Μουρίνιο vs Βενγκέρ: Η τελευταία πράξη μιας μεγάλης κόντρας

2018-04-29 02:22

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη προπονητική κόντρα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όχι τόσο λόγω ανταγωνισμού των ομάδων τους για τίτλους. Πρόκειται απλά για μία καθαρή, αμοιβαία αντιπάθεια, μία διαφορά νοοτροπίας και φιλοσοφίας, αφού τους Ζοσέ Μουρίνιο και Αρσέν Βενγκέρ χωρίζει ένα… χάος, με τη μεταξύ τους αντιπαλότητα να κρατάει εδώ και χρόνια. Στο σημερινό (29/4) ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ, οι δύο τεχνικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι για τελευταία φορά, τουλάχιστον σε επίπεδο Premier League, αφού ο Αλσατός θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο των «κανονιέρηδων» μετά από 22 χρόνια στο τέλος της σεζόν και σε περίπτωση που προπονήσει άλλη ομάδα αυτή πιθανότατα θα είναι εκτός Αγγλίας. Με αφορμή την… τελευταία πράξη της κόντρας αυτής λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε τη δική μας αναδρομή στη διαμάχη των δύο προπονητών όλα αυτά τα χρόνια.

Για να πιάσουμε την άκρη του νήματος θα πρέπει να πάμε πίσω στο καλοκαίρι του 2004. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, ήδη πρωταθλητής Ευρώπης με την Πόρτο και όντας το μεγάλο ανερχόμενο όνομα της προπονητικής, καταφθάνει στην Αγγλία για να αναλάβει τις τύχες της Τσέλσι. Την αμέσως προηγούμενη χρονιά, πρωταθλήτρια είχε αναδειχθεί η Άρσεναλ του Βενγκέρ, κατακτώντας αήττητη τον τίτλο, έτσι ο άσος στα mind games «Special One» ήξερε καλά πως ο ήδη φτασμένος Γάλλος τεχνικός (με 3 κατακτήσεις Premier League) και ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον φυσικά, θα ήταν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του. Με τον Σκωτσέζο υπήρχε πάντα μία σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης, σε αντίθεση με ό, τι ίσχυε για τον Βενγκέρ, με τον οποίο ήταν εμφανές πως από την αρχή πως δεν… ταίριαξαν τα χνώτα τους. Στον Αλσατό δεν άρεσε καθόλου το στυλ του Μουρίνιο, ο τρόπος παιχνιδιού του και η έπαρσή του ενώ το ίδιο ίσχυε φυσικά και για τον Πορτογάλο.

Η πρώτη τους μεγάλη λεκτική κόντρα συνέβη το 2005, όταν κάποια στιγμή ο Βενγκέρ σχολίασε το γεγονός πως δε χρησιμοποιεί πολλούς Άγγλους ποδοσφαιριστές στην Άρσεναλ: «Δεν βλέπω την Τσέλσι συγκεκριμένα να χρησιμοποιεί περισσότερους Άγγλους από εμάς. Πόσους έχουν βγάλει από τις ακαδημίες; Μόνο τον Τέρι». Όταν δε, το καλοκαίρι του ίδιου έτους και με την Τσέλσι του Μουρίνιο πρωταθλήτρια μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, κριτίκαρε έντονα την αγωνιστική φιλοσοφία των «μπλε» («Ζούμε σε έναν κόσμο που υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Όταν όμως ένα άθλημα ενθαρρύνει τις ομάδες που αρνούνται να αναλάβουν τα ηνία του αγώνα, τότε το άθλημα αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο»), τότε έλαβε πληρωμένη την απάντηση του Πορτογάλου, η οποία μνημονεύεται ως σήμερα: «Ο Βενγκέρ έχει πραγματικό πρόβλημα με μας. Νομίζω πως είναι από αυτούς που τους αποκαλούν ηδονοβλεψίες. Υπάρχουν κάποιοι που στο σπίτι τους έχουν ένα τεράστιο τηλεσκόπιο και βλέπουν τι συμβαίνει στις άλλες οικογένειες. Νομίζω πως ο Βενγκέρ πρέπει να είναι ένας από αυτούς. Μιλάει συνέχεια για την Τσέλσι». Η απάντηση του τεχνικού της Άρσεναλ ήταν σκληρή και οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο: «Ο Μουρίνιο δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και είναι ασεβής. Αυτό συμβαίνει όταν έρχεται η επιτυχία σε ανόητους ανθρώπους, τους κάνει περισσότερο ανόητους».

Από κει και έπειτα οι… σπόντες που πέταγαν ο ένας στον άλλον στις συνεντεύξεις Τύπου έδιναν και έπαιρναν, με τον Μουρίνιο να λέει χαρακτηριστικά μια μέρα: «Στο Στάμφορντ Μπριτζ έχουμε ένα φάκελο με τις δηλώσεις του κυρίου Βενγκέρ για την Τσέλσι τους τελευταίους 12 μήνες, Δεν είναι ένας φάκελος πέντε σελίδων, αλλά ένας φάκελος με 120 σελίδες. Αυτό είναι αρκετό…».

    Ζοσέ Μουρίνιο εναντίον Αρσέν Βενγκέρ. Μία σχέση... μίσους

 

Η φοβερή τους διαμάχη κόπασε όταν ο «Μου» απολύθηκε από την Τσέλσι και έφυγε από την Αγγλία τον Σεπτέμβρη του 2007, όμως ο Πορτογάλος δεν… ξέχασε τον Βενγκέρ και τον συμπεριέλαβε στο βιβλίο του «Γεννημένος Νικητής», που κυκλοφόρησε το 2008: «Οι Άγγλοι λατρεύουν τα στατιστικά. Άραγε γνωρίζουν πως ο Βενγκέρ έχει κερδίσει το 50% των αγώνων του πρωταθλήματος;» ανέφερε μέσα στο βιβλίο. Ακόμη, όταν ο Βενγκέρ άσκησε κριτική στη Ρεάλ του Μουρίνιο επειδή ο Πορτογάλος έδωσε οδηγία στον Τσάμπι Αλόνσο και τον Σέρχιο Ράμος να αποβληθούν στο προτελευταίο ματς των ομίλων του Champions League τον Νοέμβρη του 2010 ώστε να εκτίσουν την ποινή τους την τελευταία αγωνιστική και να είναι «καθαροί» στα νοκ άουτ, ο τότε τεχνικός των «μερένχες» τόνισε: «Αντί να μιλά ο Βενγκέρ για τη Ρεάλ, ας ασχοληθεί με την ομάδα του που έχασε με 2-0 από ομάδα που έπαιξε για πρώτη φορά στο Champions League (Μπράγκα)».

Το γεγονός πάντως πως ο Μουρίνιο βρισκόταν μακριά από το Νησί, είχε κάνει τα πράγματα να ηρεμήσουν γενικότερα, όταν όμως ο «Special One» επέστρεψε έξι χρόνια μετά στην Premier League για να καθίσει ξανά στον πάγκο της Τσέλσι, η κόντρα φούντωσε και πάλι. Όλο εκείνο το διάστημα που μεσολάβησε, η Άρσεναλ του Βενγκέρ δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν τίτλο, την ώρα που ο Μουρίνιο είχε σηκώσει μεταξύ άλλων πρωταθλήματα με Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς και το δεύτερο Champions League στην καριέρα του με τους «νερατζούρι». Οι επιτυχίες αυτές είχαν θρέψει ακόμη περισσότερο το περήφανο «εγώ» του Πορτογάλου, και όταν ο Βενγκέρ είχε πει σε μια συνέντευξη Τύπου τον Φλεβάρη του 2014 για τον Μουρίνιο πως «φοβάται να αποτύχει», εκείνος δεν το άφησε να πέσει κάτω: «Αυτός είναι ειδικός στην αποτυχία. Εγώ όχι. Αν κάποιος θεωρεί πως φοβάμαι την αποτυχία είναι επειδή δεν έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές. Επομένως έχει δίκιο. Δεν συνηθίζω να αποτυγχάνω. Εκείνος είναι ειδικός σε αυτόν τον τομέα επειδή οκτώ χρόνια χωρίς τίτλο είναι μια πραγματική αποτυχία» ήταν η απάντησή του. Λίγες εβδομάδες μετά, η Τσέλσι διέλυσε με 6-0 την Άρσεναλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και αυτή είναι η πιο ευρεία νίκη του Μουρίνιο επί του Βενγκέρ και ταυτόχρονα η πιο ντροπιαστική ήττα του Γάλλου κόντρα στον «Special One», τον οποίο ως τότε ακόμη δεν είχε νικήσει ποτέ σε καμία διοργάνωση!

Όπως γίνεται κατανοητό, οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν οι χειρότερες δυνατές και οι ατάκες που πετούσαν ο ένας στον άλλον συνέχιζαν να είναι… φαρμάκι. Τον Οκτώβρη του 2014, όμως, η διαμάχη τους δεν έμεινε στα λόγια και πέρασε στις… πράξεις! Στη διάρκεια του αγώνα Τσέλσι-Άρσεναλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ο Γκάρι Κέιχιλ κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Αλέξις Σάντσες που προκάλεσε την οργή του Βενγκέρ, ο οποίος πήγε στον τέταρτο διαιτητή για να διαμαρτυρηθεί. Εκεί βρέθηκε απέναντι στον Μουρίνιο, με τους δύο προπονητές να έρχονται προς στιγμήν στα χέρια και τον Γάλλο να σπρώχνει δύο φορές τον τεχνικό των «μπλε», σε ένα θέαμα που σίγουρα δε βλέπουμε συχνά στα γήπεδα. «Ζητούσε κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή μέσα στη δική μου περιοχή. Του είπα να πάει πίσω στη δική του και με έσπρωξε. Του είπα, εδώ το κάνεις αυτό γιατί δε μπορώ να αντιδράσω, αλλά μια μέρα θα σε πετύχω στον δρόμο. Αν έκανα εγώ κάτι τέτοιο, τα media και η αγγλική ομοσπονδία θα με είχαν σκοτώσει. Θα τον βρω κάποια μέρα έξω από κάποιο γήπεδο και θα του σπάσω τα μούτρα» θα πει αργότερα ο Μουρίνιο στο βιβλίο του δημοσιογράφου Ρομπ Μπίσλι, «Jose Mourinho Up Close and Personal».

    Βενγκέρ και Μουρίνιο ήρθαν στα χέρια τον Οκτώβρη του 2014. Η κόντρα σε άλλο... επίπεδο

 

Η μεγάλη έπαρση του Μουρίνιο στις κόντρες με τον Βενγκέρ, οφειλόταν φυσικά κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στο γεγονός πως για πάρα πολλά χρόνια ο Αλσατός δεν είχε πάρει ούτε μια νίκη κόντρα στην Τσέλσι του Πορτογάλου. Αυτή η πρώτη νίκη ήρθε μετά από 13 μεταξύ τους παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, όταν τον Αύγουστο του 2015 η Άρσεναλ νίκησε με 1-0 τους «μπλε» για το Κομιούνιτι Σιλντ. Μέχρι τότε, ο Βενγκέρ είχε 7 ήττες και 6 ισοπαλίες με αντίπαλο τον Μουρίνιο. Τον περασμένο Μάιο ο Ζοσέ, ως τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πια, ηττήθηκε με 2-0 από την Άρσεναλ στο «Emirates» και αυτή ήταν η δεύτερη νίκη του Αλσατού κόντρα στον μεγάλο του αντίπαλο. Γενικότερα στις μεταξύ τους μάχες όμως, ο Μουρίνο έχει πάρει τον αέρα του Βενγκέρ με 9 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 18 παιχνίδια.

Στο σημερινό 19ο παιχνίδι τους συνολικά, οι δύο… ορκισμένοι εχθροί θα βρεθούν αντίπαλοι πιθανότατα για τελευταία φορά, όμως μην περιμένετε μια από τις συνηθισμένες τους αντεγκλήσεις-αν και με αυτούς τους δύο ποτέ δε μπορεί κανείς να είναι σίγουρος-γιατί οι συνθήκες αυτή τη φορά είναι εντελώς διαφορετικές. Πριν από λίγες μέρες η Άρσεναλ ανακοίνωσε το «διαζύγιο» με τον Βενγκέρ μετά από 22 ολόκληρα χρόνια παρουσίας του Γάλλου κόουτς στον σύλλογο του βόρειου Λονδίνου και έκτοτε όλο το Νησί αποδίδει τον δικό του φόρο τιμής στον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία και τη φιλοσοφία των «κανονιέρηδων». Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αποχαιρετισμού, ο Ζοσέ Μουρίνιο, που γενικότερα έχει περιορίσει τελευταία τις λεκτικές του διαμάχες με άλλους προπονητές με εξαίρεση  τον Αντόνιο Κόντε (ακόμη και με τον Πεπ Γκουαρντιόλα έριξε τους τόνους από τη στιγμή που πήγε ο Καταλανός στην Αγγλία για τη Σίτι) έδωσε τέλος στη μακρά κόντρα του με τον Βενγκέρ, λέγοντας χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν πράγματα που συνέβησαν και που θα ήμασταν καλύτερα χωρίς αυτά. Χειρονομίες, εκφράσεις, λέξεις. Είχαμε μεγάλα παιχνίδια, μεγάλους καβγάδες. Μετανιώνω για την κόντρα που είχα με τον Βενγκέρ, νομίζω και αυτός το ίδιο. Πιστεύω πως οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί μας είναι οι μεγαλύτεροι φίλοι μας, διότι αυτοί είναι που μας ωθούν στα όρια».

Με τα λόγια αυτά, ο Πορτογάλος είπε το δικό του «αντίο» στον 68χρονο τεχνικό, σημάνοντας το τέλος (;) μιας τεράστιας αντιπαλότητας που κράτησε 14 χρόνια. Σίγουρα κανείς δεν περιμένει μετά από όσα έχουν συμβεί οι δυο τους να γίνουν φίλοι, όμως σε κάθε περίπτωση θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα πουν και εντός γηπέδου «αντίο» ο ένας στον άλλον, σήμερα που όπως όλα δείχνουν γράφεται ο επίλογος μιας από τις μεγαλύτερες κόντρες προπονητών στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω