Νιούκαστλ: Πρωταγωνίστρια στο πρώτο μεταγραφικό παζάρι της νέας εποχής

2022-02-02 12:42

 

Στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι που μόλις ολοκληρώθηκε, τα περισσότερα φώτα ήταν στραμμένα στη Νιούκαστλ και όχι άδικα. Στην πρώτη μεταγραφική περίοδο υπό την ιδιοκτησία των Σαουδαράβων, το κλαμπ που κουβαλάει πλέον την ετικέτα του πλουσιότερου στον κόσμο ήταν δεδομένο πως θα προχωρούσε σε κάποιες δυνατές προσθήκες προκειμένου να καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία. Σίγουρα κανείς δεν περίμενε από τώρα μεγάλες υπερβάσεις, άλλωστε αυτό είναι δύσκολο και λόγω της βαθμολογικής θέσης στην οποία βρίσκεται, ωστόσο στο “παράθυρο” του Ιανουαρίου έγιναν κάποιες αξιοσημείωτες κινήσεις που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο τις “καρακάξες” και να τις βγάλουν από τη δύσκολη θέση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

 

Μπορεί λοιπόν η μεταγραφική αυτή περίοδος να μην κύλησε ακριβώς όπως θα ήθελαν οι άνθρωποι του συλλόγου αφού κάποιοι παίκτες που ήταν πρωταρχικοί στόχοι δεν κατέστη εφικτό να ντυθούν στα ασπρόμαυρα, όμως κάθε αρχή και δύσκολη. Για τους περισσότερους πάντως, το πρόσημο είναι θετικό. Η Νιούκαστλ προχώρησε τελικά σε πέντε μεταγραφές, για τις οποίες δαπάνησε συνολικά κάτι περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ, ξοδεύοντας τα πιο πολλά από κάθε άλλο σύλλογο σε αυτή την αγορά: Τρίπιερ, Γουντ, Μπρούνο Γκιμαράες, Τάργκετ και Μπερν κατέφθασαν στο Τάινσαϊντ για να αναβαθμίσουν το ρόστερ των “ανθρακωρύχων”. Τέσσερις Άγγλοι ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν πολύ καλά την Premier League και ένα ποιοτικό χαφ που το ήθελαν πολλά κορυφαία κλαμπ συνθέτουν τις πρώτες κινήσεις στην εποχή των Σαουδαράβων και εμείς θα δούμε ξεχωριστά τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση.

 

Η μεταγραφή του Κιέραν Τρίπιερ, που ήταν η πρώτη χρονικά, ήταν μια δήλωση προθέσεων της νέας διοίκησης, αφού με το “καλημέρα” η Νιούκαστλ απέκτησε έναν εξαιρετικό δεξιό μπακ, διεθνή με την εθνική Αγγλίας, με ηγετικά χαρακτηριστικά που αυτόματα ανεβάζει επίπεδο την ομάδα. Ο Τρίπιερ δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, έχει αποδείξει την αξία του στην Premier League με τη Μπέρνλι και την Τότεναμ, ενώ έφυγε από την Ισπανία ως πρωταθλητής με την Ατλέτικο. Ήδη στις πρώτες του συμμετοχές έχει ξεχωρίσει, ενώ πέρα από τις προωθήσεις και τις σέντρες του, μπορεί να βοηθήσει πολύ και στις στημένες φάσεις.

 

 

Ο Κρις Γουντ ίσως δεν ήταν το όνομα αλλά και το στυλ ποδοσφαιριστή που περίμεναν οι περισσότεροι για τη θέση του σέντερ φορ. Ο Νεοζηλανδός έχει αρκετά καλά στατιστικά στο σκοράρισμα τα τελευταία χρόνια στην Premier League, ειδικά αν αναλογιστούμε πως αγωνιζόταν για έναν μικρομεσαίο σύλλογο όπως η Μπέρνλι, ωστόσο πρόκειται για έναν συγκεκριμένου τύπου επιθετικό, ιδανικό για μια ομάδα που παίζει με γεμίσματα στην περιοχή προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ύψος του και την -εξαιρετική- ικανότητά του στις κεφαλιές. Επίσης, κρίθηκε υπερβολικό και το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκε για την απόκτησή του (τόσο ήταν η ρήτρα του), ειδικά για έναν παίκτη 30 ετών. Αποτελεί ερωτηματικό το άν θα ταιριάξει στη φιλοσοφία που θέλει να περάσει ο Έντι Χάου, ωστόσο από τη στιγμή που δεν αποκτήθηκε κάποιο άλλο φορ από τα πολλά που ακούστηκαν (όπως για παράδειγμα ο Ζαπάτα, ο Ενκέτια ή ο ταλαντούχος επιθετικός της Ρεμς Εκετίκε), η Νιούκαστλ θα πρέπει να βασιστεί σε αυτόν και στον Γουίλσον -όταν ξεπεράσει τον τραυματισμό του και επιστρέψει- για να βρει τα γκολ που χρειάζεται.

 

 

Ο Μπρούνο Γκιμαράες ήταν η σπουδαιότερη και ακριβότερη μεταγραφή της ομάδας το χειμώνα. Ο πρώην χαφ της Λιόν, διεθνής με τη Βραζιλία, είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσθέσει μεγάλη ποιότητα στη μεσαία γραμμή, ένας παίκτης που έλειπε από τη Νιούκαστλ. Πρόκειται για έναν box-to-box μέσο που μπορεί να πατήσει περιοχή αλλά φυσικά και να κοντρολάρει το παιχνίδι αποτελώντας το βαρόμετρο στο κέντρο. Μοναδικό ερωτηματικό το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί αφού προέρχεται από διαφορετικό πρωτάθλημα, ωστόσο μόλις στα 24 του έχει τη δυνατότητα να γίνει κεντρικό πρόσωπο στη νέα εποχή για το κλαμπ.

 

 

Ο Ματ Τάργκετ αποκτήθηκε αρχικά ως δανεικός για να ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνας. Βασικός στην Άστον Βίλα, μέχρι να αποκτηθεί ο Ντιν αυτόν τον χειμώνα, στα 26 του πλέον είναι ένας παίκτης με εμπειρία από την Premier League και θα ανεβάσει επίπεδο σε αυτή τη θέση τη Νιούκαστλ, από τη στιγμή που ο Χάου δε δείχνει να εμπιστεύεται τον Λιούις. Ο Τάργκετ θα δώσει δυναμική από αυτή την πλευρά, με τις “καρακάξες” να θέλουν να εκμεταλλευτούν και τις σέντρες του που φαίνεται να είναι το δυνατότερό του σημείο.

 

 

Τέλος, ο Νταν Μπερν μπορεί να μην ήταν σε καμια περίπτωση η πρώτη επιλογή, αλλά ήρθε να βοηθήσει στη θέση που έμοιαζε να έχo περισσότερο ανάγκη η Νιούκαστλ, αυτή του σέντερ μπακ. Οι “καρακάξες” έχασαν χρόνο κυνηγώντας τις περιπτώσεις των Σβεν Μπότμαν απ' τη Λιλ και Ντιέγκο Κάρλος απ' τη Σεβίλλη, όμως οι ομάδες τους δεν ήταν διατεθειμένες να τους παραχωρήσουν μεσούσης της σεζόν. Ο πρώην μπακ της Μπράιτον προκρίθηκε ως λύση και έχει ως στόχο να κάνει τη διαφορά στα μετόπισθεν, διορθόνωντας τα κακώς κείμενα σε μια άμυνα που είναι η δεύτερη χειρότερη της Premier League. Γεννημένος στο Μπλάιθ, 24 χιλιόμετρα βόρεια του Νιούκαστλ, ζει το... όνειρό του φορώντας τη φανέλα της ομάδας που υποστηρίζει από μικρός. Αριστεροπόδαρος, με δυνατό του χαρακτηριστικό τις κεφαλιές, επιθυμεί να καθιερωθεί στις επιλογές του Έντι Χάου.

 

 

Το συμπέρασμα είναι πως η Νιούκαστλ υπήρξε αρκετά δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι και ξόδεψε αρκετά για παίκτες σε θέσεις που ήθελε οπωσδήποτε ενίσχυση. Ενδεχομένως να χρειαζόταν μια-δυο ακόμη προσθήκες, όπως για παράδειγμα έναν ακόμη φορ ή έναν παίκτη που θα μπορεί να παίζει περιφερειακά (κυρίως στα δεξιά), όμως τα δεδομένα δεν ήταν εύκολα για το σύλλογο και το γνώριζαν πολύ καλά όλοι αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτοί οι πέντε νέοι ποδοσφαιριστές μπορούν να αναβαθμίσουν την ομάδα στην προσπάθειά της να σώσει την κατηγορία και αυτό να αποτελέσει το εφαλτήριο των “ανθρακωρύχων” για την εκτόξευσή τους τα επόμενα χρόνια.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω