Ο Βεζούβιος φλέγεται για το σκουντέτο

2018-01-29 17:44

Στα περισσότερα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η υπόθεση τίτλος έχει λίγο πολύ ξεκαθαρίσει. Η Μάντσεστερ Σίτι στην Αγγλία, η Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία και η Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία έχουν γίνει πλέον ακλόνητα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, συμπέρασμα που βγαίνει εύκολα αν κοιτάξει κάποιος τη βαθμολογική κατάταξη. Στην Ιταλία όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα έχουμε πιθανότατα κούρσα για δύο μέχρι το τέλος. Αν και στο ξεκίνημα φάνηκε πως η μάχη για το σκουντέτο της σεζόν 2017-18 θα γίνει μεταξύ περισσότερων ομάδων, τελικά Νάπολι και Γιουβέντους θα είναι αυτές που θα μονομαχήσουν μέχρι το τέλος για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Οι Ναπολιτάνοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της βαθμολογίας, έναν βαθμό πάνω από τη “Γιούβε”, θέλοντας να παραμείνουν εκεί ως το τέλος για να πανηγυρίσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά το 1990 και να βάλουν τέλος στην εξαετή κυριαρχία των “μπιανκονέρι” στην Ιταλία. Άπαντες στον ιταλικό νότο είναι επικεντρωμένοι σε αυτόν τον στόχο, με τους “τιφόζι” της Νάπολι να θέλουν όσο τίποτε να δουν την αγαπημένη τους ομάδα να κατακτά το πρώτο της σκουντέτο στη μετά Μαραντόνα εποχή. Λέτε τελικά να τα καταφέρουν;

Φέτος το εννοούν

Τη φετινή χρονιά η Νάπολι έκλεισε δέκα συνεχόμενα χρόνια στην πρώτη κατηγορία, μετά την επιστροφή της τη σεζόν 2007-08. Ο σύλλογος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα στο πρόσφατο παρελθόν, αφού τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και η χρεοκοπία οδήγησαν την δις πρωταθλήτρια Ιταλίας (1987, 1990) και κάτοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1989 μέχρι την τρίτη κατηγορία της χώρας, όμως οι “παρτενοπέι” επέστρεψαν δυναμικά. Μέσα σε αυτήν την περίοδο της “αναγέννησης” για την ομάδα, η Νάπολι έχει κερδίσει δύο Κύπελλα Ιταλίας (2012, 2014) ενώ τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη και τις μέτριες πορείες των δύο συλλόγων του Μιλάνου, είναι μαζί με τη Ρόμα οι μοναδικές ομάδες που μπορεί κάποιος να πει πως ανταγωνίζονται τη Γιουβέντους στη μάχη του τίτλου. Κάθε φορά όμως στο κρίσιμο σημείο η Νάπολι αδυνατούσε να πραγματοποιήσει την υπέρβαση, να πάρει δηλαδή το πρωτάθλημα από τη “Γιούβε”, τερματίζοντας από δύο φορές στη δεύτερη (2012-13, 2015-16) και την τρίτη θέση (2013-14, 2016-17). Φέτος, οι “παρτενοπέι” φιγουράρουν στην πρώτη θέση μετά από 22 παιχνίδια και παρόλο που η χρονιά έχει ακόμη πολύ δρόμο, φωνάζουν ότι πάνε για πρωτάθλημα και δείχνουν να το εννοούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο τρόπος που πανηγύρισαν ειδικά το “διπλό” στη δύσκολη έδρα της Αταλάντα την προπερασμένη αγωνιστική αλλά και γενικότερα το ότι παλεύουν και καταφέρνουν να πάρουν όλα τα τελευταία παιχνίδια τους λέει πολλά.

Πληγώθηκε, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη

Στο μεγάλο ντέρμπι της 1ης του περασμένου Δεκέμβρη στο “Σαν Πάολο”, η Νάπολι υποδεχόταν τη Γιουβέντους όντας τέσσερις βαθμούς μπροστά από τη “Μεγάλη Κυρία” και είχε μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία να νικήσει και να πάει τη διαφορά στους επτά, “βροντοφωνάζοντας” πως το φετινό πρωτάθλημα θα είναι δικό της. Αντ' αυτού, η ψυχή της πρωταθλήτριας μίλησε σε εκείνο το παιχνίδι, με τους “μπιανκονέρι” να επικρατούν με 1-0 και μάλιστα με γκολ του πιο μισητού με διαφορά ανθρώπου στον ιταλικό νότο, του Γκονσάλο Ιγκουαΐν. Η διαφορά μειώθηκε στον έναν βαθμό, έτσι όπως έχει και μέχρι σήμερα, όμως πάνω που άρχιζε η κουβέντα για το πόσο πλέον θα αντέξει η Νάπολι να είναι στην πρώτη θέση μετά και από αυτήν την ήττα, οι “παρτενοπέι” έφεραν πρώτα μια λευκή ισοπαλία με τη Φιορεντίνα-την ίδια αγωνιστική που και η Γιουβέντους ήρθε 0-0 στο ντέρμπι με την Ίντερ-και έκτοτε τρέχουν ένα σερί επτά νικών, μη λέγοντας να αφήσουν την κορυφή! Μάλιστα, οι νίκες αυτές ήρθαν και σε δύσκολα παιχνίδια, όπως μέσα στο Τορίνο κόντρα στην ομώνυμη ομάδα, απέναντι στη Σαμπντόρια έχοντας μείνει με δέκα παίκτες και φυσικά μέσα στο Μπέργκαμο με αντίπαλο τη δυνατή Αταλάντα.

Το βλέμμα μόνο στο πρωτάθλημα

Ο μεγάλος στόχος είναι φυσικά η κατάκτηση του τίτλου, επίτευγμα το οποίο αν πραγματοποιηθεί θα είναι τεράστια υπόθεση για την ομάδα, την πόλη, για όλο τον ιταλικό νότο. Όλοι στην ομάδα έχουν επικεντρωθεί στον στόχο αυτόν και ίσως γι' αυτό δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για το Κύπελλο Ιταλίας, απ' όπου αποκλείστηκαν από την Αταλάντα στα προημιτελικά, χάνοντας με 2-1 μέσα στην έδρα τους. Στο Champions League δε, η γενικότερη παρουσία των “παρτενοπέι” ήταν απογοητευτική, αφού υπέστησαν τέσσερις ήττες στον όμιλό τους και τερμάτισαν τελικά στην τρίτη θέση, συνεχίζοντας στο Europa League. Εκεί κληρώθηκαν με την επίσης προερχόμενη από το Champions League Λειψία σε ένα δυνατό ζευγάρι, όμως αποτελεί ερωτηματικό αυτή τη στιγμή κατά πόσο η Νάπολι θα ασχοληθεί σοβαρά με τη διοργάνωση, ειδικά με τη μάχη για το πρωτάθλημα να φουντώνει ολοένα και περισσότερο. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί πλέον τα πράγματα, το καλύτερο για την ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι θα είναι να επικεντρωθεί μόνο στη Serie A, ειδικά από τη στιγμή που η μεγάλη της αντίπαλος, η Γιουβέντους, θα ρίξει αναγκαστικά μεγάλο μέρος της προσοχής της στο Champions League, έχοντας εδώ και χρόνια ως μεγάλο στόχο την ευρωπαϊκή διάκριση.

    Με το γκολ του κόντρα στη Σαμπντόρια ο Μάρεκ Χάμσικ ξεπέρασε τον Μαραντόνα και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τη Νάπολι

 

Το μικρό ρόστερ και η ανάγκη για ενίσχυση

Ένα από τα μειονεκτήματα της φετινής Νάπολι στη μάχη του τίτλου είναι το μικρό ρόστερ που έχει και οι περιορισμένες επιλογές για τον Σάρι. Ο Ιταλός τεχνικός έχει καταφέρει να φτιάξει μία σπουδαία ομάδα, όμως βασίζεται κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές οι οποίοι χρειάζονται σωστή διαχείριση για να βγάλουν σε φουλ ρυθμούς τη χρονιά. Την κατάσταση ήρθαν να χειροτερέψουν οι σοβαροί τραυματισμοί των Γκουλάμ και Μίλικ σχεδόν από την αρχή της σεζόν, και τα κάστανα απ' τη φωτιά βγάζουν για άλλη μία φορά παίκτες όπως ο ηγέτης της Νάπολι, Μάρεκ Χάμσικ, που φέτος έφτασε τα 117 γκολ με τη φανέλα της ομάδας και έγινε πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της ξεπερνώντας τον Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά και οι “συνήθεις ύποπτοι” Μέρτενς και Ινσίνιε. Η ανάγκη για ενίσχυση ούτως ώστε να αποκτήσει περισσότερο βάθος το ρόστερ είναι επιτακτική, προκειμένου η Νάπολι να μπορέσει να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι άνθρωποι του συλλόγου και γι' αυτό έχουν βγει στη χειμερινή αγορά για να δυναμώσουν κυρίως τη μεσοεπιθετική τους γραμμή, με τα ονόματα των Βέρντι της Μπολόνια, Ντεουλοφέου της Μπαρτσελόνα και Πολιτάνο της Σασουόλο να “παίζουν” στα ρεπορτάζ, όμως για την ώρα οι Ναπολιτάνοι δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια προσθήκη.

Το μόνο βέβαιο είναι πως στη φετινή Νάπολι η επιθυμία για το σκουντέτο είναι πιο έντονη από ποτέ. Η χρονιά είναι μεγάλη, η ομάδα έχει όλα τα ντέρμπι ακόμη μπροστά της στον δεύτερο γύρο και υπάρχει πιθανότητα όλα να κριθούν στη μάχη με τη Γιουβέντους στο Τορίνο προς τα τέλη Απρίλη, όμως οι παίκτες των “παρτενοπέι” δηλώνουν έτοιμοι να πετάξουν επιτέλους από την ομάδα τη σκιά του “Ντιεγκίτο” και να γράψουν τη δική τους Ιστορία. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω