Οι νυχτερίδες πετούν και πάλι ψηλά

2017-09-26 17:50

Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα. Η Βαλένθια, μία από τις κορυφαίες ισπανικές ομάδες, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, διοικητικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην αγωνιστική της παρουσία. Στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, όμως, όλα φαίνεται να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

Μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, οι “νυχτερίδες” βρίσκονται στην τέταρτη θέση έχοντας συγκεντρώσει 12 βαθμούς, όντας αήττητες με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως η Βαλένθια έχει ανταπεξέλθει εξαιρετικά σε πολύ δύσκολα παιχνίδια, παίρνοντας για παράδειγμα βαθμό μέσα στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (2-2), υποχρεώνοντας σε ισοπαλία την Ατλέτικο Μαδρίτης στο “Μεστάγια” (0-0), ενώ στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της πήρε σπουδαία νίκη στο “Ανοέτα” με 3-2 απέναντι σε μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ισπανία μέχρι πριν λίγες ημέρες, Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Από το καλοκαίρι άλλωστε οι φίλοι της ισπανικής ομάδας είχαν αρκετούς λόγους για να είναι αισιόδοξοι. Ο σύλλογος προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες, αποφασίζοντας να κινηθεί κατά κύριο λόγο προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Ενισχύθηκε σημαντικά στην άμυνα με την απόκτηση του Γκάμπριελ Παουλίστα και του Μουρίγιο ως δανεικού από την Ίντερ, ενώ με τη μορφή δανεισμού πήρε ακόμη τον Κοντόγκμπια από τους “νερατζούρι”, ο οποίος στο ξεκίνημά του με τις “νυχτερίδες” θυμίζει τον παίκτη που θαυμάσαμε σε Σεβίλλη και Μονακό. Οι επίσης δανεικοί Περέιρα και Γκέντες βοηθούν αρκετά με το ταλέντο τους, ο Νέτο αποκτήθηκε για να καλύψει κάτω από τα δοκάρια το κενό του Ντιέγκο Άλβες που επέστρεψε στη Βραζιλία, ενώ οι “νυχτερίδες” αγόρασαν τους Τζάτζα (πρώτος σκόρερ της ως τώρα) και Ορεγιάνα από Γιουβέντους και Θέλτα αντίστοιχα, οι οποιοι πέρσι έπαιξαν στο “Μεστάγια” ως δανεικοί.

Ίσως η πιο σημαντική κίνηση όμως να ήταν η πρόσληψη του Μαρθελίνο Γκαρσία Τοράλ στην τεχνική ηγεσία. Ο 52χρονος προπονητής είχε παρουσιάσει πολύ καλή δουλειά στη Βιγιαρεάλ για μία τριετία (2013-2016), ανεβάζοντάς την καταρχάς και πάλι στην πρώτη κατηγορία και οδηγώντας την τις επόμενες τρεις σεζόν στην πρώτη εξάδα και ως τα ημιτελικά του Europa League το 2016. Η Βαλένθια ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ πέρσι στο θέμα του προπονητή, αφού άλλαξε τρεις (Αγιεσταράν, Βόρο δύο φορές, Πραντέλι) ενώ νωρίτερα στέφθηκε με μεγάλη αποτυχία και το “πείραμα” με τον Γκάρι Νέβιλ. Φέτος όμως η ισπανική ομάδα διαθέτει έναν κανονικό προπονητή στον πάγκο της (και ο Πραντέλι ήταν τέτοιος αλλά δεν είχε το χρόνο να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο) και αυτό φαίνεται από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματά της φέτος.

    Τα αποτελέσματα της δουλειάς του Μαρθελίνο φαίνονται από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές της φετινής Πριμέρα

 

Αν λοιπόν όπως λένε η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε η Βαλένθια θα είναι μία από τις πρωταγωνίστριες στη φετινή Πριμέρα Ντιβιζιόν. Άλλωστε όλοι στην ομάδα θέλουν να δουν ξανά τις “νυχτερίδες” σε υψηλές πτήσεις, αφού τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά και τα περισσότερα ξεκινούσαν από τη διοίκηση της ομάδας, η οποία, έχοντας επικεφαλής τον επιχειρηματία Πίτερ Λιμ από τη Σιγκαπούρη, κατηγορείται από πολλούς πως δε γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τον σύλλογο και πως τον έχει αφήσει στην τύχη του. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που οι διοικούντες βρέθηκαν στο στόχαστρο για τις επιλογές τους στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας που καθοδηγούν την ομάδα, με αποκορύφωμα την περσινή τραγική χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη, η Βαλένθια αντιμετώπισε και σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τα χρέη να συσσωρεύονται σε σημείο που να φτάσει και στα όρια της χρεοκοπίας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για την κατασκευή του νέου της γηπέδου.

Είναι πάντως σπουδαία υπόθεση για το ισπανικό αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να επιστρέψει η Βαλένθια και πάλι σε επιτυχημένα μονοπάτια. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πρόκειται για μια ομάδα που έχει κατακτήσει έξι φορές τον τίτλο στην Ισπανία, έχει στην τροπαιοθήκη της ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ενώ έχει φτάσει δύο συνεχόμενες φορές στον τελικό του Champions League στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Τη φανέλα της έχουν φορέσει πολλοί σημαντικοί ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια, με τους Αϊμάρ, Βίγια, Σίλβα, Μάτα, Ζόρντι Άλμπα, Νεγρέδο, Οταμέντι, Σολδάδο, Αλκάθερ να είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Η Βαλένθια άλλωστε είναι μία από τις ομάδες που διαθέτουν πολύ μεγάλη βάση οπαδών, σε μία πόλη που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν οι “νυχτερίδες” μπορούν να καταφέρουν κάτι αξιόλογο φέτος, όμως οι βάσεις φαίνεται να έχουν ήδη μπει.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω