Με το βλέμμα στη Ρωσία

2017-11-16 13:35

Μετά και την πρόκριση του Περού τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/11) συμπληρώθηκε πια το παζλ των τριάντα δύο ομάδων που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου το ερχόμενο καλοκαίρι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Πλέον, έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των ομάδων που θα παλέψουν για τη διάκριση στα ρωσικά γήπεδα και παρόλο που μας χωρίζουν ακόμη αρκετοί μήνες μέχρι τη σέντρα του 21ου Μουντιάλ, μπορούμε να ρίξουμε μια πρώτη ματιά σε μια διοργάνωση που είναι δεδομένο πως θα μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Η τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση και θα είναι ασφαλώς η πιο ηχηρή απουσία του Μουντιάλ, όπως και η τρεις φορές φιναλίστ Ολλανδία, που πήρε την τρίτη θέση στην προηγούμενη διοργάνωση. Όλα τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα όμως θα είναι στη Ρωσία. Η πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της και να γίνει η πρώτη ομάδα μετά τη Βραζιλία το 1958 και 1962 που κατακτά δύο συνεχόμενες φορές το τρόπαιο. Από τα μεγάλα φαβορί θεωρείται και η φιναλίστ του Euro 2016 Γαλλία, με τους “τρικολόρ” να διαθέτουν ένα εξαιρετικό ρόστερ με πολλές λύσεις σε όλες τις θέσεις. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, θα κυνηγήσει τη διάκριση και σε παγκόσμιο επίπεδο, διαθέτοντας ομάδα που συνδυάζει εμπειρία και πολλούς νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ακόμη, η ανανεωμένη Ισπανία θέλει να αφήσει πίσω της την αποτυχία του 2014 και να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνίστριας, ενώ ισχυρή υποψηφιότητα για να φτάσει ψηλά θέτει ασφαλώς και το Βέλγιο, με την εκπληκτική φουρνιά του να μοιάζει πιο έτοιμη από ποτέ για το μεγάλο βήμα.

Όσον αφορά τους πεντάκις πρωταθλητές κόσμου Βραζιλιάνους, θα προσπαθήσουν σε αυτό το Μουντιάλ να ξεπλύνουν τη ντροπή εκείνου του 7-1 από τη Γερμανία μπροστά στο κοινό τους, διαθέτοντας πάντως μια ομάδα που έκανε περίπατο στα προκριματικά και που έχει εντυπωσιάσει με τη σταθερότητά της μετά το κάζο του 2014. Αντιθέτως, εφιάλτης ήταν τα προκριματικά για τη φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ Αργεντινή, η οποία αν και φλέρταρε έντονα με τον αποκλεισμό, κατάφερε την τελευταία αγωνιστική να πάρει την πρόκριση και έτσι η παρέα του Λιονέλ Μέσι θα είναι στη Ρωσία και θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να φτάσει επιτέλους στην επιτυχία και να εξιλεωθεί για τους συνεχόμενους χαμένους τελικούς.

    Το βαρύτιμο τρόπαιο δίπλα στην Telstar, την επίσημη μπάλα της διοργάνωσης

 

Πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις, υπάρχουν και ομάδες που μπορεί να μας εκπλήξουν ευχάριστα. Η Αγγλία, μετά τις αλεπάλληλες “σφαλιάρες” στις μεγάλες διοργανώσεις, έχει ένα πολλά υποσχόμενο σύνολο που απαρτίζεται από μερικούς εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν στην Premier League τα τελευταία χρόνια, και το μεγάλο ερώτημα θα είναι και πάλι αν μπορεί επιτέλους να κάνει τη διαφορά σε ένα σπουδαίο ραντεβού. Ακόμη, οι πάντα υπολογίσιμες Ελβετία και Μεξικό, η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, η Ουρουγουάη των Σουάρες και Καβάνι, η Κολομβία των Φαλκάο και Χάμες, η Κροατία του Λούκα Μόντριτς, η Δανία του Κρίστιαν Έρικσεν και η Σερβία που διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα φουρνιά είναι ομάδες που αξίζει να προσέξουμε.

Μπορούμε να πούμε επίσης πως αυτό είναι το Μουντιάλ των μεγάλων επιστροφών. Το Περού ήταν η τελευταία χρονικά ομάδα που προκρίθηκε και θα πάρει μέρος για πρώτη φορά μετά το 1982, η Αίγυπτος επιστρέφει μετά από είκοσι οκτώ χρόνια και το Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, το Μαρόκο μετά από είκοσι και το 1998 στη Γαλλία και η Σενεγάλη θα πάρει για δεύτερη φορά μέρος στη διοργάνωση, με την παρθενική της συμμετοχή να έρχεται το 2002 σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία, όταν και έφτασε ως τα προημιτελικά! Επίσης, Πολωνία και Τυνησία επιστρέφουν μετά το 2006 και το Μουντιάλ της Γερμανίας. Τέλος, για πρώτη φορά θα ζήσουν την εμπειρία μιας τέτοιας διοργάνωσης η Ισλανδία των 330.000 κατοίκων, που έγινε και το μικρότερο έθνος που συμμετέχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς και ο Παναμάς.

Όπως είναι λογικό, ολόκληρος ο πλανήτης θα κινείται σε ρυθμούς Μουντιάλ τους επόμενους μήνες. Την 1η Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η κλήρωση για τη φάση των ομίλων, με τις ομάδες να έχουν χωριστεί ήδη σε γκρουπ δυναμικότητας, ενώ η σέντρα είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου, σε μια διοργάνωση που θα διαρκέσει τριάντα δύο μέρες, μέχρι και τον μεγάλο τελικό της Μόσχας στις 15 Ιουλίου. Μέχρι τότε, οι φίλοι του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο θα περιμένουν με ανυπομονησία να ζήσουν τις μεγάλες στιγμές που δεδομένα θα μας προσφέρει ένα ακόμη Παγκόσμιο Κύπελλο.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω