Μια διοργάνωση για... δύο

2015-07-31 14:39

Όταν το καλοκαίρι έρχεται και η δράση στα πρωταθλήματα ολοκληρώνεται, τότε η μόνη ποδοσφαιρική.... διέξοδος όσων αγαπούν το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο είναι οι διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, με τα μεγάλα αστέρια να αφήνουν κατά μέρος τις υποχρεώσεις τους με τους συλλόγους τους και συνεχίζουν να προσφέρουν θέαμα με τη φανέλα των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων.

 

Το φετινό καλοκαίρι λοιπόν, ελλείψει διεξαγωγής ενός Μουντιάλ ή Euro, δύο διοργανώσεων που τραβούν τα περισσότερα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο, μοιραία το ενδιαφέρον στράφηκε στη διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα, που διεξήχθη στα γήπεδα της Χιλής και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες και βρήκε την οικοδέσποινα να πανηγυρίζει τον παρθενικό της τίτλο.

 

Αμέσως μετά τη λήξη του Κόπα Αμέρικα, όμως, ξεκίνησε μία άλλη, λιγότερο δημοφιλής διοργάνωση που ακούει στο όνομα Gold Cup, και δεν είναι φυσικά άλλη από το Πρωτάθλημα Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Μία διοργάνωση η οποία μετράει μόλις 24 χρόνια ζωής και μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως μία διοργάνωση για... δύο.

 

Η 13η διοργάνωση του Gold Cup (διεξάγεται κάθε δύο χρόνια) φιλοξενείται στις Ηνωμένες Πολιτείες (όπως και κάθε άλλη φορά) και στον Καναδά και αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως τα προηγούμενα 12 τουρνουά έχουν βρει νικητή έξι φορές το Μεξικό και πέντε φορές τις ΗΠΑ, ενώ μόλις μία φορά το χρυσό τρόπαιο έχει πάει σε χέρια... τρίτων, συγκεκριμένα στην εθνική ομάδα του Καναδά, το 2000. Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν προξενεί σε κανέναν εντύπωση, αφού οι υπόλοιπες ομάδες που παίρνουν συνήθως μέρος στη διοργάνωση (Ονδούρα, Αϊτή, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ και άλλες) δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για συγκροτήματα με τις εμπειρίες και τις πλούσιες παραστάσεις από μεγαλύτερες διοργανώσεις που διαθέτουν οι ΗΠΑ και το Μεξικό.

 

Δε χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε πως και στο φετινό Gold Cup οι δύο αυτές ομάδες είναι τα μεγάλα φαβορί για να φτάσουν ως την κατάκτηση του τροπαίου. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιά από τις δύο θα καταφέρει να φτάσει πρώτη στη γραμμή του τερματισμού. Οι ΗΠΑ του Γιούργκεν Κλίνσμαν μπήκαν σε αυτή τη διοργάνωση ως η νικήτρια ομάδα του προηγούμενου Gold Cup και φυσικά ο μεγάλος στόχος είναι να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της και να φτάσει το Μεξικό σε κατακτήσεις. Οι “γιάνκις” έχουν κάνει σαφέστατα βήματα προόδου αφού τα τελευταία έξι χρόνια έχουν να επιδείξουν τη δεύτερη θέση στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2009 και δύο προκρίσεις στη φάση των “16” στα δύο τελευταία Μουντιάλ, ενώ και στα φιλικά προετοιμασίας τα πήγαν εξαιρετικά, με αποκορύφωμα τη νίκη τους επί των παγκόσμιων πρωταθλητών Γερμανών στην Κολωνία.

 

Από την άλλη, το Μεξικό πήρε μέρος ως προσκεκλημένη ομάδα στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα, όμως το συγκρότημα του Μιγκέλ Ερέρα, που στηρίχθηκε κυρίως σε παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα, απογοήτευσε και δεν πέρασε καν από τη φάση των ομίλων. Για την “τρι” πάντως, ήταν φανερό πως το Κόπα Αμέρικα ήταν απλώς το πιο δυνατό στάδιο προετοιμασίας για τη συμμετοχή στη διοργάνωση της ομοσπονδίας όπου ανήκει κανονικά, το Gold Cup της CONCACAF. Ενισχυμένο πλέον άλλωστε με τους... “ευρωπαίους” παίκτες του, όπως ο Έκτορ Ερέρα της Πόρτο, οι αδερφοί Ντος Σάντος της Βιγιαρεάλ ο Βέλα της Ρεάλ Σοσιεδάδ ή ο Οτσόα της Μάλαγα, το Μεξικό μπαίνει στη διοργάνωση ως φαβορί και θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μόλις ένα χρόνο πριν, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αυτή η ομάδα έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την πανίσχυρη Ολλανδία στους “16”.

 

Μπορεί κάποια άλλη ομάδα να μπει σφήνα σε αυτές τις δύο; Η λογική λέει πως πολύ δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο, εκτός και αν η Κόστα Ρίκα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη αυτού του κατά τα άλλα προβλέψιμου θεσμού, όπως έκανε και στο περσινό Μουντιάλ όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά αποκλείοντας και την Εθνική μας στα πέναλτι. Ποιότητα διαθέτει και με παίκτες όπως ο Μπράιαν Ρουίς ή ο Τζόελ Κάμπελ μπροστά μπορεί να κάνει ζημιές, όμως ο τραυματισμός του Κέιλορ Νάβας λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της στη διοργάνωση ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τους Κοσταρικανούς, αφού ο γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης αποτελούσε εγγύηση κάτω από τα δοκάρια.

                                                                                                                                                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω