Ο Φαραώ του ποδοσφαίρου

2018-04-27 14:41

8 Οκτωβρίου 2017. Η Αίγυπτος παίζει με το Κονγκό για την 5η αγωνιστική του προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ του 2018 και ψάχνει τη νίκη που θα τη στείλει στη Ρωσία. Το ματς είναι 1-1-έχει ισοφαριστεί στο 88’-και στις καθυστερήσεις κερδίζει πέναλτι. Με τη μπάλα να «καίει», ο Μοχάμεντ Σαλάχ, το μεγάλο αστέρι των Αιγύπτιων, πηγαίνει στην άσπρη βούλα για να αναλάβει την εκτέλεση. Είναι η στιγμή που, όπως και στις ταινίες, ο χρόνος είναι σα να σταματάει και ο ήχος παύει να υπάρχει, την ώρα που οι 75.000 θεατές που έχουν κατακλύσει το «Borg El Αrab» της Αλεξάνδρειας, το μεγαλύτερο γήπεδο της Αιγύπτου, κρατούν την ανάσα τους. Ο Σαλάχ παίρνει φόρα, εκτελεί στην αριστερή πλευρά του τέρματος, σκοράρει. Οι σκηνές που ακολουθούν δεν περιγράφονται. Ο 25χρονος επιθετικός γίνεται πλέον κάτι σαν εθνικός ήρωας για την Αίγυπτο, καθώς την οδηγεί στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 28 χρόνια. Ήταν άλλωστε αυτός που είχε ανοίξει και το σκορ, αυτός που πέτυχε συνολικά 5 τέρματα στην προκριματική φάση, πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Οι Αιγύπτιοι το πιθανότερο είναι πως περίμεναν ο Σαλάχ να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την εθνική τους ομάδα. Αυτό που σίγουρα λίγοι περίμεναν, ήταν πως ο Σαλάχ θα γινόταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τη φετινή χρονιά.

Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Μοχάμεντ Σαλάχ κάνει απίστευτα πράγματα φέτος με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Έχει 31 γκολ στην Premier League, 10 στο Champions League και συνολικά 43 σε όλες τις διοργανώσεις, όντας αυτή τη στιγμή ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ συνολικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για φέτος, πάνω από Ρονάλντο και Μέσι οι οποίοι ήταν συνηθισμένοι να έχουν την πρωτιά τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη στατιστική κατηγορία. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα γκολ. Είναι ο τρόπος παιχνιδιού του, είναι η εξαιρετική τεχνική του, η φοβερή ταχύτητά του για την οποία βέβαια ήταν ήδη γνωστός, η αυτοπεποίθησή του στον αγωνιστικό χώρο, το γεγονός ότι καταφέρνει σχεδόν ό, τι θέλει φέτος, ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί στον μεγάλο ηγέτη της φετινής Λίβερπουλ. Λίγες ημέρες πριν, σκόραρε 2 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ σε ημιτελικό Champions League! Όσο ήταν στον αγωνιστικό χώρο του «Άνφιλντ», η ομάδα του διέλυε με 5-0 τη Ρόμα, με το που βγήκε, οι «ρεντς» δέχθηκαν δύο γκολ. Φυσικά δεν ευθύνεται μόνο η απόσυρση του Σαλάχ για τα δύο εκείνα γκολ, αλλά είναι τέτοια η αύρα του Αιγύπτιου πλέον που με το που έκατσε στον πάγκο φάνηκε πως χάθηκε κάτι από τη μαγεία της Λίβερπουλ μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Ο Σαλάχ... λατρεύεται στην Αίγυπτο και ιδού η απόδειξη

 

Όταν οι «κόκκινοι» αποκτούσαν τον Σαλάχ έναντι 42 εκατομμυρίων ευρώ από τη Ρόμα το περασμένο καλοκαίρι, όλοι συμφωνούσαν πως επρόκειτο για μια πολύ σημαντική μεταγραφή και για έναν παίκτη που θα ταιριάξει «γάντι» στο γρήγορο ποδόσφαιρο που παίζει ο Κλοπ. Κανείς όμως δε φανταζόταν πόσο καθοριστικός θα μπορούσε να εξελιχθεί ο Αιγύπτιος για την ομάδα και φυσικά αυτά που θα έκανε μέσα στη χρονιά. Τα φετινά επιτεύγματά του είναι εντυπωσιακά γιατί εντυπωσιακή είναι η μεταμόρφωσή του από έναν ποιοτικό παίκτη σε ένα αστέρι παγκόσμιας κλάσης μέσα σε μόνο μία σεζόν. Η Βασιλεία τον έβαλε στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και εκεί ο «Φαραώ» μας έδειξε το ταλέντο του. Η Τσέλσι έσπευσε να τον αποκτήσει αλλά στους «μπλε» δεν κατάφερε να καθιερωθεί ποτέ, σε αντίθεση με τη θητεία του στη Φιορεντίνα, όπου εκεί οι εμφανίσεις του ήταν σαφώς καλύτερες. Μέχρι και το τέλος εκείνης της πρώτης του χρονιάς στο Καμπιονάτο όμως, ο Σαλάχ ήταν ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλο προσόν του την ταχύτητα, όμως παρουσίαζε μια αδυναμία στα τελειώματα των φάσεων. Στα δύο χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα βελτιώθηκε αισθητά σε αυτόν τον τομέα (15 γκολ την πρώτη σεζόν και 19 τη δεύτερη), όμως και πάλι οι επιδόσεις του αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις φετινές στη Λίβερπουλ.

Στην επιστροφή του στο αγγλικό πρωτάθλημα, πεισμωμένος ίσως και από το αποτυχημένο πρώτο περασμά του με την Τσέλσι, τα έχει παρασύρει όλα στο διάβα του. Κάνει ό, τι θέλει τους αντίπαλους αμυντικούς, πετυχαίνει απίστευτα γκολ, μοιράζει ασίστ, σκοράρει ακατάπαυστα. Όχι άδικα, ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος, κι ας αμφιταλαντεύτηκαν οι Άγγλοι μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς είχε μεγάλο αντίπαλο τον Κέβιν Ντε Μπρόινε στην κούρσα για το βραβείο αυτό. Πλέον, είναι πολύ κοντά στο να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στα βιβλία με τα ρεκόρ της Premier League και της Λίβερπουλ. Τα 31 γκολ που έχει πετύχει είναι ρεκόρ για έναν παίκτη σε πρωτάθλημα 38 αγώνων. Το μοιράζεται με τους Άλαν Σίρερ (Μπλάκμπερν 1995-96), Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2007-08) και Λουίς Σουάρες (Λίβερπουλ 2013-14). Θέλει ένα ακόμη για να το σπάσει, εκείνος όμως κυνηγάει ακόμη και το ρεκόρ των 34 τερμάτων σε πρωτάθλημα 42 αγώνων (!), που το έχουν οι Άντι Κόουλ (Νιούκαστλ 1993-94) και Άλαν Σίρερ (Μπλάκμπερν 1994-95). Φυσικά, προπορεύεται στην κούρσα και για το «Χρυσό Παπούτσι», έχοντας δύο γκολ περισσότερα από Μέσι και Ιμόμπιλε και τρία από Λεβαντόφσκι που είναι οι μεγαλύτεροί του αντίπαλοι αυτή τη στιγμή.

    Ο Σαλάχ με το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της φετινής Premier League

 

Ο Σαλάχ είναι ήδη-μαζί με Σουάρες-ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν για τη Λίβερπουλ στην Premier League, μέχρι το τέλος της χρονιάς όμως κυνηγά και μια άλλη πρωτιά, με ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Με 43 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, θέλει άλλα 4 για να φτάσει τα 47 του θρυλικού Ίαν Ρας τη σεζόν 1983-84 και 5 για να ξεπεράσει την ιστορική επίδοση του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του Μερσεϊσάιντ. Έχει μπροστά του τρία ακόμη παιχνίδια πρωταθλήματος, έναν ημιτελικό Champions League και πιθανότατα τον τελικό της διοργάνωσης για να τα καταφέρει.

Και στο Champions League φυσικά, ο «Φαραώ» και η απίστευτη τριάδα που έχει συνθέσει με Μανέ και Φιρμίνο, κάνει φοβερά πράγματα. Μόνο οι τρεις τους άλλωστε έχουν πετύχει τα 28 από τα 38 γκολ της Λίβερπουλ στη διοργάνωση, με την ομάδα του Κλοπ να είναι η κορυφαία επίθεση όλων των εποχών σε μία σεζόν στα «αστέρια». Με τα δύο τέρματα που πέτυχε στον πρώτο ημιτελικό με τη Ρόμα μάλιστα, ο Σαλάχ έγινε ο πρώτος Αφρικανός που φτάνει τα 10 γκολ στο Champions League, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 8 που είχε ο Σαμουέλ Ετό με την Ίντερ τη σεζόν 2010-11. Ο 25χρονος άσος κάνει μια ονειρική χρονιά και στην κορυφαία διοργάνωση, έχοντας βέβαια και τόσο άξιους συμπαραστάτες, οδηγώντας τη Λίβερπουλ 90 λεπτά μακριά από τον πρώτο της τελικό στο Champions League μετά από 11 χρόνια.

Τα όσα εξωπραγματικά κάνει ο Σαλάχ φέτος με τη Λίβερπουλ, έχουν ήδη ξεκινήσει φυσικά και την πρόωρη είναι η αλήθεια συζήτηση για το αν θα πρέπει να πάρει τη «Χρυσή Μπάλα» και να γίνει ο ποδοσφαιριστής που θα σπάσει το δίπολο Μέσι-Ρονάλντο μετά από δέκα χρόνια. Η χρονιά έχει ακόμη πολύ δρόμο, όμως ο Αιγύπτιος «ζογκλέρ» είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να κάνει όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο να παραμιλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, ποιος να το έλεγε πριν λίγα χρόνια πως ένας Αιγύπτιος θα βρισκόταν  μέσα στις συζητήσεις για την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο. Γιατί όχι όμως; Πρόσφατα άλλωστε, σε μια ταφική τοιχογραφία, ανακαλύφθηκε πως οι… ζογκλέρ είχαν τις ρίζες τους στην αρχαία Αίγυπτο, ήδη από τη 2η χιλιετία π.Χ., σε αντίθεση με όσα πίστευαν οι περισσότεροι*. Και με όσα έχουμε δει φέτος από τον Σαλάχ, τώρα εξηγούνται…πολλά!

*Αρχαίοι… ζογκλέρ, Αρχείον Πολιτισμού https://www.arxeion-politismou.gr/2018/04/zoggler.html

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω