Ντόμινο αλλαγών στους πάγκους των κορυφαίων ομάδων

2024-05-26 15:48

 

Η αγωνιστική σεζόν έφτασε στο τέλος της, η μεταγραφική περίοδος είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ωστόσο στην αρχή αυτής περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή οι αλλαγές στην τεχνική ηγεσία πολλών ομάδων σε σχέση με τις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών. Η προβληματική πορεία πολλών κορυφαίων συλλόγων φέτος οδηγεί σε αντικαταστάσεις όσον αφορά τους προπονητές με ένα ίσως και πρωτοφανές ντόμινο αλλαγών να διαδραματίζεται.

 

Ξεκινώντας από την Αγγλία, φυσικά όλα τα φώτα έπεσαν επάνω στον Γιούργκεν Κλοπ και στην απόφασή του να αποχωρήσει από τον πάγκο της Λίβερπουλ μετά από σχεδόν εννέα χρόνια στο “Άνφιλντ”. Η απόφαση του Γερμανού ήταν προσωπική, καθώς όπως ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου Γενάρη ένιωσε πως δεν έχει πια την απαιτούμενη ενέργεια για να συνεχίσει. Ο Κλοπ φεύγει σαν ένας θρύλος του συλλόγου, έχοντας κατακτήσει τα πάντα με τη Λίβερπουλ. Θα ήθελε η τελευταία του χρονιά στο Μερσεϊσάιντ να ήταν πιο επιτυχημένη (οι “κόκκινοι” κατέκτησαν μόνο το Λιγκ Καπ), ωστόσο πέρα από τα οποιαδήποτε τρόπαια, η προσωπικότητα, η φιλοσοφία του, όλα αυτά που μετέδωσε στους φίλους του κλαμπ αλλά και στην ομάδα θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Ο Τσάμπι Αλόνσο με τα όσα απίστευτα κατάφερε με τη φετινή Λεβερκούζεν ήταν προφανώς η πρώτη επιλογή, αλλά από τη στιγμή που ο Βάσκος αποφάσισε να μείνει στη Γερμανία η Λίβερπουλ κινήθηκε γρήγορα και βρήκε τελικά τον αντικαταστάτη του Κλοπ στο πρόσωπο του Άρνε Σλοτ, που σε μια τριετία στη Φέγενορντ κέρδισε μαζί της πρωτάθλημα και κύπελλο στην Ολλανδία, ενώ την πήγε και μέχρι τον τελικό του πρώτου Conference League το 2022. Η μετάβαση στη νέα εποχή δε θα είναι εύκολη, ωστόσο στην ομάδα είναι πεπεισμένοι πως έχουν κάνει τη σωστή επιλογή.

 

Μια μικρή έκπληξη προκάλεσε ενδεχομένως σε πολλούς η απομάκρυνση του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο από τον πάγκο της Τσέλσι. Οι “μπλε” έκαναν μια πολύ μέτρια σεζόν, μέσα στην οποία είχαν και πάρα πολλούς τραυματισμούς, όμως έστω και στο φινάλε έδειξαν να βρίσκουν μια σταθερότητα, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με πέντε σερί νίκες, κάτι που τους επέτρεψε να πάρουν την έκτη θέση και να βγουν Ευρώπη, έστω και στο Conference από τη στιγμή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε το Κύπελλο Αγγλίας. Αλλαγή προπονητή σημαίνει αρχή ξανά από το μηδέν, σε μια ομάδα όπου υπάρχουν πολλοί καινούριοι παίκτες οι οποίοι έχουν έρθει τους τελευταίους μήνες υπό τη διοίκηση Μπόελι, η οποία ακόμη δεν έχει πείσει πως διαθέτει ένα σοβαρό πλάνο για να κάνει τους Λονδρέζους και πάλι πρωταγωνιστές. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Αμερικανός ιδιοκτήτης ψάχνει ένα νεαρό και φιλόδοξο προπονητή, με τα ονόματα του Έντσο Μαρέσκα και του Κίραν ΜακΚένα (ανέβασαν Λέστερ και Ίπσουιτς αντίστοιχα στην Premier), αλλά και του Τόμας Φρανκ της Μπρέντφορντ και του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι που έφυγε από τη Μπράιτον να παίζουν δυνατά.

 

Ίσως και το όνομα του Έρικ τεν Χαγκ να βρεθεί σύντομα στην αγορά. Ο Ολλανδός τεχνικός κατέκτησε χθες (25/5) το FA Cup με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζοντας τη Σίτι στο “Γουέμπλεϊ¨”, μια μεγάλη επιτυχία αφού οι “κόκκινοι διάβολοι” ολοκλήρωσαν με χαμόγελα μια πολύ μέτρια χρονιά και εξασφάλισαν και συμμετοχή στο Europa League τη στιγμή που αν έχαναν το τρόπαιο δε θα έπαιζαν Ευρώπη έχοντας τερματίσει όγδοοι στο πρωτάθλημα. Η κατάκτηση του Κυπέλλου όμως είναι πιθανό να μην αποδειχθεί αρκετή για να κρατήσει τον τεν Χαγκ στον πάγκο, αφού η νέα διοίκηση, με τον σερ Τζιμ Ράτκλιφ πλέον να αναλαμβάνει να αναμορφώσει την ομάδα, ίσως και να έχει πάρει ήδη την απόφαση να τον απομακρύνει. Ο Ολλανδός, με τη σειρά του, αναφέρεται συνεχώς τον τελευταίο καιρό στους -πάμπολλους είναι η αλήθεια- τραυματισμούς που έπληξαν -και- τη Γιουνάιτεντ, ενώ φανερά ενοχλημένος με την “προπονητολογία” που υπήρχε πριν η σεζόν ακόμη ολοκληρωθεί, δήλωσε μετά τον τελικό: “Αν δε με θέλουν, θα πάω αλλού να κερδίσω τρόπαια”. Γεγονός πάντως είναι πως είτε με αυτόν είτε με άλλον στον πάγκο, η ομάδα αναμένεται να αλλάξει αρκετά. 

 

 Ο Έρικ τεν Χαγκ πήρε το Κύπελλο Αγγλίας, όμως μπορεί να μη βρίσκεται στον πάγκο της Γιουνάιτεντ τη νέα χρονιά

 

Περνώντας στην Ισπανία, αυτά που έγιναν μεταξύ Μπαρτσελόνα και Τσάβι ίσως δεν έχουν προηγούμενο. Ο Καταλανός τεχνικός ανακοίνωσε το χειμώνα πως θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, ωστόσο ένα μήνα πριν οι διοικούντες κατάφεραν να του αλλάξουν γνώμη και έτσι ο Τσάβι αποφάσισε να συνεχίσει και του χρόνου, θέλοντας να εξαντλήσει το συμβόλαιό του που έληγε το 2025. Κάποιες δηλώσεις του όμως μετά από ένα ματς με την Αλμερία, στις οποίες αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση του συλλόγου, δεν ήχησαν καλά στα αυτιά του Λαπόρτα, ενώ ο πρόεδρος φέρεται να του χρεώνει και τη μη χρησιμοποίηση του Βίτορ Ρόκε, στον οποίο επένδυσε πολλά η Μπαρτσελόνα τον περασμένο χειμώνα. Βεβαίως υπάρχει η πιθανότητα να έχει συμβεί και κάτι άλλο, ωστόσο γεγονός είναι πως η συμπεριφορά της διοίκησης απέναντι σε μια εμβληματική μορφή του κλαμπ δεν ήταν η καλύτερη, με τη “Μπάρτσα” να ανακοινώνει την απόλυσή του λίγο πριν το τέλος της σεζόν και να συμφωνεί με τον Χάνσι Φλικ για την επόμενη μέρα στην τεχνική ηγεσία. Ο Γερμανός τεχνικός με τη σειρά του, που είχε κατακτήσει όλους τους διαθέσιμους τίτλους με τη Μπάγερν το 2020, προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, απορρίπτοντας όλες τις υπόλοιπες προτάσεις.

 

 Ο Τσάβι αποχαιρέτησε τους φίλους της Μπαρτσελόνα σε ένα παράξενο "αντίο"

 

 

Μιλώντας για τη Μπάγερν, οι Βαυαροί φαίνεται πως βρήκαν και αυτοί το νέο τους προπονητή σε ένα πρόσωπο-έκπληξη, αυτό του Βενσάν Κομπανί. Μετά την ανακοίνωση του Τόμας Τούχελ πως θα αποχωρήσει το καλοκαίρι (παρά τα σενάρια για αλλαγή δεδομένων ο Γερμανός τελικά έμεινε στην αρχική του απόφαση), οι άνθρωποι της Μπάγερν έψαξαν πολύ για τον αντικαταστάτη του, όμως οι απορρίψεις έρχονταν η μία μετά την άλλη. Αλόνσο, Νάγκελσμαν, Ράγκνικ καθώς και άλλα ονόματα που βρίσκονταν στη λίστα δε “συγκινήθηκαν” με την προοπτική των Βαυαρών και η επιλογή τελικά του Κομπανί, ο οποίος ανέβασε πέρσι τη Μπέρνλι στην Premier League, έχει δείξει ενδιαφέροντα δείγματα ως προπονητής αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τους “clarets” στην κατηγορία, σίγουρα εμπεριέχει ένα ρίσκο. Στη Μπάγερν πάντως έχουν τις “ευλογίες” του πρώην προπονητή τους, Πεπ Γκουαρντιόλα (προπονητής του Κομπανί στη Σίτι), ο οποίος μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Βέλγο και τον έχει χαρακτηρίσει ως “σίγουρα τον επόμενο προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι”.

 

Και στην Ιταλία, τέλος, δε θα είναι λίγες οι αλλαγές στους πάγκους. Η δεύτερη θητεία του Μαξ Αλέγκρι στη Γιουβέντους δεν ήταν το ίδιο επιτυχμένη με την πρώτη, ωστόσο ολοκληρώθηκε με το Κύπελλο Ιταλίας αλλά μάλλον και με άκομψο τρόπο αφού απομακρύνθηκε δυο παιχνίδια πριν το τέλος της σεζόν. Οι “μπιανκονέρι”, που επέστρεψαν και στο Champions League, γυρνούν σελίδα και θα έχουν την επόμενη σεζόν στον πάγκο τους τον Τιάγκο Μότα, ένα από τα ανερχόμενα ονόματα της προπονητικής, ο οποίος έδωσε τα διαπιστευτήριά του φέτος οδηγώντας τη Μπολόνια στην έξοδο στο Champions League για πρώτη φορά μετά το 1964 και την εποχή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τότε. Ομοίως, τελείωσε και η εποχή Πιόλι στη Μίλαν, με τον Πορτογάλο Πάουλο Φονσέκα να είναι ο επικρατέστερος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των “ροσονέρι”, ενώ νέο προπονητή θα έχει και η πρωταθλήτρια του 2023, Νάπολι, αφού η σεζόν της φέτος ουδεμία σχέση είχε με την περσινή. Ο Αντόνιο Κόντε παρουσιάζεται έτοιμος να “κατηφορίσει” προς τον ιταλικό νότο για να βοηθήσει τους “παρτενοπέι” να βρουν ξανά το δρόμο τους.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω