Μπάγερν Μονάχου: Μαθήματα πρωταθλητισμού σε δύσκολες εποχές

2020-06-11 14:17

 

Μπορεί ακόμη να μην έχουμε δει τις περισσότερες ομάδες σε δράση μετά τη διακοπή λόγω κορωνοϊού, αφού για παράδειγμα οι Ισπανοί ξεκινούν αυτή την εβδομάδα ενώ Άγγλοι και Ιταλοί από την επόμενη, ωστόσο αν μία ομάδα μπορούμε να πούμε πως έχει επιστρέψει ίδια και καλύτερη μετά από το μεγάλο διάστημα αποχής, βάσει εικόνας της στον αγωνιστικό χώρο αλλά και αποτελεσμάτων, αυτή δεδομένα είναι η Μπάγερν Μονάχου.

 

Οι Βαυαροί έχουν εμφανιστεί ανεπηρέαστοι από την αγωνιστική απραξία, δούλεψαν υποδειγματικά μέσα στην καραντίνα και στην επιστροφή τους έχουν φέρει τον εαυτό τους σε θέση να είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημά τους αλλά και το Κύπελλο για μία ακόμη χρονιά.

 

Συγκεκριμένα, από την ώρα που ξεκίνησε και πάλι η Bundesliga, η Μπάγερν μετρά πέντε συνεχόμενες νίκες. Άρχισε με μία επαγγελματική νίκη στο Βερολίνο επί της Ουνιόν, πέτυχε από πέντε τέρματα στα ματς με Άιντραχτ και Φορτούνα, “καθάρισε” με 4-2 τη Λεβερκούζεν πριν λίγες μέρες εκτός έδρας και φυσικά πέτυχε την πιο σημαντική νίκη της χρονιάς, εκείνο το 1-0 επί της Ντόρτμουντ στο “klassiker” της Βεστφαλίας που της έδωσε τη διαφορά των επτά βαθμών και ουσιαστικά τον τίτλο. Γενικότερα, οι Βαυαροί έχουν να χάσουν από τις 7 Δεκέμβρη και το ματς με τη Γκλάντμπαχ, μετρούν 16 σερί αγωνιστικές αήττητοι, όλη τη χρονιά έχουν μείνει μόλις μια φορά χωρίς γκολ σε ενενηντάλεπτο (στο 0-0 με τη Λειψία) και έχουν καταφέρει να βρίσκονται στο +7 και μία ανάσα από ένα ακόμη πρωτάθλημα, σε μία σεζόν που ξεκίνησε προβληματικά και έφτασαν ακόμη και στο -6 από την κορυφή.

 

Η ομάδα του Χανς-Ντίτερ Φλικ, μάλιστα, θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ακόμη νταμπλ, αφού με τη χθεσινή δύσκολη νίκη της επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης (2-1) στα ημιτελικά προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου. Εκεί θα αντιμετωπίσει τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία βέβαια με τη σειρά της θα ψάξει το πρώτο της τρόπαιο από το μακρινό 1993!

 

Μέσα στην εποχή της πανδημίας λοιπόν, σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες ομάδες αναμένεται να περάσουν ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, η Μπάγερν παραδίδει μαθήματα πρωταθλητισμού και δείχνει σε όλους πώς μπορείς να διατηρήσεις τον χαρακτήρα και το μέταλλο ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

 

Φυσικά τεράστιο μερίδιο για αυτή την επιτυχία πιστώνεται ο προπονητής της ομάδας, ο Χανς-Ντίτερ Φλικ. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του Νίκο Κόβατς στον βαυαρικό σύλλογο ανέλαβε ως υπηρεσιακός αρχικά τον περασμένο Νοέμβρη μετά την απομάκρυνση του Κροάτη και παρά το γεγονός πως λίγοι τον πίστεψαν, κατάφερε να παρουσιάσει μία Μπάγερν απόλυτη κυρίαρχο σε Γερμανία και Ευρώπη, δίνοντας ξανά στην ομάδα την αποφασιστικότητα και το αίσθημα ανωτερότητας που έδειχνε να είχε χάσει με τον Κόβατς. Ο πρώην βοηθός του Γιοακίμ Λεβ στην εθνική Γερμανίας μονιμοποιήθηκε πλέον στον πάγκο της ομάδας ως επιβράβευση για την πολύ καλή δουλειά του και πλέον, διατηρώντας και μετά τη διακοπή τη Μπάγερν στα ίδια και ακόμη καλύτερα επίπεδα, πάει ολοταχώς για το νταμπλ και γιατί όχι το… τρεμπλ.

 

Ο Χανς-Ντίτερ Φλικ έχει δημιουργήσει μια Μπάγερν που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της

 

Ο Φλικ άλλωστε έχει βρει εδώ και καιρό την επιτυχημένη συνταγή και έχει διαχειριστεί το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του εξαιρετικά. Ο Μάνουελ Νόιερ, ακόμη και στα 34 του πια, αποτελεί σταθερή αξία κάτω από τα δοκάρια. Ο Παβάρ έχει καθιερωθεί στα δεξιά της άμυνας, αν και χρησιμοποιήθηκε κατ’ ανάγκη και σαν κεντρικός αμυντικός σε κάποια παιχνίδια. Οι φοβερές εμφανίσεις του 19χρονου Αλφόνσο Ντέιβις στα αριστερά (είναι η αποκάλυψη της σεζόν για τη Μπάγερν) έχουν δώσει τη δυνατότητα στον Φλικ να φέρει τον Αλάμπα στο κέντρο της άμυνας ως παρτενέρ του Μπόατενγκ και να βρει έτσι μια σιγουριά στα μετόπισθεν, καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο και τις απουσίες των Ζούλε και Ερνάντες λόγω σοβαρών τραυματισμών μέσα στη χρονιά. Στη μεσαία γραμμή έχει “δέσει” το δίδυμο Κίμιχ-Γκορέτσκα, με τον πρώτο να επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στο ρόλο του ως μέσος αφού με τις πολύ καλές εμφανίσεις του Παβάρ δε χρειάζεται πλέον να προσφέρει και ως δεξιός μπακ, ενώ ο δεύτερος προσφέρει πολλά με την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια και τις δημιουργικές του ικανότητες. Μπροστά τους ο Τόμας Μίλερ έχει κάνει φέτος ένα τεράστιο comeback, καθώς από εκεί που η καριέρα του φαινόταν να διαγράφει φθίνουσα πορεία έχει φέτος 24 ασίστ και 11 γκολ σε όλα τα παιχνίδια, αποδεικνύοντας πως σε αυτή τη θέση, πίσω από τον επιθετικό δηλαδή, μπορεί να γίνει υπερπολύτιμος. Η μεσαία γραμμή μάλιστα έχει αποκτήσει τόση ισορροπία, που δε βρίσκουν θέση βασικού παίκτες όπως ο Τιάγκο Αλκάνταρα αλλά και ο Κουτίνιο, που δεν είχε σίγουρη θέση στην ενδεκάδα και πριν τραυματιστεί.

 

Στα άκρα της επίθεσης Γκνάμπρι και Κομάν δίνουν ταχύτητα, εκρηκτικότητα και ποιότητα. Ειδικά ο Γκνάμπρι πραγματοποιεί τρομερή χρονιά (ποιος μπορεί να ξεχάσει το καρέ τερμάτων στο Λονδίνο με την Τότεναμ). Και φυσικά τι να πει κανείς για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ειδικά με αυτά που κάνει φέτος. Ο Πολωνός στράικερ έχει φτάσει τα 45 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, έχει σημειώσει ρεκόρ καριέρας, είναι πρώτος σκόρερ σε Bundesliga και Champions League και παίρνει από το χέρι τη Μπάγερν για να την οδηγήσει στην καταξίωση.

 

 Λεβαντόφσκι και Ντέιβις είναι δύο από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Μπάγερν φέτος

 

Βεβαίως η πρωταθλήτρια Γερμανίας δε μένει μόνο στη φετινή χρονιά αλλά ήδη ετοιμάζει και την επόμενη, έστω και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Νόιερ εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο σήριαλ που όμως είχε αίσιο τέλος (ανανέωσε έως το 2023), ενώ οι Βαυαροί έχουν ήδη φροντίσει να ετοιμάσουν τη διάδοχη κατάσταση κάτω από τα γκολπόστ με την απόκτηση του νεαρού τερματοφύλακα της Σάλκε, Αλεξάντερ Νούμπελ. Συνεχίζουν να κυνηγούν τον νούμερο ένα στόχο τους για αυτό το καλοκαίρι, τον Λιρόι Σανέ, ελπίζοντας πως θα βρουν τη “χρυσή τομή” με τη Μάντσεστερ Σίτι για έναν παίκτη του οποίου το συμβόλαιο λήγει του χρόνου και που έχει δηλώσει πως θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στο Μόναχο. Και βέβαια η προσπάθεια της Μπάγερν να αποκτήσει ό, τι καλύτερο κυκλοφορεί στην εγχώρια αγορά συνεχίζεται, αφού μπορεί να έχασε το παιχνίδι με τον Βέρνερ αλλά σίγουρα θέλει να βγει νικήτρια σε αυτό με τον Χάβερτζ για παράδειγμα, όσο δύσκολο κι αν είναι να γίνουν οικονομικές υπερβάσεις αυτή την εποχή.

 

Τέλος, η ομάδα του Μονάχου μπορεί να οδεύει προς μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά στη Γερμανία φέτος, αλλά μην ξεχνάμε και το Champions League. Οι Βαυαροί πραγματοποίησαν τη σπουδαιότερη εμφάνιση ομάδας στην ιστορία της φάσης των ομίλων και είναι ήδη με το ενάμιση πόδι στα προημιτελικά, μετά την επιβλητική τους νίκη με 3-0 στο Λονδίνο επί της Τσέλσι για τους “16”. Η εντυπωσιακή τους παρουσία μέχρι τώρα στη διοργάνωση, σε συνδυασμό με την αξιοθαύμαστη συνέπεια που έχουν δείξει μετά τη διακοπή, τους έχει κάνει στα μάτια πολλών ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου ξανά μετά από το 2013. Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως από το πότε θα συνεχιστεί η διοργάνωση και το ποια εικόνα θα έχουν και οι υπόλοιπες ομάδες, ωστόσο το σίγουρο είναι πως η φετινή Μπάγερν θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για να είναι η πρώτη ομάδα που θα κυριαρχήσει στη μετά-κορωνοϊού εποχή.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω