Μεταγραφές 2015-16: Οι κινήσεις που δεν έγιναν
2015-09-03 14:45Η θερινή μεταγραφική περίοδος για το 2015 είναι πια παρελθόν και στη διάρκεια αυτής είδαμε για ακόμη ένα καλοκαίρι να πραγματοποιούνται σπουδαίες μεταγραφές ανά την Ευρώπη και να δαπανώνται για άλλη μια φορά τεράστια ποσά προκειμένου οι ομάδες να καλύψουν τα κενά στο ρόστερ τους. Όλα τα κενά; Όχι όπως αποδείχθηκε, γιατί παρά το μεγάλο πάρε δώσε και αυτό το καλοκαίρι, κάποιες μεταγραφές παρέμειναν... όνειρα και κάποια σχέδια για ενίσχυση σε συγκεκριμένες θέσεις που υπήρχε ανάγκη έμειναν στο συρτάρι. Στο παρακάτω αφιέρωμα θα δούμε από ποιές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες περιμέναμε κάποιες συγκεκριμένες μεταγραφικές κινήσεις αυτό το καλοκαίρι, όμως μείναμε με την... προσμονή.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Κέιλορ Νάβας, Κλάιν, Χούμελς, Σέρχιο Ράμος, Οταμέντι, Ρόμπεν, Μπέιλ, Πέδρο, Νεϊμάρ, Μίλερ, Κέιν. Οι παραπάνω ποδοσφαιριστές θα μπορούσαν να αποτελούν την κορυφαία ενδεκάδα των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όμως, γιατί ούτε ένας από αυτούς δε θα συνεχίσει φέτος την καριέρα του στο “Ολντ Τράφορντ”. Οι “κόκκινοι διάβολοι” θέλουν αυτή τη χρονιά να επιστρέψουν δυναμικά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος στην Αγγλία και στο Champions League και γι' αυτό ενεπλάκησαν σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια το καλοκαίρι που μας πέρασε, χωρίς όμως τα περισσότερα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Βέβαια, η Γιουνάιτεντ προχώρησε σε μεταγραφές και μάλιστα πολύ σημαντικές (Ντεπάι, Νταρμιάν, Σβαϊνστάιγκερ, Σνάιντερλιν, Ρομέρο, Μαρσιάλ) όμως τα μεγάλα κενά στο ρόστερ, στη θέση του σέντερ μπακ και στην επίθεση, ο Φαν Χάαλ δεν τα κάλυψε και οι χειρισμοί του Ολλανδού τεχνικού έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε μερίδα φιλάθλων της ομάδας.
Ο Χούμελς προτίμησε να μείνει στη Ντόρτμουντ, ο Ράμος ανανέωσε τελικά με τη Ρεάλ και ο Οταμέντι κατέληξε στη συμπολίτισσα Σίτι, έτσι οι “μπέμπηδες”, που δε φρόντισαν να ενισχύσουν την άμυνά τους με κανέναν άλλον παίκτη, θα μείνουν τη φετινή χρονιά με δίδυμο τους Σμόλινγκ και τον κατά συνθήκη σέντερ μπακ Μπλιντ. Όσο για την επίθεση, με τους Φαν Πέρσι, Τσιτσαρίτο και Φαλκάο να είναι πια παρελθόν, η ομάδα είχε μείνει με τον ευρισκόμενο σε περίοδο... ξηρασίας Γουέιν Ρούνεϊ μπροστά (έχει 10 ματς να σκοράρει στην Premier League) και πολλοί περίμεναν τη μεταγραφή ενός... βαρβάτου σέντερ φορ. Τελικά, αποκτήθηκε ο Άντονι Μαρσιάλ από τη Μονακό (σε μια μεταγραφή που μπορεί να φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ!), ένας παίκτης που μπορεί να έχει πολύ μεγάλο ταλέντο, δεν παύει όμως να είναι ένας 19χρονος που θα κουβαλάει πάνω του την ταμπέλα της ακριβότερης μεταγραφής teenager στην ιστορία και είναι ένα ερωτηματικό το αν και πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί στην Αγγλία.
Ο Ματς Χούμελς αποτέλεσε έναν από τους πολλούς φετινούς μεταγραφικούς πόθους που δεν εκπληρώθηκαν για τη Γιουνάιτεντ
Άρσεναλ
Μπορεί η μεταγραφή του Πετρ Τσεχ από την Τσέλσι να προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στις αρχές του καλοκαιριού, όμως το υπόλοιπο της μεταγραφικής περιόδου δεν επεφύλαξε καμία άλλη συγκίνηση για τους φίλους της Άρσεναλ. Και δεν είναι ότι δεν είχε ανάγκη για μεταγραφές. Το ρόστερ της ομάδας... φωνάζει πως χρειάζεται ενίσχυση στη θέση του φορ, όμως από τη στιγμή που η προσπάθεια για την απόκτηση του βασικού στόχου, Καρίμ Μπενζεμά, στην οποία αναλώθηκε η Άρσεναλ όλο το καλοκαίρι, δεν απέδωσε καρπούς, δεν έγινε καμία άλλη κίνηση για να δυναμώσει η γραμμή κρούσης. Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, οι “κανονιέρηδες” έκαναν προσπάθεια και για την απόκτηση του Καβάνι τις τελευταίες ώρες των μεταγραφών αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια τους στην Premier League οι Λονδρέζοι έχουν βρει δίχτυα μόλις τρεις φορές και η αλήθεια είναι πως αν η Άρσεναλ ήθελε φέτος να έχει περισσότερες πιθανότητες για το κάτι παραπάνω (δηλαδή τον τίτλο στην Αγγλία) θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε φροντίσει να ενισχυθεί με ένα πρωτοκλασάτο σέντερ φορ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, τα βρετανικά Μέσα ήδη εδώ και μέρες... σατυρίζουν τη μη κινητοποίηση του Αρσέν Βενγκέρ στο μεταγραφικό παζάρι και η Άρσεναλ έγινε η μόνη ομάδα από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που δεν προχώρησε σε καμία μεταγραφή πλην τερματοφύλακα αυτό το καλοκαίρι.
"Η Ρεάλ είναι το σπίτι μου". Με αυτήν την ανάρητησή του στο twitter και αυτή τη φωτογραφία ο Καρίμ Μπενζεμά έβαλε φρένο στις ορέξεις της Άρσεναλ και των οπαδών της.
Τσέλσι
Αξιόπιστο μπακ απ του Κουρτουά ο Μπέγκοβιτς, στοίχημα που αν βγει θα ισχυροποιήσει την επίθεση ο Φαλκάο, παίκτης που θα βοηθήσει τα μέγιστα και το απέδειξε από το πρώτο κιόλας ματς ο Πέδρο, επενδύσεις για το μέλλον οι Κένεντι και Μπαμπά, όμως ο Μουρίνιο είχε εντοπίσει εδώ και καιρό το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας και γι' αυτό επιθυμούσε την απόκτηση ενός σέντερ μπακ από το πάνω ράφι. Διακαής πόθος του Πορτογάλου τεχνικού ήταν ο Ραφαέλ Βαράν της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν όμως οι άνθρωποι της Τσέλσι συνειδητοποίησαν πως μια τέτοια μεταγραφή είναι αδύνατον να γίνει, στράφηκαν στην περίπτωση του μόλις 21χρονου μα ήδη βασικού στην Έβερτον και διεθνή με την Ανδρών της Αγγλίας, Τζον Στόουνς. Παρά το γεγονός πως ο Στόουνς κατέθεσε αίτημα μεταγραφής στα “ζαχαρωτά” και η μετακίνησή του στο “Στάμφορντ Μπριτζ” θεωρούνταν θέμα χρόνου, αυτή δε συνέβη ποτέ. Εντωμεταξύ, η πρωταθλήτρια Αγγλίας έχει κάνει κάκιστο ξεκίνημα στο νέο πρωτάθλημα και η άμυνά της βρίσκεται σε σύγχυση, έχοντας δεχθεί εννέα γκολ σε τέσσερα παιχνίδια (!), κι ας ήταν πέρσι η καλύτερη στο Νησί. Στις τελευταίες ώρες των μεταγραφών οι “μπλε” προχώρησαν στην απόκτηση του σέντερ μπακ της Ναντ, Παπί Τζιλομποτζί, ο οποίος μπορεί να καλύψει κάποιες “τρύπες” όμως σίγουρα δεν είναι το μεγάλο όνομα που περίμεναν οι φίλοι των Λονδρέζων.
Ρεάλ Μαδρίτης
Ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το ανεπανάληπτο φιάσκο της μεταγραφής του Ντε Χέα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι “μερένχες” προσπαθούσαν όλο το καλοκαίρι να φέρουν τον Ισπανό γκολκίπερ στο “Μπερναμπέου” για να συμφωνήσουν τελικά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος και να τον χάσουν λόγω της... εκπρόθεσμης δήλωσης της μεταγραφής του στην ισπανική Ομοσπονδία! Το ποιά από τις δύο πλευρές ευθύνεται για αυτήν την ιστορική γκάφα είναι κάτι που ίσως και να μη μάθουμε ποτέ, όμως το βέβαιο είναι πως η όλη αυτή υπόθεση πήγε πίσω κάποια άλλα μεταγραφικά θέματα της “βασίλισσας”, όπως η απόκτηση ενός εφεδρικού αριστερού μπακ αλλά και ενός σέντερ φορ. Ο δανεισμός του Φάμπιο Κοεντράο στη Μονακό άφησε τη Ρεάλ με μόνο καθαρόαιμο αριστερό αμυντικό τον Μαρσέλο και ως μπακ απ του τον... Αρμπελόα, ενώ από τη στιγμή που ο Μπενζεμά παρέμεινε στο ρόστερ, οι φίλοι της ομάδας περίμεναν την απόκτηση ενός ακόμη επιθετικού που θα μπορεί να ξεκουράζει τον Γάλλο, όμως μάταια. Στις μεταγραφές αυτές που δεν έγιναν προσθέστε την απώλεια του Ντε Χέα και την απουσία ενός πραγματικά μεγάλου ονόματος από τα φετινά αποκτήματα της Ρεάλ και θα συμφωνήσετε και εσείς πως αυτό δεν ήταν το καλοκαίρι του Φλορεντίνο Πέρεθ.
Ο Νταβίντ Ντε Χέα το επόμενο πρωί της ακύρωσης της μεταγραφής του στη Ρεάλ. Μία εικόνα χίλιες λέξεις...
Γιουβέντους
Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ ιδιαίτερο για τη Γιουβέντους. Η “Μεγάλη Κυρία”, που προέρχεται από την πιο επιτυχημένη της σεζόν τα τελευταία χρόνια φτάνοντας πολύ κοντά στο τρεμπλ, αποχαιρέτησε τους Πίρλο, Τέβες και Βιντάλ και βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκε με πολλές μεταγραφές και σε πολλές θέσεις, αναζητούσε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ένα “δεκάρι” μεγάλης κλάσης (ουσιαστικά έναν αντι-Βιντάλ), όμως είδε τη Βόλφσμπουργκ να της παίρνει μέσα από τα χέρια τον μεγάλο της στόχο, Γιούλιαν Ντράξλερ. Τελικά, την τελευταία μέρα των μεταγραφών έκανε δικό της τον Ερνάνες από την Ίντερ, όμως τόσο ο Βραζιλιάνος όσο και οι περισσότερες φετινές μεταγραφές της Γιούβε αποτελούν ερωτηματικά για το πόσο θα βοηθήσουν την πρωταθλήτρια Ιταλίας να διατηρηθεί στην κορυφή, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει με δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στη Serie A.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω