Ο Κλοπ δίνει ξανά όραμα στον κόσμο της Λίβερπουλ

2015-10-11 20:35

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (8/10) άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη Λίβερπουλ, αφού η αγγλική ομάδα ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της συνεργασίας της με τον Γερμανό προπονητή, Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον προσφάτως απολυθέντα, Μπρένταν Ρότζερς.

Ο τελευταίος αποτέλεσε παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου λίγες ώρες μετά το 1-1 με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ», αν και η απόφαση για την απομάκρυνσή του ουσιαστικά είχε ληφθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ. Ήταν άλλωστε κοινό μυστικό πως ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός, ο οποίος παρέμεινε στον πάγκο της Λίβερπουλ και μετά το καλοκαίρι που μας πέρασε προς έκπληξη αρκετών, θα πέρναγε από εξετάσεις σε κάθε φετινό παιχνίδι της ομάδας, αφού η υπομονή των ιδιοκτητών και των οπαδών είχε αρχίσει να στερεύει ειδικά μετά την απογοητευτική περσινή χρονιά. Το νωθρό ξεκίνημα της Λίβερπουλ και τη φετινή σεζόν (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες στο πρωτάθλημα και 2 ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς στο Europa League) ήταν τελικά και καταδικαστικό για τον Ρότζερς, ο οποίος αποχαιρέτησε την ομάδα μετά από τρία χρόνια παρουσίας του στο τιμόνι της.

Ο Μπρένταν Ρότζερς ουσιαστικά «πλήρωσε» το ότι δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα σε κάποιον τίτλο στη διάρκεια της τριετούς θητείας του στο «Άνφιλντ». Παρά το γεγονός ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο προπονητής με το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό νικών της Λίβερπουλ στην Premier League, το ζητούμενο σε έναν σύλλογο τέτοιου μεγέθους και ιστορίας είναι πάντα οι τίτλοι και σε αυτόν τον τομέα ο Βορειοϊρλανδός έμεινε μετεξεταστέος. Τα πράγματα βέβαια ίσως να ήταν διαφορετικά αν η Λίβερπουλ κατάφερνε να κατακτήσει τον τίτλο τη σεζόν 2013-14, την κορυφαία του στην ομάδα, όμως το γλίστρημα του Τζέραρντ σε εκείνο το «καταραμένο» για τους φίλους των «ρεντς» ματς με την Τσέλσι του στέρησε την ευκαιρία να μείνει για πάντα στην ιστορία της ομάδας. Η χρονιά που ακολούθησε ήταν απογοητευτική για τη Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Ρότζερς.

    Ο Μπρένταν Ρότζερς δεν κατάφερε να πανηγυρίσει ούτε έναν τίτλο στα τρία χρόνια παραμονής του στον πάγκο της Λίβερπουλ

 

Ο πρώην τεχνικός της Σουόνσι, όμως, δεν ήταν ο μόνος υπαίτιος για την πορεία της Λίβερπουλ το τελευταίο διάστημα. Στη διάρκεια της θητείας του στους «κόκκινους» έγιναν πολλές αποτυχημένες επιλογές στις μεταγραφές (Μπαλοτέλι, Λόβρεν, Μάρκοβιτς, Λάμπερτ κλπ), για τις οποίες κυρίως υπεύθυνη ήταν μία επιτροπή μεταγραφών που είχε συσταθεί από τη διοίκηση του συλλόγου, μην αφήνωντας πολλές φορές τον Ρότζερς να καταστρώσει απερίσπαστος τα πλάνα του. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο Βορειοϊρλανδός δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο στις μεταγραφές, ενώ και οι πωλήσεις των καλύτερων ποδοσφαιριστών του συλλόγου (Σουάρες, Στέρλινγκ) έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του.

Εποχή Κλοπ

Όπως και να’ χει, το κεφάλαιο Ρότζερς ανήκει πια στο παρελθόν και η εποχή Κλοπ έχει ήδη ξεκινήσει για τη Λίβερπουλ. Από την πρώτη στιγμή που ο πάγκος της έμεινε κενός, όλοι πίστευαν πως ο Γερμανός είναι ίσως ο καταλληλότερος άνθρωπος αυτή τη στιγμή για να αναλάβει τις τύχες του συλλόγου, όπως και τελικά έγινε. Η έλευση του 48χρονου τεχνικού στο «Άνφιλντ» έχει φέρει ένα κλίμα ευφορίας στους φίλους της Λίβερπουλ, αφού πιστεύουν πως στο πρόσωπό του η ομάδα έχει βρει τον άνθρωπο που θα την οδηγήσει ξανά στους τίτλους και θα την κάνει ξανά πρωταγωνίστρια τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Η επιλογή του Κλοπ δείχνει παράλληλα και την πρόθεση της διοίκησης της ομάδας να θέσει επιτέλους τον πήψη ψηλότερα. Μετά από χρόνια, οι ισχυροί άνδρες του συλλόγου αποφάσισαν να δώσουν τα κλειδιά σε έναν προπονητή που όχι μόνο έχει επιδείξει σπουδαίο έργο στις προηγούμενες ομάδες του, αλλά έχει κερδίσει και σημαντικούς τίτλους στην παρουσία του στον πάγκο της Ντόρτμουντ. Με τη δουλειά του στη Μπορούσια, ο Κλοπ κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση, καθώς ανέλαβε την ομάδα το 2008, σε μία περίοδο που παρουσίαζε μία εικόνα διάλυσης αφού μόλις είχε σωθεί από την οικονομική καταστροφή, και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2011 και του νταμπλ ένα χρόνο αργότερα,ενώ έφτασε μαζί της μέχρι και τον τελικό του Champions League το 2013, όταν και ηττήθηκε από την ομάδα που χρειάστηκε να κοιτάξει κατάματα τα προηγούμενα χρόνια και να αναδειχθεί θριαμβευτής εις βάρος της, την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου.

Μπορεί να πει κανείς πως η νέα αποστολή που αναλαμβάνει πλέον ο Κλοπ έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη που ανέλαβε το 2008 στη Ντόρτμουντ, αφού και τώρα όπως και τότε υπογράφει σε μία ομάδα με αρκετά προβλήματα και που προέρχεται από μία μέτρια σεζόν, ενώ θα έχει να ανταγωνιστεί ομάδες σαφώς πιο ισχυρές από τη δική του, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά, όπως ήταν φυσικά και η Μπάγερν στη Bundesliga. Η διαφορά φυσικά έγκειται στο ότι η Λίβερπουλ έχει φυσικά μεγαλύτερο ειδικό βάρος από τη Ντόρτμουντ, ενώ ο ανταγωνισμός που θα συναντήσει στην Premier League θα είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γερμανός τεχνικός έχει υψηλές βλέψεις για τη νέα του ομάδα και αυτό το φανέρωσε από τις πρώτες του κιόλας δηλώσεις ως ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ: «Αν δεν πάρω τίτλο μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια που θα είμαι εδώ θα πάω να προπονήσω ομάδα στην Ελβετία» ήταν η χαρακτηριστική φράση του έτσι κι αλλιώς ατακαδόρου Κλοπ, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου η ομάδα να φτάσει ξανά στις επιτυχίες, ενώ αυτοσυστήθηκε και ως... «Normal One», κατά το «Special One» του Μουρίνιο, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους. Ξέρει όμως και ο ίδιος πως οι άνθρωποι της Λίβερπουλ τον επέλεξαν για να φτάσει την ομάδα ψηλά και πως η αποστολή του, η μεγαλύτερη πρόκληση στο ποδόσφαιρο όπως την χαρακτήρισε, είναι καταδικασμένη να πετύχει.

    Στο πρόσωπο του Κλοπ βλέπουν οι διοικούντες τη Λίβερπουλ τον άνθρωπο που θα οδηγήσει την ομάδα ξανά στις επιτυχίες

 

Η έλευση του Κλοπ, πάντως, έχει φέρει μία νέα αύρα στην ομάδα και μπορεί να αλλάξει πολλά, όπως για παράδειγμα να δώσει ένα νέο κίνητρο σε παίκτες που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα αλλά και να πείσει αυτούς που ήδη ξεχωρίζουν, όπως ο Κουτίνιο για τον οποίο ακούστηκε πως ενδιαφέρεται η Μπαρτσελόνα, πως οι «κόκκινοι» θα παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί στο άμεσο μέλλον. Η παρουσία του στον πάγκο της Λίβερπουλ σίγουρα θα παίξει καταλυτικό ρόλο και για τις μελλοντικές μεταγραφές, με πρώτους στόχους παίκτες της Ντόρτμουντ όπως αναφέρουν τα αγγλικά ΜΜΕ. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κλοπ έθεσε ως αδιαπραγμάτευτο όρο για τη συμφωνία του με τη Λίβερπουλ να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις μεταγραφές, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ίσχυε για τον Ρότζερς.

Η ουσία για την ώρα είναι ότι η συνεργασία αυτή μοιάζει να έχει τα φόντα για να πετύχει. Ο κόσμος της Λίβερπουλ «γουστάρει» τον Κλοπ, ο Γερμανός «γουστάρει» τους φίλους των «κόκκινων», ενώ το ξεχωριστό δέσιμό του με τους εξίσου πιστούς και φανατικούς οπαδούς της Ντόρτμουντ δείχνει πως μπορεί να χτίσει μία ιδιαίτερη σχέση και με το κοινό του «Άνφιλντ». Και μπορεί το επιτυχημένο πέρασμά του από τη Βεστφαλία και οι τίτλοι που κατέκτησε με την Μπορούσια να μην εγγυώνται από μόνα τους πως θα θριαμβεύσει και στη Λίβερπουλ, η παρουσία του όμως στο αγγλικό λιμάνι έχει δώσει ξανά όραμα στους φίλους των «κόκκινων» και αυτό μπορεί να είναι η αρχή για ένα καλύτερο και γεμάτο επιτυχίες μέλλον. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω