Μουντιάλ 2018: Όσα είδαμε στη φάση των ομίλων

2018-06-30 10:38

Η φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και σήμερα, ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη των νοκ άουτ αγώνων, θα κάνουμε τη δική μας αποτίμηση αυτών που είδαμε στον πρώτο γύρο. Και δεν ήταν λίγα. Σαράντα οκτώ παιχνίδια διεξήχθησαν ήδη σε αυτό το Μουντιάλ και μέσα σε αυτά είδαμε φαβορί να δυσκολεύονται αρκετά και ένα από αυτά να αποκλείεται, πανέμορφα γκολ καθώς και αρκετά αυτογκόλ, πάμπολλα πέναλτι, το VAR να πρωταγωνιστεί, άλλοτε ωραίο θέαμα, άλλοτε απογοητευτικό. Πάμε να δούμε παρακάτω τα κυριότερα πράγματα που θα μας μείνουν από αυτή την πρώτη φάση.

 Ο αποκλεισμός της Γερμανίας

Πολλοί την είχαν φαβορί ακόμη και για να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά, άλλοι υποστήριζαν πως δεν θα τα καταφέρει, όμως σίγουρα κανείς δεν περίμενε πως η «νασιονάλμανσαφτ» θα αποχαιρετούσε τη διοργάνωση από τους ομίλους κιόλας! Οι Γερμανοί ήταν απογοητευτικοί, αφού ξεκίνησαν με μια ήττα από το Μεξικό, ανέτρεψαν το ματς με τη Σουηδία δείχνοντας το πείσμα και τη θέληση για νίκη που τους χαρακτηρίζει, όμως ολοκλήρωσαν με ήττα 2-0 από τη Ν. Κορέα και τερμάτισαν στην τελευταία θέση του ομίλου, παθαίνοντας ένα ιστορικό κάζο αφού το τελευταίο Μουντιάλ στο οποίο αποκλείστηκαν από την πρώτη φάση ήταν αυτό του 1938! Τα «πάντσερ» πλήρωσαν την αλαζονεία τους, αφού νόμιζαν πως με τη φανέλα και τον αέρα των πρωταθλητών κόσμου θα περνούσαν τον όμιλο, την απουσία κάποιων ηγετικών μορφών όπως ο Λαμ, ο Σβαϊνστάιγκερ ή ο Κλόζε σε σχέση με την ομάδα που είχαν τέσσερα χρόνια πριν στη Βραζιλία, αλλά και την εμμονή του Λεβ να βασίζεται σε παίκτες που είχαν δώσει το προηγούμενο Μουντιάλ στη Γερμανία, παρά το γεγονός πως δεν βρίσκονταν στην καλύτερή τους κατάσταση στα ρωσικά γήπεδα. Η κατάκτηση του τροπαίου τείνει να γίνει… «κατάρα» για την εκάστοτε ομάδα στην επόμενη διοργάνωση, αφού η Γερμανία έγινε η τρίτη σερί παγκόσμια πρωταθλήτρια που αποκλείεται από τους ομίλους, μετά την Ιταλία το 2010 και την Ισπανία το 2014. Συνολικά η έκτη, αφού υπάρχουν και οι περιπτώσεις της Ιταλίας το 1950, της Βραζιλίας το 1966 και της Γαλλίας το 2002.

Δεν έπεισαν τα φαβορί

Πέραν του αποκλεισμού της Γερμανίας, τα υπόλοιπα φαβορί μπορεί να πέρασαν αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπεισαν με την αγωνιστική τους παρουσία. Η Ισπανία, σαφώς επηρεασμένη και από την απόλυση του Λοπετέγκι δυο μέρες πριν την πρεμιέρα της, μετά την επική ισοπαλία (3-3) με την Πορτογαλία νίκησε τρομερά δύσκολα το Ιράν χάρη σε ένα γκολ από κόντρα και έφερε 2-2 με το Μαρόκο, φλερτάροντας έστω και για λίγο με τον αποκλεισμό. Η Γαλλία πήρε μεν την πρώτη θέση του ομίλου της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεδίπλωσε τις αρετές της στο χορτάρι, παίρνοντας δύο «σφιχτές» νίκες με Αυστραλία και Περού και φέρνοντας ένα 0-0 με τη Δανία που βόλεψε και τις δύο ομάδες. Η παρουσία της Αργεντινής ήταν το μεγαλύτερο αντικείμενο συζήτησης σε αυτήν την πρώτη φάση και για την «αλμπισελέστε» θα μπορούσαμε να γράψουμε ξεχωριστό κείμενο, όμως κρατάμε την αδυναμία της να νικήσει την Ισλανδία, τον διασυρμό της από την Κροατία και τη νίκη-θρίλερ που πήρε κόντρα στη Νιγηρία, με τον Σαμπάολι να αλλάζει συνεχώς το σύστημα και την πίεση να καταβάλλει εμφανώς τους παίκτες της. Η Βραζιλία ξεκίνησε με ισοπαλία κόντρα στην Ελβετία που δεν άρεσε καθόλου στους φίλους της, ενώ στη συνέχεια πήρε δυο νίκες με 2-0 απέναντι σε Κόστα Ρίκα και Σερβία, όμως και πάλι δε μπορούμε να πούμε πως εντυπωσίασε. Μόνο το Βέλγιο ενθουσίασε με το τρία στα τρία και τα εννιά γκολ που πέτυχε συνολικά, όμως και αυτό όπως και η Αγγλία βρίσκονταν σε όμιλο με αντιπάλους χαμηλής δυναμικότητας και ασφαλή συμπεράσματα δε μπορούν να βγουν. Στα νοκ άουτ θα φανεί πόσο μακριά μπορούν να πάνε.

Γκολ… έργα τέχνης

Σε αυτή τη φάση των ομίλων παρακολουθήσαμε πολλά όμορφα τέρματα που έδωσαν τη δική τους ξεχωριστή πινελιά στον καμβά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Το γκολ του Τσερίσεφ με εξωτερικό φάλτσο στην πρεμιέρα, η βολίδα του Νάτσο και η άψογη εκτέλεση φάουλ του Κριστιάνο στο 3-3 της Ισπανίας με την Πορτογαλία, η «τριβέλα» του Κουαρέσμα κόντρα στο Ιράν (ίσως το καλύτερο που είδαμε), το μοναδικό μέχρι τώρα γκολ του Μέσι απέναντι στη Νιγηρία, το φοβερό σουτ του Κουτίνιο στο παιχνίδι της Βραζιλίας με την Ελβετία, το τέρμα του Τσάκα της Ελβετίας απέναντι στους Σέρβους, το νικητήριο γκολ του Κρόος στο Γερμανία-Σουηδία, τα τέρματα των Μέρτενς και Γιανουζάι στα ματς του Βελγίου με Παναμά και Αγγλία αντίστοιχα και αρκετά ακόμη μας άφησαν με το στόμα ανοικτό και με την επιθυμία να τα… χαζέψουμε ξανά και ξανά.

Τα πολλά αυτογκόλ

Όχι ένα, όχι δύο αλλά εννιά συνολικά αυτογκόλ μπήκαν στη φάση των ομίλων, τα περισσότερα από κάθε άλλη διοργάνωση. Οι… άτυχοι ήταν ο Μπεχίκ στο Γαλλία-Αυστραλία, ο Μπουχαντούζ στο Μαρόκο-Ιράν, ο Φατί στο Ρωσία-Αίγυπτος, ο Ετεμπό στο Κροατία-Νιγηρία, ο Ζόμερ στο Ελβετία-Κόστα Ρίκα, ο Τσερίσεφ στο Ρωσία-Ουρουγουάη, ο Άλβαρες στο Μεξικό-Σουηδία, ο Σιόνεκ στο Πολωνία-Σενεγάλη και ο Μεριά στο Τυνησία-Παναμάς.

Ρεκόρ και στα πέναλτι

Σε αυτόν τον πρώτο γύρο είδαμε πάρα πολλές φορές τη μπάλα να στήνεται στην άσπρη βούλα. Συνολικά σφυρίχτηκαν 24 πέναλτι, τα περισσότερα από κάθε άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο και ακόμη δεν έχουν αρχίσει καν τα νοκ άουτ παιχνίδια! Μεγάλη συμβολή σε αυτό είχε φυσικά το VAR, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Μουντιάλ, αφού χάρη στην τεχνολογία δόθηκαν οι 10 από τις 24 παραβάσεις. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 18 πέναλτι που είχαν καταλογιστεί στις διοργανώσεις του 2002, του 1998 και του 1990.

Αποκλεισμός λόγω καρτών

Το είδαμε και αυτό για πρώτη φορά στα χρονικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στον όγδοο όμιλο, Σενεγάλη και Ιαπωνία βρέθηκαν στην απόλυτη ισορροπία έχοντας τους ίδιους βαθμούς (4), την ίδια διαφορά τερμάτων (0), τα ίδια επιθετική επίδοση (4 γκολ) καθώς και ισόπαλο το μεταξύ τους αποτέλεσμα (2-2), έτσι το επόμενο κριτήριο της FIFA ήταν το Fair Play, δηλαδή οι κάρτες που έχουν δεχθεί. Οι Αφρικανοί είχαν αντικρίσει δύο παραπάνω κίτρινες έναντι των Ασιατών, έξι αντί τεσσάρων, έτσι είπαν «αντίο» στη διοργάνωση με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο. Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά το 1982 δεν υπάρχει ούτε μία αφρικανική ομάδα στη νοκ άουτ φάση.

Ελ-Χανταρί ο γηραιότερος

Μπορεί να μην αγωνίστηκε στα πρώτα δύο παιχνίδια της Αιγύπτου στον όμιλο, όμως με τους «φαραώ» αποκλεισμένους και το τελευταίο παιχνίδι αδιάφορο, ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ δε γινόταν να μη δώσει τη δυνατότητα στον Εσάμ Ελ-Χανταρί να γράψει ιστορία. Σε ηλικία 45 ετών, ο Αιγύπτιος γκολκίπερ κάθισε κάτω από τα δοκάρια στο ματς με τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε Μουντιάλ, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Κολομβιανό ομόλογό του Φαρίντ Μοντραγκόν, ο οποίος στα 43 του αγωνίστηκε με την Κολομβία στο προ τετραετίας Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

 

Λίγα λόγια για τα νοκ άουτ

Το μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών σε αυτό το Μουντιάλ ολοκληρώθηκε, όμως τα σπουδαία τώρα αρχίζουν. Η φάση των «16» ξεκινά σήμερα και μέχρι τον μεγάλο τελικό της 15ης Ιουλίου η αγωνία θα χτυπήσει κόκκινο. Με μία πρώτη ματιά βλέπουμε πως έχουν δημιουργηθεί δύο ταμπλό θεωρητικά ανομοιόμορφα, αφού από τη μία μεριά βρίσκονται πολλές δυνατές ομάδες όπως η Γαλλία, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία ή το Βέλγιο, ενώ στην άλλη μεριά δεσπόζει η παρουσία της Ισπανίας και από κει και πέρα οι υπόλοιπες ομάδες μπορούν να ονειρεύονται μέχρι και… τελικό. Στο πρώτο ζευγάρι διασταυρώσεων, εξιτάρει σίγουρα η προοπτική να δούμε Ρονάλντο εναντίον Μέσι για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως η Γαλλία αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μοιάζει φαβορί κόντρα στην Αργεντινή και η Ουρουγουάη μόνο εύκολος αντίπαλος δε θα αποδειχθεί για τους Πορτογάλους. Βραζιλία και Βέλγιο είναι φυσικά φαβορί απέναντι σε Μεξικό και Ιαπωνία αντίστοιχα, αν και οι Βραζιλιάνοι λογικά δε θα περάσουν ευχάριστο απόγευμα με τους Μεξικανούς, ενώ σίγουρα ο ένας από τους δύο ημιτελικούς θα είναι ντέρμπι, με την προοπτική να δούμε ακόμη και ένα Βραζιλία-Αργεντινή που το ονειρεύονται πολλοί, έστω κι αν δε θα είναι ο τελικός.

Περνώντας στην άλλη πλευρά, η Ισπανία αν και δεν έπεισε στους ομίλους έχει την μεγάλη ευκαιρία να φτάσει μέχρι τον τελικό, αλλά ο δρόμος της είναι γεμάτος παγίδες. Έχει σαφέστατα καλύτερη ομάδα από τους Ρώσους που όμως έχουν τον ενθουσιασμό των διοργανωτών, ενώ είναι πιθανό να βρουν στα προημιτελικά τους εξαιρετικούς Κροάτες. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σε αυτήν την πλευρά, υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για ομάδες όπως η Κροατία, η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία να κάνουν την υπέρβαση, ενώ οι Άγγλοι αν είναι σοβαροί θα μπορούσαν να φτάσουν μετά από πάρα πολλά χρόνια τουλάχιστον σε έναν ημιτελικό και εκείνη η ήττα τους από το Βέλγιο στην τελευταία αγωνιστική του έβδομου ομίλου, που τους «έριξε» σε αυτή τη μεριά του πίνακα, να τους βγει σε καλό. Όλα αυτά βέβαια είναι διάφορες σκέψεις και θεωρίες, αφού όπως είδαμε και στην πρώτη φάση, όλα κρίνονται στο χορτάρι και ειδικά σε αυτό το Μουντιάλ τα πάντα μπορούν να συμβούν. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να απολαύσουμε τη δράση.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω