Οι πρίγκιπες ανυπομονούν για τη στέψη τους

2017-02-06 15:21

Μπορεί να μας είχε δώσει ήδη μία ιδέα με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της στο γαλλικό πρωτάθλημα, όμως μετά τα δύο κολλητά παιχνίδια με τις άλλες δύο ομάδες της πρώτης τριάδας, Παρί Σεν Ζερμέν και Νις, έγινε πλέον ξεκάθαρο. Αυτή η Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ οδεύει ασυγκράτητη προς την κατάκτηση του τίτλου.

Το καμάρι του μικρού Πριγκιπάτου της Κυανής Ακτής πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια. Από τις συμμετοχές στο Champions League και την παρουσία στον τελικό του 2004 (με την εκπληκτική ομάδα των Ζιουλί, Πρσο, Ροτέν και του δικού μας Άκη Ζήκου), στον υποβιβασμό του 2011 και στην επιστροφή στα σαλόνια του Σαμπιονά δύο χρόνια αργότερα, η οποία συνοδεύτηκε και από πολύκροτες και πανάκριβες μεταγραφές. Αιτία ήταν φυσικά το χρήμα που έρεε άφθονο στο Πριγκιπάτο μετά την αγορά του συλλόγου από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Το καλοκαίρι του 2013 κατέφθασαν στο Μόντε Κάρλο παίκτες όπως ο Ρανταμέλ Φαλκάο, ίσως ο καλύτερος στράικερ στον κόσμο εκείνη την στιγμή, ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Ζοάο Μουτίνιο και ο Ζόφρι Κοντόγκμπια. Η πρόθεση του Ριμπολόβλεφ να φτιάξει μία νέα οικονομική υπερδύναμη στη Γαλλία ήταν προφανής και όλοι ήταν βέβαιοι πως μια δεύτερη Παρί Σεν Ζερμέν έκανε την εμφάνισή της στο πρωτάθλημα, περιμένοντας τις τιτανομαχίες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια ανάμεσα σε δύο πάμπλουτες ομάδες. Από το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, όμως, η Μονακό άρχισε να αλλάζει πολιτική.

Φαλκάο (ως δανεικός) και Χάμες κούνησαν μαντήλι για άλλες πολιτείες, ενώ το ποσό που δαπανήθηκε για νέες μεταγραφές μετά βίας έφτασε τα 40 εκατομμύρια, όταν το προηγούμενο καλοκαίρι άγγιξε τα 160. Η Μονακό δεν είχε πλέον σούπερ σταρ στην ομάδα, προσέλαβε όμως έναν εργατικό και ικανότατο προπονητή, τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος δούλεψε με το υλικό που είχε και από την πρώτη του χρονιά στο Πριγκιπάτο την έφτασε ως τα προημιτελικά του Champions League, ενώ τις δύο τελευταίες σεζόν τερματίζει σταθερά στην πρώτη τριάδα. Οι Μονεγάσκοι, λοιπόν, που αθόρυβα εντωμεταξύ έκαναν δικά τους μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είχαν δείξει θετικότατα δείγματα και πιο πριν, όμως φέτος η τρομερή δουλειά που γίνεται στην ομάδα φαίνεται πως έχει φτάσει στην κορύφωσή της και μοιάζουν πιο έτοιμοι από ποτέ να κάνουν την υπέρβαση.

    Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έχει φτιάξει μία καταπληκτική ομάδα στο Πριγκιπάτο 

 

Η Μονακό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή του πρωταθλήματος, τρεις βαθμούς μακριά από Παρί και Νις, απέναντι στις οποίες πήρε τέσσερεις βαθμούς στα δύο κολλητά παιχνίδια που έδωσε. Στην Ευρώπη τα πηγαίνει επίσης εξαιρετικά, τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της στο Champions League και περιμένοντας πλέον με άγριες διαθέσεις τη Μάντσεστερ Σίτι στους “16”. Παίζει κατά γενική ομολογία το καλύτερο ποδόσφαιρο στη Γαλλία, ένα ποδόσφαιρο άμεσο, γρήγορο και επιθετικό. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως οι ποδοσφαιριστές του Ζαρντίμ, ο οποίος παρεμπιπτόντως απομακρύνθηκε προ τετραετίας από τον Ολυμπιακό όντας αήττητος στο πρωτάθλημα με την αιτιολογία πως η ομάδα δεν προσέφερε θέαμα, έχουν σκοράρει 68 γκολ σε 23 παιχνίδια στο Σαμπιονά-την ώρα που η Παρί των τόσων αστέρων έχει 45-αλλά και 100 σε όλες τις διοργανώσεις! Ο 42χρονος τεχνικός, λοιπόν, επιβραβεύεται για την πολύ καλή δουλειά του, διαθέτοντας βέβαια και ένα εξαιρετικό υλικό, ένα κράμα από έμπειρους ποδοσφαιριστές και πολλά υποσχόμενα ταλέντα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν παίκτες όπως ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ και ο Μπέντζαμιν Μεντί, τα δύο ακραία μπακ της Μονακό που εντυπωσιάζουν για την ώρα με τις εμφανίσεις τους. Ο εξαιρετικός Βραζιλιάνος Φαμπίνιο, επίσης, είναι μια κατηγορία μόνος του, έχοντας τη δυνατότητα να παίξει τόσο σαν μέσος, όσο και σαν επιθετικό μπακ. Άξιος προσοχής και ο Μπακαγιόκο στα χαφ, μα πάνω απ' όλα οι δύο μεσοεπιθετικοί, Μπερνάρντο Σίλβα και Τόμας Λεμάρ, που διαθέτουν τρομερή τεχνική κατάρτιση, βοηθούν τα μέγιστα φέτος εκτελεστικά και δημιουργικά (8 γκολ-7 ασίστ ο πρώτος και 9 γκολ-6 ασίστ ο δεύτερος) και αν συνεχίσουν έτσι τότε σίγουρα θα δούμε τρομερά πράγματα από αυτούς στο μέλλον.

    Ο Μπερνάρντο Σίλβα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη

 

Επειδή όμως κάθε καλή ομάδα χρειάζεται και έμπειρους ποδοσφαιριστές να την καθοδηγούν, σε αυτήν την κατηγορία συναντάμε τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Πορτογαλία Ζοάο Μουτίνιο, πολύτιμος για τον Ζαρντίμ με τη δουλειά που κάνει στο κέντρο, τον σταθερό γκολκίπερ Ντάνιελ Σούμπασιτς και τον νεοφερμένο Κάμιλ Γκλικ που απολαύσαμε στο Euro με την Πολωνία και έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της άμυνας συνθέτοντας ένα δυνατό δίδυμο με τον Ράγκι (έχει βάλει και 4 γκολ). Σκόπιμα αφήσαμε για το τέλος τον Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος μετά από δύο χρόνια απογοητευτικής παρουσίας στην Premier League ως δανεικός σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, όντας σκιά του εαυτού του μετά και τον σοβαρό τραυματισμό του πριν από τρία χρόνια, δείχνει πραγματικά αναγεννημένος στην επιστροφή του φέτος στους Μονεγάσκους, θυμίζοντας τον σκόρερ που θαυμάσαμε στα χρόνια του σε Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Κολομβιανός στράικερ έχει 19 γκολ σε 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, η αναγέννησή του είναι από τους κυριότερους λόγους της πορείας πρωταθλητισμού της Μονακό, ενώ από κοντά έχει σημαντικότατη συνεισφορά στο σκοράρισμα και ο Βαλέρ Ζερμέν, που έχει βρει δίχτυα 12 φορές.

    Ο Ρανταμέλ Φαλκάο έχει βρει ξανά το "φονικό" του ένστικτο μπροστά στς αντίπαλες εστίες φέτος με τη Μονακό

 

Η ουσία είναι πως στο Πριγκιπάτο έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό σύνολο το οποίο φέτος, με μεγαλύτερες αξιώσεις από ποτέ τα τελευταία χρόνια, πάει να κατακτήσει το όγδοο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου. Οι Μονεγάσκοι μετρούν επτά επιτυχίες στο Σαμπιονά, επίδοση διόλου ασήμαντη όταν μιλάμε για το γαλλικό πρωτάθλημα με την τόσο ευρεία κατανομή τίτλων ανάμεσα στις ομάδες. Η Μονακό είναι η τέταρτη πιο επιτυχημένη ομάδα εντός συνόρων μετά τις Σεντ Ετιέν, Μαρσέιγ και Ναντ, έχοντας τον ίδιο αριθμό πρωταθλημάτων με τη Λιόν, με την τελευταία τους επιτυχία να έρχεται το 2000.

Έχοντας λοιπόν ξεχωρίσει φέτος σε όλη την Ευρώπη με τις εμφανίσεις της, η Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι μια ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις στο χορτάρι. Το μόνο που μένει τώρα είναι όλη αυτή η ανοδική της πορεία και η τρομερή της εξέλιξη να σφραγιστεί και με έναν τίτλο. Και με τη νίκη επί τους Νις με 3-0 αλλά πολύ περισσότερο με τον βαθμό που πήραν την προπερασμένη αγωνιστική μέσα στο Παρίσι στο τέλος του αγώνα κόντρα στην πανίσχυρη Παρί (την οποία σημειωτέον είχαν νικήσει και μέσα στο “Λουί ΙΙ” στον πρώτο γύρο), οι Μονεγάσκοι “βροντοφώναξαν” πως φέτος μπορούν να τα καταφέρουν.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω