Ντέρμπι παντού!

2016-11-18 17:46

Η διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 έφτασε στο τέλος της και με τους συλλόγους να μπαίνουν ξανά σε αγωνιστικούς ρυθμούς, η δράση στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αρχίζει και πάλι. Και η αλήθεια είναι πως το μενού της επανέναρξης δε θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Δύο “κλασσικές” αναμετρήσεις και ακόμη δύο μεγάλα ντέρμπι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σε Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο και οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο περιμένουν με κομμένη την ανάσα. Ας δούμε αναλυτικά τα παιχνίδια:

 

19/11, 14:30 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ

Μπορεί να μην είναι το πιο κλασσικό αγγλικό ντέρμπι, ένας αγώνας όμως μεταξύ “μπέμπηδων” και “κανονιέρηδων” έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον. Φέτος γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστός, αφού εκτός του ότι συγκρούονται δύο από τις πιο επιτυχημένες αγγλικές ομάδες, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στους δύο πάγκους, αφού Ζοσέ Μουρίνιο και Αρσέν Βενγκέρ πρωταγωνιστούν εδω και χρόνια στη μεγαλύτερη κόντρα προπονητών που έχουμε δει τον 21ο αιώνα (μέχρι και στα χέρια έχουν έρθει την ώρα του αγώνα), αν και αυτή τη φορά οι τόνοι δείχνουν να έχουν πέσει. Όπως και να' χει, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Μουρίνιο αντιμετωπίζει τον Αλσατό με τη νέα του ομάδα, με τον Πορτογάλο να έχει ηττηθεί μόλις μία φορά σε 15 αγώνες απέναντι στον Βενγκέρ.

Η Γιουνάιτεντ πάντως διαγράφει μία πολύ μέτρια ως τώρα πορεία στην Premier League, έχοντας χάσει αρκετό έδαφος στη βαθμολογία. Οι “κόκκινοι διάβολοι” βρίσκονται στο -6 από την Άρσεναλ και στο -8 από την κορυφή και έχουν ανάγκη όσο τίποτε μία καλή εμφάνιση στην έδρα τους και την πρώτη τους νίκη φέτος σε ντέρμπι. Το απουσιολόγιο του Μουρίνιο πάντως είναι γεμάτο, αφού θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμού οι Μπαϊγί, Σμόλινγκ και Βαλένσια, ο Ιμπραΐμοβιτς είναι τιμωρημένος ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ ο 53χρονος τεχνικός σκοπεύει να αφήσει εκτός πλάνων για το συγκεκριμένο ματς τον πρώτο σκόρερ αυτών των αναμετρήσεων, Ρούνεϊ, ύστερα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν και τον έδειχναν μεθυσμένο σε πάρτι μεσοβδόμαδα μετά από παιχνίδι της εθνικής Αγγλίας.

Από την άλλη η Άρσεναλ δείχνει για ακόμη μία χρονιά στο ξεκίνημά της πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει, όμως καλείται να αποδείξει πως αυτή τη φορά έχει το μέταλλο να αντέξει ως το τέλος και ένα αποτέλεσμα στο “Ολντ Τράφορντ” θα είναι ο ιδανικότερος τρόπος να το κάνει. Πονοκεφάλους έχει και ο Βενγκέρ για το πρώτο του εκτός έδρας φετινό ντέρμπι, αφού στους εδώ και καιρό απόντες Μερτεζάκερ, Γουέλμπεκ και Λούκας προστέθηκαν και οι Καθόρλα, Μπεγερίν.


 

19/11, 19:30 Ντόρτμουντ-Μπάγερν Μονάχου

Πρόκειται για το απόλυτο ντέρμπι στη Γερμανία, ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου η Μπορούσια προσπαθεί και πάλι να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Μπάγερν. Οι Βεστφαλοί πάντως δείχνουν να βρίσκονται φέτος σε ένα μεταβατικό στάδιο, αφού ο Τόμας Τούχελ καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που έφερε η αποχώρηση σημαντικότατων ποδοσφαιριστών το καλοκαίρι (Γκιντογκάν, Χούμελς, Μκιταριάν) και να βοηθήσει ώστε να ωριμάσει ποδοσφαιρικά η πλειάδα ταλαντούχων νεαρών που διαθέτει η ομάδα (Γκερέιρο, Βάιγκλ, Πούλισιτς, Μορ, Ντεμπελέ). Προς έκπληξιν αρκετών, η Ντόρτμουντ έχει σπαταλήσει αρκετούς βαθμούς και βρίσκεται στο -6 από την κορυφή και τη Μπάγερν (ανάμεσά τους οι μεγάλες εκπληξεις Λειψία, Χόφενχαϊμ και Χέρτα), έχει την ευκαιρία όμως με νίκη στο “Der Klassikerκαι με την ώθηση που θα της δώσει το καυτό “Signal Iduna Park” να βάλει ακόμη μεγαλύτερη “φωτιά” στη φετινή Bundesliga. Ακόμη περισσότερη ώθηση θα της έδινε και η επανεμφάνιση του Μάρκο Ρόις μετά από έξι μήνες, όμως ο άτυχος άσος τραυματίστηκε ξανά παραμονές του ντέρμπι.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως η Μπάγερν δείχνει μια πιο “γήινη” ομάδα, με περισσότερα τρωτά σημεία, υπό τον Κάρλο Αντσελότι. Οι Βαυαροί είναι μεν αήττηοι ως τώρα στο πρωτάθλημα, όμως έχουν “γκελάρει” σε θεωρητικά εύκολα για αυτούς παιχνίδια και έχουν επιτρέψει στην εξαιρετική Λειψία να τους “πιάσει” στην κορυφή. Ο Ιταλός τεχνικός γνωρίζει καλά πάντως πως με νίκη στη Βεστφαλία η ομάδα του στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αναφορικά με το ποιός θα είναι και φέτος ο πρωταθλητής. Προβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζουν οι Χάβι Μαρτίνεθ, Βιντάλ και Ρόμπεν ενώ η Μπάγερν θα στερηθεί για τους επόμενους δύο μήνες τις υπηρεσίες του Κομάν, που υπέστη ρήξη συνδέσμων στο γόνατο. Οι δυο ομάδες πάντως έχουν ήδη συναντηθεί μια φορά φέτος, στον τελικό του γερμανικού Σούπερ Καπ το καλοκαίρι, όταν η ομάδα του Αντσελότι επικράτησε με 2-0 μέσα στην έδρα της Ντόρτμουντ.


 

19/11, 21:45 Ατλέτικο Μαδρίτης-Ρεάλ Μαδρίτης

Το εκπληκτικό σαββατιάτικο πρόγραμμα κλείνει με το μαδριλένικο ντέρμπι. Τα τελευταία χρόνια, Ατλέτικο και Ρεάλ μας έχουν χαρίσει συγκλονιστικές μάχες τόσο σε Ισπανία όσο και σε Ευρώπη (ζευγάρι των δύο εκ των τελευταίων τριών τελικών του Champions League) και στο “Βιθέντε Καλντερόν” αναμένεται ξανά ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση και πάθος.

Η πρόθεση των “ροχιμπλάνκος” να παίξουν φέτος πιο επιθετικό ποδόσφαιρο είναι προφανής και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα έχουν καταφέρει, όμως παρά το γεγονός ότι στο Champions League τα πάνε περίφημα, στην Ισπανία έχουν πετάξει αρκετούς βαθμούς με συνέπεια να βρίσκονται στο -6 από την πρώτη Ρεάλ. Η νίκη επομένως απέναντι στη συμπολίτισσα είναι απαραίτητη για την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, η οποία δείχνει να έχει πάρει τον αέρα της “βασίλισσας” όσον αφορά τα εντός συνόρων παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Η μόνη σοβαρή απουσία για τον “Τσόλο” θα είναι ο Αουγούστο Φερνάντες, με τον σούπερ σταρ Αντουάν Γκριεζμάν να δίνει κανονικά το παρών.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η μία από τις τρεις ομάδες σε όλη την Ευρώπη που παραμένουν αήττητες σε όλες τις διοργανώσεις φέτος (Ριέκα και Μπεσίκτας οι άλλες), καθώς η τελευταία φορά που οι “μερένχες” γνώρισαν την ήττα ήταν στις 6 Απριλίου από τη Βόλφσμπουργκ με 2-0 για το Champions League και έκτοτε μετρούν ένα σερί 28 αήττητων αγώνων. Παρ' όλα αυτά η πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν έχει πείσει ακόμη για το μέχρι που μπορεί να φτάσει τη φετινή χρονιά και η αναμέτρηση κόντρα στην Ατλέτικο θα είναι η πρώτη της αληθινά δύσκολη εντός συνόρων δοκιμασία, απέναντι σε έναν αντίπαλο τον οποίο έχει πάνω από τρία χρόνια να νικήσει για το πρωτάθλημα. Ο Άλβαρο Μοράτα είναι το τελευταίο θύμα της... “επιδημίας” τραυματισμών που έχει πέσει φέτος στη “βασίλισσα”, η οποία έχασε πριν από λίγες μέρες λόγω τραυματισμού και τον Κρόος, ενώ ο Ζινεντίν Ζιντάν συνεχίζει να μην υπολογίζει σε Κασεμίρο και Πέπε. Με τους Κρόος και Κασεμίρο απόντες, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιούς παίκτες θα επιλέξει για τη μεσαία γραμμή ο Γάλλος τεχνικός, από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλος στο ρόστερ που να μπορεί να κάνει ανασταλτική δουλειά.


 

20/11, 21:45 Μίλαν-Ίντερ

Το πρόγραμμα των αγώνων του Σαββατοκύριακου στα μεγάλα πρωταθλήματα κλείνει με τον καλύτερο τρόπο, αφού την Κυριακή το βράδυ υπάρχει το derby della Madonnina στην Ιταλία, ανάμεσα στη Μίλαν και την Ίντερ. Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Serie A, δηλαδή, ανάμεσα σε δύο ομάδες που η αλήθεια είναι πως για την ώρα πραγματοποιούν αντίθετες πορείες από αυτές που περιμέναμε πριν την έναρξη της χρονιάς.

Πριν τη σέντρα στη Serie A είχαν ειπωθεί πολλά για το ακόμη μία χρονιά περιορισμένων δυνατοτήτων ρόστερ της Μίλαν, όμως οι “ροσονέρι” έχουν αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις με την ως τώρα παρουσία τους στο πρωτάθλημα. Έχοντας πάρει παιχνίδια στα οποία τα προηγούμενα χρόνια θα πετούσαν βαθμούς και με highlight τη νίκη επί της πρωταθλήτριας Γιουβέντους, η Μίλαν βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 25 βαθμούς, πέντε μακριά από την κορυφή. Φυσικά και οι φίλοι της γνωρίζουν πως είναι πιθανό η ομάδα να μην αντέξει μέχρι τέλους να βρίσκεται στα πάνω πατώματα, όμως με τα εξαιρετικά δείγματα δουλειάς που δείχνει ο Βιτσέντζο Μοντέλα, τον ιταλικό κορμό και τους ελπιδοφόρους νεαρούς παίκτες που διαθέτει το ρόστερ (Ντοναρούμα, Ρομανιόλι, Ντε Σίλιο, Καλάμπρια, Λοκατέλι) και τα λεφτά των Κινέζων που αναμένεται να πέσουν για περαιτέρω ενίσχυση από τον Γενάρη κιόλας (γύρω στις 2 Γενάρη αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών του Μπερλουσκόνι), υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας. Ο Μοντέλα δε θα έχει σίγουρα τον Μοντολίβο που χάνει όλη σχεδόν τη σεζόν ενώ αμφίβολος είναι ο Ρομανιόλι.

Στο απέναντι στρατόπεδο, η συμπολίτισσα Ίντερ βλέπει το συγκεκριμένο ντέρμπι ως μία πιθανή αρχή της αντεπίθεσης που θέλει να κάνει για να μην πάει χαμένη ακόμη μία χρονιά. Οι μεταγραφές που πραγματοποίησε το καλοκαίρι (Μπανέγα, Καντρέβα, Ζοάο Μάριο, Γκαμπιγκόλ) ενθουσίασαν τον κόσμο, το ρόστερ της είναι φτιαγμένο για πολύ ψηλά, όμως οι “νερατζούρι” απογοητεύουν για την ώρα σε Ιταλία και Ευρώπη, όντας στην 9η θέση και στο -8 από τη Μίλαν. Ο Μαντσίνι έφυγε λίγο πριν αρχίσει η χρονιά, ο Ντε Μπουρ κρίθηκε ακατάλληλος να οδηγήσει μία ομάδα που στην ουσία ανέλαβε στα τέλη του καλοκαιριού και η Ίντερ προχώρησε στην αλλαγή τρίτου προπονητή τη φετινή σεζόν, με τον Στέφανο Πιόλι να καλείται να σώσει τη χρονιά. Σύγχυση για το ποιός κάνει κουμάντο στα διοικητικά, άγρια κόντρα μεταξύ των οργανωμένων και του πιο αποτελεσματικού παίκτη της και αρχηγού Ικάρντι, ένα πλούσιο ρόστερ από τη μέση και μπροστά που δεν έχει αξιοποιηθεί και πολλά απογοητευτικά αποτελέσματα συνθέτουν το παζλ της φετινής Ίντερ, η οποία έχει μπροστά της τρία ματς “φωτιά” (Μίλαν, Φιορεντίνα, Νάπολι), αρχής γενομένης από το ντέρμπι του Μιλάνου ως τυπικά φιλοξενούμενη.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω