Ολυμπιακός-Μπεσίκτας: Το ματς που δεν έγινε ποτέ

2017-03-09 14:29

Απόψε το βράδυ ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μπεσίκτας στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των “16” του Europa League, καθώς και πρώτο για τους “ερυθρόλευκους” στη μετά Μπέντο περίοδο. Αυτή θα είναι μόλις η έκτη φορά που οι πρωταθλητές Ελλάδος θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα από την Τουρκία, αφού έχουν προηγηθεί τρεις αναμετρήσεις με τη Γαλατάσαραϊ και φυσικά τα διπλά παιχνίδια με την Οσμάνλισπορ στην προηγούμενη φάση της φετινής διοργάνωσης. Με τη Μπεσίκτας, ο Ολυμπιακός δεν έχει συναντηθεί ποτέ. Ή μάλλον σχεδόν ποτέ...

Ήταν 2 Ιουλίου του μακρινού 1958, όταν οι “ερυθρόλευκοι”, που θα έπαιρναν μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ως πρωταθλητές Ελλάδος της προηγούμενης περιόδου, κληρώθηκαν με την τουρκική Μπεσίκτας στον προκριματικό γύρο. Τα παιχνίδια αυτά δε θα ήταν μόνο το ντεμπούτο του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Λόγω όμως των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι της Μπεσίκτας αρνήθηκαν να έρθουν στον Πειραιά για να παίξουν το πρώτο ματς, επιθυμόντας να δώσουν και τα δύο παιχνίδια σε ουδέτερη έδρα, στο Βελιγράδι. Στην “ερυθρόλευκη” πλευρά δεν ακούστηκε καλά αυτή η λύση, μιας και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού πόνταραν πολλά στα χρήματα που θα εξασφάλιζε η ομάδα από τα εισιτήρια που θα κόβονταν αν το παιχνίδι γινόταν στην Ελλάδα (την εποχή εκείνη τα εισιτήρια ήταν τα μοναδικά έσοδα των ομάδων). Όμως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, που γνώριζε καλά πως δε θα ήταν και ό, τι καλύτερο για το προφίλ του νεοσύστατου τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών να αποχωρήσουν ομάδες άνευ αγώνων, αποφάσισε να καλύψει μόνη της τα έξοδα της μετακίνησης και της παραμονής των δύο συλλόγων στο Βελιγράδι. Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί.

Μέσα στον Ιούλιο, ο Ολυμπιακός είχε ακόμη υποχρεώσεις στην Ελλάδα, καθώς εκείνο το μήνα έδωσε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος και τρία Κυπέλλου (ανάμεσα σε αυτά και τον τελικό με τη Δόξα Δράμας στις 30 Ιουλίου) και έτσι οι “ερυθρόλευκοι” ήταν διστακτικοί ως προς το ταξίδι στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Επιπλέον, προέκυψε πρόβλημα και με το γήπεδο, μιας και οι Γιουγκοσλάβοι δε δέχθηκαν να το παραχωρήσουν πριν τον Αύγουστο και έτσι, συνυπολογίζοντας και τις πιέσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν ήθελε να διεξαχθούν τα παιχνίδια, η απόφαση ήταν αρνητική.

Κάπως έτσι, η συνάντηση του Ολυμπιακού με τη Μπεσίκτας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, οι δύο ομάδες αποχώρησαν από τη διοργάνωση και έπρεπε να περάσουν 59 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί η μία στον δρόμο της άλλης σε επίσημο παιχνίδι. Όσο για το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Ολυμπιακού, αυτό πήρε αναβολή για τον επόμενο χρόνο, όταν στις 13 Σεπτέμβρη 1959 οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν την πανίσχυρη τότε Μίλαν, μια ομάδα που διέθετε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Τσέζαρε Μαλντίνι (πατέρας του Πάολο), ο Λορέντζο Μπουφόν (θείος του Τζιανλουίτζι), ο Σουηδός σταρ Νιλς Λίντχολμ, ο Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο και ο Ζοσέ Αλταφίνι. Για την ιστορία, το πρώτο ματς στο κατάμεστο “Καραϊσκάκη” ήρθε ισόπαλο 2-2 και στη ρεβάνς του Μιλάνου οι “ροσονέρι” επικράτησαν με 3-1, παίρνοντας την πρόκριση.

 

Πηγές “Ταξίδι στ' αστέρια”, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

               "Χρυσός Θρύλος”, Γιώργος και Νίκος Γαβαλάς, εκδόσεις D&G Press

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω