Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι: Μπορούν φέτος την ευρωπαϊκή καταξίωση;

2017-11-23 16:12

Και οι δύο ομάδες πέρασαν την τελευταία δεκαετία στα χέρια Αράβων ιδιοκτητών. Και οι δύο κατάφεραν μέσω της τεράστιας οικονομικής δύναμης που απέκτησαν να εντάξουν στο δυναμικό τους μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες παγκοσμίως και να αλλάξουν στάτους. Και οι δύο έφτασαν στην κορυφή των εγχώριων πρωταθλημάτων, πανηγύρισαν τίτλους και διακρίσεις. Αμφότερες όμως έχουν ένα μεγάλο απωθημένο, την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής. Ο λόγος για τις Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίες φέτος μοιάζουν να είναι πιο έτοιμες από ποτέ για την υπέρβαση στο Champions League.

Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχουμε δει πολλάκις πως είναι άλλο πράγμα η φάση των ομίλων και άλλο οι νοκ άουτ γύροι. Μία εξαιρετική πορεία στους ομίλους σε καμία περίπτωση δε σημαίνει μία ανάλογη πορεία και στα νοκ άουτ, αλλά και το αντίστροφο. Είναι γεγονός όμως πως Παρί και Σίτι έχουν εντυπωσιάσει στη φετινή φάση των ομίλων του Champions League. Είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν το απόλυτο με πέντε νίκες και με διαφορά οι καλυτερες μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, δείχνοντας από την αρχή πως φέτος μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε έναν θεσμό που τους πληγώνει αφάνταστα τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε όμως αναλυτικά παρακάτω.

Από το 2011, όταν και η Qatar Sports Investments απέκτησε την Παρί Σεν Ζερμέν, οι Παριζιάνοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους αυτοκρατορία στη Γαλλία, φτάνοντας στην κατάκτηση τεσσάρων συνεχόμενων πρωταθλημάτων και κερδίζοντας ό, τι άλλο τρόπαιο υπήρχε στη χώρα. Πέρσι μπορεί η κυριαρχία τους να διακόπηκε από την εκπληκτική Μονακό, όμως φέτος δείχνουν και πάλι τουλάχιστον ένα επίπεδο πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες και είναι ξανά αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Ο μεγάλος στόχος για μία ακόμη χρονιά όμως είναι η διάκριση στο Champions League, γι΄ αυτό και η Παρί τίναξε το καλοκαίρι τη μπάνκα στον αέρα για να αποκτήσει παίκτες όπως ο Νεϊμάρ και ο Εμπαπέ.

Μέχρι τώρα η ομάδα πάει τρένο, τόσο στη Γαλλία όσο και-αυτό είναι και το πιο εντυπωσιακό-στο Champions League. Στο Σαμπιονά μετρά έντεκα νίκες και μόλις δύο ισοπαλίες, ενώ στην Ευρώπη έχει πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, με αποκορύφωμα το άνετο 3-0 επί της Μπάγερν. Με τα επτά (!) τέρματα που πέτυχε απέναντι στη Σέλτικ έφτασε τα 24 φέτος στους ομίλους, κάτι που σημαίνει πως είναι πλέον η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία των ομίλων της διοργάνωσης, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 21 τερμάτων που είχε πετύχει η Ντόρτμουντ πέρσι. Οι νεοφερμένοι Νεϊμάρ και Εμπαπέ έχουν συνθέσει με τον Καβάνι μία τριπλέτα που σκορπά τον τρόμο σε Γαλλία και Ευρώπη και έχουν σκοράρει μαζί τα 41 από τα 64 γκολ της Παρί μέχρι τώρα σε όλες τις διοργανώσεις! Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως τα προβλήματα δεν έχουν λείψει, όπως οι φήμες για κακές σχέσεις του Νεϊμάρ με τον προπονητή του, η διαμάχη του με τον Καβάνι για τα πέναλτι και τα όσα ακούγονται για το ότι ο Βραζιλιάνος είναι δυσαρεστημένος στο Παρίσι.

    Σε εφιάλτη για τους αντίπαλους αμυντικούς έχει εξελιχθεί η τριπλέτα Νεϊμάρ-Εμπαπέ-Καβάνι

 

Οι Παριζιάνοι εντυπωσιάζουν πραγματικά φέτος, με τον Ουνάι Έμερι να διαθέτει ένα γεμάτο ρόστερ, αφού αρκεί να αναφέρουμε πως δε βρίσκουν πολύ χρόνο συμμετοχής στην αρχική ενδεκάδα παίκτες όπως ο Ντι Μαρία, ο Ντράξλερ και ο Παστόρε. Όλα αυτά έχουν κάνει την Παρί μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της κούπας με τα μεγάλα αυτιά στα μάτια πολλών. Μην ξεχνάμε όμως πως η γαλλική ομάδα δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει πιο μακριά από τα προημιτελικά, ενώ πέρσι υπέστη ένα ιστορικό κάζο από τη Μπαρτσελόνα στη φάση των “16”, χάνοντας με 6-1 στον επαναληπτικό του “Καμπ Νου” και έχοντας νικήσει με 4-0 στο πρώτο παιχνίδι. Επομένως, το άκρως εντυπωσιακό ξεκίνημά της στη διοργάνωση μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα, αφού στα νοκ άουτ μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, όμως αν η Παρί ήθελε να στείλει ένα μήνυμα μέσω της παρουσίας της στους ομίλους πως φέτος μπορεί την ευρωπαϊκή υπέρβαση, τα έχει καταφέρει.

Η Μάντσεστερ Σίτι πέρασε σε αραβικά χέρια τρία χρόνια νωρίτερα από την Παρί, το 2008, και από τότε έχει καταφέρει να καθιερωθεί στις μεγάλες δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας και δύο φορές την κορυφή της Premier League, το 2012 και το 2014. Πέρσι η ομάδα προσέλαβε τον Πεπ Γκουαρντιόλα στην τεχνική της ηγεσία, διακαή πόθο της για χρόνια, όμως η χρονιά ήταν αποτυχημένη, με τους “πολίτες” να μην καταφέρνουν να κατακτήσουν κάποιον τίτλο. Φέτος όμως τα πράγματα φαίνονται εντελώς διαφορετικά.

    Ο Πεπ Γκουαρντιόλα θέλει να οδηγήσει και τη Σίτι σε επιτυχημένα ευρωπαϊκά μονοπάτια

 

Ο Καταλανός τεχνικός, στον δεύτερο χρόνο του στο Μάντσεστερ, φαίνεται να έχει δημιουργήσει πλέον την ομάδα που επιθυμεί, να έχει προσαρμοστεί πλέον στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ενώ και η ίδια η ομάδα μοιάζει να έχει αφομοιώσει πλήρως τη φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού του Πεπ. Η Σίτι παίζει για πολλούς το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είναι αήττητη στην Αγγλία με δέκα συνεχόμενες νίκες και έχει και αυτή το απόλυτο στο Champions League. Οι “πολίτες” είναι μια ομάδα που σκοράρουν πολύ, δημιουργούν πολλές ευκαιρίες και έχουν πολλές λύσεις μεσοεπιθετικά. Χαρακτηριστικό είναι πως οι δύο σέντερ φορ της ομάδας, που παίζουν και χωριστά αλλά και μαζί κάποιες φορές, ο Αγουέρο με τον Ζεσούς, έχουν από 10 γκολ ο καθένας. Στέρλινγκ, Σανέ και Μπερνάρντο Σίλβα δίνουν λύσεις στα άκρα, ενώ δημιουργικά συμβάλλουν τα μέγιστα οι Κέβιν Ντε Μπρόινε (ήδη 9 ασίστ στη χρονιά) και Νταβίδ Σίλβα.

Το Champions League είναι και για τη Σίτι μία μεγάλη υπόθεση και οι “πολίτες” θα ήθελαν να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής. Εκτός από τη σεζόν 2015-16, όταν και έφτασαν ως τα ημιτελικά και αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν άλλη μακρά πορεία στον θεσμό. Στις πρώτες τους δύο συμμετοχές (2011-12, 2012-13) αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων κιόλας, τις δύο επόμενες (2013-14, 2014-15) τους σταμάτησε η Μπαρτσελόνα στους “16”, ενώ πέρσι πραγματοποίησαν πισωγύρισμα σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά, αφού αποκλείστηκαν και πάλι στους “16” από την εκπληκτική Μονακό. Οι “γαλάζιοι” του Μάντσεστερ όμως έχουν έναν προπονητή που ξέρει όσο λίγοι τον δρόμο για την ευρωπαϊκή κορυφή, έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά τη φετινή διοργάνωση και ελπίζουν αυτή να είναι η χρονιά τους.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω