Ο ξεχωριστός κύριος Ερνέστο

2017-11-28 16:06

Στη χώρα μας λατρεύτηκε όσο ελάχιστοι προπονητές. Με τον χαρακτήρα του, το ήθος του και φυσικά με τη δουλειά του στα τρία συνολικά χρόνια που κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού κέρδισε την αγάπη των φίλων των “ερυθρολεύκων” αλλά και τον σεβασμό των αντιπάλων. Από τότε όλοι καταλάβαιναν πως ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι φτιαγμένος για πολύ μεγάλα πράγματα. Και να που πλέον έχει φτάσει να καθοδηγεί έναν από τους κορυφαίους συλλόγους στον κόσμο, στη μεγαλύτερη ασφαλώς πρόκληση στην προπονητική του καριέρα. Και για την ώρα, η δουλειά του στη Μπαρτσελόνα βαθμολογείται σχεδόν με άριστα.

Οι άνθρωποι του καταλανικού συλλόγου είχαν εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό τους τον Βαλβέρδε ως υποψήφιο μελλοντικό τεχνικό της ομάδας. Για τον 53χρονο προπονητή είχε ενδιαφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν η Μπαρτσελόνα, όμως το προηγούμενο καλοκαίρι έγινε τελικά ο πολυαναμενόμενος “γάμος”. Το έργο που παρουσίασε όλα αυτά τα χρόνια στη Μπιλμπάο, άλλωστε, σε συνδυασμό και με το ότι πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμα χρόνια στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό, είχε αποκτήσει πολλούς θαυμαστές στη χώρα της Ιβηρικής. Για τους “μπλαουγκράνα” ήταν ο καταλληλότερος ώστε να καθίσει στον πάγκο της ομάδας στη μετά Λουίς Ενρίκε επόχή.

Με το καλημέρα όμως, ο Βαλβέρδε είχε να αντιμετωπίσει όχι απλώς προβλήματα αλλά μια μεγάλη κρίση στη Μπαρτσελόνα. Η φυγή του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν και οι πολλές αποτυχίες της ομάδας να κλείσει βασικούς της μεταγραφικούς στόχους (με αποκορύφωμα τον Κουτίνιο), έφεραν έντονη δυσαρέσκεια προς τη διοίκηση. Οι φίλοι της “Μπάρτσα”, βλέποντας και τη Ρεάλ Μαδρίτης να σαρώνει ό, τι τίτλο υπήρχε την περασμένη διετία, ήθελαν να δουν να δημιουργείται ξανά μια δυνατή ομάδα και μόνο ευχαριστημένοι δεν έμειναν από τη μεταγραφική δραστηριότητα του συλλόγου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μεταγραφή του Παουλίνιο από την Κίνα, παρά το γεγονός πως ο Βραζιλιάνος έχει εξελιχθεί ίσως στην κορυφαία φετινή προσθήκη. Βέβαια πήγε τελικά στο “Καμπ Νου” ο Ουσμάν Ντεμπελέ, ο οποίος όμως έχασε το πρώτο μισό της χρονιάς εξαιτίας τραυματισμού. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η απώλεια του ισπανικού Σούπερ Καπ από τη Ρεάλ, με τη Μπαρτσελόνα να δέχεται πέντε γκολ σε δύο παιχνίδια και τον Πικέ να αναγκάζεται να παραδεχθεί πως “σε αυτή τη χρονική περίοδο η Ρεάλ είναι καλύτερη ομάδα από εμάς”.

Μέσα σε όλες αυτές τις αντιξοότητες λοιπόν, ο Βαλβέρδε καλούνταν να ανασυγκροτήσει τους “μπλαουγκράνα” και να φτιάξει ένα σύνολο που θα μπορέσει να επιστρέψει άμεσα στους τίτλους. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω προβλήματα, ίσως ούτε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός των Καταλανών δε θα φανταζόταν το πόσο θετικά θα εξελισσόταν η χρονιά για την ομάδα του. Βρισκόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου και η Μπαρτσελόνα είναι αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις (αν εξαιρέσουμε το Σούπερ Καπ βέβαια), πρώτη στο πρωτάθλημα με διαφορά τεσσάρων βαθμών από τη Βαλένθια και οκτώ από τις προβληματικές Ρεάλ και Ατλέτικο και έχει περάσει με χαρακτηριστική άνεση στους “16” του Champions League ως πρώτη σε έναν όμιλο με Γιουβέντους, Σπόρτινγκ και Ολυμπιακό. Ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με το ισπανικό πρωτάθλημα είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, πραγματοποιώντας μία εξαιρετική πορεία σε αυτές τις πρώτες δεκατρείς αγωνιστικές, με έντεκα νίκες και δύο ισοπαλίες στα ντέρμπι με Ατλέτικο και Βαλένθια εκτός.

    Αήττητη σε πρωτάθλημα και Champions League είναι η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε

 

Η μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία της Μπαρτσελόνα έχει φυσικά την υπογραφή του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο τεχνικός από την Εξτρεμαδούρα κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό των ποδοσφαιριστών του από την πρώτη κιόλας στιγμή και να πάρει τον έλεγχο στα αποδυτήρια, κάτι που μόνο απλό δεν είναι όταν έχεις να διαχειριστείς “βεντέτες” όπως ο Λιονέλ Μέσι ή ο Λουίς Σουάρες. Έκανε τους παίκτες να πιστέψουν πως παρά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι και την αποχώρηση του Νεϊμάρ, ο σύλλογος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως και πως μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην κορυφή. Ο Ουρουγουανός επιθετικός των Καταλανών μάλιστα δήλωσε πριν από μερικές μέρες για τον προπονητή του: “Είναι εμφανές πως τόσο ο ίδιος όσο και ο βοηθός του (Χοσέ Αντόνιο Ποθάνκο) έχουν παίξει ποδόσφαιρο στο παρελθόν και γνωρίζουν πώς να συμπεριφέρονται στους παίκτες. Με έχει εκπλήξει ευχάριστα. Έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή σχέση με τους παίκτες. Μου αρέσει το πώς μιλάει και το πώς ζει”.

Με τη δουλειά του και τα αποτελέσματα αυτής, ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων φυσικά, ανάμεσα σε αυτούς και ο σούπερ σταρ της ομάδας, Λιονέλ Μέσι. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στη Βαρκελώνη πως το καλοκαίρι του 2016 ο Αργεντινός σκέφτηκε πιο σοβαρά από ποτέ να φύγει από τη Μπαρτσελόνα, όμως πολλοί είναι αυτοί στην Ισπανία που εκτιμούν ότι το φετινό πρότζεκτ με τον Βαλβέρδε είναι αυτό που τελικά τον έπεισε πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και οδήγησε και στην πολυαναμενόμενη επισημοποίηση της ανανέωσης του συμβολαίου του ως το 2021 πριν από λίγες ημέρες, η οποία είχε εξελιχθεί σε ένα μεγάλο σήριαλ.

    Ο Μέσι ανανέωσε επιτέλους με τη Μπαρτσελόνα και η παρουσία του Βαλβέρδε έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό

 

Η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Λουίς Ενρίκε και ασφαλώς ούτε με του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Βάσκος τεχνικός δε μας έχει παρουσιάσει μια ομάδα που παίζει ιδιαίτερα θεαματικό ποδόσφαιρο αλλά μια ομάδα “κυνική”, που είναι φοβερά αποτελεσματική. Ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια, οι Καταλανοί δίνουν την εντύπωση πως παίζουν όσο χρειαστεί ώστε να πάρουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν και αυτό το καταφέρνουν. Στην Ισπανία δεν έχουν πετάξει βαθμούς στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια, ενώ στις δύο δύσκολες εκτός έδρας αποστολές που είχαν ως τώρα, σε “Γουάντα Μετροπολιτάνο” και “Μεστάγια”, διατήρησαν το αήττητο και έφεραν δύο ισοπαλίες που κράτησαν τους διώκτες τους σε απόσταση ασφαλείας. Στο Champions League, επίσης, πέραν του 3-0 με τη Γιουβέντους, οι “μπλαουγκράνα” πήραν άλλες δύο νίκες χωρίς να εντυπωσιάσουν και “κλείδωσαν” στη συνέχεια την πρόκριση και την πρωτιά με δύο άνετες “λευκές” ισοπαλίες σε “Καραϊσκάκη” και “Juventus Stadium”.

Τηρουμένων των αναλογιών και βάσει αποτελεσμάτων λοιπόν, η μέχρι τώρα δουλειά του Βαλβέρδε στο “Καμπ Νου” είναι εξαιρετική. Μην ξεχνάμε πως ο 53χρονος τεχνικός έχει να διαχειριστεί μια ομάδα που ακόμη έχει κάποια προβλήματα στο κέντρο της άμυνας, που “φωνάζει” ότι χρειάζεται έναν δημιουργικό παίκτη στη μεσαία γραμμή και που έχει έναν Ινιέστα στα τελευταία του ποδοσφαιρικά χρόνια και έναν Σουάρες στη χειρότερη φόρμα όλης της καριέρας του. Έχει παίκτες που ακόμη δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μπαρτσελόνα, όπως οι Αντρέ Γκόμες, Ραφίνια, Ντένις Σουάρες, Σέρτζι Ρομπέρτο, Ντεουλοφέου, Αλκάθερ, ενώ υπήρξε και η ατυχία με τον τραυματισμό του Ντεμπελέ. Παρ' όλα αυτά, το “μυρμήγκι”, όπως είναι το παρατσούκλι του Βάσκου, έχει καταφέρει να κάνει τη “Μπάρτσα” ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν από την πρώτη του κιόλας χρονιά θα μπορέσει να οδηγήσει τους “μπλαουγκράνα” στην επιστροφή τους στις επιτυχίες.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω