Όσα πρέπει να ξέρουμε για τον αποψινό τελικό του Europa League

2019-05-29 16:44

Η ώρα για τον μεγάλο τελικό του φετινού Europa League έφτασε, καθώς απόψε το βράδυ Τσέλσι και Άρσεναλ θα μονομαχήσουν στο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου του Μπακού για την κατάκτηση του δεύτερου σημαντικότερου ευρωπαϊκού τροπαίου. Λίγο πριν τη σέντρα, ας δούμε τα κυριότερα στοιχεία που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας για το σπουδαίο αυτό παιχνίδι.

Ένα τρόπαιο μεγάλης σημασίας

Μπορεί το Europa League να είναι η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και πολλές φορές ειδικά οι αγγλικές ομάδες να μη δίνουν σε αυτό μεγάλη βαρύτητα, όμως για τις δύο φετινές φιναλίστ το τρόπαιο αυτό έχει μεγάλη σημασία. Η Τσέλσι απ’ τη μία κυνηγά το έκτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο, αφού στην τροπαιοθήκη της μετρά ένα Champions League, ένα Europa League, δύο Κύπελλα Κυπελλούχων και ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Οι «μπλε» θέλουν να κερδίσουν ξανά τη διοργάνωση όπως είχαν κάνει και το 2013, με εκείνο το κύπελλο που είχαν κατακτήσει κόντρα στη Μπενφίκα να είναι το τελευταίο τους ευρωπαϊκό ως τώρα. Συν τοις άλλοις, θέλουν να ολοκληρώσουν τη χρονιά με μια μεγάλη επιτυχία, αφού στις εγχώριες διοργανώσεις δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο τίτλο και βγήκαν νωρίς εκτός κούρσας για το πρωτάθλημα, έστω κι αν στο τέλος εξασφάλισαν μια θέση στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Η Άρσεναλ απ’ την άλλη διεκδικεί ξανά ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από 13 χρόνια και εκείνο τον χαμένο τελικό του Champions League του 2006 στο βροχερό Παρίσι κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Οι «κανονιέρηδες» έχουν μόλις μια σημαντική διεθνή διάκριση στη συλλογή τους, το Κύπελλο Κυπελλούχων το μακρινό 1994, ενώ σε τελικό Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ είχαν αγωνιστεί και το 2000, όμως ηττήθηκαν τότε από τη Γαλατάσαραϊ. Όπως καταλαβαίνουμε, για το σύλλογο του βόρειου Λονδίνου είναι πολύ σημαντική υπόθεση να κερδίσει το Europa League, κάτι που θα δώσει φυσικά και εισιτήριο για τους ομίλους του νέου Champions League (η Αρσεναλ τερμάτισε εκτός τετράδας στην Αγγλία), ένα επιπλέον και πολύ σημαντικό κίνητρο.

Για πρώτη φορά συμπολίτισσες σε τελικό

Οι «εμφύλιοι» τελικοί δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Europa League, αφού ο τελικός μεταξύ Τσέλσι και Άρσεναλ θα είναι ο δέκατος μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα. Έχουν προηγηθεί οι τελικοί μεταξύ Τότεναμ και Γουλβς το 1972 (οι πρώτοι στην ιστορία της διοργάνωσης-τότε ήταν διπλά ματς), Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Γκλάντμπαχ το 1980, Γιουβέντους και Φιορεντίνα το 1990, Ίντερ και Ρόμα το 1991, Πάρμα και Γιουβέντους το 1995, Ίντερ και Λάτσιο το 1998, Σεβίλλης και Εσπανιόλ το 2007, Πόρτο και Μπράγκα το 2011 και Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο το 2012. Για πρώτη φορά όμως θα τεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια πόλη, το Λονδίνο, κάτι που δίνει έναν ακόμη πιο ξεχωριστό χαρακτήρα στον αποψινό τελικό.

Το παιχνίδι των αποχαιρετισμών

Ο μεγάλος τελικός του Europa League ενδέχεται να είναι το τελευταίο παιχνίδι του Εντέν Αζάρ με τη φανέλα της Τσέλσι, αφού όπως όλα δείχνουν ο Βέλγος σούπερ σταρ θα κάνει αυτό το καλοκαίρι το όνειρό του πραγματικότητα και θα πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα πάντα είναι κανονισμένα για τη μετακίνησή του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και λίγες ημέρες μετά το Μπακού θα βρίσκεται στη Μαδρίτη για να παρουσιαστεί επίσημα από τη νέα του ομάδα. Ο Αζάρ βρίσκεται στην Τσέλσι από το 2012, έχει κατακτήσει μαζί της δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Europa League και τώρα θέλει να αποχαιρετήσει τους «μπλε» έχοντάς τους πρώτα οδηγήσει σε μια νέα ευρωπαϊκή επιτυχία. Πέρα από τον Αζάρ, το παιχνίδι αυτό ίσως και να είναι το τελευταίο του Μαουρίτσιο Σάρι στην τεχνική ηγεσία των Λονδρέζων, αφού πολλά σενάρια τον θέλουν να είναι ένας από τους επικρατέστερους να αναλάβει τη Γιουβέντους μόλις μετά από ένα χρόνο παρουσίας του στην Αγγλία.

Φυσικά, αυτό το παιχνίδι θα είναι το τελευταίο στη σπουδαία καριέρα του Πετρ Τσεχ, ο οποίος έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως στο τέλος της φετινής σεζόν θα κρεμάσει τα γάντια του. Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια θα έχει την ευκαιρία να πει αντίο στα γήπεδα διεκδικώντας ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο και μάλιστα η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στο τελευταίο του παιχνίδι να αγωνιστεί κόντρα στην… πρώην ομάδα του, την Τσέλσι. Ο Τσέχος γκολκίπερ έχει γράψει ιστορία με τη φανέλα των «μπλε», έχει κατακτήσει τα πάντα μαζί τους (πρωταθλήματα, Κύπελλα, Λιγκ Kαπ, Champions League, Europa League), ενώ με την Άρσεναλ έχει πανηγυρίσει ένα Κύπελλο και δύο Κομιούνιτι Σιλντ. Απόψε θέλει να αποχωρήσει έχοντας προσθέσει ένα ακόμη σημαντικό τρόπαιο στην τεράστια συλλογή του.

Τελικός όχι μόνο για δύο

Τσέλσι και Άρσεναλ δεν είναι οι μόνες που έχουν… αγωνία για το αποτέλεσμα του τελικού. Η έκβαση αυτού του παιχνιδιού κρίνει πολλά πράγματα και διαμορφώνει καταστάσεις όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κύπελλα της επόμενης σεζόν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που η Τσέλσι πάρει το κύπελλο, τότε αυτόματα η Λιόν, που τερμάτισε τρίτη στη Γαλλία, μπαίνει στους ομίλους του Champions League και δε θα παίξει προκριματικά, αφού θα πάρει το εισιτήριο του κατόχου του Europa μιας και οι «μπλε» έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στην κορυφαία διοργάνωση μέσω του πρωταθλήματός τους. Ανάλογα την κάτοχο του Europa, γενικά θα αλλάξουν τα δεδομένα στα προκριματικά, κάτι που ενδιαφέρει και τον Ολυμπιακό που βρίσκεται στον δεύτερο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών. Εάν η Άρσεναλ πάρει το τρόπαιο, οι υποψήφιοι αντίπαλοι των «ερυθρολεύκων» θα είναι τρεις, ενώ αν το πάρει η Τσέλσι, οι αντίπαλοι θα είναι δύο, με τη δυνατή Αϊντχόβεν μάλιστα μέσα σε αυτούς.

Τελικός με πολιτικές προεκτάσεις

Ποδόσφαιρο και πολιτική είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, όμως πολλές φορές εμπλέκονται. Όπως έγινε και στον φετινό τελικό με την περίπτωση του Χένρικ Μκιταριάν της Άρσεναλ. Ο Αρμένιος ποδοσφαιριστής δεν ταξίδεψε με την αποστολή της ομάδας του στο Μπακού για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των πολιτικών διαφορών μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν. Για τον ίδιο λόγο δεν είχε ταξιδέψει και στη φάση των ομίλων, όταν η Άρσεναλ βρέθηκε αντιμέτωπη με την Καραμπάγκ. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, έγινε γνωστό πως αστυνομικοί κοντά στο γήπεδο του τελικού σταμάτησαν οπαδούς των «κανονιέρηδων» οι οποίοι φορούσαν φανέλες με το όνομα του Μκιταριάν!

Ο Σωκράτης έτοιμος να γράψει ιστορία

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι ο ηγέτης της άμυνας της Άρσεναλ και θα είναι ένα από τα μεγάλα όπλα της στο ματς του Μπακού. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός όμως έχει και μια ευκαιρία να κατακτήσει μια πολύ σημαντική πρωτιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι τώρα, κανείς Έλληνας δεν έχει κερδίσει ευρωπαϊκό τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Το προσπάθησαν οι 11 του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο «Γουέμπλεϊ», ο Άκης Ζήκος με τη Μονακό στον τελικό του Champions League το 2004, ο Αλέξανδρος Τζιόλης με τη Βέρντερ Βρέμης στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2009 και ο Κώστας Μήτρογλου με τη Μαρσέιγ στον περσινό τελικό του Europa League. Όλοι τους όμως βρέθηκαν στη μεριά των ηττημένων. Για να δούμε αν απόψε τα καταφέρει ο Σωκράτης.

Ένας ιδιαίτερος τελικός

Ο φετινός τελικός του Europa League είναι ξεχωριστός για πολλούς λόγους. Αρχικά, για πρώτη φορά θα διεξαχθεί την ίδια εβδομάδα με τον τελικό του Champions League. Ακόμη, είναι ο πρώτος σε ευρωπαϊκό διασυλλογικό επίπεδο που θα διεξαχθεί στο Αζερμπαϊτζάν, σε ένα στάδιο μάλιστα που θα φιλοξενήσει και παιχνίδια του Euro 2020. Μάλιστα, θα είναι ο μακρινότερος τελικός, αφού θα γίνει σε ένα από τα πιο μακρινά γεωγραφικά μέλη της ΟΥΕΦΑ, στα σύνορα ουσιαστικά της Ανατολικής Ευρώπης με τη Δυτική Ασία. Πάντως ήδη εδώ και καιρό υπάρχουν αντιδράσεις αναφορικά με την επιλογή της Ομοσπονδίας να ορίσει το παιχνίδι στο Μπακού, μια επιλογή απ’ ό, τι φαίνεται όχι και τόσο σοφή. Στις φιναλίστ δόθηκαν κάτι παραπάνω από 6.000 εισιτήρια σε ένα στάδιο χωρητικότητας 68.700 θεατών, με οπαδούς της Άρσεναλ μάλιστα να επιστρέφουν πολλά από αυτά τα εισιτήρια λόγω αδυναμίας να ταξιδέψουν ως το Μπακού, ένα ταξίδι που βέβαια μόνο εύκολο δεν είναι. Τέλος, να πούμε πως αυτός ο τελικός θα είναι και ο πρώτος στην ιστορία του Europa League στον οποίον θα υπάρχει το VAR (Video Assistant Referee).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω