Οι κορυφαίες χειμερινές μεταγραφές του 2018

2018-02-01 16:32

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος του 2018 ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ και η αλήθεια είναι ότι μας θύμισε... καλοκαίρι, αφού σε αντίθεση με τις λίγες μεγάλες μεταγραφές που συμβαίνουν συνήθως τον Γενάρη, αυτή τη φορά έγιναν σπουδαίες μετακινήσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα όσον αφορά την πορεία των ομάδων τη φετινή χρονιά και όχι μόνο. Για ακόμη μία φορά ξοδεύτηκαν απίστευτα ποσά, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 900.000.000 ευρώ, με την Premier League να έχει όπως αναμενόταν τη μερίδα του λέοντος και τις αγγλικές ομάδες να είναι οι μεγάλες πρωταγωνίστριες σε ένα ακόμη μεταγραφικό παζάρι. Τώρα λοιπόν που ολοκληρώθηκαν οι χειμερινές μεταγραφές, ας δούμε ποιές κατά τη γνώμη μας ήταν οι δέκα καλύτερες.


 

10. Ινίγο Μαρτίνεθ (Από Ρεάλ Σοσιεδάδ σε Αθλέτικ Μπιλμπάο)

Ο Λαπόρτ συμφώνησε με τη Μάντσεστερ Σίτι στις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην άμυνα της Μπιλμπάο, όμως οι Βάσκοι δεν άργησαν να το καλύψουν και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχοντας γεμάτα τα ταμεία τους από τα χρήματα της πώλησης του Γάλλου, “έσπασαν” τη ρήτρα του Ινίγο Μαρτίνεθ, η οποία ανερχόταν στα 32 εκατομμύρια ευρώ, παίρνοντας έτσι έναν από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στην Ισπανία, για τον οποίο είχαν ενδιαφερθεί ακόμα και η Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο παρελθόν! Ο Βάσκος, μάλιστα, έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Αθλέτικ.

9. Λούκας Μόουρα (Από Παρί Σεν Ζερμέν σε Τότεναμ)

Οι λαμπερές προσθήκες των Νεϊμάρ και Εμπαπέ το περασμένο καλοκαίρι για την Παρί μείωσαν αισθητά τον χρόνο συμμετοχής του Λούκας Μόουρα, με τον Βραζιλιάνο να ψάχνει ομάδα αυτόν τον Γενάρη προκειμένου να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αλλά και τους Παριζιάνους να θέλουν την πώλησή του προκειμένου να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους. Τελικά, η Τότεναμ έκανε την κίνησή της και το deal έκλεισε στα 28 εκατομμύρια ευρώ, με τον Λούκας να αφήνει το Παρίσι μετά από πέντε χρόνια και τα “σπιρούνια” να ενισχύουν τα άκρα της επίθεσής τους με έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή και μάλιστα σε πολύ καλή ηλικία (25 ετών).

8. Ολιβιέ Ζιρού (Από Άρσεναλ σε Τσέλσι)

Η Άρσεναλ πάλεψε και τελικά πέτυχε τη μεταγραφή του Ομπαμεγιάνγκ από τη Ντόρτμουντ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τον Ζιρού στην επίθεση των “κανονιέρηδων”. Ο Γάλλος φορ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αλλάξει ομάδα, δεν ήθελε όμως να φύγει από το Λονδίνο και πέτυχε την καλύτερη δυνατή επιλογή, παίρνοντας μεταγραφή για την Τσέλσι, η οποία έψαχνε όλο τον μήνα έναν υψηλόσωμο επιθετικό ως μία αξιόπιστη έξτρα λύση πέρα από τον-ντεφορμέ τον τελευταίο καιρό-Μοράτα. Ο Ζιρού, ο οποίος είναι εξαιρετικός με το κεφάλι ενώ στη θητεία του στην Άρσεναλ πέτυχε ορισμένα εξαιρετικά γκολ με αποκορύφωμα το “χτύπημα του σκορπιού” την Πρωτοχρονιά του 2017 κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας, το οποίο ψηφίστηκε κορυφαίο γκολ της χρονιάς, κόστισε στους “μπλε” 17,5 μόλις εκατομμύρια ευρώ, που με τα μπόνους μπορεί να φτάσουν τα 20. Οι Λονδρέζοι προχώρησαν επίσης στις προσθήκες του Ρος Μπάρκλεϊ από την Έβερτον (βρέθηκε το καλοκαίρι μια ανάσα από την Τσέλσι αλλά η μεταγραφή ολοκληρώθηκε τελικά τον Γενάρη) και Έμερσον Παλμιέρι από τη Ρόμα.

7. Ντιέγκο Κόστα (Από Τσέλσι σε Ατλέτικο Μαδρίτης)

Ουσιαστικά πρόκειται για καλοκαιρινή μεταγραφή, αφού ο Κόστα είχε συμφωνήσει για την επιστροφή του στην Ατλέτικο εδώ και έξι μήνες (όπως και ο Βιτόλο από τη Σεβίλλη), όντας εκτός πλάνων του Κόντε στην Τσέλσι, όμως λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών που είχαν οι “ροχιμπλάνκος” δε μπορούσε να αγωνιστεί και απλώς έκανε προπονήσεις με την ομάδα της Μαδρίτης. Τώρα που η τιμωρία τελείωσε, ο Βραζιλιάνος επιθετικός, πολιτογραφημένος Ισπανός, μπορεί κανονικά να ενισχύσει την Ατλέτικο και έχει βοηθήσει ήδη αρκετά, σκοράροντας 3 γκολ και μοιράζοντας 2 ασίστ στα πρώτα 5 παιχνίδια του στην επιστροφή του στη Μαδρίτη. Ο Κόστα σκόραρε μάλιστα τόσο στο ντεμπούτο του στο Κύπελλο, κόντρα στη Γέιδα, όσο και σε εκείνο στο πρωτάθλημα απέναντι στη Χετάφε, λίγα δευτερόλεπτα πριν αποβληθεί μάλιστα για τον πανηγυρισμό του! Η Ατλέτικο έβγαλε 66 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της για να εντάξει ξανά τον 29χρονο επιθετικό στο δυναμικό της, στην ακριβότερη αγορά στην ιστορία της.

6. Εμερίκ Λαπόρτ (Από Αθλέτικ Μπιλμπάο σε Μάντσεστερ Σίτι)

Η Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποίησε μία από τις πιο δυνατές μεταγραφές του φετινού χειμώνα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την άμυνά της με την προσθήκη του Εμερίκ Λαπόρτ από τη Μπιλμπάο. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα πλήρωσε τη ρήτρα του Γαλλο-Βάσκου σέντερ μπακ (65 εκατομμύρια ευρώ) και τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της σε λίρες (σε ευρώ παραμένει ο Ντε Μπρούινε). Ο 23χρονος αμυντικός είχε ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του στη Μπιλμπάο και έκρινε πως ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Με τα 65 εκατομμύρια που έδωσαν οι “πολίτες” για τον Λαπόρτ, έχουν ξοδέψει πλέον πάνω από 300 εκατομμύρια για την ενίσχυση της άμυνάς τους επί Γκουαρντιόλα, αν βάλουμε μέσα και τους τερματοφύλακες (Έντερσον, Μπράβο, Στόουνς, Μεντί, Γουόκερ, Ντανίλο).

5. Χένριχ Μικιταριάν (Από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε Άρσεναλ)

Ο Αρμένιος άσος πήγε το 2016 στο “Ολντ Τράφορντ” ως μία πολύ σημαντική μεταγραφή για τη Γιουνάιτεντ, όμως πέρα από κάποιες σποραδικές καλές εμφανίσεις δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν τον είχε στα βασικά πλάνα του το τελευταίο διάστημα και οι “μπέμπηδες” τον χρησιμοποίησαν σαν αντάλλαγμα για να πάρουν τον Αλέξις Σάντσες από την Άρσεναλ. Ο Μικιταριάν, αν και στην αρχή ήταν διστακτικός ως προς τη μετακίνησή του στους “κανονιέρηδες”, τελικώς πείστηκε και ελπίζει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο “Emirates”, υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ.

4. Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Από Σαουθάμπτον σε Λίβερπουλ)

Το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ για τον Φαν Ντάικ υπήρχε από το περασμένο καλοκαίρι, με τον Ολλανδό κεντρικό αμυντικό να κάνει άνω κάτω τη Σαουθάμπτον προκειμένου να πετύχει τη μεταγραφή του στους “κόκκινους”. Τελικά ο “γάμος” άργησε λίγους μήνες αλλά τελικά έγινε, με τη Λίβερπουλ να κινείται γρήγορα και να κλείνει τον 26χρονο στόπερ πριν καλά καλά ξεκινήσει και επίσημα η χειμερινή μεταγραφική περίοδος. Τα νούμερα της μεταγραφής... ζαλίζουν, αφού η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έβγαλε 78,8 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της κάνοντας τον Φαν Ντάίκ την ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ελπίζοντας ο Ολλανδός να δώσει τη λύση στα πολλά προβλήματά της στα μετόπισθεν. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα των “κόκκινων” έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο με την καινούρια του ομάδα, σκοράροντας και δίνοντας τη νίκη με 2-1 σε παιχνίδι κόντρα στην Έβερτον για το Κύπελλο Αγγλίας.

3. Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Από Ντόρτμουντ σε Άρσεναλ)

Το ότι ο Ομπαμεγιάνγκ επιθυμούσε να φύγει από τη Ντόρτμουντ αναζητώντας μία νέα πρόκληση στην καριέρα του ήταν δεδομένο, με τον Γκαμπονέζο επιθετικό να αναστατώνει μάλιστα με τη συμπεριφορά του ουκ ολίγες φορές τον τελευταίο καιρό τους Βεστφαλούς. Η Άρσεναλ ήταν αυτή που ενδιαφέρθηκε πιο έντονα να εντάξει στο δυναμικό της τον 28χρονο φορ, ψάχνοντας μία δυνατή μεταγραφή μετά και την παραχώρηση του Αλέξις στη Γιουνάιτεντ. Οι διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους της Μπορούσια ήταν σκληρές, όμως οι δύο ομάδες τα βρήκαν τελικά στα 63 εκατομμύρια ευρώ, με τον Ομπαμεγιάνγκ να γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή για τους “κανονιέρηδες”, ξεπερνώντας αυτή του Λακαζέτ μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Με την προσθήκη του Γκαμπονέζου η Άρσεναλ διαθέτει πλέον μια εξαιρετική μεσοεπιθετική γραμμή μαζί με τους Οζίλ (που τελικά ανανέωσε), Μικιταριάν και Λακαζέτ, ενώ η μεταγραφή του προκάλεσε ένα απίστευτο... ντόμινο, αφού λόγω αυτής ο Ζιρού μετακινήθηκε στην Τσέλσι, από την οποία έφυγε ο Μπατσουαγί για γίνει ο αντικαταστάτης του Ομπαμεγιάνγκ στη Ντόρτμουντ!

2. Αλέξις Σάντσες (Από Άρσεναλ σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Ήταν φανερό εδώ και καιρό πως ο Αλέξις Σάντσες δεν επιθυμούσε να ανανεώσει τη συνεργασία του με την Άρσεναλ, η οποία έληγε το καλοκαίρι, με τους “κανονιέρηδες” να παίρνουν την απόφαση να τον δώσουν τον χειμώνα προκειμένου να τον χάσουν χωρίς αντάλλαγμα σε λίγους μήνες. Τελικά το αντάλλαγμα δεν ήταν οικονομικό αλλά έμψυχο, αφού ο Χιλιανός μπορεί να βρέθηκε πολύ κοντά στη Μάντσεστερ Σίτι η οποία τον ήθελε από το περασμένο καλοκαίρι, όμως τελικά κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Μικιταριάν να πραγματοποιεί το αντίστροφο δρομολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Μουρίνιο απέκτησε έναν από τους καλύτερους παίκτες της Premier League τα τελευταία χρόνια, ισχυροποιώντας σε μεγάλο βαθμό την επιθετική της γραμμή. Οι “κόκκινοι διάβολοι” έκαναν μάλιστα τον Σάντσες τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στην Αγγλία, δίνοντάς του συμβόλαιο 490.000 λιρών την εβδομάδα, με τον 29χρονο επιθετικό να φορά τη φανέλα με το νούμερο “7”, με το οποίο έχουν γράψει ιστορία παίκτες όπως ο Τζορζτ Μπεστ, ο Ερίκ Καντονά, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

1. Φελίπε Κουτίνιο (Από Λίβερπουλ σε Μπαρτσελόνα)

Διακαής πόθος της “Μπάρτσα” από το περασμένο καλοκαίρι, η προσπάθεια των “μπλαουγκράνα” να αποκτήσουν τον Κουτίνιο εξελίχθηκε στο μεγάλο σήριαλ της προηγούμενης μεταγραφικής περιόδου, με τη Λίβερπουλ να απορρίπτει συνεχώς τις προτάσεις των Καταλανών και να καταφέρνει στο τέλος να κρατήσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της. Η επιθυμία του Βραζιλιάνου να παίξει στη Μπαρτσελόνα όμως ήταν τόσο έντονη που οι άνθρωποι της Λίβερπουλ δεν είχαν στο τέλος άλλη επιλογή από το να συναινέσουν στη μετακίνησή του στο “Καμπ Νου”, με τη μεταγραφή να κλείνει στις αρχές του Γενάρη στα 120 εκατομμύρια ευρώ (μπορεί να φτάσει τα 160 με τα μπόνους) και να είναι η δεύτερη ακριβότερη στην ιστορία και η πιο ακριβή όλων των εποχών για τους “μπλαουγκράνα”. Έτσι λοιπόν, ο Κουτίνιο, ο οποίος στα πέντε χρόνια που αγωνίστηκε με τη Λίβερπουλ εξελίχθηκε σε ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης, πραγματοποίησε τη μεταγραφή των ονείρων του και ελπίζει να συνεχίσει την εξαιρετική παράδοση των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών στον σύλλογο (Ρομάριο, Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Νεϊμάρ) και να γράψει τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω