Ο δρόμος του Πλατινί είναι απροσπέλαστος για τις ελληνικές ομάδες
2015-07-17 14:40Ο Μισέλ Πλατινί ανέλαβε την προεδρία της UEFA το 2007, διαδεχόμενος τον Λέναρντ Γιόχανσον, και από τότε έχει επιφέρει αρκετές αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και κυρίως στον τρόπο διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μία από αυτές είναι και η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των προκριματικών του Champions League, με την καθιέρωση του δρόμου πρωταθλητών και μη από τον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.
Το σύστημα αυτό είναι έτσι διαμορφωμένο με σαφή στόχο να βοηθήσει τις πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στην κατάταξη της UEFA να μπορέσουν να διεκδικήσουν πιο εύκολα μία θέση στους ομίλους της διοργάνωσης, αφού οι υποψήφιοι αντίπαλοι της κάθε πρωταθλήτριας ομάδας είναι μία άλλη πρωταθλήτρια αλλά που επίσης προέρχεται από μία χαμηλά στην κατάταξη της UEFA χώρα. Τρανό παράδειγμα για τις ελληνικές ομάδες η σεζόν 2009-10, όταν ο Ολυμπιακός, αν και πρωταθλητής Ελλάδος, χρειάστηκε να παίξει ναι μεν δύο προκριματικούς γύρους για να φτάσει στους ομίλους, απέναντι όμως σε ομάδες όπως η πρωταθλήτρια Μολδαβίας Σερίφ Τιρασπόλ και η πρωταθλήτρια Σλοβακίας Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Τι γίνεται όμως με τον δρόμο των μη πρωταθλητών; Εκεί τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα για τις λεγόμενες πιο αδύναμες ομάδες, αφού οι υποψήφιοι αντίπαλοι μπορεί να μην είναι ομάδες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη χώρα τους, είναι όμως ομάδες που προέρχονται από τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σαφώς πιο δυνατές. Για παράδειγμα, εάν ο Παναθηναϊκός, που θα ξεκινήσει φέτος από τον τρίτο προκριματικό γύρο, περάσει το εμπόδιο της Μπριζ με την οποία κληρώθηκε, στην επόμενη φάση θα τον περιμένουν ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Βαλένθια, η Λεβερκούζεν, η Σπόρτινγκ ή η Λάτσιο.
Το σύστημα αυτό για την ώρα τουλάχιστον δε φαίνεται να ευνοεί καθόλου τις ελληνικές ομάδες. Αρκεί να αναφέρουμε πως από το καλοκαίρι του 2009, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο συγκεκριμένος τρόπος διεξαγωγής του δρόμου των μη πρωταθλητών, καμία ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τους ομίλους. Σε έξι περιπτώσεις μέχρι τώρα, τέσσερις φορές ο Παναθηναϊκός και δύο ο ΠΑΟΚ το προσπάθησαν, όμως είτε από δικά τους λάθη είτε από δύσκολες εκ των πραγμάτων κληρώσεις, δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέλος, ενώ πολλές φορές μάλιστα σταμάτησαν στο πρώτο εμπόδιο που βρέθηκε στον δρόμο τους.
Με αφορμή τη σημερινή κλήρωση του Παναθηναϊκού, ας δούμε τι έκαναν οι ομάδες μας στον δρόμο των μη πρωταθλητών τα προηγούμενα χρόνια.
2009-10: Πολυμετοχική... Ατλέτικο
Το καλοκαίρι του 2009, την πρώτη χρονιά διεξαγωγής αυτού του συστήματος των προκριματικών, ο... πολυμετοχικός Παναθηναϊκός έπρεπε να περάσει δύο εμπόδια για να βρεθεί στους “χρυσοφόρους” ομίλους του Champions League. Έχοντας πραγματοποιήσει σπουδαίες μεταγραφές, όπως ο Κώστας Κατσουράνης, ο Σεμπάστιαν Λέτο και φυσικά ο Γάλλος σούπερ σταρ Τζιμπρίλ Σισέ, οι “πράσινοι” είχαν ως μόνο στόχο την είσοδο στους ομίλους. Το πρώτο εμπόδιο ήταν η Σπάρτα Πράγας και η ήττα με 3-1 στην πρωτεύουσα της Τσεχίας προσγείωσε απότομα την ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε. Η εντυπωσιακή εμφάνιση και η ανατροπή στη νίκη με 3-0 στο ΟΑΚΑ έφερε την πρόκριση στην επόμενη φάση, εκεί όμως περίμενε η πανίσχυρη Ατλέτικο των Φορλάν και Αγουέρο. Αν και ο Παναθηναϊκός το πάλεψε σκληρά, γνώρισε την ήττα με 2-3 σε ένα εξαιρετικό πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ και οι ελπίδες του για πρόκριση έσβησαν νωρίς. Στη ρεβάνς του “Καλντερόν” η μετέπειτα κάτοχος του Europa League “σφράγισε” την πρόκριση νικώντας ξανά, με 2-0.
2010-11: Τον “δάγκωσε” ο Σουάρες
Στα πλέι οφ του πρωταθλήματος της σεζόν 2009-10, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρώτη θέση και μαζί το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, όμως, τα πράγματα ήταν δύσκολα για τον “Δικέφαλο του Βορρά”, αφού στον δρόμο του βρέθηκε ο Άγιαξ του Λούις Σουάρες. Το 1-1 του “Άμστερνταμ Αρίνα” έδωσε πολλές ελπίδες στους “ασπρόμαυρους”, οι οποίοι πάλεψαν μέχρι τέλους και τη ρεβάνς, το τελικό... 3-3 όμως, σε ένα φοβερό παιχνίδι στην Τούμπα, έδωσε την πρόκριση στον “Αίαντα” λόγω των εκτός έδρας γκολ και άφησε τον ΠΑΟΚ με την πίκρα του αποκλεισμού παρά το γεγονός ότι δεν ηττήθηκε σε κανένα από τα δύο παιχνίδια.
2011-12: Αποκλεισμός από τους... “ψαράδες”
Το καλοκαίρι του 2011 ήταν κομβικό για τον Παναθηναϊκό. Η εποχή της πολυμετοχικότητας έφτανε στο τέλος της, ο Τζιμπρίλ Σισέ ήταν πια παρελθόν, όπως και οι μεταγραφές από το πάνω ράφι. Η προσαρμογή όμως στη νέα τάξη πραγμάτων αποδείχθηκε πιο δύσκολη από ό, τι αναμενόταν για τους “πράσινους”, αφού λίγοι περίμεναν ότι το εμπόδιο της... Οντένσε στον τρίτο προκριματικό θα ήταν ανυπέρβλητο για την ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Μετά την ισοπαλία με 1-1 στη Δανία, ο Παναθηναϊκός κρατούσε την τύχη στα χέρια του, όμως το ντροπιαστικό 3-4 (!) με το οποίο ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ πέταξε νωρίς το “τριφύλλι” εκτός Champions League. Ο νέος αποκλεισμός, αυτή τη φορά από τη Μακάμπι Τελ-Αβίβ στα πλέι οφ του Europa League, ήρθε να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό “δράμα” των “πράσινων” εκείνο το καλοκαίρι.
2012-13: Έμεινε εύκολα εκτός
Ένα χρόνο μετά, ο Παναθηναϊκός μετέχει και πάλι στον τρίτο προκριματικό και το εμπόδιο της σκωτσέζικης Μάδεργουελ αρχικά δεν στάθηκε ικανό να τον απειλήσει ιδιαίτερα. Οι “πράσινοι” θα το υπερπηδήσουν με συνολικό σκορ 5-0 (2-0 στη Σκωτία και 3-0 εδώ), όμως στη συνέχεια η φιλόδοξη τότε Μάλαγα του Άραβα ιδιοκτήτη Αλ Τάνι (έχοντας κάποιους εξαιρετικούς παίκτες στο δυναμικό της όπως οι Ντεμικέλις, Ίσκο, Χοακίν, Τουλαλάν) δε δυσκολεύθηκε να θέσει εκτός τροχιάς το “τριφύλλι” με νίκη 2-0 στην Ανδαλουσία και 0-0 στο ΟΑΚΑ. Τη χρονιά εκείνη η Μάλαγα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League όπου αποκλείστηκε κυριολεκτικά στο τελευταίο... δευτερόλεπτο από τη Ντόρτμουντ με το γκολ του μετέπειτα “ερυθρόλευκου” για λίγο Φελίπε Σαντάνα, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να περάσει ούτε από τη φάση των ομίλων του Europa League, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή του κατρακύλα.
2013-14: Δύο αποκλεισμοί στην ίδια διοργάνωση
Στα προκριματικά της σεζόν 2013-14 ο ΠΑΟΚ βίωσε τον αποκλεισμό από τη Μέταλιστ χάνοντας με 2-0 στην Τούμπα και φέρνοντας 1-1 στο Χάρκοβο, όμως παρ' όλα αυτά... πέρασε στην επόμενη φάση! Ο λόγος ήταν πως η ουκρανική ομάδα τιμωρήθηκε τελικά για την εμπλοκή της σε σκάνδαλο με στημένους αγώνες και έτσι οι Θεσσαλονικείς πήραν τη θέση της στα πλέι οφ του Champions League, εκεί όπου περίμενε η Σάλκε. Η ομάδα του Χουμπ Στέφενς έκανε εξαιρετικό παιχνίδι στο “Βέλτινς Αρίνα” και με ένα όμορφο γκολ του Μίροσλαβ Στοχ πήρε το 1-1 στη Γερμανία, όμως στη ρεβάνς της άδειας λόγω τιμωρίας Τούμπας, ο ΠΑΟΚ προδόθηκε από την άμυνά του και γνώρισε την ήττα με 3-2 από τους “βασιλικούς μπλε”, μην καταφέρνοντας ούτε σε αυτήν την περίπτωση να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
2014-15: Στάνταρ... αποκλεισμός
Όπως και φέτος, έτσι και την περσινή χρονιά ο Παναθηναϊκός βρήκε στο δρόμο του μία βέλγικη ομάδα, αφού η Σταντάρ Λιέγης ήταν ο πρώτος σκόπελος που έπρεπε να περάσει για να βρεθεί στα πλέι οφ. Όλοι έκαναν λόγο για μία βατή κλήρωση, όμως παρά το 0-0 στη Λιέγη, οι “πράσινοι” αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων στη ρεβάνς της Λεωφόρου και μολονότι προηγήθηκαν στο σκορ, κατάφεραν να ηττηθούν με 2-1 και να χάσουν για άλλη μια χρονιά το τρένο της πρόκρισης στους ομίλους.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω