Μίτσελ με άρωμα... Μασσαλίας

2015-08-21 23:33

Το ημερολόγιο δείχνει 8 Αυγούστου 2015 και στην πρεμιέρα της στο νέο πρωτάθλημα Γαλλίας η Μαρσέιγ γνωρίζει ήττα-σοκ από την Καέν μέσα στο “Βελοντρόμ” με 1-0. Λίγες στιγμές μετά, στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα, ο Μαρσέλο Μπιέλσα αφήνει “σύξυλους” τους πάντες στην αίθουσα ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας και αναγκάζοντας τους ανθρώπους της να ψάχνουν για τον αντικαταστάτη του λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της νέας χρονιάς.

Ουσιαστικά, η ήττα αυτή από την Καέν ήταν απλώς η αφορμή και όχι η αιτία του “αντίο” του “Loco” (τρελός) Μπιέλσα από τη Μαρσέιγ, αφού εδώ και καιρό ήταν φανερό πως προπονητής και διοίκηση δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων. Ο Αργεντινός τεχνικός προσλήφθηκε τον Μάη του 2014 με στόχο να επαναφέρει τους “Φωκαείς” στον δρόμο των επιτυχιών όμως παρά το καταπληκτικό ξεκίνημα και το γεγονός ότι μέχρι και οκτώ αγώνες πριν το τέλος η ομάδα ήταν μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος στη Γαλλία, ήρθε ένα καταστροφικό σερί μέσα στον Απρίλη με τέσσερις συνεχόμενες ήττες για να θέσει τη Μαρσέιγ εκτός όχι μόνο του τίτλου αλλά και εκτός μιας θέσης στο Champions League της επόμενης περιόδου. Η άσχημη αυτή κατάληξη μιας πολλά υποσχόμενης σεζόν κλόνισε σε ένα βαθμό την εμπιστοσύνη της διοίκησης στο πρόσωπο του Μπιέλσα, ενώ τα όσα ακολούθησαν αυτό το καλοκαίρι, με τους Μασσαλούς να χάνουν μερικούς από τους πιο σημαντικούς παίκτες τους και τους ιθύνοντες της ομάδας να μην κάνουν σχεδόν κανένα μεταγραφικό χατίρι στον 60χρονο τεχνικό, φέρνοντάς του αντίθετα παίκτες που δεν είχε καν ζητήσει, έφεραν ουσιαστικά την οριστική ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Ο Μαρσέλο Μπιέλσα άφησε προ λίγων ημερών στα... κρύα του λουτρού τη Μαρσέιγ

Οι άνθρωποι της γαλλικής ομάδας ωστόσο δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια και μέσα σε λίγες ημέρες βρήκαν τον αντικαταστάτη του Μαρσέλο Μπιέλσα. Και το όνομα αυτού; Μίτσελ! Ο μέχρι τον περασμένο Γενάρη προπονητής του Ολυμπιακού, ο οποίος ήταν ελεύθερος όλο αυτό το διάστημα, είναι αυτός που θα αναλάβει πλέον το δύσκολο έργο να ανασυγκροτήσει την ομάδα από την αρχή και να αντιστρέψει το κακό κλίμα που επικρατεί πλέον στο γαλλικό λιμάνι μετά τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, προσθέτοντας παράλληλα και σημαντικές παραστάσεις στην προπονητική του καριέρα.

Ο άλλοτε θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε ουσιαστικά κανένα παράσημο στο βιογραφικό του ως προπονητής πριν συμφωνήσει να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού τον Φλεβάρη του 2013, αντικαθιστώντας τον νυν τεχνικό της Μονακό, Λεονάρντο Ζαρντίμ, που θα βρει πλέον απέναντί του στα παιχνίδια του γαλλικού πρωταθλήματος. Μία αποφυγή υποβιβασμού με τη Χετάφε και ένα όχι και τόσο πετυχημένο πέρασμα από τη Σεβίλλη ήταν οι συστάσεις του πριν πιάσει λιμάνι, όμως στους “ερυθρόλευκους” οι μετοχές του ανέβηκαν κατακόρυφα. Δύο πρωταθλήματα Ελλάδος, ένα Κύπελλο αλλά και ορισμένες σπουδαίες παραστάσεις στο Champions League, με τον Ολυμπιακό να φτάνει στους “16” της σεζόν 2013-14 και υπό τις οδηγίες του να σημειώνει σπουδαίες νίκες επί τεράστιων ομάδων όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπενφίκα, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Γιουβέντους, ήταν η παρακαταθήκη που άφησε ο 52χρονος προπονητής στα δύο χρόνια που έκατσε στον Πειραιά. Τον προηγούμενο Ιανουάριο ο Μίτσελ απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία των πρωταθλητών Ελλάδος για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης και πλέον ανοίγεται μπροστά του μία νέα πρόκληση σε ένα άλλο μεγάλο λιμάνι, αυτό της Μασσαλίας.

    Ο Μίτσελ εν ώρα εργασίας στη νέα του ομάδα

Ο Μίτσελ γνωρίζει πως με το “καλημέρα” θα έχει αρκετά δύσκολο έργο στη νέα του ομάδα. Το καλοκαίρι αυτό ο σύλλογος υπέστη πραγματική “αφαίμαξη”, χάνοντας αρκετά από τα μεγάλα αστέρια του που έφυγαν για άλλες πολιτείες (Αντρέ Αγιού στη Σουόνσι, Ζινιάκ στην Τίγκρες, Ιμπουλά στην Πόρτο, Παγέ στη Γουέστ Χαμ, Τοβέν στη Νιούκαστλ) ενώ αν και προχώρησε σε κάποιες μεταγραφές, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αν και σε ποιό βαθμό αυτές θα καλύψουν το κενό των παραπάνω παικτών. Ο Λασανά Ντιαρά που έχει ένα χρόνο να παίξει ποδόσφαιρο και ο μονίμως τραυματίας επί εννέα χρόνια στην Άρσεναλ, Αμπού Ντιαμπί, δε μπορούν αυτή τη στιγμή να προσφέρουν εγγύηση ενώ παράλληλα η Μαρσέιγ επένδυσε στο μέλλον με την προσθήκη του Ν' Κουντού από τη Ναντ, την αγορά του Οκάμπος από τη Μονακό και τον δανεισμό του Μανκίγιο από την Ατλέτικο, όμως ίσως οι “Φωκαείς” να χρειάζονται πιο “ψημένους” ποδοσφαιριστές για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς. Τελευταίο απόκτημα ο Ρεμί Καμπελά, ο οποίος ήρθε επίσης με τη μορφή δανεισμού από τη Νιούκαστλ στο πλαίσιο της μετακίνησης του Τοβέν στους “ανθρακωρύχους”, με τον 25χρονο μεσοεπιθετικό να μην καταφέρνει να προσαρμοστεί στην Premier League και στην επιστροφή του στη Γαλλία θα αποτελέσει άλλο ένα από τα πολλά φετινά στοιχήματα της Μαρσέιγ.

Αποστολή λοιπόν του Μίτσελ είναι να “χτίσει” ουσιαστικά μία ομάδα από την αρχή, ενσωματώνοντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα με στόχο να φτιάξει ένα δεμένο σύνολο που θα μπορεί να κοντράρει στα ίσα τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις του πρωταθλήματος. Με τη ζάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν να είναι μία κλάση πάνω από όλους, τη Λιόν αρκετά ενισχυμένη με παίκτες όπως ο Βαλμπουενά και ο Γιάνγκα-Εμπιβά και τον Ζαρντίμ να έχει δώσει ήδη ταυτότητα στη Μονακό παρά τους σημαντικούς παίκτες που έχασε για ένα ακόμη καλοκαίρι, ο Μίτσελ γνωρίζει πως ο ανταγωνισμός στις πρώτες θέσεις θα είναι μεγάλος (μην ξεγράφουμε και Σεντ Ετιέν, Μπορντό και Λιλ που έκαναν εξαιρετική χρονιά πέρσι) και ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του λίγος.

Η Μαρσέιγ έχει ήδη δύο ήττες στους πρώτους της δύο αγώνες στο πρωτάθλημα αφού την ήττα της πρεμιέρας από την Καέν διαδέχθηκε άλλη μία από τη Ρεμς, ενώ στα πλην συγκαταλέγεται φυσικά και το ότι ο Μίτσελ δεν έχει κάνει προετοιμασία με τη νέα του ομάδα και ίσως του πάρει λίγο χρόνο να τη γνωρίσει. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού όμως αρέσκεται στις προκλήσεις, γνωρίζει πλέον καλά και τα ευρωπαϊκά μονοπάτια (η Μαρσέιγ συμμετέχει στη φάση των ομίλων του Europa League) και ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος πως αν κερδίσει το στοίχημα στο νέο του λιμάνι τότε η καριέρα του ως προπονητής θα έχει πάρει μία διαφορετική, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τροπή.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω