Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018: Α' ΟΜΙΛΟΣ
2018-06-08 13:20Μετά το μεγάλο μας ταξίδι στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, τα αφιερώματα του blog στο Μουντιάλ συνεχίζονται με την παρουσίαση των 32 ομάδων που θα πάρουν μέρος στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού, το οποίο ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Ξεκινάμε λοιπόν με τον πρώτο όμιλο.
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
ΡΩΣΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 10 (7 ως Σοβιετική Ένωση)
Καλύτερη πορεία: Φάση ομίλων (4η θέση το 1966 ως Σοβιετική Ένωση)
Η διοργανώτρια θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως θα αγωνίζεται στην έδρα της, μπροστά στους οπαδούς της, έχοντας ως μεγάλο στόχο να καταφέρει για πρώτη φορά να περάσει στη νοκ άουτ φάση, αφού στις προηγούμενες τρεις συμμετοχές της μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν έχει μπορέσει να περάσει από τους ομίλους. Η μεγαλύτερη πορεία της σε οποιαδήποτε διοργάνωση είναι εκείνη ως τα ημιτελικά του Euro 2008, όμως από τότε έχει περάσει μια δεκαετία και έχουν αλλάξει πολλά για τη Ρωσία. Βασιζόμενη σε ποδοσφαιριστές που στη συντριπτική πλειοψηφία τους αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, πρόκειται για μια ομάδα που σίγουρα υστερεί σε ποιότητα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων και γι’ αυτό η πρόκριση στους «16» θα είναι επιτυχία για την οικοδέσποινα. Ο όμιλος δεν είναι απαγορευτικός για τους Ρώσους, έτσι λόγω και του ότι θα είναι γηπεδούχοι έχουν βάσιμες ελπίδες για το βήμα παραπάνω. Μεγάλο μείον για την ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ είναι πως δε μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Αλεκσάντρ Κοκόριν, αφού ο Ρώσος στράικερ υπέστη ρήξη χιαστών τον περασμένο Μάρτιο και έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στο Μουντιάλ.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Ιγκόρ Ακινφέεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αντρέι Λινιόφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Βλάντιμιρ Γκαμπούλοφ (Κλαμπ Μπριζ)
Αμυντικοί: Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ίλια Κουτέποφ (Σπαρτάκ Μόσχας), Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αντρέι Σεμένοφ (Αχμάτ Γκρόζνι), Φίοντορ Κουντριάσοφ (Ρούμπιν Καζάν), Βλάντιμιρ Γκρανάτ (Ρούμπιν Καζάν), Ιγκόρ Σμολίνκοφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης)
Μέσοι: Ντένις Τσερίσεφ (Βιγιαρεάλ), Ντάλερ Κουζγιάεφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Γιούρι Γκαζίνσκι (Κράσνονταρ), Άλαν Τζαγκόεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ρόμαν Ζόμπνιν (Σπαρτάκ Μόσχας), Άντον Μίραντσουκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Αλεκσάντρ Γκολόβιν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιούρι Ζιρκόφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Αλεκσάντρ Σαμέντοφ (Σπαρτάκ Μόσχας), Αλεκσάντρ Ερόχιν (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης)
Επιθετικοί: Φίοντορ Σμολόφ (Κράσνονταρ), Αλεξέι Μίραντσουκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Άρτεμ Τζιούμπα (Άρσεναλ Τούλα)
Ο προπονητής: Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ
Μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από την Πολωνία, όπου κατέκτησε νταμπλ με τη Λέγκια Βαρσοβίας τη σεζόν 2015-16, ανέλαβε τα ηνία της εθνικής Ρωσίας, καθοδηγώντας την στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Πάνω του έχει πέσει το βάρος να καθοδηγήσει σε αυτό το Μουντιάλ μια ομάδα μάλλον περιορισμένων δυνατοτήτων, η οποία θα έχει και την έξτρα πίεση της διοργανώτριας.
Το αστέρι: Αλεκσάντρ Γκολόβιν
Ο Άλαν Τζαγκόεφ μπορεί να μη δικαίωσε τις προσδοκίες και τον ντόρο που είχε γίνει γύρω από το όνομά του πριν λίγα χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες των Ρώσων. Ωστόσο, εμείς θα σταθούμε στο νέο, ανερχόμενο ταλέντο του ρωσικού ποδοσφαίρου, τον Αλεκσάντρ Γκολόβιν. Ο 22χρονος μέσος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεχωρίζει με την ποιότητά του, προέρχεται από καλές εμφανίσεις τόσο στο ρωσικό πρωτάθλημα όσο και στο Europa League και αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες της Ρωσίας για να καταφέρει κάτι καλό σε αυτό το Μουντιάλ.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 4
Καλύτερη πορεία: Φάση των «16» (1994)
Από το 1994 (όταν και έφτασαν ως τους 16 στην πρώτη τους συμμετοχή στη διοργάνωση) ως και το 2006, οι Σαουδάραβες συμμετείχαν ανελλιπώς σε τέσσερα σερί Μουντιάλ. Μετά από δύο διοργανώσεις από τις οποίες απουσίασαν, επέστρεψαν ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Η πρόκριση και μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας συνιστά επιτυχία για το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά. Η λογική λέει πως η ασιατική ομάδα πολύ δύσκολα θα περάσει στην επόμενη φάση, όμως οι ισορροπίες στον πρώτο όμιλο ενδέχεται να είναι λεπτές και οι Σαουδάραβες, που ανοίγουν κιόλας τη διοργάνωση αφού αντιμετωπίζουν τη Ρωσία στην πρεμιέρα, θα προσπαθήσουν για ό, τι καλύτερο.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Αμπντουλάχ Αλ-Μαγιούφ (Αλ-Χιλάλ), Γιασέρ Αλ Μοσαϊλέμ (Αλ-Αχλί), Μοχάμεντ Αλ-Οβάις (Αλ-Αχλί)
Αμυντικοί: Μανσούρ Αλ-Χαρμπί (Αλ-Αχλί), Οσάμα Χαβσαβί (Αλ-Χιλάλ), Αλί Αλ-Μπουλαϊχί (Αλ-Χιλάλ), Ομάρ Χαβσαβί (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Μπρεΐκ (Αλ-Χιλάλ), Γιασέρ Αλ-Σαχρανί (Αλ-Χιλάλ), Μοτάζ Χαβσαβί (Αλ-Αχλί)
Μέσοι: Σαλμάν Αλ-Φαράτζ (Αλ-Χιλάλ), Γιαχία Αλ-Σεχρί (Αλ-Νασρ), Χατάν Μπαχμπίρ (Αλ-Σαμπάμπ), Αμπντουλμαλέκ Αλ-Χαϊμπαρί (Αλ-Χιλάλ), Μοχάμεντ Κανού (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλάχ Αταΐφ (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλάχ Αλ-Χαϊμπαρί (Αλ-Σαμπάμπ), Χουσαΐν Αλ-Μογκαβί (Αλ-Αχλί), Ταϊσίρ Αλ-Τζασίμ (-), Σαλέμ Αλ-Νταουσαρί (Αλ-Χιλάλ), Φαχάντ Αλ-Μουβαλάντ (Αλ-Ιτιχάντ)
Επιθετικοί: Μοχάμεντ Αλ-Σαλαουΐ (Αλ-Νασρ), Μουχάναντ Ασιρί (Αλ-Αχλί)
Ο προπονητής: Χουάν Αντόνιο Πίτσι
Διαδέχθηκε τον περασμένο Νοέμβρη τον Εντγκάρδο Μπάουσα, τον πρώην εκλέκτορα της Αργεντινής, ο οποίος με τη σειρά του είχε αντικαταστήσει τον νυν τεχνικό της εθνικής Αυστραλίας, Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ. Ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τη Χιλή στην κατάκτηση του πρώτου της Κόπα Αμέρικα το 2015, επικρατώντας στα πέναλτι της Αργεντινής. Μετά από ένα διάστημα αρκετών αλλαγών στην τεχνική ηγεσία, οι Σαουδάραβες πιστεύουν πως έχουν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για να καθοδηγήσει την ομάδα τους.
Το αστέρι: Μοχάμεντ Αλ-Σαλαουΐ
Με 119 γκολ σε 226 παιχνίδια του με την Αλ-Νασρ από το 2009 που βρίσκεται στην ομάδα, ο Μοχάμεντ Αλ-Σαλαουΐ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ των ασιατικών γηπέδων. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της προκριματικής φάσης μαζί με τον Λεβαντόφσκι, πετυχαίνοντας 16 γκολ. Φυσικά είναι η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση για τη Σαουδική Αραβία.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 2
Καλύτερη πορεία: Φάση ομίλων
Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την τελευταία φορά και τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία, η Αίγυπτος δίνει και πάλι το παρών στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Πρόκειται για την κορυφαία αφρικανική ομάδα, έχοντας κατακτήσει επτά φορές-τις περισσότερες από κάθε άλλη-το Κόπα Άφρικα, όμως οι «Φαραώ» επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μια αξιομνημόνευτη πορεία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Με προπονητή τον πολύπειρο Έκτορ Ραούλ Κούπερ και μεγάλο αστέρι τον Μοχάμεντ Σαλάχ, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα πάντα στην ομάδα, έχουν βάσιμες ελπίδες πως σε αυτή τη διοργάνωση μπορούν να τα καταφέρουν. Μπορεί να… λαχτάρισαν με τον τραυματισμό του σούπερ σταρ τους στον τελικό του Champions League, όμως προς μεγάλη τους ανακούφιση τα νέα ήταν καλά και ο Σαλάχ θα μπορέσει να πάρει μέρος στο Μουντιάλ. Μπορούν οι Αιγύπτιοι να περάσουν από τον όμιλο; Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα κέφια του άσου της Λίβερπουλ. Αν πραγματοποιήσει τις εξωπραγματικές εμφανίσεις που έκανε στη διάρκεια της σεζόν που μας πέρασε, τότε τα πάντα γίνονται για τους «Φαραώ». Τέλος, αξίζει να σταθούμε στον τερματοφύλακα της ομάδας, Εσάμ Ελ Χανταρί, ο οποίος σε ηλικία 45 ετών αναμένεται να γίνει ο γηραιότερος παίκτης που παίρνει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Φαρίντ Μοντραγκόν, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην προηγούμενη διοργάνωση σε ηλικία 42 ετών.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Εσάμ Ελ Χανταρί (Αλ Ταβόν), Σερίφ Εκραμί (Αλ Αχλί), Μοχάμεντ Ελ Σεναουΐ (Αλ Αχλί)
Αμυντικοί: Αλί Γκαμπρ (Γουέστ Μπρομ), Αχμέντ Ελμοχαμαντί (Άστον Βίλα), Ομάρ Γκαμπέρ (Λος Άντζελες), Αχμέντ Χεγκάζι (Γουέστ Μπρομ), Αχμέντ Φατί (Αλ Αχλί), Αϊμάν Ασράφ (Αλ Αχλί), Μοχάμεντ Αμπντέλ Σαφί (Αλ Φατέχ), Ελ Ουένς (Ζαμάλεκ), Σαάντ Σαμίρ (Αλ Αχλί)
Μέσοι: Σαμ Μορσί (Γουίγκαν), Ταρέκ Χαμέντ (Ζαμάλεκ), Ραμαντάν Σομπχί (Στόουκ), Μοχάμεντ Ελνένι (Άρσεναλ), Σικαμπάλα (Αλ Ραέντ), Αμπνταλάχ Σαΐντ (Αλ-Αχλί), Τρεζεγκέ (Κασίμπασα), Αμρ Ουάρντα (ΠΑΟΚ)
Επιθετικοί: Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ), Μαρουάν Μοχσέν (Αλ Αχλί), Κάραμπα (Αλ Ιτιχάντ)
Ο προπονητής: Έκτορ Ραούλ Κούπερ
Βρίσκεται από το 2015 στον πάγκο της Αιγύπτου και το 2017 οδήγησε τους «Φαραώ» μέχρι τον τελικό του Κόπα Άφρικα, όμως έχασε το τρόπαιο από το Καμερούν. Γενικότερα οι τελικοί είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του, αφού έχει χάσει πολλούς στην καριέρα του, μεταξύ των οποίων και δύο συνεχόμενους στο Champions League με τη Βαλένθια (2000, 2001). Είναι πάντως προπονητής με τεράστια εμπειρία, αφού εκτός από τις «νυχτερίδες» έχει περάσει και από Μαγιόρκα, Ίντερ, Ρεάλ Μπέτις, Πάρμα, αλλά και από τα μέρη μας για λογαριασμό του Άρη.
Το αστέρι: Μοχάμεντ Σαλάχ
Είναι κάτι σαν εθνικός ήρωας για την Αίγυπτο. Το δικό του εύστοχο πέναλτι στις καθυστερήσεις του προκριματικού αγώνα με το Κονγκό ήταν αυτό που έστειλε τη βορειοαφρικανική χώρα στα τελικά του Μουντιάλ μετά από 28 χρόνια. Προέρχεται από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, αφού πέτυχε 44 γκολ σε 52 εμφανίσεις με τη Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις, βγαίνοντας MVP της Premier League και σαρώνοντας όλα τα ατομικά βραβεία. Ανάμεσα στις φοβερές του ατομικές επιδόσεις, ήταν και αυτή του παίκτη με τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στην Premiership (32), σε πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ εκπροσωπεί τα όνειρα ενός ολόκληρου έθνους για διάκριση σε αυτό το Μουντιάλ, γι’ αυτό και όλη η Αίγυπτος «πάγωσε» στη θέα του ίδιου να αποχωρεί τραυματίας από τον τελικό του Champions League με τη Ρεάλ, με πρόβλημα στον ώμο. Αρχικά υπήρξαν φόβοι πως μπορεί να χάσει τη διοργάνωση, όπως όμως διαπιστώθηκε αργότερα το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό και ο «Φαραώ» φορτσάρει για να είναι έτοιμος στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας του, με την Ουρουγουάη στις 15 Ιουνίου.
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 10
Καλύτερη πορεία: Πρωταθλήτρια κόσμου (1930, 1950)
Η Ουρουγουάη είναι μια χώρα με τεράστια ιστορία στις διεθνείς διοργανώσεις. Υπήρξε η πρώτη νικήτρια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην παρθενική διοργάνωση του 1930 στην έδρα της, ενώ είκοσι χρόνια μετά έκανε δύο τις κατακτήσεις της, «παγώνοντας» τους Βραζιλιάνους με εκείνη τη νίκη της μέσα στο «Μαρακανά». Η «σελέστε» είναι επίσης η ομάδα με τα περισσότερα Κόπα Αμέρικα, 15 στο σύνολο, ενώ προπολεμικά ήταν μία από τις ισχυρότερες εθνικές ομάδες στον κόσμο, με 7 Κύπελλα Νοτίου Αμερικής και 2 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη, αφού στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας έφτασε σε πολύ σπουδαίες διακρίσεις, όπως στη τέταρτη θέση του Μουντιάλ 2010 και στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα ένα χρόνο αργότερα. Έχει 12 χρόνια τον ίδιο άνθρωπο στην άκρη του πάγκου, τον Όσκαρ Ταμπάρες, ενώ βασίζεται στην ίδια συνταγή, αφού ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Όντας μια ομάδα σκληροτράχηλη, με πολύ δυνατή άμυνα αλλά και με δύο από τους καλύτερους σέντερ φορ του πλανήτη στην επιθετική της γραμμή, τους Σουάρες και Καβάνι, η Ουρουγουάη έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως μπορεί να φτάσει μακριά σε αυτή τη διοργάνωση.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Φερνάντο Μουσλέρα (Γαλατάσαραϊ), Μαρτίν Σίλβα (Βάσκο ντα Γκάμα), Μαρτίν Καμπάνια (Ιντεπεντιέντε)
Αμυντικοί: Μάξι Περέιρα (Πόρτο), Γκιγιέρμο Βαρέλα (Πενιαρόλ), Ντιέγο Γοδίν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Χοσέ Μαρία Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Γκαστόν Σίλβα (Ιντεπεντιέντε), Σεμπαστιάν Κοάτες (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας), Μάρτιν Κάσερες (Λάτσιο)
Μέσοι: Κάρλος Σάντσες (Μοντερέι), Ροντρίγο Μπεντανκούρ (Γιουβέντους), Κριστιάν Ροντρίγκες (Πενιαρόλ), Νάιταν Νάντες (Μπόκα Τζούνιορς), Χιόρχιαν ντε Αρασκαέτα (Κρουζέιρο), Λούκας Τορέιρα (Σαμπντόρια), Ματίας Βεσίνο (Ίντερ), Ντιέγο Λασάλτ (Τζένοα)
Επιθετικοί: Έντινσον Καβάνι (Παρί Σεν Ζερμέν), Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα), Κρίστιαν Στουάνι (Τζιρόνα), Μάξι Γκόμες (Θέλτα), Χόναταν Ουρεταβίσκαγια (Μοντερέι)
Ο προπονητής: Όσκαρ Ταμπάρες
Κάθεται από το 2006 στον πάγκο της Ουρουγουάης, ενώ είχε πραγματοποιήσει και μία ακόμη θητεία τη διετία 1988-90. Ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε τρίτο συνεχόμενο Μουντιάλ με τη «σελέστε» και έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό των παικτών του αλλά και όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου στη χώρα. Είναι ο «αρχικτέκτονας» των επιτυχιών για την ομάδα, αφού με αυτόν στην τεχνική ηγεσία η Ουρουγουάη έφτασε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου το 2010 και στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2011.
Το αστέρι: Λουίς Σουάρες
Μαζί με τον Καβάνι θα σηκώσουν όλο το βάρος της επίθεσης για την ομάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους τρεις κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο και μπορεί να μην προέρχεται από την πιο παραγωγική σεζόν του με τη Μπαρτσελόνα, αλλά τα 25 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα και τα 31 σε όλες τις διοργανώσεις μόνο λίγα δεν είναι. Έχει πετύχει 51 γκολ με το εθνόσημο και είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ουρουγουάης. Στο προηγούμενο Μουντιάλ, το… δάγκωμά του στον Κιελίνι δεν του επέτρεψε να ενισχύσει την ομάδα στη νοκ άουτ φάση, όμως πλέον, στα 31 του, είναι σαφώς πιο ώριμος και η «σελέστε» περιμένει πάρα πολλά από αυτόν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω