Νιούκαστλ: Η επόμενη μέρα του υποβιβασμού

2016-05-13 13:11

Ο εφιάλτης ζωντάνεψε ξανά για τους φίλους της Νιούκαστλ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (11/5), αφού η νίκη της “μισητής” αντιπάλου Σάντερλαντ με 3-0 επί της Έβερτον σήμανε την παραμονή των “μαυρόγατων” στην Premier League και ταυτόχρονα την οριστικοποίηση του υποβιβασμού των “Magpies” στην Championship για έκτη συνολικά φορά στην ιστορία τους και δεύτερη μέσα σε επτά χρόνια.

Ο υποβιβασμός της Νιούκαστλ για ακόμη μία φορά μετά από αυτόν του 2009 ήταν ουσιαστικά το αναμενόμενο φινάλε μιας ιστορίας που είχε αρχίσει να προδιαγράφεται εδώ και αρκετό καιρό, μιας και σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, το τρένο έδειχνε να οδεύει προς τον γκρεμό και κανένας δεν έυρισκε τρόπο να το σταματήσει. Τα αμέτρητα λάθη της διοίκησης Άσλεϊ που έγιναν για ακόμη μία φορά, μεταξύ άλλων η λανθασμένη όπως αποδείχθηκε πρόσληψη του Στιβ ΜακΚλάρεν στην τεχνική ηγεσία αλλά και η αδυναμία ουσιαστικής ενίσχυσης της ομάδας στις θέσεις που “πονούσε” παρά τα τεράστια ποσά που ξοδεύτηκαν και φέτος για μεταγραφές, και η αγωνιστική κατρακύλα της ομάδας, η οποία δε μπορούσε να σηκώσει κεφάλι πέρα από μερικές “εκλάμψεις” μέσα στη σεζόν, αποδείχθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για να οδηγηθεί τελικώς η Νιούκαστλ στη δεύτερη κατηγορία. Η πρόσληψη του Ράφα Μπενίτεθ ως αντικαταστάτη του ΜακΚλάρεν στον πάγκο ήταν ίσως η μοναδική ορθολογική και επιτυχημένη κίνηση, όμως έγινε πολύ αργά και με μόλις δέκα παιχνίδια να απομένουν για τη λήξη της σεζόν, και ο Μαδριλένος τεχνικός, όσο και αν προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο, δεν κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο.

Στο Toon γνωρίζουν πάντως πως πλέον λίγη σημασία έχει το να αναλύσουν το πώς έφτασε η ομάδα μέχρι εδώ και αυτό που θα πρέπει από δω και πέρα να κάνουν είναι να κοιτάξουν την επόμενη μέρα για το σύλλογο. Μία ημέρα που βρίσκει πλέον τη Νιούκαστλ στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, όμως πολύ πριν αρχίσουν οι υποχρεώσεις των “ανθρακορύχων” στην Championship τη νέα χρονιά, θα πρέπει να διευθετηθούν αρκετά θέματα ώστε να γνωρίζουν οι φίλοι και οι άνθρωποι της ομάδας με τι είδους υλικό θα πορευτούν από δω και πέρα στη νέα κατηγορία, με στόχο την άμεση επάνοδο στην Premiership.

Αυτό που έχει άμεση προτεραιότητα είναι το ζήτημα της παραμονής του Ράφα Μπενίτεθ στην τεχνική ηγεσία. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συνεργασία του Ισπανού με τη Νιούκαστλ, έγινε γνωστό πως στο συμβόλαιό του υπάρχει μία ρήτρα που του επιτρέπει να αποδεσμευτεί από την ομάδα σε περίπτωση υποβιβασμού της, μία ρήτρα η οποία τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Κυριακή (15/5), μετά το-αδιάφορο πλέον-παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Τότεναμ. Δημοσιεύματα όμως των τελευταίων ημερών θέλουν τις δύο πλευρές να συζητούν για τις πιθανότητες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ακόμη και τώρα που οριστικοποιήθηκε ο υποβιβασμός της Νιούκαστλ. Σίγουρα, αυτό το καλοκαίρι ο Μπενίτεθ θα δεχτεί αρκετές προτάσεις για να δουλέψει σε άλλους συλλόγους (ήδη η Έβερτον φημολογείται πως τον έχει προσεγγίσει μετά την απομάκρυνση του Μαρτίνεθ), όμως ο 56χρονος τεχνικός ξέρει ότι μένοντας στο “St James' Park” θα έχει την ευκαιρία να χτίσει τη δική του ομάδα από την αρχή, έστω κι αν θα χρειαστεί να ξεκινήσει από την Championship, με ό, τι δυσκολίες κι αν συνεπάγεται αυτό. Θα συνιστά σίγουρα πάντως μεγάλη επιτυχία το να καταφέρει η διοίκηση να πείσει τον Μπενίτεθ να συνεχίσει και να κοοουτσάρει την ομάδα στη δεύτερη κατηγορία και αν τα καταφέρει, τότε η Νιούκαστλ θα ξεκινήσει με ένα ψυχολογικό αβαντάζ την επόμενη δύσκολη χρονιά.

    Η παραμονή ή μη του Ράφα Μπενίτεθ στην τεχνική ηγεσία θα κρίνει πολλά για την επόμενη μέρα στη Νιούκαστλ

 

Το άλλο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει φυσικά με τους ποδοσφαιριστές που θα αποχωρήσουν από την ομάδα αυτό το καλοκαίρι, καθώς και με το ποιοί θα παραμείνουν. Σίγουρα ο υποβιβασμός των “ανθρακορύχων” θα ωθήσει πολλούς από τους ποδοσφαιριστές της Νιούκαστλ, και ειδικά τα πρωτοκλασάτα ονόματα, να ψάξουν να βρουν άλλους συλλόγους για να συνεχίσουν την καριέρα τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα επιδιώξει και η ίδια η ομάδα να τους πουλήσει, θέλοντας να ξεφορτωθεί τα “βαριά” τους συμβόλαια για τα δεδομένα πλέον της Championship. Παίκτες όπως ο Βαϊνάλντουμ, ο Γιάνμαατ, ο Σισέ, ο Κρουλ ή ο Σισοκό, ο οποίος θα παίξει και στο Euro μιας και συμπεριλήφθηκε στην τελική 23άδα της Γαλλίας, πολύ δύσκολα θα δεχθούν να συνεχίσουν την καριέρα τους στη δεύτερη κατηγορία. Άλλωστε, η κατάσταση αυτή δε θα είναι πρωτόγνωρη για τη Νιούκαστλ, μιας και το 2009 αποχώρησαν για τον ίδιο λόγο από το “St James' Park” παίκτες όπως ο Μάικλ Όουεν, ο Μαρκ Βίντουκα, ο Ντάμιεν Νταφ ή ο Ομπαφέμι Μάρτινς.

Ακόμη, είναι πολύ πιθανό η Νιούκαστλ να χρειαστεί στην Championship κάποιους από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή δανεικοί σε άλλες ομάδες και δε βρήκαν χώρο φέτος στα πλάνα των “Magpies”, παίκτες όπως οι Σάμι Αμεόμπι, Μπιγκιριμανά, Βούκιτς, ακόμη και ο Τοβέν, ο οποίος πάντως είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν αποκλείεται φυσικά το ενδεχόμενο αρκετοί από τους παίκτες της πρώτης ομάδας να δεχτούν να βοηθήσουν τη Νιούκαστλ στην προσπάθεια που θα κάνει για άμεση επάνοδο στην Premier League, όπως ο Έλιοτ, ο Λασκέλς, ο Σέλβι, ο Τάουνσεντ, ο Ανίτα, ωστόσο ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη της ομάδας που θα έχουν οι “καρακάξες” την επόμενη σεζόν, αφού ο σχηματισμός της θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η επόμενη χρονιά θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες όσο και δύσκολες χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Όσο κι αν είχε βρεθεί σχετικά πρόσφατα σε αυτή τη δοκιμασία η Νιούκαστλ (σεζόν 2009-10) και την πέρασε με επιτυχία μιας και κατάφερε να ανέβει μόλις ένα χρόνο μετά τον τότε υποβιβασμό της, το πρωτάθλημα της Championship είναι από τα πλέον απαιτητικά κι θα χρειαστούν σωστοί χειρισμοί και προσεκτικές κινήσεις έτσι ώστε να καταφέρουν οι “ανθρακωρύχοι” να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως η Νιούκαστλ είναι μία από τις πιο αγαπητές ομάδες στην Αγγλία και με μία τεράστια βάση οπαδών, και σίγουρα η δεύτερη κατηγορία δεν ταιριάζει σε ένα κλαμπ με τη δική της δυναμική.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω