Πώς η τιμωρία της FIFA επηρεάζει τον σχεδιασμό της Ρεάλ

2016-01-18 23:35

Η είδηση της τιμωρίας που επέβαλλε η FIFA στη Ρεάλ Μαδρίτης με απαγόρευση μεταγραφών για τις μεταγραφικές περιόδους του ερχόμενου καλοκαιριού και του Ιανουαρίου του 2017, λόγω της παραβίασης του νόμου περί απόκτησης ανήλικων ποδοσφαιριστών, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο στρατόπεδο της «βασίλισσας» (αν και υπήρχαν αρκετά προειδοποιητικά μηνύματα τους τελευταίους μήνες) και πλέον άπαντες στην ομάδα προσπαθούν να δουν πως θα διαχειριστούν τα νέα αυτά δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον μετά την ποινή αυτή.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ουσιαστικά τιμώρησε τη Ρεάλ (και την Ατλέτικο) με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο είχε τιμωρήσει και τη Μπαρτσελόνα για τις μεταγραφικές περιόδους του 2015 και παρά το γεγονός πως και οι δύο ομάδες της Μαδρίτης θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την ποινή ασκώντας έφεση (πράγμα δύσκολο αφού πλέον υπάρχει και το δεδικασμένο της Μπάρτσα), η λογική λέει πως θα αναγκαστούν να πορευτούν με το υπάρχον υλικό για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, εκτός αν κάνουν κάποια προσθήκη μέσα σε αυτόν τον μήνα. Τι σημαίνει όμως για τους «μερένχες» αυτή η τιμωρία και σε ποιο βαθμό επηρεάζει τον σχεδιασμό του ρόστερ εν όψει των επόμενων μηνών;

Οι «τρύπες» στο ρόστερ

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση το ρόστερ της Ρεάλ να φαντάζει πλούσιο και γεμάτο λύσεις, όμως αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε πως σε βάθος χρόνου η τιμωρία αυτή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την υγιή κατάρτιση του έμψυχου δυναμικού της «βασίλισσας». Κι αυτό γιατί ήδη υπάρχουν κάποιες «τρύπες» στο ρόστερ οι οποίες δεν καλύφθηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε κι αν δεν καλυφθούν μέσα στις δύο περίπου εβδομάδες που απομένουν για να κλείσει το μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου, ενδεχομένως η Ρεάλ να έχει σοβαρό πρόβλημα. Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα ανά θέση:

Κάτω από τα δοκάρια η Ρεάλ μοιάζει να είναι καλυμμένη αυτή τη στιγμή με τον εξαιρετικό Νάβας και τον Κασίγια ως μπακ απ του. Το ίδιο ισχύει και στη θέση του δεξιού μπακ, με τους Ντανίλο και Καρβαχάλ να προσφέρουν δύο αξιόπιστες λύσεις στα χέρια του νέου τεχνικού, Ζινεντίν Ζιντάν. Στο κέντρο της άμυνας, η παρουσία των Ράμος και Βαράν με τον Πέπε από πίσω ως έξτρα λύση προσφέρει σιγουριά, όμως αφενός η αμυντική λειτουργία της Ρεάλ προβληματίζει φέτος σε κάθε απαιτητικό παιχνίδι, αφετέρου ο Πορτογάλος σέντερ μπακ θα είναι πατημένα 34 όταν θα λήξει η τιμωρία των «μερένχες» το καλοκαίρι του 2017 (τότε λήγει και το συμβόλαιό του), στοιχεία που δείχνουν πως ίσως η «βασίλισσα» χρειάζεται ένα «φρεσκάρισμα» στα μετόπισθεν που πλέον δύσκολα θα γίνει μετά την επιβολή της ποινής. Ακόμη, δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως στη θέση του αριστερού μπακ πίσω από τον Μαρσέλο δεν υπάρχει κανείς και συνιστά αναμφίβολα ρίσκο το να πορευτεί η ομάδα με έναν παίκτη σε αυτή τη θέση για ενάμιση χρόνο.

Στο χώρο του κέντρου ας υποθέσουμε πως η ομάδα είναι πλήρης με Μόντριτς, Κρόος, Κασεμίρο και Κόβασιτς, αν και καιρό γίνεται λόγος για την ανάγκη απόκτησης ενός κλασσικού αμυντικού χαφ, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους μεσοεπιθετικούς όπως ο Χάμες και ο Ίσκο. Όσον αφορά τώρα την επιθετική τριάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη θέση του σέντερ φορ. Κι αυτό γιατί όσο φοβερή χρονιά κι αν κάνει ο Μπενζεμά και σε όσο τρομερή φόρμα και να βρίσκεται ο Γάλλος, δεν παύει να είναι το μοναδικό κλασσικό «εννιάρι» στο ρόστερ της «βασίλίσσας» και αν η Ρεάλ δεν αποκτήσει άλλον για αυτή τη θέση μέσα στο φετινό χειμώνα τότε θα αναγκαστεί να πάρει το πολύ μεγάλο ρίσκο να μείνει χωρίς άλλον σέντερ φορ για τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες!

    Αν η Ρεάλ δεν προχωρήσει στην απόκτηση άλλου επιθετικού αυτόν τον μήνα θα μείνει μόνο με τον Καρίμ Μπενζεμά μοναδικό κλασικό σέντερ φορ για τον επόμενο ενάμιση χρόνο

 

Οι νέοι galacticos θα… περιμένουν

Η τιμωρία που επέβαλλε η FIFA στη Ρεάλ «φρενάρει» αυτομάτως τις… ορέξεις του Φλορεντίνο Πέρεθ για την άφιξη και άλλων υπέρλαμπρων αστεριών στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Δεν ήταν μυστικό άλλωστε πως η δεκάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης ήθελε το προσεχές καλοκαίρι να εντάξει στο δυναμικό της μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκοσμίουAποδοσφαίρου, με τα ονόματα ποδοσφαιριστών όπως ο Λεβαντόφσκι, ο Ντε Χέα, ο Αζάρ ή ο Πογκμπά να βρίσκονταν συχνά στα ρεπορτάζ των «μερένχες», όμως αν ισχύσει τελικά η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών η Ρεάλ θα πρέπει να τους ξεχάσει όλους και να μείνει για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι χωρίς κάποια εντυπωσιακή προσθήκη στο ρόστερ της.

Δεν φεύγει κανείς

Το γεγονός ότι πλέον η Ρεάλ δε θα μπορεί να πραγματοποιήσει μεταγραφές για τις προσεχείς δύο μεταγραφικές περιόδους μειώνει τις πιθανότητες αποχώρησης κάποιου (ή κάποιων») πρωτοκλασάτων παικτών της. Γενικότερα η Ρεάλ δεν είναι κλαμπ που παραχωρεί ποδοσφαιριστές τους οποίους υπολογίζει, όμως τελευταία είχαν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά σενάρια που συνέδεαν παίκτες της «βασίλισσας» με άλλες ομάδες, από τους Ρονάλντο και Μπέιλ και το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Premier League μέχρι τον Χάμες Ροντρίγκες ή τον Κρόος. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις όμως θεωρείται πολύ δύσκολο ως απίθανο να αποχωρήσει κάποιο μεγάλο όνομα το προσεχές καλοκαίρι, από τη στιγμή μάλιστα που η ομάδα της Μαδρίτης δε θα μπορεί να το αντικαταστήσει με μία εξίσου δυνατή μεταγραφή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω