Πεπ Γκουαρντιόλα, ένας λάτρης των προκλήσεων

2015-12-16 19:14

Λένε πως αν είναι να φύγεις από κάπου είναι καλύτερα να το κάνεις όταν βρίσκεσαι στην κορυφή, παρά όταν αρχίσει η φθορά. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεται και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι πολύ πιθανό να αφήσει την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου το ερχόμενο καλοκαίρι, σε μία περίοδο όπου οι Βαυαροί θεωρούνται η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο αυτό κυκλοφορούσε εδώ και αρκετό καιρό στην ποδοσφαιρική “πιάτσα” ως φήμη, όμως αυτή τη φορά κάτι τέτοιο μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ, αφού ο Καταλανός τεχνικός φέρεται να έχει αποφασίσει πως χρειάζεται μία νέα πρόκληση στην καριέρα του, έχοντας ήδη καταφέρει σε αυτά τα δυόμιση χρόνια να δημιουργήσει στο Μόναχο μία πανίσχυρη ποδοσφαιρική “μηχανή”, ακριβώς όπως είχε κάνει και στα τέσσερα χρόνια που έκατσε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν στα μέσα της σεζόν 2012-13 έγινε γνωστή η συμφωνία της Μπάγερν με τον Γκουαρντιόλα για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας στο τέλος εκείνης της χρονιάς, οι Βαυαροί είχαν ήδη στον πάγκο τους έναν εξαιρετικό τεχνικό, τον Γιουπ Χάινκες. Η σεζόν εκείνη βρήκε τη Μπάγερν απόλυτη θριαμβεύτρια, αφού υπό τις οδηγίες του Γερμανού τεχνικού κατέκτησε το τρεμπλ, κερδίζοντας το Κύπελλο, ανακτώντας τα σκήπτρα στη Bundesliga σπάζοντας τη διετή κυριαρχία της Ντόρτμουντ και νικώντας τους Βεστφαλούς στον τελικό του Champions League στο “Γουέμπλεϊ”. Τότε, πολλοί αναρωτήθηκαν τί πάει να κάνει άραγε ο Γκουαρντιόλα σε μία ομάδα που τα έχει πάρει όλα και τί παραπάνω θα έχει να προσφέρει. Ο Καταλανός όμως ήξερε πολύ καλά πως ακριβώς το ότι η Μπάγερν ήταν τότε μία απόλυτα επιτυχημένη ομάδα συνιστούσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο, αφού το να διατηρηθείς στην κορυφή είναι πάντα πιο δύσκολο από το να την κατακτήσεις.

Ακόμη, πηγαίνοντας στο Μόναχο ο Γκουαρντιόλα είχε μία ακόμη μεγάλη πρόκληση μπροστά του και αυτή δεν ήταν άλλη από το να δώσει απαντήσεις στους επικριτές του. Ναι, ο άνθρωπος που κατέκτησε δύο Champions League μέσα σε τέσσερα χρόνια με τη Μπαρτσελόνα, έγινε ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία των “μπλαουγκράνα” και δημιούργησε μία από τις κορυφαίες ομάδες που πέρασαν από την ιστορία του ποδοσφαίρου αμφισβητήθηκε αρκετά, μιας και δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν πως οποιοσδήποτε προπονητής θα μπορούσε να γίνει επιτυχημένος έχοντας στη διάθεσή του μία ομάδα σαν τη Μπαρτσελόνα της τετραετίας 2008-2012.

Ο χρόνος λοιπόν έδειξε πως ο Γκουαρντιόλα έφερε εις πέρας σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και τις δύο αυτές προκλήσεις. Μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με τη Μπάγερν και φέτος πάει για το τρίτο, έχει κερδίσει μία φορά το Κύπελλο κάνοντας νταμπλ στην πρώτη του χρονιά στο Μόναχο, ενώ υπό τις οδηγίες του οι Βαυαροί αποδίδουν εξαιρετικό ποδόσφαιρο υποτάσσοντας σχεδόν κάθε αντίπαλο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια, ο Καταλανός τεχνικός εχει καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του και στην κορυφαία ομάδα της Γερμανίας οδηγώντας την παράλληλα σε επιτυχίες και διαλύοντας κάθε αμφιβολία για το αν είναι ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς στον κόσμο.

    Ο Γκουαρντιόλα πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Μπάγερν

Αυτή τη στιγμή ο Γκουαρντιόλα απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση μέσα από τη δουλειά του στη Μπάγερν, όμως ο δρόμος για να φτάσει μέχρι εδώ είχε αρκετά εμπόδια. Ειδικά την πρώτη του χρονιά στο “Αλιάντς Αρίνα” ο Πεπ αμφισβητήθηκε έντονα μιας και πολλοί τον κατηγόρησαν πως θέλει να κάνει τη Μπάγερν μία νέα Μπαρτσελόνα χωρίς αποτέλεσμα (για ένα διάστημα οι Βαυαροί έπαιζαν ένα ποδόσφαιρο με συνεχείς πάσες, πολύ κοντά στο τίκι-τάκα που καθιέρωσε ο Γκουαρντιόλα στη Μπάρτσα, όμως οι Γερμανοί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι αυτήν την αλλάγή), ενώ ο ίδιος κατηγορήθηκε πως αλλοιώνει σταδιακά το DNA της ομάδας πουλώντας σημαντικούς Γερμανούς ποδοσφαιριστές για τον σύλλογο (Κρόος, Σβαϊνστάιγκερ) και φέρνοντας στην ομάδα πολλούς συμπατριώτες του (Τιάγκο Αλκάνταρα, Τσάμπι Αλόνσο, Μπερνάτ). Τα αποτελέσματα όμως και η εικόνα της ομάδας που άρχισε να αποδίδει ένα ποδόσφαιρο πιο άμεσο, κυρίαρχο και όμορφο στο μάτι δικαίωσαν τον Γκουαρντιόλα, ο οποίος αυτή τη στιγμή μπορεί να καυχιέται πως προπονεί την πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη.

Μοναδικό πλέον “μελανό σημείο” στην έως τώρα πορεία του Πεπ με τη Μπάγερν; Μα φυσικά το Champions League και εκείνοι οι δύο οδυνηροί αποκλεισμοί από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του θεσμού την πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα χρονιά του στο Μόναχο (0-5 και 3-5 συνολικά σκορ) που “πλήγωσαν” την περηφάνια των Βαυαρών και έθεταν κάθε φορά σε αμφισβήτηση το έργο του Καταλανού στη Μπάγερν. Αν λοιπόν πράγματι αποχαιρετήσει την ομάδα στο τέλος της χρονιάς, τότε το μεγάλο του στοίχημα για φέτος είναι ένα: να κατακτήσει ξανά (το έχει κάνει δύο φορές με τη Μπαρτσελόνα όπως προείπαμε) το τρόπαιο με τα μεγάλα “αυτιά” και να αποχωρήσει ως ο απόλυτος θριαμβευτής.

Σε περίπτωση φυσικά που ο 44χρονος τεχνικός αποφασίσει να φύγει από τη Μπάγερν (την επόμενη εβδομάδα θα γνωστοποιήσει την απόφασή του όπως αναφέρουν τελευταία δημοσιεύματα), θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιά ομάδα θα είναι ο επόμενος προορισμός του. Ασφαλώς και τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν ομάδες της Premier League με επικρατέστερες τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, Σίτι και Γιουνάιτεντ, αλλά και την Τσέλσι, αφού έναν λάτρη των προκλήσεων όπως ο Γκουαρντιόλα δεν αφήνει ασυγκίνητο η προοπτική να δουλέψει στο κορυφαίο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Και αν μας έχει μάθει κάτι η μέχρι τώρα πορεία του Καταλανού ως προπονητής, είναι η ικανότητά του αυτή να αντιλαμβάνεται πότε πρέπει να αποχωρήσει από μία ομάδα την οποία έχει φτάσει στην κορυφή πριν επέλθει ο κορεσμός (το έκανε στη Μπαρτσελόνα και πάει να το κάνει και τώρα) αναζητώντας στη συνέχεια νέες, ακόμη πιο δύσκολες προκλήσεις. Και ίσως στο τέλος αυτό ακριβώς το στοιχείο να είναι που θα τον καταγράψει στην ιστορία σαν έναν από τους κορυφαίους προπονητές που πέρασαν ποτέ από το ποδόσφαιρο.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω