NBA 2017-18: Η μαγεία ξεκινά

2017-10-17 16:34

Λίγες μόνο ώρες έμειναν για το πρώτο τζάμπολ της φετινής σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, έτσι κι εμείς μπαίνουμε στο κλίμα για να δούμε τι έχει αλλάξει φέτος στις ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και να καταγράψουμε τα δεδομένα με τα οποία ξεκινά άλλη μία συναρπαστική σεζόν στον μαγικό κόσμο του NBA.

Οι πολύ σημαντικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν για ακόμη μία χρονιά είναι ικανές να αλλάξουν τον χάρτη του φετινού πρωταθλήματος και να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σεζόν. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί εν όψει της φετινής σεζόν σε Ανατολή και Δύση.

Ανατολική περιφέρεια

Η Ανατολή μοιάζει να είναι η χαμένη των μεταγραφικών κινήσεων που έγιναν το καλοκαίρι αφού πολλές ομάδες αποδυναμώθηκαν βλέποντας τα αστέρια τους να τραβούν... δυτικά και είναι λίγες αυτές που πραγματικά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θέλουν φέτος να επιστρέψουν στην κατάκτηση του τίτλου μετά το συγκλονιστικό πρωτάθλημα που πήραν το 2016 κάνοντας μία φοβερή ανατροπή στους τελικούς με τους Γουόριορς (4-3 νίκες από 1-3), όμως η αποστολή τους μόνο εύκολη δεν θα είναι. Η παρέα του Λεμπρόν Τζέιμς είναι αρκετά ανανεωμένη με τις προσθήκες του παλιόφιλού του από το Μαϊάμι, Ντουέιν Ουέιντ, του Ντέρικ Ρόουζ και του Αζάια Τόμας και ο “βασιλιάς” θέλει να φορέσει φέτος το τέταρτο δαχτυλίδι του. Οι “ιππότες” βέβαια δε θα έχουν πια στο δυναμικό τους τον Κάιρι Ίρβινγκ, ο οποίος μετακινήθηκε στους Σέλτικς σε μια από τις πιο ηχηρές φετινές μεταγραφές του NBA. Ο 25χρονος πόιντ γκαρντ θα είναι πλέον ο ηγέτης της ομάδας της Βοστώνης, η οποία έφτασε πέρσι ως τους τελικούς της Ανατολής και φέτος κοιτάζει ακόμη ψηλότερα, να γίνει δηλαδή αυτή το αφεντικό της περιφέρειας και να διεκδικήσει τον τίτλο στους τελικούς του πρωταθλήματος.

    Ο Κάιρι Ίρβινγκ έφυγε πλέον από τη "σκιά" του Λεμπρόν και θα είναι ο νέος ηγέτης των Σέλτικς

 

Απο κει και πέρα υπάρχουν ομάδες που διατήρησαν τον ίδιο κορμό με πέρσι και με όπλο την ομοιογένειά τους θα προσπαθήσουν να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται, όπως οι Ουάσιγκτον Γουίζαρντς, που πέρσι πήγαν ως τα ημιτελικά της περιφέρειας, και οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος όντας πλέον ένας σούπερ σταρ του NBA θέλει να οδηγήσει τα “ελάφια” στην υπέρβαση και να συνεχίζει να απογειώνει τη δική του καριέρα. Σε άλλη μια καλή χρονιά στοχεύουν και οι Ράπτορς, αφού πέρσι έφτασαν ως τα ημιτελικά της Ανατολής και παρά το ότι είχαν κι αυτοί της απώλειές τους, διατήρησαν στο Τορόντο την τριάδα Ντε Ρόζαν, Λόουρι, Βαλανσιούνας.

    Ο "Greek Freak" θα συνεχίσει να κάνει περήφανη την Ελλάδα στα παρκέ του NBA

 

Από δύσκολη θέση ξεκινάνε πάντως Μπουλς, Πέισερς και Νικς, αφού και οι τρεις είδαν τα μεγαλύτερα αστέρια τους, Μπάτλερ, Τζορτζ και Καρμέλο αντίστοιχα, να πηγαίνουν προς τη Δύση. Οι “ταύροι” έχουν αποδυναμωθεί αρκετά σε σημείο που να φαντάζει δύσκολη ακόμη και η είσοδός τους στην postseason, η Ιντιάνα δεν έχει πλέον τον μεγάλο σταρ στο ρόστερ, ενώ η ομάδα της Νέας Υόρκης θα έχει πλέον μεγάλο ηγέτη τον Κρίσταπς Πορζίνγκις και θα παλέψει για να μπει στα πλέι οφ. Τη δική τους μάχη για τα πλέι οφ θα δώσουν επίσης οι νεανικοί Φιλαδέλφεια Σίξερς, οι Σάρλοτ Χόρνετς των Ντουάιτ Χάουαρντ και Νικολά Μπατούμ και οι Μαϊάμι Χιτ του πρωταθλητή Ευρώπης και MVP του τελευταίου Eurobasket, Γκόραν Ντράγκιτς, για τους οποίους η περίοδος των “back to backπρωταθλημάτων (2012, 2013) με οδηγό τον Λεμπρόν Τζέιμς μοιάζει πολύ μακρινή πια. Τέλος, οι πιο αδύναμες ομάδες της περιφέρειας μοιάζουν να είναι οι Ατλάντα Χοκς, οι Ορλάντο Μάτζικ και οι Μπρούκλιν Νετς.

    Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Eurobasket με τη Σλοβενία ετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά με τους Χιτ

 

Δυτική περιφέρεια

Η Δύση παρουσιάζεται πανίσχυρη στην έναρξη της φετινής χρονιάς, εξαιρετικά ενισχυμένη από τις μεταγραφές, διαθέτοντας πολλές δυνατές ομάδες. Οι περσινοί πρωταθλητές, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, κράτησαν όλα τα αστέρια στο ρόστερ (Κάρι, Ντουράντ, Τόμπσον, Γκριν) και στοχεύουν μόνο στο “back to back” και το τρίτο δαχτυλίδι τους την τελευταία τετραετία. Δεν προχώρησαν σε κάποια ηχηρή μεταγραφή αλλά δεν χρειάζονταν κιόλας. Φέτος τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στην Οκλαχόμα, αφού οι Θάντερ πραγματοποίησαν δύο all star μεταγραφές παίρνοντας τον Πολ Τζορτζ από την Ιντιάνα και τον Καρμέλο Άντονι από τους Νικς, οι οποίοι ήρθαν να προστεθούν στο μεγάλο αστέρι της ομάδας, Ρασέλ Ουέστμπρουκ και άπαντες περιμένουν μεγάλα πράγματα από αυτούς, ακόμη και τον πρώτο τους τίτλο (είχε πάρει έναν το 1979 ως Σιάτλ Σουπερσόνικς).

    Καρμέλο Άντονι και Πολ Τζορτζ θα είναι συμπαίκτες φέτος στην Οκλαχόμα

 

Σταθερή αξία πάντα φυσικά οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, οι οποίοι θα στηριχθούν και πάλι στην παλιά “φρουρά” (Πάρκερ, Τζινόμπιλι), στον 37χρονο Πάου Γκασόλ αλλά και στους Λαμάρκους Όλντριτζ και τον μεγάλο άτυχο των περσινών τελικών της Δύσης, Κάουι Λέοναρντ. Τα “σπιρούνια” δεν άλλαξαν ιδιαίτερα αλλά στόχος τους είναι πάντα η κορυφή. Μεγάλους στόχους έχουν και στο Χιούστον, μιας και οι Ρόκετς πραγματοποίησαν μια από τις πιο πολυσυζητημένες μετακινήσεις φέτος, αυτή του Κρις Πολ από τους Κλίπερς, και μαζί με τον Χάρντεν θα επιχειρήσουν το βήμα παραπάνω, δηλαδή τους τελικούς της Δύσης. Οι Κλίπερς από την άλλη μπορεί να έχασαν τον Πολ αλλά ενισχύθηκαν σημαντικά με κυριότερες προσθήκες αυτές των Ντανίλο Γκαλινάρι και Μίλος Τεόντοσιτς, με τον Σέρβο άσο να δοκιμάζει την τύχη του για πρώτη φορά στο NBA έχοντας εδραιωθεί όλα αυτά τα χρόνια ως ένας σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

    Ο Χάρντεν θα βρει φέτος έναν άξιο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Κρις Πολ

 

Στη Δύση συναντάμε κι άλλες ισχυρές ομάδες. Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς θα έχουν φέτος ένα πολύ καλό ρόστερ μετά και τις σημαντικές μεταγραφές των Τζίμι Μπάτλερ και Τζαμάλ Κρόφορντ και θέλουν αρχικά να μπουν στα πλέι οφ για πρώτη φορά μετά από δεκατρία χρόνια. Φιλόδοξες ομάδες είναι και οι Πέλικανς των Κάζινς και Ρόντο, οι Σακραμέντο Κινγκς με το πρώην μεγάλο αστέρι της Φενέρμπαχτσε, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, πλέον στο ρόστερ τους (έχουν έντεκα χρόνια να μπουν στα πλέι οφ), οι Μέμφις Γκρίζλις του Μαρκ Γκασόλ, οι Ντένβερ Νάγκετς του Πολ Μίσλαπ, αλλά και οι Λέικερς, οι οποίοι ελπίζουν σε ένα νέο ξεκίνημα μετά τις τελευταίες κάκιστες σεζόν. Οι “λιμνάνθρωποι” έχουν στο δυναμικό τους τον Λόνζο Μπολ, που επιλέχθηκε δεύτερος στο ντραφτ και εντυπωσίασε στο κολλεγιακό πρωτάθλημα, έχουν και ενθουσιασμό αλλά η υπερδύναμη των προηγούμενων χρόνων σίγουρα πρέπει να κάνει πολλά για να συνεχίσει και μετά την κανονική περίοδο.

    Οι Γουόριορς θέλουν να επαναλάβουν τον περσινό τους θρίαμβο

 

Η λογική λέει πως με περισσότερη δυσκολία θα μπουν στα πλέι οφ ομάδες όπως οι Φοίνιξ Σανς του πρώην “πράσινου” Μάικ Τζέιμς, οι πρωταθλητές του 2011, Ντάλας Μάβερικς, που βρίσκονται σε φάση ανοικοδόμησης αν και έχουν ακόμη στο ρόστερ τους τον σπουδαίο αλλά 39 χρονών πια Ντιρκ Νοβίτσκι, οι Πόρτλαντ Μπλέιζερς και οι Γιούτα Τζαζ. Όπως και να' χει πάντως, στη δυτική περιφέρεια αναμένεται να δοθούν μεγάλες μάχες. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω