταση, εκεί όπου ο Ζαλαγιέτα τέσσερα λεπτά πριν το τέλος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για να κάνει το 2-0 και να χαρίσει την πρόκριση στη Γιουβέντους. Για τη Ρεάλ, αυτή θα ήταν η πρώτη από τις έξι σερί χρονιές συνολικά που θα έμενε εκτός από τη φάση των «16» της διοργάνωσης.

2008-09: Το 2008 οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες για πρώτη φορά στη φάση των ομίλων. Η Γιουβέντους επέστρεψε εκείνη τη χρονιά στο Champions League μετά την περιπέτειά της στη Serie B δύο χρόνια νωρίτερα λόγω του σκανδάλου «Calciopolis» και το έκανε με εκκωφαντικό τρόπο, τουλάχιστον στους ομίλους, αφού νίκησε και στα δύο παιχνίδια με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πρώτα συναντήθηκαν στο «Ολίμπικο» του Τορίνο, εκεί όπου οι «μπιανκονέρι» νίκησαν με 2-1 χάρη σε ένα εκπληκτικό γκολ του Ντελ Πιέρο και άλλο ένα του Αμάουρι. Το μόνο που κατάφερε η Ρεάλ ήταν μειώσει με τέρμα του Φαν Νίστελρόι. Το παιχνίδι της Μαδρίτης όμως ήταν μία μεγάλη παράσταση του σπουδαίου Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, από τις τελευταίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο «Πιντουρίκιο» άνοιξε αρχικά το σκορ στο 17’ με ένα αριστερό σουτ και στο 67’ έκανε το 0-2 με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αναγκάζοντας το κοινό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» να του χαρίσει ένα μοναδικό standing ovation την ώρα τις αντικατάστασής του στις καθυστερήσεις του αγώνα.

    Ο Ντελ Πιέρο αποθεώνεται από τους φίλους της Ρεάλ μετά το προσωπικό του σόου στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου"

 

2013-14: Πέντε χρόνια αργότερα, Γιουβέντους και Ρεάλ βρέθηκαν και πάλι στον ίδιο όμιλο του Champions League. Στο ματς του «Μπερναμπέου» τα πάντα κρίθηκαν στο πρώτο μισάωρο, αφού μόλις στο 4’ ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε για τη Ρεάλ και άνοιξε λογαριασμό κόντρα στη «Γιούβε» (έχει 7 γκολ σε 5 παιχνίδια με τους Ιταλούς), ο Φερνάντο Γιορέντε ισοφάρισε στο 22’ αλλά στο 29’ και πάλι ο Πορτογάλος με πέναλτι αυτή τη φορά διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Λίγες μέρες αργότερα, η Γιουβέντους υποδέχθηκε τους «μερένχες» στο ολοκαίνουριο πλέον «Juventus Stadium» και ο Αρτούρο Βιντάλ άνοιξε το σκορ με εκτέλεση πέναλτι στο 42’, για να έρθει ο Ρονάλντο να ισοφαρίσει στο 52’, στην πιο παραγωγική μέχρι τώρα χρονιά της καριέρας του στο Champions League, αφού σταμάτησε στα 17 γκολ. Η Ρεάλ έφτασε στην ανατροπή με τον Μπέιλ, όμως ο Γιορέντε κατάφερε να διαμορφώσει το τελικό 2-2. Οι «μπιανκονέρι» δεν κατάφεραν καν να περάσουν από τον όμιλο, γνωρίζοντας καταδικαστική ήττα από τη Γαλατάσαραϊ στην Τουρκία (σε ένα παιχνίδι που διεκόπη στο 31’ λόγω χιονόπτωσης και συνεχίστηκε την άλλη μέρα το μεσημέρι), ενώ η Ρεάλ συνέχισε την πορεία της προς την πολυπόθητη «decima», που κατέκτησε στον τελικό της Λισσαβώνας με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης.

2014-15: Ένα βήμα πριν τον τελικό του Βερολίνου, «μπιανκονέρι» και «μερένχες» βρέθηκαν και πάλι σε έναν ημιτελικό μετά από 12 χρόνια. Η Γιουβέντους έβαλε τις βάσεις για την πρόκρισή της νικώντας με 2-1 στο πρώτο ματς στο Τορίνο (8’ Μοράτα, 57’ Τέβες-11’ Ρονάλντο) και στη ρεβάνς, παρά το ότι η «βασίλισσα» προηγήθηκε με πέναλτι του Ρονάλντο και έχασε ευκαιρίες για να σφραγίσει την πρόκρισή της σε έναν δεύτερο σερί τελικό, είδε αυτήν την πρόκριση να φεύγει μέσα από τα χέρια της όταν ο Μοράτα, τον οποίο είχε παραχωρήσει στην ιταλική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, «πάγωσε» το «Μπερναμπέου» με το τέρμα του στο 57ο λεπτό. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος και η Γιουβέντους πέρασε μετά από 12 χρόνια στον τελικό αλλά βίωσε μία ακόμη απογοήτευση καθώς ηττήθηκε με 3-1 από την εκπληκτική Μπαρτσελόνα του «MSN» (της τριάδας Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ), που κατέκτησε το τρεμπλ εκείνη την περίοδο. Πάντως, οι "μπιανκονέρι" πέταξαν έξω για τέταρτη συνεχόμενη φορά τη Ρεάλ σε νοκ άουτ παιχνίδια και παραμένουν ακόμη μέχρι σήμερα η τελευταία ομάδα που έχει αποκλείσει τη "βασίλισσα" στο Champions League. 

2016-17: Τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες ήταν φυσικά ο τελικός του περασμένου Ιούνη στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Η Γιουβέντους έψαχνε τον πρώτο της τίτλο μετά από το 1996, ενώ η Ρεάλ ήθελε να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Champions League που κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο. Ο Ρονάλντο άνοιξε το σκορ στο 20’, όμως ο Μάντζουκιτς ισοφάρισε επτά λεπτά αργότερα με ένα από τα ομορφότερα τέρματα που έχουμε δει ποτέ σε τελικούς της διοργάνωσης. Το ημίχρονο έληξε 1-1, όμως στα αποδυτήρια της «Γιούβε» έγινε ο κακός χαμός όπως έγινε γνωστό αργότερα, με τον Μπονούτσι να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον προπονητή του και κάποιους από τους συμπαίκτες του, (ο κυριότερος λόγος που αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα το καλοκαίρι), με αποτέλεσμα η πρωταθλήτρια Ιταλίας να βγει αγνώριστη στο δεύτερο μέρος και να γίνει.. έρμαιο στις ορέξεις της «βασίλισσας», η οποία πέτυχε τρία γκολ (61’ Κασεμίρο, 64’ Ρονάλντο, 90’ Ασένσιο). Εκείνη τη βραδιά, η Ρεάλ έγραψε ιστορία με τη δεύτερη συνεχόμενη κούπα της και δωδέκατη συνολικά, ενώ η Γιουβέντους έφυγε με σκυμμένο κεφάλι για πέμπτο στη σειρά τελικό.

    Η Ρεάλ Μαδρίτης διέλυσε με 4-1 τη Γιουβέντους στον τελικό του Κάρντιφ και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δωδέκατη φορά

 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω