Οι καλύτερες ταινίες με θέμα τον αθλητισμό

2018-02-08 17:48

Αυτές τις μέρες παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η εξαιρετική ταινία του Τάσου Μπουλμέτη (σκηνοθέτη της τεράστιας επιτυχίας “Πολίτικη Κουζίνα”), “1968”, η οποία έχει ως κεντρικό θέμα τη μεγαλύτερη στιγμή της μπασκετικής ΑΕΚ και μία από τις μεγαλύτερες του ελληνικού αθλητισμού, την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1968 απέναντι στη Σλάβια Πράγας, σε ένα Καλλιμάρμαρο γεμάτο από 80.000 θεατές.

Με αφορμή την ταινία αυτή λοιπόν-ίσως μία από τις αρτιότερες προσπάθειες ελληνικής παραγωγής να αποτυπωθεί ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός στη μεγάλη οθόνη-θα δούμε στην παρακάτω λίστα μερικές από τις ωραιότερες ταινίες που έχουν γίνει με θέμα τον αθλητισμό. Να σημειωθεί πως στο αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνονται μόνο ταινίες τις οποίες έχει δει ο υπογράφων και επομένως έχει μία ολοκληρωμένη άποψη γι' αυτές.


 

Space Jam (1996)

Ο μαγικός κόσμος του NBA συναντά αυτόν των Looney Tunes σε μία ταινία την οποία λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι πίσω στο 1996. Ο Μπαγκς Μπάνι και η παρέα του πρέπει να δώσουν έναν αγώνα μπάσκετ δίχως... αύριο κόντρα σε μία ομάδα εξωγήινων οι οποίοι απειλούν να τους πάρουν αιχμάλωτους στον πλανήτη τους σε περίπτωση που ηττηθούν. Γι' αυτό και εκείνοι ζητούν βοήθεια από τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα του κόσμου, Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος θα ενισχύσει την ομάδα των Looney Tunes στο μεγάλο παιχνίδι. Κινούμενα σχέδια και ηθοποιοί γίνονται ένα σε μία εξαιρετική παραγωγή της Warner Bros, ενώ στην ταινία, εκτός φυσικά από τον Τζόρνταν που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, εμφανίζονται κι άλλοι διάσημοι παίκτες εκείνης της εποχής, όπως ο Λάρι Μπερντ, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο Σον Μπράντλεϊ ή ο Λάρι Τζόνσον. Η ταινία είχε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ενώ εδώ και χρόνια υπάρχουν σκέψεις για να γυριστεί ένα σίκουελ με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Λεμπρόν Τζέιμς, όμως δυστυχώς για τους φαν του Space Jam έχουν μείνει για την ώρα μόνο σκέψεις.

Σκηνοθεσία: Τζο Πίτκα

Παίζουν: Μάικλ Τζόρνταν, Γουέιν Νάιτ, Μπιλ Μάρεϊ, Ντάνι Ντε Βίτο (φωνή)


 

Bend it like Beckham (2002)

Μία νεαρή Ινδή που μένει στην Αγγλία και έχει μεγάλο πάθος με το ποδόσφαιρο, αποφασίζει να πάει κόντρα στις αυστηρές παραδόσεις της οικογένειάς της και να γίνει μέλος μιας γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας. Μια ταινία που συνδυάζει κωμωδία, δράμα αλλά και ρομαντισμό και η οποία ήταν μάλιστα προτεινόμενη για Χρυσή Σφαίρα. Το στοιχείο του Bollywood είναι έντονο, με τη συμμετοχή μιας πλειάδας Ινδών ηθοποιών, ενώ ξεχωρίζει επίσης η συμμετοχή του Τζόναθαν Ρις Μέιερς και της μόλις 17χρονης τότε Κίρα Νάιτλι.

Σκηνοθεσία: Γκουρίντερ Τσάντα

Παίζουν: Παρμίντερ Νάγκρα, Κίρα Νάιτλι, Τζόναθαν Ρις Μέιερς


 

Goal (2005)

Θεωρείται κατά γενική ομολογία ως μία από τις ωραιότερες ποδοσφαιρικές ταινίες που έχουν βγει ποτέ και όχι άδικα. Η ιστορία αφορά έναν νεαρό ταλαντούχο ποδοσφαιριστή από το Μεξικό, τον Σαντιάγο Μουνιές, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στις ΗΠΑ βγάζοντας δύσκολα τα προς το ζην, έχοντας όμως το όνειρο να γίνει μια μέρα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Όταν μία μέρα θα τον ανακαλύψει ένας σκάουτερ και θα του δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην αγγλική Νιούκαστλ, τότε το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά και το μεγάλο ταξίδι στον κόσμο του ποδοσφαίρου ξεκινάει. Μια ταινία ιδιαίτερα συγκινητική, η οποία αποτυπώνει εξαιρετικά τις όμορφες στιγμές αλλά και τις απογοητεύσεις που μπορεί να προσφέρει το ποδόσφαιρο. Στο έργο υπάρχουν αποσπάσματα από πραγματικούς αγώνες της Νιούκαστλ, τα οποία δένουν εξαιρετικά με τις υπόλοιπες σκηνές ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και ποδοσφαιριστές όπως ο Άλαν Σίρερ, ο Ραούλ, ο Μπέκαμ, ο Ζιντάν και πολλά ακόμη μεγάλα ονόματα.

Σκηνοθεσία: Ντάνι Κάνον

Παίζουν: Κούνο Μπέκερ, Αλεσάντρο Νίβολα, Στέφαν Ντιλέιν, Άννα Φρίελ


 

Goal 2: Living The Dream (2007)

Στο σίκουελ της παραπάνω ταινίας, ο Σαντιάγο Μουνιές, που είναι πλέον ένας από τους πρωταγωνιστές στη Νιούκαστλ, δέχεται πρόταση να αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης και εκπληρώνει το όνειρό του να αγωνιστεί στη μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, δίπλα σε παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Ζιντάν, ο Μπέκαμ, ο Ραούλ και ο Ρομπέρτο Κάρλος. Τα νέα δεδομένα που θα φέρει όμως η μετακίνησή του στη Ρεάλ, οι τεράστιες απαιτήσεις ενός τόσο μεγάλου κλαμπ και οι πειρασμοί του να ζήσει τη μεγάλη ζωή σαν σούπερ σταρ θα του δείξουν και τη σκληρή πλευρά του ποδοσφαίρου και θα τον φέρουν σε ρήξη με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η δεύτερη ταινία της σειράς ακολουθεί πιστά την επιτυχημένη συνταγή της πρώτης και το αποτέλεσμα είναι και εδώ εξαιρετικό. Δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για την τρίτη ταινία που συμπλήρωσε αυτήν την τριλογία, το Goal 3: Taking on the World (2009) η οποία απογοήτευσε κοινό και κριτικούς, ειδικά μετά τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι δύο πρώτες.

Σκηνοθεσία: Χάουμε Κολέ-Σερά

Παίζουν: Κούνο Μπέκερ, Αλεσάντρο Νίβολα, Στέφαν Ντιλέιν, Άννα Φρίελ


 

The Damned United (2009)

Πρόκειται για μία βιογραφική ταινία που έχει ως αντικείμενο την πορεία του σπουδαίου Μπράιαν Κλαφ ως προπονητή και εστιάζει περισσότερο στις μόλις 44 ημέρες που κάθισε στον πάγκο της Λιντς το 1974. Από την απόλυτη καταξίωση στη Ντέρμπι ως την απόλυτη απαξίωση στη Λιντς, η ταινία καταγράφει τις άκαρπες προσπάθειες του Κλαφ να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του και να πετάξει από τη νέα του ομάδα τη σκιά του πρώην προπονητή της και μεγαλύτερου αντιπάλου του στους πάγκους, Ντον Ρέβι. Ο Μάικλ Σιν είναι απολαυστικός στο ρόλο του Κλαφ, ενώ το ίδιο εξαιρετικός είναι και ο Τίμοθι Σπαλ ως ο πιστός βοηθός του, Πίτερ Τέιλορ.

Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ

Παίζουν: Μάικλ Σιν, Τίμοθι Σπαλ, Κολμ Μίνι, Τζιμ Μπρόντμπεντ


 

Will (2011)

Ένα 11χρονο ορφανό αγόρι από την Αγγλία ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι διασχίζοντας ολόκληρη την Ευρώπη προκειμένου να καταφέρει να παρακολουθήσει από κοντά την αγαπημένη του Λίβερπουλ να αγωνίζεται στον επικό-όπως τελικά αποδείχθηκε-τελικό του Champions League του 2005 απέναντι στη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη. Μία όμορφη και συγκινητική ταινία στην οποία συμμετέχουν μάλιστα και θρύλοι της Λίβερπουλ όπως ο Κένι Νταλγκλίς, ο Στίβεν Τζέραρντ και ο Τζέιμι Κάραγκερ.

Σκηνοθεσία: Έλεν Πέρι

Παίζουν: Ντάμιαν Λιούις, Πέρι Έγκλετον, Κρίστιαν Κίελινγκ


 

Rush (2013)

Η μεγάλη αντιπαλότητα των δύο σπουδαίων πιλότων της Formula 1, Τζέιμς Χαντ και Νίκι Λάουντα, αποτυπώνεται εξαιρετικά σε μία απολαυστική ταινία που μας βάζει μέσα στον κόσμο των αγώνων ταχύτητας. Το σοβαρό ατύχημα του Λάουντα που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή στο Γκραν Πρι του 1976 στη Γερμανία, η συνεχής κόντρα του με τον Χαντ, η μεγάλη του επιστροφή, οι νίκες που μοιράστηκαν, όλα παρουσιάζονται σε ένα έργο που πήρε εξαιρετικές κριτικές και θα απολαύσουν οι λάτρεις της Formula 1 και όχι μόνο.

Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ

Παίζουν: Κρις Χέμσγουορθ, Ντάνιελ Μπρουλ, Ολίβια Γουάιλντ


 

Pelé: Birth of a Legend (2016)

Η ταινία ακολουθεί την πορεία του Πελέ από τη μικρή ηλικία στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας μέχρι την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη “σελεσάο” το 1958 στη Σουηδία, όταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της ιστορίας ήταν μόλις 17 ετών. Μία συμπαθητική προσπάθεια μεταφοράς των πρώτων χρόνων της καριέρας του θρυλικού Πελέ στον κινηματογράφο, παρ' όλο που η ταινία δέχθηκε αρκετές αρνητικές κριτικές ενώ το γεγονός πως διαδραματίζεται στη Βραζιλία αλλά είναι στην αγγλική γλώσσα επηρεάζει την αληθοφάνειά της. Στην ταινία πάντως κάνει ένα πέρασμα και ο ίδιος ο Πελέ.

Σκηνοθεσία: Τζεφ Ζίμπαλιστ, Μάικλ Ζίμπαλιστ

Παίζουν: Κέβιν ντε Πάουλα, Βίνσεντ Ντ' Ονόφριο, Σέου Ζορζ


 

Race (2016)

Η ταινία αφορά στη συγκλονιστική ιστορία του Τζέσε Όουενς, του μαύρου Αμερικανού αθλητή του στίβου ο οποίος κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 που έγιναν στο Βερολίνο, μπροστά στα μάτια του Αδόλφου Χίτλερ και ολόκληρης της ναζιστικής Γερμανίας. Στη διάρκεια του έργου παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο ο ρατσισμός που βίωνε από πολύ μικρή ηλικία ακόμη ο Όουενς, οι ενδοιασμοί του να αγωνιστεί σε μία χώρα που συμπεριφερόταν απαίσια στους μαύρους, τους Εβραίους και σε οτιδήποτε ερχόταν σε αντίθεση με τον οραματισμό της Άριας Φυλής από τον Χίτλερ αλλά και ο προσωπικός θρίαμβος ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Ταινία καναδέζικης παραγωγής, πήρε τέσσερα βραβεία στον Καναδά έχοντας άλλες τόσες υποψηφιότητες και θεωρείται δικαίως μία από τις ωραιότερες ταινίες με θέμα τον αθλητισμό.

Σκηνοθεσία: Στέφεν Χόπκινς

Παίζουν: Στέφαν Τζέιμς, Τζέισον Σουντέικις, Τζέρεμι Άιρονς, Καρίς βαν Χούτεν


 

I, Tonya (2017)

Μία ακόμη βιογραφική ταινία, με τη συγκεκριμένη να καταπιάνεται με τη ζωή και την καριέρα της Τόνια Χάρντινγκ, μιας σπουδαίας αθλήτριας και πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, η οποία όμως στιγματίστηκε από το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1994 με την ίδια αρνητική πρωταγωνίστρια. Η επίθεση κατά της επίσης πρωταθλήτριας του πατινάζ Νάνσυ Κέριγκαν εκείνη τη χρονιά, που όπως αποδείχθηκε αργότερα είχε οργανωθεί από τον άντρα της Χάρντινγκ προκειμένου εκείνη να κερδίσει μία θέση στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού γενικότερα. Αν και η Χάρντινγκ αρνήθηκε την όποια ανάμειξή της σε όλο αυτό, της απαγορεύθηκε διά βίου να ασχοληθεί ξανά με το πατινάζ και η καριέρα της τερματίστηκε. Αν και πραγματικός σκοπός της ταινίας είναι περισσότερο να επικεντρωθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισε από μικρή η Χάρντινγκ εξαιτίας της προβληματικής της οικογένειας και της σκληρής και καταπιεστικής μητέρας της, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί ο ατίθασος χαρακτήρας της, και λιγότερο στο σκάνδαλο αυτό καθ' αυτό, πρόκειται για μία εξαιρετική δουλειά την οποία απολαμβάνει ακόμη και κάποιος που δεν έχει ιδέα από καλλιτεχνικό πατινάζ. Η Μάργκοτ Ρόμπι ως Τόνια Χάρντινγκ κάνει πιθανότατα την ερμηνεία της καριέρας της και είναι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, ενώ το ίδιο ισχύει για την καταπληκτική Άλισον Τζάνεϊ ως η μητέρα της Χάρντινγκ, η οποία έχει πάρει ήδη τη Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου και είναι μεγάλο φαβορί και για το Όσκαρ.

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι

Παίζουν: Μάργκοτ Ρόμπι, Άλισον Τζάνεϊ, Σεμπάστιαν Σταν

 

Όπως γράφτηκε και παραπάνω, στη λίστα περιλαμβάνονται μόνο ταινίες τις οποίες έχει δει ο υπογράφων. Ασφαλώς και υπάρχουν πολλές ακόμη ταινίες που θα μπορούσαν να βρίσκονται στη λίστα με τις καλύτερες γύρω από τον αθλητισμό, με τις Raging Bull (1980), Chariots of Fire (1981), Any Given Sunday (1999), Million Dollar Baby (2004), Green Street Hooligans (2005), Invictus (2009), Moneyball (2011) να είναι μερικές από αυτές.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω