Νταβίδ Ντε Χέα: Ο γκαφατζής που έγινε ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο

2017-12-06 18:19

 “Αυτός που είδα σήμερα ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Το είπα και στον ίδιο μετά το ματς”. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος λίγα λεπτά μετά το κορυφαίο για την ώρα φετινό ντέρμπι της Premier League ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσπαθούσε και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει αυτά που έκανε ο Νταβίδ Ντε Χέα σε εκείνο το παιχνίδι. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκατέσσερις επεμβάσεις έκανε ο Ισπανός γκολκίπερ στο “Emirates”, οι περισσότερες εξ αυτών εντυπωσιακές, με αποκορύφωμα τη διπλή απόκρουση στα σουτ των Λακαζέτ και Σάντσες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Τιμ Κρουλ της Νιούκαστλ (Νοέμβριος 2013 με Τότεναμ) και Βίτο Μανόνε της Σάντερλαντ (Απρίλιος 2014 με Τσέλσι). Κι αν οι τελευταίοι δεν κατάφεραν να κάνουν κάποια πολύ σπουδαία καριέρα, ο Ντε Χέα επιβεβαιώνει ολοένα και περισσότερο με τον καιρό που περνάει πως μπορεί να γίνει-αν δεν είναι ήδη-το κορυφαίο “Νο 1” του κόσμου.

Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενε κανείς την εκπληκτική εμφάνιση του Ισπανού στο Λονδίνο για να καταλάβει πως είναι ένας τερματοφύλακας παγκόσμιας κλάσης. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, ο 27χρονος άσος είναι μονίμως ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην Premier League και σταθερά ο καλύτερος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο δρόμος της καταξίωσής του στο “Ολντ Τράφορντ”, όμως, δεν ήταν από την αρχή στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το 2011, οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας αναζητούσαν τον τερματοφύλακα που θα καλούνταν να σηκώσει το βάρος της διαδοχής του Έντβιν Φαν Ντερ Σάαρ, ο οποίος κρέμασε τα γάντια του μετά τον τελικό του Champions League στο “Γουέμπλεϊ” απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Ο σπουδαίος Ολλανδός γκολκίπερ, που “ανέστησε” την καριέρα του στο “Ολντ Τράφορντ”, αποτέλεσε άξιο συνεχιστή της κληρονομιάς που είχε αφήσει ο Πίτερ Σμάιχελ αποχωρώντας το 1999, έστω κι αν στη Γιουνάιτεντ χρειάστηκαν να περιμένουν έξι χρόνια μέχρι να πάρουν τον Φαν Ντερ Σάαρ το 2005, δοκιμάζοντας ενδιάμεσα διάφορους τερματοφύλακες όπως ο Μπαρτέζ, ο Κάρολ ή ο Χάουαρντ. Για τον διάδοχο του Ολλανδού όμως δε χρειάστηκε να περιμένουν τόσο.

Το έμπειρο μάτι του σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε εντοπίσει έναν πιτσιρικά ο οποίος, προερχόμενος από τις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης, είχε κερδίσει γρήγορα θέση βασικού στην πρώτη ομάδα των “ροχιμπλάνκος”, φτάνοντας να πάιξει μέχρι και στον τελικό του Europa League και να το κατακτήσει το 2010. Για χάρη του μάλιστα, ο Σκωτσέζος τεχνικός απουσίασε από ένα παιχνίδι της Γιουνάιτεντ με τη Σκάνθορπ για το Λιγκ Καπ τη σεζόν 2010-11, προκειμένου να δει από κοντά τον Ντε Χέα να αγωνίζεται κόντρα στη Βαλένθια για το ισπανικό πρωτάθλημα. Ο παλιός προπονητής τερματοφυλάκων των “μπέμπηδων”, Έρικ Στιλ, είχε πει σε συνέντευξή του στη “Daily Mail”: “Ο Φέργκιουσον τον είχε δει μόνο τρία λεπτά σε ένα βίντεο και αμέσως είπε ότι τον ηθελε. Απ' όσο ξέρω, μόνο δύο φορές έχει απουσιάσει από παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όλα αυτά τα χρόνια που ήταν προπονητής της. Η πρώτη ήταν στον γάμο του γιου του το 2000 και η δεύτερη για να δει τον Ντε Χέα από κοντά. Τόση εντύπωση του είχε κάνει”.

Στις 25 Μαΐου του 2011 ο Ντε Χέα υπέγραψε με τη Γιουνάιτεντ έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ, όμως ο κόσμος αντιμετώπισε αυτήν την επιλογή με μεγάλη δυσπιστία. Κάτι το νεαρό της ηλικίας του (21 ετών ήταν όταν πήγε στο Μάντσεστερ), κάτι ο σωματότυπός του, αφού τους πρώτους μήνες παρουσίας του στο “Ολντ Τράφορντ” ο Ντε Χέα ήταν ένας ψιλόλιγνος νεαρός που δε θύμιζε σε τίποτα τερματοφύλακα, έκαναν πολλούς να αναρωτιούνται αν είναι κατάλληλος για να καθίσει κάτω από τα δοκάρια της Γιουνάιτεντ. Και τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα όταν άρχισαν οι γκάφες.

    Ο Ντε Χέα στο ντεμπούτο του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απέναντι στη Σίτι για το Κομιούνιτι Σιλντ το 2011

 

Στο ντεμπούτο του, ένα παιχνίδι για το Κομιούνιτι Σιλντ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Ντε Χέα έφερε ευθύνη και στα δύο τέρματα που δέχθηκαν οι “μπέμπηδες”, οι οποίοι πάντως νίκησαν με 3-2. Ένα ακόμη λάθος από τον Ισπανό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στη Γουέστ Μπρόμιτς και ο προβληματισμός μεγάλωσε. Τον Οκτώβριο του 2011, με εκείνον κάτω από τα δοκάρια, ήρθε η ήττα-ντροπή για τη Γιουνάιτεντ με 1-6 από τη Σίτι στο “Ολντ Τράφορντ”. Ο ίδιος ήταν ασταθής και στα παιχνίδια του Champions League, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τον προτρέπει κοροϊδευτικά να επισκεφθεί οφθαλμίατρο! Οι εμφανίσεις του ήταν τόσο κακές που ο Φέργκιουσον αναγκάστηκε να τον αφήσει στον πάγκο για ένα διάστημα, παίζοντας με βασικό τον Λίντεγκααρντ.

Τη συνέχεια όμως κανείς δε μπορούσε να τη φανταστεί. Ο Ντε Χέα, παρότι σκέφτηκε να φύγει από την ομάδα, έμεινε και δούλεψε σκληρά, προκειμένου να αποδείξει σε όλους πως είχαν άδικο. Ο Φέργκιουσον τον στήριξε, τον επανέφερε στην ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ και εκείνος παρουσιάστηκε εντελώς διαφορετικός, κερδίζοντας σταδιακά την εκτίμηση του κόσμου με τις εμφανίσεις του. Πήρε το πρωτάθλημα το 2013, όντας βασικός για τους “κόκκινους διάβολους”, ενώ κάθε χρόνο παρουσιαζόταν και καλύτερος, καταγράφοντας στο ενεργητικό του ορισμένες πραγματικά απίθανες επεμβάσεις. Στα χρόνια της μετριότητας που ακολούθησαν για τη Γιουνάιτεντ στη μετά σερ Άλεξ εποχή, επί Μόγιες και επί Φαν Χάαλ, ήταν ο κορυφαίος της παίκτης, κερδίζοντας για τρία συνεχόμενα χρόνια (2013-2016) το βραβείο “Ματ Μπάσμπι”, που απονέμεται κάθε χρόνο στον καλύτερο ποδοσφαιριστή του συλλόγου. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βέβαια, δε θα είχε τη δυνατότητα να απολαμβάνει άλλο τις υπηρεσίες του, αν εκείνο το φαξ που θα παραλάμβανε τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης λειτουργούσε σωστά εκείνη την τελευταία μέρα του καλοκαιριού του 2015. Οι δύο ομάδες είχαν συμφωνήσει σε όλα, τα πάντα είχαν διευθετηθεί, στο “Μπερναμπέου” είχαν έτοιμο το “palco del honor” για να πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του, όμως εξαιτίας του παραπάνω λόγου το deal δεν πραγματοποιήθηκε, σε ένα από τα πιο απίστευτα μεταγραφικά φιάσκο στην ιστορία. Έτσι λοιπόν, ο Ντε Χέα παρέμεινε στο “Ολντ Τράφορντ” και μάλιστα ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2019. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο και συνεχίζει να γράφει ιστορία. Η Ρεάλ ποτέ δε σταμάτησε να ενδιαφέρεται για αυτόν, όμως πλέον η Γιουνάιτεντ θα κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει στο Μάντσεστερ, σε περίπτωση που οι “μερένχες” επιστρέψουν για την απόκτησή του.

Ο Νταβίδ Ντε Χέα είναι στα 27 του χρόνια ο νεαρότερος τερματοφύλακας που ξεπέρασε τα 100 παιχνίδια απαραβίαστης εστίας, είναι σίγουρα ο γκολκίπερ με τη μεγαλύτερη εξέλιξη και βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να αφήσει εποχή. Με τον Μπουφόν στη δύση της σπουδαίας του καριέρας και τον Νόιερ μακροχρόνια απόντα λόγω τραυματισμού, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο Νταβίδ Ντε Χέα είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Και πώς να τους ρίξεις άδικο;

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω