Οι δέκα κορυφαίες φετινές μεταγραφές στην Ευρώπη

2017-09-03 00:35

Ένα τρελό μεταγραφικό παζάρι, αυτό του καλοκαιριού που μόλις πέρασε, έφτασε στο τέλος του. Για μία ακόμη φορά πραγματοποιήθηκαν σπουδαίες μεταγραφές, με κορυφαία όλων φυσικά αυτή του Νέιμαρ από τη Μπαρτσελόνα στην Παρί έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ, διαμορφώνοντας νέα οικονομικά δεδομένα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Οι Παριζιάνοι γενικότερα έκλεψαν τις εντυπώσεις αφού μετά τον Νεϊμάρ απέκτησαν και τον Εμπαπέ, ενώ ενδεικτικό του πόσο έχουν... ξεφύγει πλέον τα ποσά που δαπανώνται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πως οι τρεις πρώτες ακριβότερες μεταγραφές παγκοσμίως έγιναν το φετινό καλοκαίρι! Παρακάτω παραθέτουμε τις δέκα κορυφαίες φετινές μεταγραφές (με υποκειμενικά κριτήρια), σε ένα παζάρι όπου ξοδεύτηκαν συνολικά περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και έσπασαν πολλά ρεκόρ μετακινήσεων!


 

10. Γουέιν Ρούνεϊ (Από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε Έβερτον)

Το “Γκούντισον Παρκ” φόρεσε τα γιορτινά του αυτό το καλοκαίρι για να υποδεχθεί ξανά τον Γουέιν Ρούνεϊ, που επέστρεψε στην ομάδα από όπου ξεκίνησε, την Έβερτον, μετά από δεκατρία χρόνια. Ο 31χρονος πλέον επιθετικός είχε πάρει μεταγραφή το 2004 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως το νέο παιδί-θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου και αφού έγραψε ιστορία με τους “μπέμπηδες”, κατακτώντας τα πάντα με τη φανέλα τους, όντας πλέον και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, έκρινε πως φέτος είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει στην αγαπημένη του Έβερτον, μιας και δεν υπολογιζόταν πλέον από τον Ζοσέ Μουρίνιο. Η δεύτερη θητεία του στα “ζαχαρωτά”, μάλιστα, έχει ξεκινήσει δυναμικά, αφού στις πρώτες τρεις αγωνιστικές της Premier League έχει βρει δίχτυα ήδη δύο φορές. Σε ένα καλοκαίρι που η Έβερτον ξόδεψε 161 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές και έφερε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές στο “Γκούντισον Παρκ”, όπως οι Πίκφορντ, Κλάασεν, Σάντρο, Κιν και Σίγκουρντσον, ο Ρούνεϊ είναι αναμφισβήτητα η πιο ηχηρή της προσθήκη από πολλές απόψεις.

 

9. Μπερνάρντο Σίλβα (Από Μονακό σε Μάντσεστερ Σίτι)

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Πεπ Γκουαρντιόλα έκανε μεγάλο ξεκαθάρισμα στο ρόστερ της Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας πλέον φτιάξει την ομάδα όπως την ήθελε ο ίδιος, μετά την περσινή πρώτη του χρονιά στην Αγγλία που τον βρήκε χωρίς τίτλο για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα. Ο Καταλανός τεχνικός φρόντισε κυρίως για την ενίσχυση στα μετόπισθεν, με τους “πολίτες” να ξοδεύουν συνολικά 176 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν Έντερσον, Γουόκερ, Μεντί και Ντανίλο, αλλά η απόκτηση του Μπερνάρντο Σίλβα, ο οποίος προερχόταν από μία φοβερή χρονιά με την εξαιρετική πέρσι Μονακό, ήρθε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στην ήδη πανίσχυρη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας. Ο Πορτογάλος αστέρας κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ στους “γαλάζιους” του Μάντσεστερ.


8. Μοχάμεντ Σαλάχ (Από Ρόμα σε Λίβερπουλ)

Η Λίβερπουλ έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει τον Μοχάμεντ Σαλάχ από τη Ρόμα, κάνοντας έτσι τον ταχύτατο Αιγύπτιο εξτρέμ την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της. Ο 24χρονος άσος είχε συστηθεί στο ευρωπαϊκό κοινό μέσα από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στη Βασιλεία και μπορεί η πρώτη θητεία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο με την Τσέλσι να μην ήταν αυτή που περίμενε, όμως η δεύτερη φαίνεται πως θα είναι εντελώς διαφορετική. Η απόκτηση του Σαλάχ έχει προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στην ήδη από πέρυσι γρήγορη επιθετική μηχανή της Λίβερπουλ και ο ίδιος έχει ταριάξει γάντι στα πλάνα του Γιούργκεν Κλοπ. Σε 5 παιχνίδια με τους “κόκκινους” σε όλες τις διοργανώσεις για την ώρα, έχει 3 γκολ και 2 ασίστ και φυσικά εξελίσσεται σε μια απόλυτα επιτυχημένη μεταγραφή για την ομάδα του Μερσεϊσάιντ.


7. Αλεξάντερ Λακαζέτ (Από Λιόν σε Άρσεναλ)

Έπειτα από 129 τέρματα σε 275 αγώνες με τη φανέλα της Λιόν, το μεγάλο κανόνι των “λιονέ” πήρε την απόφαση να δοκιμαστεί σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο και συνεχίζει την καριέρα του στην Premier League και την Άρσεναλ. Ο Γάλλος φορ είναι αλήθεια ότι βρέθηκε κοντά στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών που εκτίουν οι “ροχιμπλάνκος” παρέμεινε αυτό το καλοκαίρι και έτσι η Άρσεναλ έκανε την κίνησή της. Οι “κανονιέρηδες” έβγαλαν από τα ταμεία τους 53 εκατομμύρια ευρώ για να φέρουν τον Γάλλο σκόρερ στο “Emirates”, στην ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία τους. Ο 26χρονος στράικερ σκόραρε στα πρώτα δευτερόλεπτα του πρώτου του αγώνα στο αγγλικό πρωτάθλημα, με αντίπαλο τη Λέστερ.


6. Άλβαρο Μοράτα (Από Ρεάλ Μαδρίτης σε Τσέλσι)

Όπως η Λίβερπουλ και η Άρσεναλ, έτσι και η Τσέλσι πραγματοποίησε φέτος την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της, αγοράζοντας τον Άλβαρο Μοράτα από τη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα 13 εκατομμύρια σαν μπόνους. Ο Ισπανός επιθετικός δεν έβρισκε θέση βασικού στα πλάνα του Ζινεντίν Ζιντάν στη “βασίλισσα” και επιθυμούσε να φύγει από τη Μαδρίτη. Αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή της Τσέλσι, αφού ο Αντόνιο Κόντε ήθελε την επιστροφή του Λουκάκου στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, όταν όμως ο Βέλγος στράικερ κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι “μπλε” στράφηκαν στον Μοράτα, ο οποίος είχε βρεθεί κοντά στη Γιουνάιτεντ νωρίτερα στο μεταγραφικό παζάρι! Ο 24χρονος φορ έχει πάντως ξεκινήσει πολύ καλά τη θητεία του στους Λονδρέζους, σημειώνοντας 2 γκολ και δύο ασίστ στα πρώτα του 5 παιχνίδια.


5. Ρομέλου Λουκάκου (Από Έβερτον σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Όπως γράψαμε παραπάνω, η Γιουνάιτεντ συζητούσε με τη Ρεάλ για την απόκτηση του Μοράτα, όταν όμως οι “κόκκινοι διάβολοι” είδαν ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν χαρακτηριστικά, έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Ρομέλου Λουκάκου, αρπάζοντάς τον μέσα από τα χέρια της Τσέλσι! Η μεταγραφή του Βέλγου επιθετικού, ο οποίος προερχόταν από την καλύτερή του σεζόν στην Premier League, σκοράροντας 25 τέρματα σε 37 παιχνίδια με την Έβερτον, κόστισε περί τα 85 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της πίσω από τον Πολ Πογκμπά. Ο 24χρονος στράικερ έχει κάνει εξαιρετική εκκίνηση στη σεζόν, όπως φυσικά και όλη η ομάδα του, έχοντας βρει δίχτυα 4 φορές σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τους “μπέμπηδες”.

 

4. Ουσμάν Ντεμπελέ (Από Ντόρτμουντ σε Μπαρτσελόνα)

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν ξάφνιασε τους πάντες, μαζί και τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι έπρεπε να βρουν τον αντικαταστάτη του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ. Αυτόν-θέλουν να ελπίζουν πως-τον βρήκαν στο πρόσωπο του Ουσμάν Ντεμπελέ, για τον οποίο έδωσαν στη Μπορούσια Ντόρτμουντ 105 εκατομμύρια ευρώ μπροστά, ενώ στη συμφωνία προβλέπονται άλλα 45 ως μπόνους, σε μια μεταγραφή που ίσως φτάσει δηλαδή τα 150 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη ακριβότερη στην ιστορία (και η ακριβότερη στην ιστορία της Μπάρτσα εννοείται), πίσω από αυτές του Νεϊμάρ και του Εμπαπέ! Ο μόλις 20 (!) ετών μεσοεπιθετικός έκανε τη δική του επανάσταση στη Ντόρτμουντ μόλις πληροφορήθηκε το ενδιαφέρον των “μπλαουγκράνα”, απέχοντας από τις προπονήσεις μέχρι να συμφωνήσει η γερμανική ομάδα με τη Μπαρτσελόνα και έφυγε με τις χειρότερες εντυπώσεις από τη Μπορούσια. Το απίστευτο είναι πως, εκτός του ότι μιλάμε για παίκτη μόλις 20 ετών, ο Ντεμπελέ αγωνιζόταν μέχρι πριν δύο χρόνια στη δεύτερη ομάδα της Ρεν και φέτος πήρε μεταγραφή ουσιαστικά 150 εκατομμυρίων, γεγονός που δείχνει πόσο έχουν αλλάξει πλέον τα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο. Ο Ντεμπελέ πάντως ήταν η... όαση σε ένα κατα τ' άλλα αποτυχημένο μεταγραφικό παζάρι για τους Καταλανούς, οι οποίοι δε μπόρεσαν να αποκτήσουν τους παίκτες που ήθελαν (Μπεγερίν, Βεράτι, Σερί, Ντι Μαρία), με αποκορύφωμα φυσικά τον Φελίπε Κουτίνιο.


3. Λεονάρντο Μπονούτσι (Από Γιουβέντους σε Μίλαν)

Όλα ξεκίνησαν από μία είδηση που ελάχιστοι πίστεψαν, όμως μέσα σε λίγα 24ωρα από τότε που αυτή βγήκε στο φως, ο Λεονάρντο Μπονούτσι αποχαιρέτησε τη Γιουβέντους μετά από επτά χρόνια στο Τορίνο και φόρεσε τη φανέλα της Μίλαν. Οι “ροσονέρι” έκαναν ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά “μπαμ” του καλοκαιριού, αποκτώντας έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο και μάλιστα σε απίστετα καλή τιμή για τα σημερινά δεδομένα (42 εκατομμύρια ευρώ). Οι σχέσεις του 29χρονου Ιταλού σέντερ μπακ με τον προπονητή του στη Γιουβέντους, Μαξιμιλιάνο Αλέγκρι, είχαν φτάσει σε πολύ άσχημο σημείο, με αποτέλεσμα ο Μπονούτσι να επιθυμεί να φύγει από τους “μπιανκονέρι” αλλά να μη βγει εκτός Ιταλίας και η Μίλαν ήταν η ιδανική επιλογή. Ο διεθνής αμυντικός ήταν η κορυφαία μεταγραφή της ομάδας του Μιλάνου, σε ένα καλοκαίρι που η Μίλαν έκλεψε τις εντυπώσεις στο μεταγραφικό παζάρι με την απόκτηση πλειάδας σπουδαίων παικτών (Μουσάκιο, Κέσιε, Ροντρίγκες, Αντρέ Σίλβα, Μπορίνι, Τσαλχάνογλου, Κόντι, Μπίλια, Κάλινιτς), στέλνοντας ένα μήνυμα πως θέλει να επιστρέψει στην κορυφή έχοντας μπει πλέον σε νέα εποχή.


2. Κίλιαν Εμπαπέ (Από Μονακό σε Παρί Σεν Ζερμέν)

Την τελευταία μέρα των μεταγραφών οριστικοποιήθηκε μία από τις σπουδαιότερες φετινές κινήσεις, με το νέο μεγάλο ταλέντο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Κίλιαν Εμπαπέ, να πηγαίνει ως δανεικός στην Παρί Σεν Ζερμέν από τη Μονακό. Οι Παριζιάνοι θα τον αγοράσουν και τυπικά το επόμενο καλοκαίρι, σε μια μεταγραφή που αναμένεται να φτάσει τα 180 εκατομμύρια ευρώ (!) και θα είναι η δεύτερη ακριβότερη που έγινε ποτέ (145 + 35 μπόνους), με τον δανεισμό να προτιμάται ως λύση για φέτος, έτσι ώστε να μην έχει η Παρί μπλεξίματα με το Financial Fair Play. Ο μόλις 18 ετών επιθετικός εντυπωσίασε τους πάντες πέρσι με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις στη Μονακό και παρά το γεγονός πως κυνήγησε τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας ο ίδιος ως όνειρο να παίξει στους “μερένχες”, παραμένει στο γαλλικό πρωτάθλημα, όντας όμως πλέον παίκτης της Παρί και θα συνθέσει μία επιθετική τριάδα... τρόμου με Νεϊμάρ και Καβάνι στο Παρίσι.

 

1. Νεϊμάρ (Από Μπαρτσελόνα σε Παρί Σεν Ζερμέν)

Με διαφορά η πιο πολυσυζητημένη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού, η μετακίνηση που τάραξε τα νερά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η Παρί Σεν Ζερμέν προσέφερε γη και ύδωρ στον Νεϊμάρ για να τον πείσει να γίνει κάτοικος Παρισιού, ο Βραζιλιάνος σόύπερ σταρ δελεάστηκε από τα λεφτά των Αράβων, θέλοντας και να πάει σε μία ομάδα όπου θα είναι εκείνος ο μεγάλος αστέρας, μιας και στη Μπαρτσελόνα βρισκόταν πάντα στη σκιά του Μέσι, και έτσι, μετά από ένα σήριαλ με αρκετά επεισόδια, το μεγάλο deal πραγματοποιήθηκε, με τη γαλλική ομάδα να πληρώνει τα 222 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του ποδοσφαιριστή και να τον κάνει την ακριβότερη μεταγραφή στα χρονικά του αθλήματος. Ο Νεϊμάρ πήρε τη φανέλα με το νούμερο 10, είναι πλέον η απόλυτη ατραξιόν της Παρί και του γαλλικού ποδοσφαίρου και έχει ως στόχο να οδηγήσει τους Παριζιάνους στην κορυφή της Ευρώπης και ο ίδιος να κατακτήσει τη “Χρυσή Μπάλα”. Ο 25χρονος σταρ έχει ήδη αρχίσει να κάνει απόσβεση του απίστευτου ποσού που δαπανήθηκε για τη μεταγραφή του, αφού έχει προσαρμοστεί πλήρως στην Παρί, έχοντας σκοράρει 3 γκολ και έχοντας μοιράσει 3 ασίστ σε ισάριθμα παιχνίδια.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω