Όταν η ΑΕΚ παίζει στ' αστέρια
2018-08-29 16:10Η ισοπαλία με 1-1 που έφερε η ΑΕΚ με την ουγγρική Βίντι στον επαναληπτικό της φάσης των πλέι οφ του Champions League, σε συνδυασμό με τη νίκη της με 2-1 στην Ουγγαρία, εξασφάλισε στην «Ένωση» τη συμμετοχή της στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και τη σεζόν 2006-07. Αυτή θα είναι συνολικά η πέμπτη φορά που οι «κιτρινόμαυροι» θα πάρουν μέρος στους ομίλους του Champions League, όντας η ομάδα με τις λιγότερες συμμετοχές από τις τρεις ελληνικές που έχουν αγωνιστεί στη φάση αυτή, με τον Ολυμπιακό (18 συμμετοχές) και τον Παναθηναϊκό (9 συμμετοχές) να είναι οι άλλες δύο και με την ελπίδα ο ΠΑΟΚ να πανηγυρίσει απόψε κόντρα στη Μπενφίκα την πρώτη πρόκριση στην ιστορία του στους ομίλους και να γίνει η τέταρτη ομάδα από την Ελλάδα που τα καταφέρνει. Με αφορμή το σπουδαίο επίτευγμα της πρωταθλήτριας Ελλάδος, πάμε να θυμηθούμε τις τέσσερις προηγούμενες συμμετοχές της ΑΕΚ στα «αστέρια».
1994-95
Το 1994 η ΑΕΚ κατέκτησε το τρίτο σερί της πρωτάθλημα με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι και τελευταίο πριν από το περσινό. Απέκτησε έτσι το δικαίωμα να αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League, το οποίο μετρούσε μόλις δύο χρόνια ζωής, μιας και το 1992 αντικατέστησε το παλιό Κύπελλο Πρωταθλητριών. Αντίπαλός της ήταν η Ρέιντζερς, την οποία η ΑΕΚ νίκησε με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με δυο γκολ του Σαραβάκου και 1-0 στο «Άιμπροξ» με γκολ του Σαβέφσκι, σε μια μεγάλη στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία της «Ένωσης». Μ’ αυτόν τον τρόπο, η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που παίρνει μέρος στους ομίλους του Champions League, πέφτοντας μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν, τον Άγιαξ και τη Ζάλτσμπουργκ. Οι παίκτες του Μπάγεβιτς πλήρωσαν την απειρία τους σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, αφού η πρώτη τους αυτή συμμετοχή δε συνοδεύτηκε από κάποια σπουδαία επιτυχία, όμως το πρώτο βήμα είχε γίνει. Οι «κιτρινόμαυροι» ξεκίνησαν με μια λευκή ισοπαλία σε ένα κακό παιχνίδι με τη Ζάλτσμπουργκ στην Αυστρία, στη συνέχεια ηττήθηκαν εντός έδρας με 2-1 από τον Άγιαξ, με τα «τρομερά μωρά» του Λουίς Φαν Χάαλ να στέλνουν ήδη από τότε μηνύματα πως ήταν μια σπουδαία ομάδα η οποία θα κατακτούσε το τρόπαιο εκείνη τη χρονιά, ενώ ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με ένα 0-0 με τη Μίλαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ρεβάνς με τους «ροσονέρι» έγινε στην Τεργέστη, μιας και η Μίλαν ήταν τιμωρημένη και δε μπορούσε να χρησιμοποιήσει το «Σαν Σίρο» ως έδρα, με την ΑΕΚ να γνωρίζει την ήττα με 2-1 χάρη σε δυο τέρματα του Πανούτσι, παρότι προηγήθηκε με τον Σαβέφσκι. Την πέμπτη αγωνιστική η Ζάλτσμπουργκ πέρασε με 3-1 από το «Νίκος Γκούμας», ενώ στο τελευταίο αδιάφορο παιχνίδι ο «Αίαντας» νίκησε με 2-0 στο Άμστερνταμ. Η ΑΕΚ τερμάτισε τελευταία με μόλις 2 βαθμούς, ωστόσο μην ξεχνάμε πως έπεσε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης και τη μέλλουσα νικήτρια της διοργάνωσης, οι οποίες μάλιστα αναμετρήθηκαν και στον τελικό εκείνης της χρονιάς.
Ο Βασίλης Μπορμπόκης μαρκάρει τον Φρανκ Ράικαρντ στο παιχνίδι Άγιαξ-ΑΕΚ. Πίσω τους ο Βασίλης Τσιάρτας
2002-03
Οκτώ χρόνια πέρασαν μέχρι να καταφέρει ξανά η «Ένωση» να αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League. Στα προκριματικά ξεπέρασε το εμπόδιο του ΑΠΟΕΛ με δυο νίκες σε Κύπρο (3-2) και Ελλάδα (1-0) και η κληρωτίδα της επεφύλασσε αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Ρόμα και τη Γκενκ. Εκείνη τη χρονιά η ΑΕΚ έγραψε ιστορία στην κορυφαία διοργάνωση, αφού κατάφερε να ολοκληρώσει τον όμιλο με έξι ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς, όντας μέχρι σήμερα η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Όλα άρχισαν με μια λευκή ισοπαλία με τη Γκενκ στο Βέλγιο, ενώ με το ίδιο σκορ έληξε και το παιχνίδι κόντρα στη Ρόμα των Καφού, Μπατιστούτα και Τότι. Οι δυο «κολλητές» αναμετρήσεις με τη Ρεάλ των «γκαλάκτικος» προσέφεραν μεγάλες συγκινήσεις. Σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της στη διοργάνωση, η ΑΕΚ υποχρέωσε σε μια χορταστική ισοπαλία με 3-3 τη «βασίλισσα» που είχε στη σύνθεσή της παίκτες όπως ο Ζιντάν (σκόραρε δις), ο Φίγκο, ο Ραούλ και ο Ρομπέρτο Κάρλος, έχοντας μάλιστα προηγηθεί με 3-1 και έχοντας μεγάλες ευκαιρίες και για άλλα τέρματα. Η πραγματική υπέρβαση έγινε όμως στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», εκεί που παρά το γεγονός πως οι Μαδριλένοι προηγήθηκαν με 2-0 στο ημίχρονο χάρη σε δυο γκολ του ΜακΜάναμαν, η ομάδα του Μπάγεβιτς κατάφερε να ισοφαρίσει με τέρματα των Κατσουράνη και Σεντένο, αφήνωντας «άφωνη» όλη την Ευρώπη και γράφοντας μια απ’ τις πιο χρυσές σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία της. Η ΑΕΚ είχε μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία να περάσει στα νοκ άουτ, όμως το ματς με τη Γκενκ στη Νέα Φιλαδέλφεια έληξε ισόπαλο 1-1, με την «Ένωση» να έχει πάρα πολλά παράπονα από την εχθρική διαιτησία του Ελβετού Μάσιμο Μπουζάκα. Την τελευταία αγωνιστική η ομάδα πήγε στη Ρώμη θέλοντας μόνο τη νίκη απέναντι στη Ρόμα, όμως το τελικό 1-1 με τον Σεντένο να ισοφαρίζει στο 90’ το γκολ του Ντελβέκιο την άφησε τρίτη με 6 βαθμούς, έχοντας πραγματοποιήσει όμως ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο μοναδικές στιγμές.
Ο Βασίλης Τσιάρτας περνάει τη μπάλα πάνω από το... πανάκριβο τείχος της Ρεάλ και με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ νικάει τον Κασίγιας για το 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια
2003-04
Η σεζόν 2003-04 ήταν η πρώτη και η μοναδική φορά μέχρι σήμερα που η Ελλάδα είχε τρεις εκπροσώπους (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ) στους ομίλους του Champions League. Παρ’ όλα αυτά ήταν μια απογοητευτική χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο στη διοργάνωση, αφού στο τέλος μόνο ο ΠΑΟ κατάφερε να σώσει την παρτίδα και να βγει έστω τρίτος, συνεχίζοντας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ΑΕΚ απέκλεισε την ελβετική Γκρασχόπερς στον προκριματικό γύρο, αφού νίκησε με 3-1 στη ρεβάνς της Λεωφόρου (το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε πια κατεδαφιστεί και η ομάδα έδινε τα εντός έδρας παιχνίδια της στο σπίτι του Παναθηναϊκού) παρά την ήττα με 1-0 στο πρώτο ματς και πανηγύρισε την είσοδό της στους ομίλους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ήταν όμως μια χρονιά με τεράστια προβλήματα για την «Ένωση», αφού η διοικητική αστάθεια, τα τεράστια χρέη και η έλλειψη γηπέδου δεν της επέτρεψαν να φανεί ανταγωνιστική στο Champions League. Στον όμιλο κληρώθηκε μαζί με Λα Κορούνια, Μονακό και Αϊντχόβεν και στο πρώτο παιχνίδι έφερε 1-1 με τους Γαλιθιάνους, με τον Τσιάρτα να ισοφαρίζει λίγο πριν το τέλος. Η εξαιρετική Μονακό των Μοριέντες, Ζιουλί, Πρσο αλλά και του δικού μας Άκη Ζήκου, η οποία εκείνη τη χρονιά θα έφτανε ως τον τελικό, διέλυσε με 4-0 τους «κιτρινόμαυρους», ενώ ακολούθησαν άλλες τρεις ήττες, δύο από Αϊντχόβεν (0-1, 2-0) και μία από Λα Κορούνια (3-0). Το μόνο ενδιαφέρον που είχε το τελευταίο παιχνίδι με τη Μονακό στη Λεωφόρο ήταν το ότι ο Ζήκος έπαιξε κόντρα στην πρώην του ομάδα, όμως κατά τ’ άλλα ήταν ένα ματς-αγγαρεία το οποίο ήρθε 0-0 και το παρακολούθησαν λιγότεροι από 2.000 θεατές! Η ΑΕΚ πήρε την τελευταία θέση με μόλις 2 βαθμούς στη συγκομιδή της.
2006-07
Η τελευταία πριν από τη φετινή συμμετοχή της ΑΕΚ στα «αστέρια» ήταν τη σεζόν 2006-07 και ήταν ιστορική, μιας και τότε η ομάδα πήρε την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση αλλά και έφερε ίσως το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή της ιστορία. Το εμπόδιο της σκωτσέζικης Χαρτς αποδείχθηκε μικρό στα προκριματικά (2-1 εκτός, 3-0 εντός), έτσι η ΑΕΚ μπήκε στους ομίλους για τέταρτη φορά, έχοντας να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Μίλαν, τη Λιλ και την Άντερλεχτ. Στο πρώτο ματς ήρθε μια εντελώς φυσιολογική ήττα με 3-0 από τη σαφώς ανώτερη Μίλαν στο «Σαν Σίρο», ενώ αμέσως μετά η «Ένωση» δε μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση της Άντερλεχτ στο ΟΑΚΑ, φέρνοντας 1-1 με τους Βέλγους. Η ήττα με 3-1 από τη Λιλ στη Γαλλία «ψαλίδισε» τις ελπίδες της για κάτι καλό, όμως στην τέταρτη αγωνιστική, με γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τους Γάλλους και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στο Champions League μετά από 21 παιχνίδια! Με την ψυχολογία στα ύψη, η ομάδα του Λορέντζο Σέρα Φερέρ υποδέχθηκε στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο τη μεγάλη Μίλαν των Κακά, Ιντζάγκι, Πίρλο, Ζέεντορφ και Μαλντίνι, η οποία εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το έβδομο και τελευταίο μέχρι σήμερα Champions League στην ιστορία της. Με απευθείας χτύπημα φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ στο 32ο λεπτό η ΑΕΚ προηγήθηκε 1-0 και κράτησε αυτό το τεράστιο αποτέλεσμα μέχρι το τέλος, σε μια από τις μεγαλύτερες βραδιές όχι μόνο του «Δικεφάλου» αλλά γενικότερα των ελληνικών ομάδων στη διοργάνωση. Δυστυχώς, η μεγάλη αυτή επιτυχία δε συνοδεύτηκε και από πρόκριση στην επόμενη φάση, αφού στην τελευταία αγωνιστική η αδιάφορη Μίλαν έχασε με 2-0 από τη Λιλ σε ένα… περίεργο αποτέλεσμα και η ΑΕΚ, που πάλεψε στο «Κονστάντ Βαντενστόκ» με την Άντερλεχτ, γυρνώντας το εις βάρος της 2-0 σε 2-2, αρκέστηκε στην τρίτη θέση.
Ο Ζούλιο Σέζαρ σκοράρει με φάουλ κόντρα στη Μίλαν και υπογράφει μια απ' τις μεγαλύτερες νίκες στην παρουσία της ΑΕΚ στα ευρωπαϊκά κύπελλα
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω