Ο Καρίμ Μπενζεμά έφτασε στην κορυφή γιατί δεν τα παράτησε ποτέ

2022-10-18 15:29

 

Η απονομή της “Χρυσής Μπάλας” για το 2022 δεν έκρυβε κάποια έκπληξη. Αν και σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν ο κάτοχος της κορυφαίας ατομικής διάκρισης στο ποδόσφαιρο έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων και διάφορες ενστάσεις, αυτή τη φορά δεν υπήρξε κανένας αντίλογος όταν ο Καρίμ Μπενζεμά πήρε στα χέρια του το λαμπερό βραβείο με το οποίο αναδείχθηκε και τυπικά ο καλύτερος παίκτης της σεζόν 2021-22. Και πώς άλλωστε να υπάρξει όταν πέρσι ο Γάλλος επιθετικός έκανε τρομερά πράγματα, παίρνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης από το χέρι και οδηγώντας τη στην κατάκτηση του Champions League αλλά και του ισπανικού πρωταθλήματος. Με τη διάκριση αυτή, ο Μπενζεμά έστειλε παράλληλα και ένα μήνυμα σε όλους πως τα όνειρά μας δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ, όσα εμπόδια κι αν βρεθούν στο δρόμο μας.

 

Ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τη “Χρυσή Μπάλα” λίγο πριν κλείσει τα 35 του χρόνια. Έγινε έτσι ο γηραιότερος κάτοχός της μετά τον θρυλικό Στάνλεϊ Μάθιους, τον πρώτο κάτοχο του βραβείου που το είχε πάρει το 1956 στα 41 του χρόνια! “Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός” είπε ο Μπενζεμά στη διάρκεια της εκδήλωσης λόγια που αφενός δίνουν κίνητρο και σε άλλους ποδοσφαιριστές που επιθυμούν τη “Χρυσή Μπάλα” να συνεχίσουν να προσπαθούν σε όποιο στάδιο της καριέρας τους κι αν βρίσκονται, αφετέρου δείχνουν πως πλέον στο ποδόσφαιρο το “προσδόκιμο ζωής” των παικτών έχει αλλάξει και πλέον βλέπουμε αθλητές σε αυτή την ηλικία να πρωταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο από εκεί που μερικά χρόνια πριν κάποιος μετά τα 33 του θεωρούνταν τελειωμένος. Η επιτυχία του Μπενζεμά δείχνει πως δεν τα παράτησε ποτέ, πως συνέχισε να παλεύει παρά το γεγονός πως ο δρόμος στην καριέρα του δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα.

 

Ο Μπενζεμά κατέφθασε στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2009 για να γίνει μέλος της νέας εποχής των “γκαλάκτικος” που οραματιζόταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ στην έναρξη της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των Μαδριλένων. Στα 21 του, ήταν ήδη ένας από τους κορυφαίους ανερχόμενους ποδοσφαιριστές αφού είχε τραβήξει τα βλέμματα με 54 γκολ την προηγούμενη διετία στη Λιόν, όμως η απόκτησή του αν και σκόρπισε ενθουσιασμό, σίγουρα πέρασε σε δεύτερη μοίρα όταν το ίδιο καλοκαίρι η Ρεάλ απέκτησε τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Κακά και Τσάμπι Αλόνσο. Ο Πέρεθ τον πίστεψε από την αρχή, αφού μάλιστα είχε πάει ο ίδιος στο σπίτι του για να τον πείσει να υπογράψει στη Ρεάλ, ωστόσο ο Γάλλος άργησε πολύ να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους κορυφαίους που φόρεσαν τη λευκή φανέλα, παρόλο που πάντα έδειχνε δείγματα του μεγάλου ταλέντου του.

 

 Ο Καρίμ Μπενζεμά έγινε ο πρώτος Γάλλος που κατακτά τη "Χρυσή Μπάλα" μετά τον Ζιντάν το 1998 και μόλις ο δεύτερος εκτός Μέσι και Ρονάλντο τα τελευταία 14 χρόνια

 

Στην πρώτη του χρονιά στη Μαδρίτη με προπονητή τον Πελεγκρίνι, δεν ήταν στις βασικές επιλογές του Χιλιανού, με τον Ιγκουαΐν να προτιμάται περισσότερο. Το ίδιο και στην αρχή με τον Μουρίνιο, με τον Πορτογάλο ενίοτε να τον “μειώνει” και με δηλώσεις του, θέλοντας βέβαια να τον πεισμώσει και να τον κάνει να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. Κάτι που έκανε τη σεζόν 2011-12, τη χρονιά του πρωταθλήματος των ρεκόρ, όταν και πέτυχε 32 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Στη συνέχεια τον στήριξε και ο Αντσελότι, όμως ο Γάλλος ήταν πάντα στη σκιά των υπόλοιπων σταρ και ειδικά του Ρονάλντο. Ενώ τα νούμερά του συνέχισαν να είναι καλά, κάποια λάθη του και ορισμένες χαμένες ευκαιρίες οδήγησαν στο να στοχοποιηθεί από πολλούς οπαδούς των “μερένγκες” και να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Έφτασε σε σημείο να αποδοκιμάζεται από το κοινό του “Μπερναμπέου” και να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν έχει την ποιότητα να αγωνίζεται στη Ρεάλ. Την ίδια στιγμή, το γνωστό σκάνδαλο με τον Ματιέ Βαλμπουενά του στέρησε και τη θέση του στην εθνική Γαλλίας. Η “βασίλισσα” σάρωνε τους τίτλους, όμως ο ίδιος δεν είχε κερδίσει ακόμη μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της. Τη σεζόν 2017-18 την τελείωσε με 12 γκολ, η δεύτερη χειρότερη συγκομιδή του μετά την πρώτη του χρονιά που είχε 9.

 

Και κάπου εκεί τα πάντα άλλαξαν. Κομβικό σημείο για την εξέλιξη της καριέρας του Μπενζεμά στη Ρεάλ, αναμφισβήτητα η αποχώρηση του Ρονάλντο το καλοκαίρι του 2018. Ο Γάλλος έπαψε πια να παίζει για τον Πορτογάλο και ανέλαβε πια εκείνος το ρόλο του μεγάλου πρωταγωνιστή. “Όταν οι οπαδοί της Ρεάλ πίστευαν πως θα πετούσε λευκή πετσέτα, εκείνος έλεγε όχι, θέλω να θριαμβεύσω εδώ” είπε σε συνέντευξή του ο πρώην προπονητής του και είδωλό του, Ζινεντίν Ζιντάν. Και αυτό έκανε. Τα 30 γκολ που πέτυχε τη σεζόν 2018-19 επισκιάστηκαν από την κακή πορεία της Ρεάλ που δεν πήρε κανένα μεγάλο τίτλο, όμως ακολούθησαν 27 την επόμενη χρονιά που πήρε και το πρωτάθλημα, άλλα 30 το 2020-21 και φυσικά η περσινή χρονιά, όταν “οργίασε” με 27 γκολ στο πρωτάθλημα και 15 στο Champions League, μην αφήνοντας περιθώριο σε οποιονδήποτε ούτε καν να σκεφτεί πως η “Χρυσή Μπάλα” μπορεί να καταλήξει σε άλλα χέρια.

 

 Μια φωτογραφία γεμάτη... Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μπενζεμά μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, τον Λουίς Φίγκο, τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Ρονάλντο, όλοι τους κάτοχοι της "Χρυσής Μπάλας". Οι δύο τελευταίοι αποτελούν τα ινδάλματα του Μπενζεμά και ήταν παρόντες στη μεγάλη του βραδιά, με τον "Ζιζού" να του απονέμει κιόλας το βραβείο.

 

Από την απαξίωση και την αμφισβήτηση, ο Καρίμ Μπενζεμά έφτασε σήμερα να είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης και δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της, ο όγδοος παίκτης που κατακτά τη “Χρυσή Μπάλα” ενώ φορά τη φανέλα του σπουδαιότερου κλαμπ στον πλανήτη μετά τους Αλφρέντο Ντι Στέφανο (1957, 1959), Ραϊμόν Κοπά (1958), Λουίς Φίγκο (2000), Ρονάλντο (2002), Φάμπιο Καναβάρο (2006), Κριστιάνο Ρονάλντο (2013, 2014, 2016, 2017) και Λούκα Μόντριτς (2018). Πλέον έχει επιστρέψει και στην εθνική Γαλλίας, με την οποία πολύ θα ήθελε να κατακτήσει το Μουντιάλ σε λίγες εβδομάδες. Είναι ο μόνος στόχος που δεν έχει εκπληρώσει, αφού όλα τα άλλα όνειρά του τα πραγματοποίησε. “Είχε τα πάντα σχεδιασμένα. Θα παίξω στην πρώτη ομάδα της Λιόν, έλεγε, με την εθνική Γαλλίας, μετά με τη Ρεάλ Μαδρίτης και θα πάρω τη Χρυσή Μπάλα” μας λέει ο πρόεδρος των “λιονέ”, Ζαν-Μισέλ Ολάς. Φυσικά όλα αυτά δεν του χαρίστηκαν. Ο Μπενζεμά έφτασε στην κορυφή γιατί πάλεψε και δεν τα παράτησε ποτέ. Και η ιστορία του θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω