Οι δέκα καλύτερες μεταγραφές στη Superleague

2017-09-02 12:45

Μπορεί το πρωτάθλημα στη χώρα μας να απαξιώνεται όλο και περισσότερο και το επίπεδο να είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όμως τουλάχιστον το καλοκαίρι που μόλις αποχαιρετήσαμε, επεφύλασσε μία αρκετά “καυτή” μεταγραφική περίοδο για τις ομάδες της Superleague, ειδικά για τους τέσσερεις “μεγάλους”. Ηχηρές επιστροφές, ποιοτικές προσθήκες, οικονομικές υπερβάσεις, απ' όλα είχε το... μενού μεταγραφών για τις ελληνικές ομάδες και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις δέκα σπουδαιότερες από αυτές.

Η παρακάτω λίστα και η σειρά της είναι εντελώς υποκειμενική και έχει φτιαχτεί λαμβάνοντας υπ' όψιν το όνομα του ποδοσφαιριστή, τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής, την απήχηση στον κόσμο και το τι έχουν δείξει οι παίκτες στις νέες τους ομάδες, όσοι τουλάχιστον έχουν προλάβει να αγωνιστούν μέχρι τώρα.


 

10. Μπραντάο (Από Λοντρίνα σε Λεβαδειακό)

Ένα από τα μεγαλύτερα φετινά μεταγραφικά “μπαμ” ανήκει στον Λεβαδειακό, αφού η ομάδα της Βοιωτίας κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της αυτό το καλοκαίρι τον πασίγνωστο Βραζιλιάνο στράικερ Μπραντάο. Ο νέος φορ του Λεβαδειακού μπορεί να έχει φτάσει αισίως τα 37, όμως δεν παύει να αποτελεί μία πολύ σπουδαία παρουσία για την ελληνική Superleague. Ο Μπραντάο έφτιαξε το όνομά του στη Σαχτάρ Ντόνετσκ (ήταν ο πρώτος Βραζιλιάνος που φόρεσε τη φανέλα της προτού ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι), όντας ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία της ομάδας και μετά από επτά χρόνια στην Ουκρανία συνέχισε την καριέρα του στη Γαλλία με τις φανέλες των Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν και Μπαστιά. Εκτός πάντως από τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα είναι γνωστός και για τα μπλεξίματά του, αφού το 2014 του είχε επιβληθεί εξάμηνος αποκλεισμός από τα γήπεδα εξαιτίας μιας κουτουλιάς που έριξε στον Τιάγκο Μότα σε ένα παιχνίδι της Σεντ Ετιέν με την Παρί, ενώ παλαιότερα έχει κατηγορηθεί και για βιασμό, έχοντας όμως τελικά απαλλαχθεί από τις κατηγορίες. Τελευταία του ομάδα πριν τον Λεβαδειακό ήταν η βραζιλιάνικη Λοντρίνα (ομάδα Β' εθνικής), από την οποία ήρθε ως ελεύθερος και έτσι η φετινή σεζόν θα τον βρει στην Ελλάδα και τη Λειβαδιά.


 

9. Αντρέ Τσάβες (Από Μπόκα Τζούνιορς σε Παναθηναϊκό)

Σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό, αφού οικονομικά δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για μεγάλες μεταγραφές ενώ οι “πράσινοι” αποδυναμώθηκαν σημαντικά με τις αποχωρήσεις παικτών όπως ο Μπεργκ, ο Λέτο ή ο Ζέκα, το “τριφύλλι” προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις τηρουμένων των αναλογιών, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές στη διάρκεια της χρονιάς. Μία από αυτές είναι και ο Αντρέ Τσάβες, ο 26χρονος φορ με το δυνατό αριστερό, στον οποίο στράφηκαν οι “πράσινοι” όταν είδαν πως δεν καρποφορούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μπρόντμπι για τον Πούκι και ο οποίος μαζί με τον Άλτμαν και τον Λουτσιάνο θα κληθεί να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε ο Μπεργκ. Ο ΠΑΟ απέκτησε το 50% των δικαιωμάτων του έναντι 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, διατηρεί οψιόν αγοράς και του υπόλοιπου μισού, ενώ ο πρώην πια επιθετικός της Μπόκα Τζούνιορς δείχνει να έχει προσαρμοστεί γρήγορα στην ομάδα, σκοράροντας και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Πλατανιά. Για τα πολύ “σφιχτά” οικονομικά φετινά δεδομένα πάντως, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε αρκετές αξιοπρόσεκτες προσθήκες (Λουτσιάνο, Καμπέσας, Γιόχανσον, Ινσούα, Διούδης, Μουνιέ, Χίλιεμαρκ) και έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα βοηθήσουν εν όψει της νέας σεζόν.


 

8. Κάρλος Ζαμπράνο (Από Ρούμπιν Καζάν σε ΠΑΟΚ)

Λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος ο ΠΑΟΚ ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τα μετόπισθεν με την απόκτηση του Κάρλος Ζαμπράνο με τη μορφή δανεισμού από τη Ρούμπιν Καζάν. Ο διεθνής Περουβιανός στόπερ ήταν διακαής πόθος των ανθρώπων της ομάδας εδώ και καιρό και οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να τον πάρουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ενώ χρειάστηκε ο ΠΑΟΚ να απευθυνθεί και στη FIFA έτσι ώστε να εγκριθεί η μεταγραφή. Ο 28χρονος αμυντικός έκανε όνομα στη Bundesliga με Σάλκε, Σανκτ Πάουλι και κυρίως Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ενώ πέρσι αγωνίστηκε στη Ρούμπιν Καζάν στην οποία ανήκει, με τον ΠΑΟΚ να έχει πάντως δικαίωμα αγοράς του σε ένα χρόνο.


 

7. Ομάρ Ελ Καντουρί (Από Έμπολι σε ΠΑΟΚ)

Μία αρκετά δυνατή προσθήκη σε ένα έτσι κι αλλιώς σπουδαίο μεταγραφικά καλοκαίρι για τον ΠΑΟΚ. Ο Ομάρ Ελ Καντουρί αποκτήθηκε για να δώσει ποιότητα μεσοεπιθετικά στον “Δικέφαλο του Βορρά” και να ανεβάσει γενικότερα το επίπεδο στην ομάδα, σε μια μεταγραφή που στοίχισε 1,3 εκατομμύρια ευρώ στους Θεσσαλονικείς. Ο γεννημένος στις Βρυξέλλες Μαροκινός άσος είχε μια πλούσια καριέρα στην Ιταλία παίζοντας σε Μπρέσια, Νάπολι, Τορίνο και Έμπολι, με τον ΠΑΟΚ να τον αποκτά από την τελευταία, δίνοντάς του συμβόλαιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι 27 φορές διεθνής με το Μαρόκο, έχοντας σκοράρει και 5 τέρματα.


 

6. Μπιόρν Ένχελς (Από Μπριζ σε Ολυμπιακό)

Ο Ολυμπιακός πούλησε τον Παναγιώτη Ρέτσο στη Λεβερκούζεν την προτελευταία μέρα των μεταγραφών, στην ακριβότερη μετακίνηση Έλληνα ποδοσφαιριστή με τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο για 22 εκατομμύρια ευρώ, και έφερε ως αντικαταστάτη του τον Μπιορν Ένχελς από τη Μπριζ. Ο νέος προπονητής των “ερυθρόλευκων”, Μπέσνικ Χάσι, ήξερε καλά τον πανύψηλο κεντρικό αμυντικό από τη θητεία του στο βελγικό πρωτάθλημα (ο Ένχελς προέρχεται από τις ακαδημίες της Μπριζ και έπαιξε πέντε χρόνια στην πρώτη ομάδα) και πλέον θα τον έχει στη διάθεσή του, ενώ λέγεται πως για τον ποδοσφαιριστή ενδιαφέρθηκαν αρκετές ομάδες από την Αγγλία, με κορυφαία την Άρσεναλ. Ο κυριότερος λόγος που μπαίνει στο Top 10 είναι το κόστος μεταγραφής του, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ανέρχεται στα 7,1 εκατομμύρια ευρώ και τον κάνει την ακριβότερη μετακίνηση παίκτη στον Ολυμπιακό στην εποχή Μαρινάκη και την έκτη ακριβότερη στην ιστορία των Πειραιωτών!


 

5. Αντελίνο Βιεϊρίνια (Από Βόλφσμπουργκ σε ΠΑΟΚ)

Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σχεδόν σε κάθε... μεταγραφική περίοδο κοντά στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ και τελικά φέτος το καλοκαίρι το όνειρο όλων των φίλων του “Δικεφάλου του Βορρά” έγινε πραγματικότητα. Ο 31χρονος πια Πορτογάλος εξτρέμ επέστρεψε στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι και αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να εκπληρώσει τους για μία ακόμη χρονιά μεγάλους στόχους του. Ο Βιεϊρίνια είχε αγωνιστεί στο παρελθόν για τρεισίμιση χρόνια στην Τούμπα και τον Γενάρη του 2012 αποχώρησε για τη Βόλφσμπουργκ, με την οποία κατέγραψε συνολικά 157 συμμετοχές.


 

4. Σέρχιο Αραούχο (Από Λας Πάλμας σε ΑΕΚ)

Μία ακόμη μεγάλη επιστροφή το φετινό καλοκαίρι, με τη διαφορά πως ο Σέρχιο Αραούχο έμεινε τελικά μόλις τρεις μήνες μακριά από την αγαπημένη του ΑΕΚ. Ο 25χρονος επιθετικός ήρθε για πρώτη φορά στα μέρη μας τον περασμένο Γενάρη και πρόλαβε να μπει στις καρδιές των φίλων της “Ένωσης”, σκοράρωντας 9 τέρματα και μοιράζοντας 6 ασίστ στα 21 παιχνίδια που έπαιξε με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ο Αργεντινός φορ ήταν όμως δανεικός από τη Λας Πάλμας και επέστρεψε στην ομάδα που ανήκε το καλοκαίρι, παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι της ΑΕΚ δε σταμάτησαν να προσπαθούν να τον φέρουν πίσω κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, ενώ και η επιθυμία του κόσμου να τον δει ξανά με τον “Δικέφαλο” στο στήθος ήταν τεράστια. Τελικά η φόρμουλα βρέθηκε, ο Αραούχο ήρθε και πάλι ως δανεικός, χωρίς όμως οψιόν αγοράς, και έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στο αεροδρόμιο της Αθήνας.


 

3. Μεχντί Καρσελά (Από Γρανάδα σε Ολυμπιακό)

Ακόμη μία σπουδαία κίνηση από τους πρωταθλητές, οι οποίοι φρόντισαν αυτό το καλοκαίρι να κλείσουν σχετικά νωρίς ένα μεγάλο κομμάτι του ρόστερ τους και να αναβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ομάδας. Σε αυτό συνέβαλε και η προσθήκη του Καρσελά, ενός εξτρέμ με εξαιρετική τεχνική, ο οποίος ξεκίνησε από τη Σταντάρ Λιέγης και έχει φορέσει επίσης τις φανέλες των Ανζί, Μπενφίκα και Γρανάδα. Ο Μαροκινός άσος ήρθε ως δανεικός από την ισπανική ομάδα και ήδη έχει δείξει κάποια δείγματα της αξίας του με τα ερυθρόλευκα, έχοντας σκοράρει και ένα γκολ κόντρα στην Παρτιζάν στα προκριματικά του Champions League.


 

2. Εμάνουελ Εμενίκε (Από Φενέρμπαχτσε σε Ολυμπιακό)

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα ολικό “λίφτινγκ” και στην επίθεσή του με τις προσθήκες των Μπεν (ηταν δανεικός στον Πανιώνιο), Τζούρτζεβιτς και Εμενίκε, με τον Νιγηριανό, που δεν τον έχουμε δει πολύ λόγω του τραυματισμού του, να είναι το πιο βαρύ χαρτί, έχοντας παράλληλα και το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ομάδα. Ο Νιγηριανός σέντερ φορ έκανε καλό όνομα σε Σπαρτάκ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε, ενώ έχει πανηγυρίσει και το Κόπα Άφρικα με την εθνική Νιγηρίας το 2013. Ο τραυματισμός του δεν τον άφησε να κάνει το ξεκίνημα που θα ήθελε στον Ολυμπιακό, όμως έχει προλάβει να σκοράρει ένα γκολ στα λίγα λεπτά που έπαιξε στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν και οι “ερυθρόλευκοι” περιμένουν πολλά από αυτόν στο επιθετικό κομμάτι.


 

1. Βάντις Οτζίτζα Οφόε (Από Λέγκια Βαρσοβίας σε Ολυμπιακό)

Ο Μπέσνικ Χάσι τον ήθελε διακαώς για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, επιμένοντας πως αυτός ο παίκτης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Βάντις Οτζίτζα Οφόε είχε πέρσι 4 γκολ και 12 ασίστ σε 31 παιχνίδια με τη Λέγκια Βαρσοβίας στο πολωνικό πρωτάθλημα, στο οποίο αναδείχθηκε πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής, ενώ σκόραρε και ένα από τα ομορφότερα γκολ στο περσινό Champions League απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ολυμπιακός παραλίγο να τον έχανε, αφού είχε συμφωνήσει με την Κράσνονταρ, όμως η μεταγραφή χάλασε όταν ο παίκτης διαπίστωσε πως άλλα είχε συμφωνήσει με τους Ρώσους και άλλα εκείνοι τελικά του πρόσφεραν και έτσι οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν την κίνησή τους και τον απέκτησαν καταβάλλοντας στη Λέγκια 2,5 εκατομμύρια. Ήδη ο Οτζίτζα έχει αρχίσει την απόσβεση των χρημάτων αυτών, αφού ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού στα καλοκαιρινά προκριματικά του Champions League.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω