Οι κορυφαίες μεταγραφές του χειμώνα
2019-02-01 14:55Είναι γεγονός πως τα χειμερινά «ψώνια» των ομάδων είναι λιγότερο εντυπωσιακά από αυτά του καλοκαιριού, αφού μεσούσης της σεζόν οι ομάδες πάντα κοιτάνε κυρίως να «μπαλώσουν» τα όποια κενά στο ρόστερ τους, ωστόσο πάντα υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες κινήσεις, οι οποίες πολλές φορές μπορούν να αλλάξουν και τα δεδομένα σε μία χρονιά. Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος του 2019 ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (31/1) και μπορεί να μην ήταν το ίδιο «καυτή» με την αντίστοιχη περσινή, όταν και είχαμε μεταγραφές παικτών όπως οι Κουτίνιο, Φαν Ντάικ, Ομπαμεγιάνγκ, Αλέξις Σάντσες κλπ, όμως είχε κι αυτή το δικό της ενδιαφέρον. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις δέκα κορυφαίες κινήσεις αυτού του Γενάρη, ενώ να σημειώσουμε πως στη λίστα δε βρίσκονται μεταγραφές οι οποίες θα ισχύσουν από το καλοκαίρι και έγιναν γνωστές από τώρα, όπως του Πούλισιτς στην Τσέλσι, του Ράμσεϊ στη Γιουβέντους, του Ντε Γιονγκ στη Μπαρτσελόνα ή του Παβάρ στη Μπάγερν.
10. Μάριο Μπαλοτέλι (Από Νις σε Μαρσέιγ)
Ο Μάριο Μπαλοτέλι έφτασε το 2016 στη Γαλλία για λογαριασμό της Νις σε μια προσπάθεια να σώσει την καριέρα του που είχε πάρει την κατιούσα και η αλήθεια είναι πως με την ομάδα της Νίκαιας κατάφερε να θυμίσει σε αρκετές περιπτώσεις το μεγάλο ταλέντο που γνώρισε ο κόσμος στα πρώτα χρόνια της πορείας του. Σκόραρε συνολικά 43 γκολ σε 76 παιχνίδια με τους «αετούς», ωστόσο φέτος η συγκομιδή του ήταν φτωχή (μόλις ένα γκολ και μια ασίστ). Μετά από δυόμιση χρόνια στην Κυανή Ακτή μετακινήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή στη Μαρσέιγ και συνεχίζει στο γαλλικό πρωτάθλημα θέλοντας να αποδείξει πως, μόλις στα 28 του χρόνια, έχει ακόμη πολλά να δώσει. Στους «Φωκαείς» θα αποτελέσει ουσιαστικά τον αντικαταστάτη του Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος θα αγωνίζεται για τον επόμενο ενάμιση χρόνο στη Γαλατάσαραϊ με ετήσιες απολαβές που μπορεί να φτάσουν και τα 4 εκατομμύρια ευρώ!
9. Γιούρι Τίλεμανς (Από Μονακό σε Λέστερ)
Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών πραγματοποιήθηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες κινήσεις και μία από αυτές ήταν ο δανεισμός του Γιούρι Τίλεμανς στη Λέστερ από τη Μονακό. Ο Βέλγος χαφ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ηλικία του (είναι μόλις 21 χρονών), όμως η κάκιστη φετινή πορεία των Μονεγάσκων δεν του έχει επιτρέψει να εξελιχθεί όπως ο ίδιος θα ήθελε. Παρ’ όλα αυτά μετράει ήδη 5 γκολ και 1 ασίστ στο γαλλικό πρωτάθλημα. Πλέον θα δοκιμαστεί στην Premier League με τις «αλεπούδες», θέλοντας να δείξει σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα πως δικαίως γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το όνομά του. Το αντίθετο δρομολόγιο έκανε ο Αντριέν Σίλβα.
8. Λουίς Μουριέλ (Από Σεβίλλη σε Φιορεντίνα)
Πρόκειται ίσως για τη χειμερινή μεταγραφή με το πιο άμεσο αντίκτυπο φέτος για την ώρα. Ο Μουριέλ δεν κατάφερε να βρει θέση στην αρχική ενδεκάδα της Σεβίλλης έτσι στα μισά της σεζόν μετακινήθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Φιορεντίνα, επιστρέφοντας στην Ιταλία όπου είχε πραγματοποιήσει τις καλύτερες εμφανίσεις του με τις φανέλες των Ουντινέζε και Σαμπντόρια. Στο πρώτο του παιχνίδι με τους «βιόλα»- ένα εκπληκτικό 3-3 με τη Σαμπντόρια- σκόραρε δις κόντρα στην πρώην ομάδα του, ενώ στο επίσης συναρπαστικό 4-3 επί της Κιέβο βρήκε ξανά δίχτυα. Ένα ακόμη γκολ καθώς και ασίστ είχε και στο παιχνίδι Κυπέλλου με τη Ρόμα, εκεί που η Φιορεντίνα διέλυσε τους Ρωμαίους με το εξωπραγματικό 7-1 και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Ο Κολομβιανός επιθετικός έχει ήδη ταιριάξει εξαιρετικά στην ομάδα του Στέφανο Πιόλι και έχει αφήσει πίσω του τη δυσάρεστη εμπειρία στην Ανδαλουσία.
7. Ντένις Σουάρεθ (Από Μπαρτσελόνα σε Άρσεναλ)
Με τον ανταγωνισμό στη μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα να είναι πολύ μεγάλος, ο Ντένις Σουάρεθ δε μπορούσε να βρει το χρόνο συμμετοχής που επιθυμούσε στους «μπλαουγκράνα». Λίγο πριν κλείσει το μεταγραφικό παράθυρο, η Άρσεναλ τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού για να έχει ο Έμερι μια επιπλέον λύση για το κέντρο. Οι «κανονιέρηδες» ευελπιστούν πως ο 25χρονος χαφ θα δώσει ακόμη περισσότερη ποιότητα στην ομάδα τους και ο ίδιος με τη σειρά του θέλει να βαδίσει στα χνάρια των Ισπανών που έχουν φορέσει με επιτυχία τη φανέλα του συλλόγου, όπως οι Φάμπρεγας, Καθόρλα, Αρτέτα, Μπεγερίν και Μονρεάλ.
6. Χέισον Μουρίγιο (Από Βαλένθια σε Μπαρτσελόνα)
Με τον Σαμουέλ Ουμτιτί τραυματία και τον Τόμας Βερμάλεν να μην αποτελεί αξιόπιστη επιλογή μετά τους τόσους τραυματισμούς που έχει περάσει στην καριέρα του, η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν να κινηθεί για την απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Γενάρη. Από νωρίς λοιπόν έκλεισε τον Χέισον Μουρίγιο, ο οποίος πήγε στη Βαρκελώνη ως δανεικός από τη Βαλένθια για να καλύψει το κενό στα μετόπισθεν. Οι «μπλαουγκράνα» μάλιστα διατηρούν το δικαίωμα να αγοράσουν τον 26χρονο Κολομβιανό σέντερ μπακ έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ το ερχόμενο καλοκαίρι. Γενικότερα πάντως η Μπαρτσελόνα υπήρξε τρομερά δραστήρια αυτό το χειμώνα, αφού απέκτησε έναν ακόμη κεντρικό αμυντικό, το νεαρό Ζαν-Κλερ Τοντιμπό από την Τουλούζ, έναν δεξιό μπακ για το καλοκαίρι, τον Έμερσον από την Ατλέτικο Μινέιρο, καθώς και τον Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ ως δανεικό από τη Σασουόλο, σε μια μεταγραφή που ξάφνιασε πολλούς. Μην ξεχνάμε βέβαια πως έκλεισε για το καλοκαίρι και τον νεαρό ταλαντούχο μέσο του Άγιαξ Φρένκι Ντε Γιονγκ κερδίζοντας μια μεγάλη μάχη με την Παρί Σεν Ζερμέν για την υπογραφή του.
5. Σεσκ Φάμπρεγας (Από Τσέλσι σε Μονακό)
Ύστερα από 4,5 χρόνια στην Τσέλσι, ο Φάμπρεγας αποχαιρέτησε την Premier League (όπου έζησε μεγάλες στιγμές και με την Άρσεναλ με την οποία συστήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο) και σε αναζήτηση νέων προκλήσεων αποδέχθηκε την πρόσκληση του άλλοτε συμπαίκτη του στους «κανονιέρηδες», Τιερί Ανρί, πηγαίνοντας στο Πριγκιπάτο για λογαριασμό της Μονακό έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ισπανός χαφ δεν είχε πλέον τόσο σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι των Λονδρέζων και οι Μονεγάσκοι είδαν στο πρόσωπό του τον παίκτη που θα ηγηθεί της μεσαίας γραμμής σε μία κάκιστη σεζόν στην οποία δίνουν μεγάλη μάχη για να παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία! Ο Ανρί βέβαια δεν κατάφερε να βγάλει τη Μονακό από τη δύσκολη θέση, στην πρώτη του απόπειρα ως πρώτος προπονητής, έτσι απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου για να επιστρέψει ο άνθρωπος τον οποίο είχε αντικαταστήσει, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ! Ο Φάμπρεγας δήλωσε σοκαρισμένος από αυτή την απόφαση τονίζοντας πως «εγώ ήρθα στην ομάδα λόγω του Ανρί» και μένει να δούμε αν θα μπορέσει πλέον να κάνει όντως τη διαφορά και να βοηθήσει τη Μονακό να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Στα πρώτα του παιχνίδια με τους Μονεγάσκους πάντως, έχει προλάβει ήδη να γνωρίσει μια ταπεινωτική ήττα (1-5 από το Στρασβούργο) και να βιώσει δύο αποκλεισμούς (στο Κύπελλο Γαλλίας από τη Μετς και στο Λιγκ Καπ από τη Γκινγκάμπ).
4. Λεάντρο Παρέδες (Από Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης σε Παρί Σεν Ζερμέν)
Η Παρί Σεν Ζερμέν αναζητούσε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο έναν παίκτη με ποιότητα για το κέντρο και το βρήκε στο πρόσωπο του Λεάντρο Παρέδες. Ο Αργεντινός χαφ που προέρχεται από τις ακαδημίες της Μπόκα Τζούνιορς έκανε όνομα στην Ιταλία με τις φανέλες των Έμπολι και Ρόμα και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αγωνιζόταν στη Ρωσία για λογαριασμό της Ζενίτ. Γνωστός φανατικός οπαδός των «χενέισες», απασχόλησε πριν από λίγο καιρό τα μίντια όταν πολλοί υποστήριξαν πως στο παιχνίδι της Ζενίτ με την Αχμάτ Γκρόζνι αποβλήθηκε σκόπιμα με δεύτερη κίτρινη κάρτα για να μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά το Μπόκα-Ρίβερ για τον πρώτο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Διεθνής πλέον με την Αργεντινή και βασικός στην ανανεωμένη πια «αλμπισελέστε», ο Παρέδες ελπίζει να καθιερωθεί και στα βασικά πλάνα του Τούχελ στην Παρί, σε μια μεταγραφή που κόστισε 47 εκατομμύρια ευρώ.
3. Άλβαρο Μοράτα (Από Τσέλσι σε Ατλέτικο Μαδρίτης)
Το καλοκαίρι του 2017 ο Άλβαρο Μοράτα έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Τσέλσι, όμως ποτέ δεν κατάφερε να εξελιχθεί σε αυτό που περίμεναν όλοι στο λονδρέζικο σύλλογο (24 γκολ σε 72 ματς). Η καριέρα του Ισπανού φορ είχε φτάσει σε τέλμα στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ο ίδιος είχε χάσει τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα και αναζητούσε μια αλλαγή για να δώσει μια νέα ώθηση στην καριέρα του. Με τον Ντιέγκο Κόστα στα «πιτς» για άγνωστο χρονικό διάστημα, η Ατλέτικο χρειαζόταν ενίσχυση στην επίθεση και στράφηκε στην περίπτωση του Μοράτα, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε περάσει και από τις ακαδημίες του συλλόγου. Έτσι, ο πρώην επιθετικός της Ρεάλ επέστρεψε στη Μαδρίτη, αυτή τη φορά όμως όχι για λογαριασμό της «βασίλισσας» αλλά για τη μισητή της συμπολίτισσα. Οι «ροχιμπλάνκος» έδωσαν 10,4 εκατομμύρια στην Τσέλσι για «ενοίκιο» 18 μηνών και ελπίζουν ο 26χρονος φορ να ξαναβρεί στην Ισπανία τον καλό του εαυτό.
2. Κρίστοφ Πιόντεκ (Από Τζένοα σε Μίλαν)
Πρόκειται για τη μεγάλη φετινή αποκάλυψη της Serie A, έχοντας εντυπωσιάσει τους πάντες με την εκτελεστική του δεινότητα μόλις στους έξι μήνες παρουσίας του στα ιταλικά γήπεδα. Μετακινήθηκε το καλοκαίρι στη Τζένοα από την πολωνική Κρακόβια και πρόλαβε να σκοράρει 13 γκολ στο πρωτάθλημα και άλλα 6 στο Κύπελλο με τη φανέλα των Γενοβέζων. Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του ήρθε πολύ γρήγορα, αφού η Μίλαν τον έκανε δικό της αυτόν το χειμώνα για 35 εκατομμύρια ευρώ, θέλοντας να καλύψει το κενό που θα άφηνε στην επίθεση ο Ιγκουαΐν φεύγοντας για την Τσέλσι. Ο 23χρονος Πολωνός στράικερ έγινε παράλληλα η ακριβότερη πώληση στην ιστορία των «γκριφόνι», με τη Τζένοα να τον αγοράζει τον Ιούλιο μόλις για 900 χιλιάδες ευρώ! Η πρώτη του συμμετοχή ως βασικός με τους «ροσονέρι» ήταν ονειρική, αφού σκόραρε και τα δύο γκολ της ομάδας του κόντρα στη Νάπολι για το Κύπελλο Ιταλίας με υποδειγματικές εκτελέσεις και βοήθησε τη Μίλαν να προκριθεί στα ημιτελικά. Πλέον όλοι περιμένουν από αυτόν να γίνει το νέο σημείο αναφοράς στην επίθεση της ομάδας.
1. Γκονσάλο Ιγκουαΐν (Από Γιουβέντους σε Τσέλσι)
Το περασμένο καλοκαίρι η Γιουβέντους έδειξε την έξοδο στον Ιγκουαΐν και ο λόγος ήταν φυσικά η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Τορίνο, αφού πλέον ο Αργεντινός φορ δε χωρούσε στην ενδεκάδα του Αλέγκρι. Ο «Πιπίτα» μετακινήθηκε ως δανεικός στη Μίλαν, όμως στους έξι μήνες που φόρεσε τη φανέλα των «ροσονέρι» δε μπόρεσε να κάνει τη διαφορά (8 γκολ σε 24 παιχνίδια) και δεν κατάφερε να ταιριάξει στην ομάδα του Γκατούζο. Η Τσέλσι βρισκόταν σε αναζήτηση ενός αξιόπιστου φορ, αφού τόσο ο Μοράτα όσο και ο Ζιρού δεν είχαν ικανοποιήσει με τις εμφανίσεις τους στο «Στάμφορντ Μπριτζ», έτσι κατάφερε να φέρει στο Λονδίνο έναν παίκτη που είχε από καιρό στη μεταγραφική λίστα της. Έτσι η Γιουβέντους έδωσε τον Ιγκουαΐν ξανά δανεικό, αυτή τη φορά στους «μπλε» έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχει οψιόν υποχρεωτικής αγοράς του το ερχόμενο καλοκαίρι, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με τις συμμετοχές του και τους στόχους που θα έχει πετύχει με την Τσέλσι στο υπόλοιπο της φετινής χρονιάς. Ο Αργεντινός στράικερ ξανασμίγει με τον Μαουρίτσιο Σάρι, τον προπονητή υπό τις οδηγίες του οποίου στη Νάπολι είχε πραγματοποιήσει την κορυφαία σεζόν της καριέρας του τη σεζόν 2015-16 (36 γκολ στο πρωτάθλημα, ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά στη Serie A), ενώ μιας και πήρε τη φανέλα με το «9», θα κληθεί να δώσει τέλος στην «κατάρα» που κυνηγά τον συγκεκριμένο αριθμό στο σύλλογο, αφού όσοι τον έχουν επιλέξει στο παρελθόν δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα αναμενόμενα (Κέζμαν, Κρέσπο, Τόρες, Φαλκάο, Μοράτα).
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω