Μέσι και Αργεντινή, μια ιστορία χωρίς happy end
2015-07-31 14:34Ο Αλέξις Σάντσες ευστοχεί στο τελευταίο πέναλτι για τη Χιλή, χαρίζει το πρώτο Κόπα Αμέρικα στην ιστορία της εθνικής του ομάδας και στέλνει ένα ολόκληρο έθνος στους επτά ουρανούς. Λίγα μέτρα πιο πίσω, στο κέντρο του γηπέδου, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη, Λιονέλ Μέσι, φεύγει για ακόμη μία φορά με σκυμμένο το κεφάλι από διοργάνωση στην οποία φοράει το εθνόσημο.
Τέσσερις Χρυσές Μπάλες, τέσσερα Champions League, επτά πρωταθλήματα Ισπανίας και πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και της Primera Division είναι μόνο κάποια από τα αμέτρητα επιτεύγματα του Μέσι, συλλογικά και ατομικά, στη διάρκεια της τεράστιας μέχρι τώρα καριέρας του ως παίκτης των “μπλαουγκράνα”. Σε κάθε συζήτηση όμως για το τι έχει καταφέρει ο βραχύσωμος “μάγος” μέχρι σήμερα, πάντα μπαίνει στη ζυγαριά και η πορεία του με την εθνική ομάδα της χώρας του, η οποία από πλευράς τίτλων είναι το δίχως άλλο αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία του σε συλλογικό επίπεδο.
Δέκα καλοκαίρια πίσω, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων του 2005 στα γήπεδα της Ολλανδίας, ο 18χρονος τότε Λιονέλ Μέσι συστήνεται στο ποδοσφαιρικό κοινό παίρνοντας την Αργεντινή από το χέρι και οδηγώντας την στον τίτλο, μαζί με μια φουρνιά ποδοσφαιριστών που αργότερα θα συναντούσε και στην εθνική Ανδρών, όπως ο Πάμπλο Σαμπαλέτα και ο Σέρχιο Αγουέρο. Στο τουρνουά εκείνο μάλιστα, ο Μέσι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης και πρώτος σκόρερ και έδειξε ένα δείγμα των δυνατοτήτων του που ο πλανήτης έμελλε να απολαύσει αμέτρητες φορές στα επόμενα χρόνια.
Έκτοτε όμως, σε έξι μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες ο Μέσι πήρε μέρος με την εθνική ομάδα Ανδρών της Αργεντινής, δεν κατάφερε ποτέ να την οδηγήσει στην κατάκτηση ενός τροπαίου, μετρώντας μάλιστα δύο συνεχόμενους χαμένους τελικούς μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Η ευθύνη βέβαια για τις αποτυχίες της “αλμπισελέστε” τα τελευταία χρόνια βαραίνει και όλους όσοι πλαισίωσαν την ομάδα στα εκάστοτε τουρνουά (παίκτες, προπονητές κλπ), όμως όταν μιλάμε για τον Λιονέλ Μέσι είναι λογικό να τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του και να επωμίζεται το βάρος μιας αποτυχίας, όπως ακριβώς θα πιστωνόταν τα εύσημα μιας ενδεχόμενης επιτυχίας. Ας δούμε λοιπόν τα πεπραγμένα του άσου της Μπαρτσελόνα-και κατ' επέκταση της Αργεντινής-στις έξι τελευταίες διοργανώσεις στις οποίες πήρε μέρος ο Λιονέλ Μέσι.
Μουντιάλ 2006-Γερμανία
Το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2006 ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία πήρε μέρος με την εθνική ομάδα Ανδρών ο Μέσι. Σε ηλικία 19 ετών, μπορεί να μην είχε ρόλο βασικού στην ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν, κατάφερε πάντως να γράψει ιστορία στο παιχνίδι κόντρα στη Σερβία, μιας και έγινε ο νεότερος παίκτης της Αργεντινής που παίρνει μέρος σε Μουντιάλ, ενώ στα 15 λεπτά που αγωνίστηκε πρόλαβε να μοιράσει μια ασίστ και να σκοράρει ένα γκολ, που τον έβαλε στην έκτη θέση των νεότερων σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Η “αλμπισελέστε” έφτασε μέχρι τα προημιτελικά εκείνης της διοργάνωσης, με τον Μέσι να βλέπει από τον πάγκο τον αποκλεισμό από τη διοργανώτρια Γερμανία στα πέναλτι, μιας και δε χρησιμοποιήθηκε ούτε λεπτό στον αγώνα.
Κόπα Αμέρικα 2007-Βενεζουέλα
Ένα χρόνο μετά, είχε έρθει η ώρα ο Μέσι να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο πρώτο του Κόπα Αμέρικα στα γήπεδα της Βενεζουέλας. Ο ρόλος του στην εθνική είχε πια αναβαθμιστεί, ο μικρός “μάγος” σκόραρε δύο γκολ και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία της Αργεντινής ως τον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί, όμως, για κακή του τύχη περίμενε η Βραζιλία με... άγριες διαθέσεις, αφού η “σελεσάο” δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Αργεντινούς, διαλύοντάς τους με 3-0. Τουλάχιστον ο Μέσι παρηγορήθηκε κάπως με το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη του τουρνουά.
Μουντιάλ 2010-Νότιος Αφρική
Το καλοκαίρι του 2010 ο Μέσι είχε καθιερωθεί πια ως ο κορυφαίος στον κόσμο εκείνη την εποχή και με το νούμερο 10 πλέον στην πλάτη και τον Ντιέγκο Μαραντόνα προπονητή, οι Αργεντίνοι πόνταραν πολλά επάνω του για να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή. Μάταια όμως, καθώς τόσο ο Μέσι (δε βρήκε δίχτυα ούτε σε ένα ματς) όσο και ολόκληρη η Αργεντινή ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και η παρουσία της στη Νότιο Αφρική έληξε με έναν οδυνηρό αποκλεισμό και πάλι από τους Γερμανούς, με 4-0.
Κόπα Αμέρικα 2011-Αργεντινή
Η διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα το καλοκαίρι του 2011 φιλοξενήθηκε στην Αργεντινή και φυσικά όλοι περίμεναν την “αλμπισελέστε” να πάρει τον πρώτο της τίτλο από το 1993 και να τον πανηγυρίσει μέσα στην έδρα της, μπροστά στο κοινό της. Παρ' όλα αυτά, η πορεία της στη διοργάνωση ήταν απογοητευτική, αφού έμεινε εκτός χάνοντας στα πέναλτι από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ουρουγουάη, στην προημιτελική φάση. Όσο για τον Μέσι; Έμεινε και πάλι άσφαιρος, χωρίς να καταφέρει να εντυπωσιάσει στη διοργάνωση και οι συζητήσεις για το πόσο κατώτερος των περιστάσεων έδειχνε φορώντας τη φανέλα της Αργεντινής σε σύγκριση με τις εμφανίσεις του στη Μπαρτσελόνα έρχονταν ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο.
Μουντιάλ 2014-Βραζιλία
Το περσινό καλοκαίρι, η εθνική ομάδα της Αργεντινής είχε μπροστά της μία τεράστια πρόκληση. Διαθέτοντας ένα εκπληκτικό ρόστερ-κυρίως από τη μέση και μπροστά-, με τον Μέσι στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (27 ετών) και με τη διοργάνωση να διεξάγεται στη Βραζιλία, η κατάκτηση του Μουντιάλ ήταν ένα όνειρό για κάθε Αργεντινό. Προερχόμενος από μία μάλλον πολύ μέτρια σεζόν στη Βαρκελώνη, ο Μέσι ήξερε εκ των προτέρων πως μεγαλύτερη συγκυρία για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα πιθανότατα δε θα ξαναέβρισκε. Ήταν πολύ καλός στη φάση των ομίλων, σκοράροντας τέσσερα γκολ σε τρία παιχνίδια, και όλοι πίστεψαν πως αν συνέχιζε έτσι θα άφηνε το στίγμα του στη διοργάνωση, οδηγώντας την Αργεντινή στον τίτλο. Στα νοκ άουτ παιχνίδια όμως δεν έκανε τόσο αισθητή την παρουσία του, παρ' όλα αυτά η “αλμπισελέστε” έφτασε μέχρι τον μεγάλό τελικό. Εκεί την περίμενε ο κακός της δαίμονας τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία, η οποία επικράτησε με 1-0 στην παράταση, αφήνωντας τον Μέσι να αποχωρεί με το κεφάλι σκυμμένο για ακόμα μια φορά από μεγάλη διοργάνωση. Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης που του απονεμήθηκε δεν τον παρηγόρησε ούτε στο ελάχιστο, χώρια που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για το κατά πόσο το άξιζε.
Κόπα Αμέρικα 2015-Χιλή
Και φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι και στο Κόπα Αμέρικα που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Χιλής και ολοκληρώθηκε χθες. Η Αργεντινή μπήκε ξανά ως το πολύ μεγάλο φαβορί και ήθελε μόλις ένα χρόνο μετά τον χαμένο τελικό του Μουντιάλ να σηκώσει επιτέλους ένα τρόπαιο και να ξορκίσει τα φαντάσματα των περασμένων διοργανώσεων. Ο Μέσι “σκόραρε μόλις ένα γκολ από πέναλτι στο παιχνίδι της πρεμιέρας με την Παραγουάη και “κουβάλησε” ξανά την “αλμπισελέστε” μέχρι το τέλος, εκεί που την περίμενε η διοργανώτρια Χιλή. Ο άσος της Μπαρτσελόνα έκανε το καθήκον του ευστοχώντας στο δικό του πέναλτι όταν ο τελικός πήγε στη “ρωσική ρουλέτα”, είδε όμως τους Ιγκουαΐν και Μπανέγα να αστοχούν στα δικά τους και έναν ακόμη τίτλο να κάνει φτερά.
Θα καταφέρει ποτέ ο 28χρονος άσος να πάρει έναν τίτλο με την εθνική ομάδα της χώρας του, αφού δεν τα έχει καταφέρει έως τώρα; Στο επετειακό Κόπα Αμέρικα που θα γίνει του χρόνου είναι αμφίβολο ακόμη αν θα πάρει μέρος ενώ στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία θα είναι 31 ετών, επομένως οι ευκαιρίες λιγοστεύουν. Και σε μερικά χρόνια από τώρα, όταν πια θα έχει κρεμάσει τα παπούτσια του, το μηδέν στα τρόπαια που θα έχει κατακτήσει με την εθνική θα αντισταθμίζει πάντα τα σπουδαία επιτεύγματά του σε συλλογικό επίπεδο και θα κρατάει πάντα ανοικτή τη συζήτηση για το αν όντως είναι ο κορυφαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής που είδε ο πλανήτης αλλά και την αναπόφευκτη σύγκριση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα αναφορικά με το τι έχει καταφέρει φορώντας το εθνόσημο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω