Οι... Νεϊμάρ των τελευταίων χρόνων

2015-12-24 18:47

Πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου και όπως κάθε φορά τέτοια εποχή, οι περισσότερες ποδοσφαιρικές συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον θεσμό της “Χρυσής Μπάλας” και το ποιός θα την κατακτήσει. Ποιοί είναι οι τελικοί υποψήφιοι, ποιά τα πεπραγμένα τους τη χρονιά που πέρασε, πόσες πιθανότητες έχει ο καθένας να την κάνει δική του.

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως το βραβείο της “Χρυσής Μπάλας” μονοπωλούν οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της εποχής μας, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Αργεντινός “μάγος” μετρά τέσσερις κατακτήσεις (2009, 2010, 2011, 2012), και μάλιστα συνεχόμενες, ενώ ο Πορτογάλος σούπερ σταρ τρεις (2008, 2013, 2014). Μπορεί κατά καιρούς ο νικητής (είτε είναι ο ένας είτε ο άλλος) να έχει αμφισβητηθεί από πολλούς και να έχουν προκληθεί πολλές συζητήσεις αναφορικά με το κατά πόσο άξιζε τη διάκριση αυτή, όμως το μόνο βέβαιο είναι πως οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές είναι μακράν των άλλων οι καλύτεροι στον κόσμο, μην αφήνωντας πολλά περιθώρια για ελπίδες σε... τρίτους να γευτούν τη χαρά του να ανακηρύσσεσαι ο κορυφαίος όλων.

Η φετινή χρονιά δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Για ακόμη μία φορά, Μέσι και Ρονάλντο είναι τα δύο από τα τρία ονόματα των τελικών υποψήφιων, με τρίτο αυτό του Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος σταρ της Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό 2015, σκοράροντας συνεχώς και κατακτώντας σχεδόν κάθε διαθέσιμο τίτλο με τους Καταλανούς, όμως παρ' όλα αυτά είναι το μεγάλο αουτσάιντερ για τη “Χρυσή Μπάλα”, από τη στιγμή που έχει να ανταγωνιστεί τα δύο “ιερά τέρατα” του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Το πιθανότερο είναι ο 23χρονος επιθετικός να συμβιβαστεί με την τρίτη θέση, όμως δε θα είναι ο μόνος. Πριν από αυτόν υπήρξαν και άλλοι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές που ενδεχομένως να άξιζαν τον τίτλο του κορυφαίου στον κόσμο τη χρονιά που ήταν υποψήφιοι και ίσως να τον κέρδιζαν, αν δεν υπήρχαν ο Μέσι και ο Ρονάλντο, όμως τελικά αρκέστηκαν απλά στην υποψηφιότητά τους. Το blog του mundosport σας θυμίζει:

 

Φερνάντο Τόρες (2008)

Πολύ πριν η μεταγραφή του στην Τσέλσι αποτελέσει την αρχή του κατήφορου που έχει πάρει η καριέρα του τα τελευταία χρόνια, ο Φερνάντο Τόρες έβγαζε μάτια στην πρώτη του σεζόν στην Premier League με τη φανέλα της Λίβερπουλ και δικαίως κέρδισε μια θέση στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τη “Χρυσή Μπάλα”. Ο “El Niño” αποκτήθηκε από τους “κόκκινους” το καλοκαίρι του 2007, στην πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Λίβερπουλ τότε, και στην πρώτη του χρονιά στο “Άνφιλντ” πέτυχε 33 γκολ σε 46 παιχνίδια. Το καλοκαίρι του 2008 πανηγύρισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την εθνική Ισπανίας στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, σκοράροντας μάλιστα το καθοριστικό τέρμα στον τελικό κόντρα στη Γερμανία, και όπως ήταν φυσικό θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο. Τελικά, το βραβείο της “Χρυσής Μπάλας” κατέληξε στον Κριστιάνο Ρονάλντο, η δεύτερη θέση πήγε στον Μέσι και ο Τόρες βγήκε τρίτος στις προτιμήσεις των ανθρώπων του ποδοσφαίρου.

 

Τσάβι (2009, 2010, 2011)

Όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις φορές ήταν υποψήφιος ο Τσάβι για το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, όμως και τις τρεις το έχασε από τον συμπαίκτη του στη Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι. Ο “μαέστρος” των “μπλαουγκράνα”, ένας από τους μεγαλύτερους μέσους που γνώρισε ποτέ το ποδόσφαιρο παγκοσμίως, κατέκτησε δεκάδες τρόπαια με την ομάδα του και πανηγύρισε δύο Euro και ένα Μουντιάλ με την Ισπανία, όμως τη “Χρυσή Μπάλα” δεν κατάφερε να την προσθέσει στην υπέρλαμπρη συλλογή του. Και τις τρεις φορές που ήταν υποψήφιος βγήκε τρίτος σε ψήφους, τις δύο πίσω από Μέσι και Ρονάλντο και το 2010, όταν και οι τρεις υποψήφιοι ήταν παίκτες της Μπαρτσελόνα, πίσω από Μέσι και Ινιέστα.

 

Αντρές Ινιέστα (2010, 2012)

Το alter ego του Τσάβι στη μεσαία γραμμή της κορυφαίας Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, ο Αντρές Ινιέστα, μετράει δύο υποψηφιότητες, χωρίς όμως και αυτός να έχει καταφέρει να κάνει δικό του το βραβείο. Το 2010 ήταν ο “χρυσός” σκόρερ της Ισπανίας στον τελικό του Μουντιάλ απέναντι στην Ολλανδία και το 2012 πανηγύρισε με τους “φούριας ρόχας” το Euro στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ενώ ανακηρύχθηκε και ο κορυφαίος παίκτης του τουρνουά. Παρ' όλα αυτά βγήκε δεύτερος πίσω από τον Μέσι την πρώτη φορά και τρίτος πίσω από τον Αργεντινό και τον Ρονάλντο τη δεύτερη.

 

Φρανκ Ριμπερί (2013)

Πολλή κουβέντα έγινε για το κατά πόσο άξιζε τη “Χρυσή Μπάλα” του 2013 ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν πως ίσως αυτή θα έπρεπε να πάει στον Φρανκ Ριμπερί, που εντωμεταξύ είχε σηκώσει τα πάντα εκείνη τη χρονιά με τη Μπάγερν Μονάχου και υπήρξε ένας από τους καλύτερους παίκτες της στον δρόμο για το τρεμπλ. Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του νικητή, μάλιστα, ο Γάλλος δήλωνε σίγουρος για την κατάκτηση του βραβείου, όμως τελικά ήρθε... τρίτος πίσω από Ρονάλντο και Μέσι, μένοντας στη συνέχεια στα παράπονά του για την παράταση που έδωσε η FIFA στην ψηφοφορία έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι αγώνες μπαράζ του Μουντιάλ του 2014. Εκεί όπου ο Ρονάλντο... έβγαλε μάτια με την Πορτογαλία και κέρδισε μαζί με τις εντυπώσεις και κάποιες παραπάνω ψήφους, σύμφωνα με τον σταρ των Βαυαρών, στην ανάδειξη του κορυφαίου εκείνης της χρονιάς. Αυτή πάντως ήταν η πρώτη και μάλλον τελευταία ευκαιρία του Ριμπερί να κατακτήσει το βραβείο, αφού τους τελευταίους μήνες οι τραυματισμοί τον έχουν γονατίσει και απ' ό, τι φαίνεται τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του είναι πλέον πίσω του.

 

Μανουέλ Νόιερ (2014)

Χωρίς αμφιβολία, ο Μανουέλ Νόιερ είναι ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος τερματοφύλακας αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Την περσινή χρονιά μπήκε μαζί φυσικά με Μέσι και Ρονάλντο στην τελική τριάδα υποψηφίων για τη “Χρυσή Μπάλα”, έχοντας κατακτήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γερμανία, και οι συζητήσεις για το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας μετά τον θρυλικό Λεβ Γιασίν που θα κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο υπήρχαν σε καθημερινή διάταξη. Τελικά νικητής αναδείχθηκε ξανά ο Ρονάλντο, με τον γκολκίπερ της Μπάγερν να αρκείται στην τρίτη θέση.


 

Κακά, ο... μοναδικός

Κι όμως, υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει και τον Μέσι και τον Ρονάλντο στην ψηφοφορία για τη “Χρυσή Μπάλα”. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Κακά, αφού η εκπληκτική χρονιά που πραγματοποίησε ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός με τη Μίλαν το 2007 (την οδήγησε και στην κατάκτηση του Champions League στην Αθήνα) χάρισε στον Κακά τον τίτλο του κορυφαίου στον κόσμο, σε μια περίοδο βέβαια που ο Αργεντινός και ο Πορτογάλος βρίσκονταν ακόμη στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω