Ντέρμπι Μιλάνου με το βλέμμα στο αύριο

2017-04-15 02:08

Το derby della Madonnina για τον δεύτερο γύρο της φετινής Serie A είναι προ των πυλών (15/4, 13:30) και προτού καν γίνει η σέντρα στο “Μεάτσα” είναι από μόνο του ξεχωριστό, μιας και θα είναι η πρώτη φορά που θα κοντραριστούν οι δύο συμπολίτισσες, έχοντας πλέον περάσει αμφότερες σε κινεζικά χέρια.

Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Ίντερ κατέχει από το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία Suning, ενώ μόλις προχθές (13/3) η Μίλαν γύρισε πλέον σελίδα, αφού μετά από 31 χρόνια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πούλησε τις μετοχές του στην επίσης κινεζική εταιρεία Sino-Europe Sports, η οποία λέγεται πλέον Rossoneri Sport Investment Lux. Με τα νέα ιδιοκτησιακά καθεστώτα να αναμένεται να προσφέρουν τεράστια οικονομική ενίσχυση και να υπόσχονται να κάνουν τις δύο “Μιλανέζες” ξανά πρωταγωνίστριες, “νερατζούρι” και “ροσονέρι” συναντιούνται για 218η φορά, έχοντας και οι δύο το βλέμμα στραμμένο στο-ελπίζουν καλύτερο-μέλλον.

Η τυπικά γηπεδούχος Ίντερ έχει περάσει πολλά-και-τη φετινή σεζόν. Η ομάδα έκανε προετοιμασία το καλοκαίρι με προπονητή τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος Αύγουστο μήνα απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία για να πάρει τη θέση του ο Φρανκ Ντε Μπουρ. Το στοίχημα όμως με τον Ολλανδό τεχνικό δε βγήκε ποτέ, η πορεία τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη ήταν καταστροφική (αποκλεισμός στη φάση των ομίλων του Europa League σε έναν όμιλο με Σαουθάμπτον, Σπάρτα Πράγας και Χάποελ Μπέερ Σεβά) και γρήγορα αποτέλεσε και εκείνος παρελθόν, με τον Στέφανο Πιόλι να παίρνει τη θέση του, την ώρα που και το κλίμα ανάμεσα στους οπαδούς ήταν πολύ κακό, με τον αρχηγό Μάουρο Ικάρντι να ανοίγει βεντέτα με τους οργανωμένους.

Ο Πιόλι κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση και να αναδείξει τις αρετές του φετινού δυναμικού της Ίντερ κυρίως από τη μέση και μπροστά. Από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τα μέσα Μαρτίου οι “νερατζούρι” σημείωσαν 11 νίκες σε 13 ματς, καθώς και 7 σερί νικηφόρα παιχνίδια, όμως τις τελευταίες εβδομάδες θυμήθηκαν και πάλι τον κακό εαυτό τους και με μόλις έναν βαθμό σε τρεις αγώνες (ισοπαλία με Τορίνο και ήττες από Σαμπντόρια και Κροτόνε), μάλλον αποχαιρετούν μια και καλή τον μεγάλο φετινό τους στόχο που δεν ήταν άλλος από την τρίτη θέση και την έξοδο στα προκριματικά του Champions League (στο -12 πλέον). Συν τοις άλλοις, είδαν και τη Μίλαν να τους προσπερνά στη βαθμολογία για πρώτη φορά μετά τις 21 Ιανουαρίου (57 βαθμοί έναντι 55).

Οι νέοι ιδιοκτήτες των “νερατζούρι” ήθελαν όσο τίποτε φέτος την έξοδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, προκειμένου να μπορέσουν να προσεγγίσουν πιο εύκολα πολλούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές, αφού όπως φαίνεται η Ίντερ έχει θέσει ψηλά τον πήχη στη μεταγραφική περίοδο του φετινού καλοκαιριού. Στα ρεπορτάζ της ομάδας παρελαύνουν πολλά μεγάλα ονόματα, μιας και πλέον υπάρχει η ανάλογη οικονομική δυνατότητα, ενώ προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στα μετόπισθεν, με τον Κώστα Μανωλά να είναι όπως όλα δείχνουν ο εκλεκτός να ηγηθεί της άμυνας και τα ιταλικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως έχει συμφωνήσει με τους “νερατζούρι”! Υπάρχει επίσης και το θέμα του προπονητή, αφού τα σενάρια για τους Ντιέγκο Σιμεόνε και Αντόνιο Κόντε κυκλοφορούν ακόμη (εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις και οι δύο) και αν η φετινή σεζόν ολοκληρωθεί με άσχημο τρόπο κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με τον Πιόλι. Όπως και να' χει, η επόμενη μέρα στην Ίντερ παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

Όπως γράψαμε και παραπάνω, η Μίλαν πέρασε πλέον σε μια νέα εποχή. Μετά από 31 χρόνια, ο άνθρωπος που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου και γιγάντωσε διεθνώς τους “ροσονέρι”, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δε βρίσκεται πλέον στο τιμόνι και τα ηνία έχουν πάρει πλέον οι Κινέζοι της Rossoneri Sport Investment Lux, με επικεφαλής τον Γιονγκόγκ Λι. Μετά και από αυτήν την ιστορική εξέλιξη, η οποία θα φέρει πλέον πολύ χρήμα διαθέσιμο στα ταμεία της ιταλικής ομάδας, υπάρχει έντονο κλίμα ευφορίας στις τάξεις των οπαδών, ένα κλίμα το οποίο ήδη ήταν αρκετά θετικό, αφού μετά από χρόνια τα φετινά μηνύματα είναι αισιόδοξα.

Οι “τιφόζι” της Μίλαν έχουν δει φέτος την ομάδα τους να πραγματοποιεί μια αρκετά καλή σεζόν (πάντα συγκριτικά με τις κακές τελευταίες χρονιές), αναγνωρίζουν την εξαιρετική δουλειά του Βιτσέντζο Μοντέλα, ο οποίος μετά τα τόσα προπονητικά πειράματα στους “ροσονέρι” τα τελευταία χρόνια είναι ο μόνος που έχει δείξει πως μπορεί να οδηγήσει το σύλλογο σε επιτυχημένα μονοπάτια, ενώ μην ξεχνάμε πως πανηγύρισαν και έναν τίτλο μετά από πέντε χρόνια, το ιταλικό Σούπερ Καπ που κέρδισε η Μίλαν κόντρα στη Γιουβέντους τον περασμένο Δεκέμβρη. Το ρόστερ της Μίλαν μπορεί φυσικά να μην είναι αντάξιο με αυτό των περασμένων ένδοξων ετών, όμως όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, οι “ροσονέρι” έχουν την τύχη να διαθέτουν μερικούς από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς Ιταλούς ποδοσφαιριστές (Ντοναρούμα, Καλάμπρια, Ρομανιόλι, Λοκατέλι) ενώ οι Ισπανοί Σούσο και Ντεουλοφέου έχουν προσδώσει αρκετή ποιότητα στην ομάδα, με τη νέα διοίκηση να θέλει να τους διατηρήσει στο δυναμικό των “ροσονέρι”.

Γενικότερα, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών του Μπερλουσκόνι στους Κινέζους, στη Μίλαν ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και πολλοί υποστηρίζουν πως από αυτό κιόλας το καλοκαίρι θα γίνουν αποφασιστικές κινήσεις για την επιστροφή της ομάδας στην κορυφή. Ήδη ο γενικός διευθυντής, Μάρκο Φασόνε, ανέφερε πως πρωταρχικός στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι να συνεχίσουν με τον Μοντέλα στην τεχνική ηγεσία αλλά και να κράτήσουν στην ομάδα τον Ντοναρούμα. Με τη διατήρηση των ποδοσφαιριστών που έχουν ξεχωρίσει και φυσικά τις ποιοτικές προσθήκες που αναμένονται από τα χρήματα των Κινέζων που υπάρχουν πλέον στα ταμεία, οι “ροσονέρι” θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στον δρόμο των επιτυχιών.

Λίγες... ώρες λοιπόν απομένουν για το δεύτερο φετινό derby della Madonnina και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για ένα παιχνίδι που όχι μόνο μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό για τον μοναδικό στόχο των δύο ομάδων, που είναι η ευρωπαϊκή έξοδος, αλλά σηματοδοτεί επίσης και την είσοδο στη νέα εποχή για δύο ιστορικές συμπολίτισσες που πέρασαν πολλά, όμως πλέον κοιτούν το αύριο με μια διαφορετική, αισιόδοξη ματιά.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω