Μια πρώτη ματιά στα κορυφαία πρωταθλήματα

2017-08-16 15:58

Η Premier League έκανε ήδη (πολύ εντυπωσιακή) πρεμιέρα, στο πρωτάθλημα Γαλλίας έχουν διεξαχθεί ήδη δύο αγωνιστικές, ενώ το Παρασκευοσαββατοκύριακο που μας έρχεται έχουμε σέντρα σε Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία. Έχοντας πλέον μπει σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς, το blog μας θα επιχειρήσει να κάνει μια μικρή εκτίμηση για το τι περιμένουμε να δούμε φέτος στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε ό, τι έχει να κάνει κυρίως με τη μάχη του τίτλου και τις ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.


 

Premier League: Προβλέψεις απαγορεύονται

Κατά γενική ομολογία, η Premier League είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη, έτσι λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ποιά ομάδα θα κόψει πρώτη το νήμα τη φετινή σεζόν. Η... γνωστή εξάδα (Τσέλσι, Τότεναμ, Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ) είναι βέβαιο πως θα πρωταγωνιστήσει, αφού είναι δύσκολο για κάποια άλλη ομάδα να μπει σφήνα σε αυτές, αν και υπάρχουν ομάδες που και πολλά λεφτά έχουν ξοδέψει και πιο δυνατές αναμένεται να παρουσιαστούν, όπως για παράδειγμα η Έβερτον. Βέβαια, και πέρσι όλοι εκτιμούσαν πως θα έχουμε ένα εξαιρετικά αμφίρροπο πρωτάθλημα και εν τέλει αποδείχθηκε πως η Τσέλσι πήρε διά περιπάτου τον τίτλο, ωστόσο φέτος τα πράγματα ενδέχεται να είναι διαφορετικά. Οι “μπλε” έχουν τα θέματά τους, υπέστησαν ήττα σοκ στην πρεμιέρα από τη Μπέρνλι μέσα στο “Στάμφορντ Μπριτζ” και ο Κόντε γκρινιάζει επειδή δεν έγιναν οι μεταγραφές που ήθελε, έστω κι αν οι Λονδρέζοι απέκτησαν παίκτες όπως ο Μοράτα και ο Μπακαγιόκο για την επίθεση και το κέντρο αντίστοιχα. Κανείς δεν πρέπει να τους ξεγράψει πάντως, αφού αν η Τσέλσι αποκτήσει και πάλι συνοχή σαν ομάδα μπορεί τον δεύτερο σερί τίτλο. Ο ανταγωνισμός πάντως αναμένεται μεγάλος.

Στα μάτια των περισσότερων, φαβορί μοιάζουν οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ. Στη Σίτι, ο Γκουαρντιόλα γνωρίζει πλέον τι εστί αγγλικό ποδόσφαιρο αφού διανύει τη δεύτερη χρονιά της θητείας του στο “Etihad” και στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε την ευκαιρία να φτιάξει την ομάδα του όπως εκείνος επιθυμούσε, ενισχύοντας την άμυνα στα άκρα (Γουόκερ, Ντανίλο, Μεντί) και προσθέτοντας μία ακόμη λύση στην ήδη πλούσια μεσοεπιθετική γραμμή του (Μπερνάρντο Σίλβα). Οι άνθρωποι των “πολιτών” περιμένουν από αυτόν τον τίτλο φέτος, καθώς η περίοδος χάριτος φαίνεται πως έχει τελειώσει. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον Μουρίνιο στη Γιουνάιτεντ. Παραδοσιακά, η δεύτερη χρονιά του Πορτογάλου σε μια ομάδα είναι και η πιο επιτυχημένη του και οι φίλοι των “μπέμπηδων” περιμένουν αυτό να επαληθευτεί και τώρα. Οι “κόκκινοι διάβολοι” έκαναν ξανά πανάκριβες μεταγραφές (Λουκάκου, Λίντελοφ, Μάτιτς), η πρεμιέρα τους ήταν άκρως ενθαρρυντική (4-0 τη Γουέστ Χαμ με ωραίο ποδόσφαιρο) και στο “Ολντ Τράφορντ” δε θα συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από τον τίτλο φέτος.

Πιο πίσω σε πιθανότητες βρίσκεται η Άρσεναλ, η οποία βέβαια δε θα έχει το Champions League φέτος και μπορεί να ρίξει το βάρος της στο πρωτάθλημα, αν κρατήσει όμως Σάντσες και Οζίλ, σε συνδυασμό με τη μεταγραφή του Λακαζέτ, θα παρουσιαστεί αρκετά δυνατή από τη μέση και μπροστά αλλά ζήτημα θα είναι τα μετόπισθεν. Επίσης, η Λίβερπουλ, που είναι μια εξαιρετική ομάδα από τη μέση και μπροστά με απίστευτη ταχύτητα (προσέθεσε και τον Σαλάχ) και θα διατηρήσε αυτό της το χαρακτηριστικό ακόμη κι αν ο Κουτίνιο πάει τελικά στη Μπαρτσελόνα, η άμυνά της όμως μπάζει νερά από πέρυσι (φάνηκε και στο 3-3 με τη Γουότφορντ) και είναι επιτακτική η ανάγκη απόκτησης ενός κεντρικού αμυντικού-ηγέτη για να μπορέσει να έχει ελπίδες για κάτι μεγάλο φέτος. Τέλος, υπάρχει και η Τότεναμ, που μπορεί να μην έχει το ειδικό βάρος της φανέλας των υπολοίπων, πρόκειται όμως για μια εξαιρετική ομάδα που δεν έχει κάνει έως τώρα μεταγραφές αφού είναι σχεδόν υπερπλήρης. Πέρσι ήταν η μόνη ομάδα που απείλησε κάπως την Τσέλσι για τον τίτλο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε φέτος αν μπορεί να κάνει την υπέρβαση.


 

La Liga: Η έτοιμη Ρεάλ και η Μπάρτσα που ψάχνεται

Ο τίτλος στην Ισπανία θα είναι-εκτός απροόπτου-και πάλι υπόθεση μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, εκτός κι αν η Ατλέτικο, εκ του ολοκαίνουριου γηπέδου της ορμώμενη αλλά χωρίς μεταγραφές στο πρώτο μισό της σεζόν λόγω της απαγόρευσης, μπορέσει να τις βάλει πάλι σε μπελάδες. Η Ρεάλ Μαδρίτης διανύει μία θριαμβευτική περίοδο από τη στιγμή που κάθισε στον πάγκο της ο Ζινεντίν Ζιντάν, έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων δύο συνεχόμενα Champions League και το περσινό πρωτάθλημα. Φέτος δείχνει πως συνεχίζει από κει που ξεκίνησε, κατακτώντας ξανά το Σούπερ Καπ Ευρώπης (2-1 τη Γιουνάιτεντ) και όντας το απόλυτο φαβορί να πάρει και το ισπανικό Σούπερ Καπ μετά το 3-1 μέσα στο “Καμπ Νου”. Οι αλλαγές στην ομάδα είναι ελάχιστες για ένα ακόμη καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι αποχωρίστηκε παίκτες που αποτελούσαν λύσεις από τον πάγκο (Χάμες, Μοράτα, Ντανίλο, Πέπε) και παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν έχει έμπειρα μπακ απ στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα και του επιθετικού, ο Ζιντάν δεν “καίγεται” για μεταγραφές, δίνοντας και ψήφο εμπιστοσύνης σε πολλούς νεαρούς (Χεσούς Βαγιέχο, Μάρκος Γιορέντε, Τεό Ερνάντες, Θεμπάγιος, Μαγιοράλ). Η “βασίλισσα” άλλωστε θα έχει και φέτος την ίδια βασική ενδεκάδα και η ομοιογένεια μπορεί να είναι το κλειδί για ακόμη μία επιτυχημένη σεζόν.

Η μεγάλη της αντίπαλος, Μπαρτσελόνα, έχει πολλά θέματα να λύσει αντιθέτως. Η μετακίνηση του Νεϊμάρ στην Παρί έχει αναστατώσει το κλίμα στην ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε και η κατάσταση έγινε χειρότερη μετά το “στραπάτσο” από τη Ρεάλ στο Σούπερ Καπ. Οι “μπλαουγκράνα” είναι φανερό πως χρειάζονται ενίσχυση, καθώς οι μεταγραφές των Ντεουλοφέου, Σεμέδο και Παουλίνιο δε φαίνεται να μπορούν να της εξασφαλίσουν από μόνες τους την επιτυχία και όλα θα κριθούν από το τί είδους έκβαση θα έχουν οι υποθέσεις των Κουτίνιο και Ντεμπελέ, οι οποίοι είναι οι μεγάλοι στόχοι για να καλύψουν το κενό του Νεϊμάρ. Αν αποκτηθούν, τότε η Μπαρτσελόνα ισχυροποιείται αφάνταστα από τη μέση και μπροστά, αν οι Καταλανοί δούνε τις πόρτες κλειστές σε δύο ακόμη μεταγραφικές τους επιθυμίες, η γκρίνια θα γίνει πιο έντονη στη Βαρκελώνη. Ο Βαλβέρδε πάντως έχει αρκετή δουλειά μπροστά του να κάνει, όπως το να συμμαζέψει την άμυνα, να βελτιώσει την κυκλοφορία στο κέντρο αλλά και να βρει το σωστό σχήμα για την επίθεση, αφού μετά από μια τριετία το MSN πλέον δεν υπάρχει και θα πρέπει να ενσωματώσει κατάλληλα στην ομάδα τους Κουτίνιο και Ντεμπελέ, εφόσον φυσικά αποκτηθούν.


 

Serie A: Παραμένει κυρίαρχος η Γιουβέντους

Στην Ιταλία το φαβορί είναι γνωστό και δεν είναι άλλο φυσικά από τη Γιουβέντους. Οι “μπιανκονέρι” μετρούν έξι σερί πρωταθλήματα και τρία σερί νταμπλ, έχουν χτίσει τη δική τους αυτοκρατορία στο Καμπιονάτο και πολύ δύσκολα κάποιος θα τους ρίξει από τον θρόνο. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η “Κυρία” δεν έχει κι αυτή τα θέματά της. Η ήττα σε έναν ακόμη τελικό Champions League πόνεσε πολύ τους φίλους της, ενώ η αποχώρηση του Μπονούτσι για τη Μίλαν ξάφνιασε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Επίσης, ήρθε και η απώλεια του ιταλικού Σούπερ Καπ από τη Λάτσιο, ένα τρόπαιο που μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία αλλά δεν παύει να ήταν μία κακή έναρξη στη φετινή σεζόν για τη “Γιούβε”. Η ομάδα του Αλέγκρι πάντως μπορεί να ενισχύθηκε αρκετά στα άκρα της επίθεσης (Ντάγκλας Κόστα, Μπερναρντέσκι), αλλά το κενό του Μπονούτσι ακόμη δεν έχει καλυφθεί, ενώ από πέρσι ψάχνει και έναν μέσο που να κάνει τη διαφορά.

Ρόμα και Νάπολι θα προσπαθήσουν να την κυνηγήσουν ξανά, με τους Ρωμαίους στη μετά Τότι εποχή να έχουν ενισχυθεί πάντως και από τις μεταγραφές του Μόντσι και τους Ναπολιτάνους να έχουν κρατήσει ίδια την ομάδα χωρίς ιδιαίτερες προσθήκες, αλλά θα είναι και πάλι τα αουτσάιντερ. Η Μίλαν τράβηξε πάνω της όλα τα βλέμματα με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε φέτος και όλοι περιμένουν τη μεγάλη επιστροφή της αλλά ο ρεαλιστικός στόχος και γι' αυτήν και για την άλλη ομάδα του Μιλάνου, την Ίντερ, που στο αδύναμο σημείο της, την άμυνα, δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα μέχρι στιγμής πέρα από τον Σκρίνιαρ, θα είναι φέτος το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League (από φέτος θα μπαίνουν απευθείας οι πρώτες τέσσερεις).


 

Bundesliga: Η Μπάγερν και οι άλλοι

Στη Γερμανία, δε φαίνεται ούτε και φέτος να μπορεί κάποια ομάδα να απειλήσει τη Μπάγερν, που μετρά πέντε σερί κατακτήσεις. Οι Βαυαροί έχουν σχεδόν εξασφαλισμένο τον τίτλο και ο μεγάλος τους στόχος για ακόμη μία χρονιά θα είναι το Champions League. Έχουν άλλωστε ενισχυθεί με μεταγραφές όπως ο Χάμες και ο Τολισό και μοιάζουν πλήρεις και έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν ξανά. Η Ντόρτμουντ θα είναι ξανά ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφού μπορεί οι Βεστφαλοί να κρατούν όπως όλα δείχνουν τον Ομπαμεγιάνγκ, αλλά είναι πολύ πιθανό να χάσουν τον Ντεμπελέ και όλη αυτή η ιστορία με τα πείσματα του Γάλλου προκειμένου να πάει στη Μπαρτσελόνα ίσως αποσυντονίσει την ομάδα. Στη Bundesliga υπάρχουν πάντα περιθώρια για εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα η περσινή πορεία της Λειψίας και της Χόφενχαϊμ, αλλά όσον αφορά τον τίτλο, πολύ δύσκολα θα δούμε άλλη ομάδα πλην της Μπάγερν Μονάχου να σηκώνει τη “σαλατιέρα”.


 

Ligue 1: Στον αστερισμό του Νεϊμάρ

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν αλλάζει τα δεδομένα στο γαλλικό πρωτάθλημα, το οποίο φέτος θα βρίσκεται στο επίκεντρο πολύ περισσότερο από ότι άλλες χρονιές. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία, θα είναι πλέον οι κορυφαία ατραξιόν σε όλα τα γήπεδα και όλο το ενδιαφέρον θα στραφεί στην προσπάθειά του να οδηγήσει την Παρί στην επιτυχία τόσο εντός συνόρων όσο και-πολύ περισσότερο-εκτός. Οι Παριζιάνοι είναι πλέον πανίσχυροι και αν χάσουν ξανά τον τίτλο θα μιλάμε για παταγώδη αποτυχία, αφού στη Γαλλία φέτος είναι αρκετές οι δυνατές ομάδες αλλά καμία δε μπορεί να συναγωνιστεί σε λεφτά και ρόστερ τους πρωτευουσιάνους. Η Μονακό που έκανε πέρσι τη μεγάλη έκπληξη έχει αποδυναμωθεί (έφυγαν ως τώρα Μεντί, Σίλβα, Μπακαγιόκο και μένει να δούμε αν θα μείνει ο Εμπαπέ) αλλά φαίνεται πως παραμένει ένα πολύ αξιόλογο σύνολο που χαίρεσαι να το βλέπεις στο χορτάρι, η Μαρσέιγ έκανε ενδιαφέρουσες μεταγραφές και θέλει να επιστρέψει ψηλά, η Λιόν έχασε Λακαζέτ, Τολισό και Γκοναλόν αλλά έχει εντυπωσιάσει κι αυτή στις πρώτες αγωνιστικές (δύο στα δύο όπως και Παρί, Μονακό) έχοντας κάνει εύστοχες προσθήκες, η Νις θα έχει πλέον στο δυναμικό της εκτός του Μπαλοτέλι και τον Σνάιντερ, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η πορεία της Λιλ του Μαρσέλο Μπιέλσα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω