Οι αλλαγές που φέρνουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι ανανεωμένες διοργανώσεις της UEFA

2024-08-31 11:17

 

Η νέα εποχή στην οποία μπαίνουν οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις από φέτος ξεκίνησε και επίσημα με τη διεξαγωγή των κληρώσεων σε Champions League, Europa League και Conference League, αφού πλέον οι θεσμοί αυτοί θα διεξάγονται με τελείως διαφορετικά φορμάτ. Οι φάσεις των ομίλων όπως τις ξέραμε τελείωσαν, και πλέον οι ομάδες θα έχουν όλες μαζί μία ενιαία βαθμολογία. Δε θα αγωνίζονται φυσικά όλοι με όλους, αλλά κάθε ομάδα θα έχει οκτώ αντιπάλους, με τέσσερις από τις οποίες θα παίζει εντός και με τέσσερις εκτός έδρας (στο Conference τα ματς θα είναι έξι). Οι πρώτες οκτώ περνούν απευθείας στη φάση των “16”, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-24 παίζουν έξτρα νοκ άουτ γύρο για να προκριθούν στους “16” και οι ομάδες στις θέσεις 25-36 αποκλείονται. Ο νέος αυτός τρόπος διεξαγωγής φέρνει όπως είναι λογικό πολλά καινούρια δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τα κυριότερα από τα οποία καταγράφουμε σε αυτό το κείμενο.

 

Μεγάλα ματς από το ξεκίνημα

Το γεγονός πως κάθε ομάδα παίρνει δύο αντιπάλους από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας σε Champions και Europa League -δηλαδή και από το δικό της, κάτι που δε γινόταν μέχρι τώρα όσο είχαμε ομίλους- σημαίνει πως οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης που κατά βάση βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ μπορούν από την πρώτη κιόλας φάση, τη League Phase όπως λέγεται πλέον δηλαδή, να αγωνίζονται μεταξύ τους, κάτι που μας προσφέρει μεγάλα ματς από το ξεκίνημα των διοργανώσεων. Έτσι για παράδειγμα ήδη η κληρωτίδα έβγαλε παιχνίδια όπως Λίβερπουλ-Ρεάλ, Μπαρτσελόνα-Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι-Ίντερ, Μπάγερν-Παρί, Άρσεναλ-Ίντερ και Μάντσεστερ Σίτι-Παρί μεταξύ άλλων. Απ' την άλλη, το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις ομάδες του τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας για παράδειγμα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους θεωρητικά πιο αδύναμους συλλόγους να παίξουν με ομάδες παρόμοιας δυναμικής και να έχουν την ευκαιρία να συγκεντρώσουν όσους περισσότερους βαθμούς μπορούν.

 

Αλλαγή στα κριτήρια ισοβαθμίας

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως από τη στιγμή που δε θα παίζουν όλοι με όλους, τότε δε γίνεται το πρώτο κριτήριο σε ενδεχόμενη ισοβαθμία δύο ομάδων να είναι το τι έγινε στα μεταξύ τους ματς, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στους ομίλους. Έτσι, το πρώτο κριτήριο είναι πλέον η διαφορά τερμάτων. Αμέσως μετά πάμε στην καλύτερη επίθεση, στην καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας ματς, στον αριθμό νικών, στον αριθμό νικών στα εκτός έδρας ματς κ.ο.κ.

 

Οι διοργανώσεις δεν “επικοινωνούν” πλέον μεταξύ τους

Άλλη μια καινοτομία που υπάρχει είναι πως καταργείται πλέον η μεταφορά ομάδων σε άλλη διοργάνωση μέσα στη σεζόν, η συνέχεια δηλαδή σε κατώτερη διοργάνωση μετά την πρώτη φάση. Μέχρι τώρα, ξέραμε πως οι τρίτοι των ομίλων του Champions League συνέχιζαν στο Europa και αντίστοιχα οι τρίτοι των ομίλων του Europa στο Conference (όπως ο Ολυμπιακός πέρσι φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου). Αυτό πλέον δεν υπάρχει και οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25-36 στην ενιαία βαθμολογία του Champions, του Europa και φυσικά του Conference League ολοκληρώνουν την ευρωπαϊκή τους παρουσία. Επομένως κάθε ομάδα ξεκινά την πορεία της και την ολοκληρώνει στην ίδια διοργάνωση.

 

Ευρωπαϊκά ματς και στα μέσα του χειμώνα

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπεφταν στη δική τους “χειμερία νάρκη”, αφού οι φάσεις των ομίλων ολοκληρώνονταν πάντα κάπου στα μέσα Δεκέμβρη και συνεχίζαμε με τα νοκ άουτ κάπου στα μέσα Φλεβάρη. Τώρα, ένα ακόμη καινούριο δεδομένο είναι πως θα έχουμε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μέσα στο Γενάρη. Στο φετινό Champions League για παράδειγμα, η 6η αγωνιστική της League Phase θα διεξαχθεί 10-11 Δεκεμβρίου και η 7η και 8η αγωνιστική στις 21-22 και 29 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Θα υπάρχει επομένως χειμερινή διακοπή, αλλά θα είναι αρκετά μικρότερη, διάρκειας περίπου 40 ημερών. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με το Europa League, όχι όμως και με το Conference League, εκεί που τα παιχνίδια είναι έτσι κι αλλιώς λιγότερα. Στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση, η πρώτη φάση ολοκληρώνεται στις 19 Δεκέμβρη και τα πλέι οφ για την είσοδο στους “16” ξεκινούν στις 13 Φλεβάρη.

 

Υπάρχει αλλαγή και στα νοκ άουτ

Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν φυσικά την πρώτη φάση των διοργανώσεων και από κει και πέρα υπάρχει η εντύπωση πως από τον πρώτο νοκ άουτ γύρο και έπειτα όλα συνεχίζουν όπως τα γνωρίζαμε, ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι. Πλέον δε θα υπάρχει κλήρωση όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά κάθε ομάδα θα παίρνει αντίπαλο από την πρώτη κιόλας νοκ άουτ φάση με βάση τη θέση στην οποία έχει τερματίσει στη League Phase. Για παράδειγμα, στα πλέι οφ για τη φάση των “16”, εκεί όπου θα μπουν οι ομάδες των θέσεων 9-24, οι ομάδες που θα είναι ψηλότερα στη βαθμολογία θα παίξουν με τις ομάδες που είναι χαμηλότερα και θα γίνει μόνο μια κλήρωση για το αν ο 9ος και ο 10ος θα παίξουν με τον 23ο ή τον 24ο κ.ο.κ. Ομοίως, για παράδειγμα, οι ομάδες που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις 1 και 2 θα αγωνιστούν με τις χαμηλότερες βαθμολογικά ομάδες και έτσι θα δημιουργηθεί ένα ταμπλό όπως περίπου γίνεται και στα πλέι οφ του NBA και της Euroleague στο μπάσκετ, με τις ομάδες να γνωρίζουν τις διασταυρώσεις τους μέχρι και τον τελικό, κάτι που άλλωστε συμβαίνει σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις εθνικών ομάδων όπως το Μουντιάλ και το Euro.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πρώτες δύο ομάδες της League Phase θα μπορούν να συναντηθούν μόνο στον τελικό και με τις ομάδες των θέσεων 3 και 4 θα μπορούν να παίξουν στους ημιτελικούς. Σίγουρα έτσι αφαιρείται το στοιχείο τη αγωνίας που είχαν οι κληρώσεις και μειώνεται η πιθανότητα να παίξουν δύο μεγαθήρια μεταξύ τους νωρίς στα νοκ άουτ ή να προχωρήσουν μακριά πιο αδύναμες ομάδες έχοντας ευνοϊκές κληρώσεις, όμως με αυτόν τον τρόπο η UEFA επιβραβεύει τις ομάδες που θα τερματίσουν ψηλότερα στη βαθμολογία της League Phase και παράλληλα εξασφαλίζει πως δε θα υπάρχουν αδιάφορα παιχνίδια στις τελευταίες αγωνιστικές, αφού όλες οι ομάδες θα ψάχνουν την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή.

 

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορμάτ είναι πολλές και όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή, υπάρχει αρκετή κουβέντα αν με αυτά τα νέα δεδομένα οι διοργανώσεις θα γίνουν καλύτερες απ' ότι ήταν πριν ή όχι. Το βέβαιο είναι πως μια ανανέωση έμοιαζε επιβεβλημένη. Ωστόσο ακόμη κανείς δεν πρέπει να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα, αφού πρέπει να δούμε και στην πράξη πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό μέσα στη σεζόν, η οποία ούτως ή άλλως θα είναι ιστορική και θα έχει σίγουρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω