Προκριματικά Μουντιάλ 2018: Εκπλήξεις και απογοητεύσεις

2017-10-11 18:10

Η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 έχει πλέον ολοκληρωθεί στις περισσότερες ηπείρους, με είκοσι τρεις χώρες να κρατούν ήδη στα χέρια τους το εισιτήριο για τη Ρωσία το ερχόμενο καλοκαίρι. Πλέον, το μόνο που περιμένουμε είναι η διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής στα προκριματικά της αφρικανικής ζώνης, τα ευρωπαϊκά μπαράζ καθώς και τα δύο διηπειρωτικά (Νέα Ζηλανδία-Περού και Ονδούρα-Αυστραλία), έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιές θα είναι οι υπόλοιπες εννέα ομάδες που θα συμπληρώσουν το παζλ των τριάντα δύο στην τελική φάση του Μουντιάλ στα ρωσικά γήπεδα.

Από τις ομάδες που έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στη μεγάλη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, υπάρχουν φυσικά τα μεγάλα ονόματα, όπως η πεντάκις πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία που δεν έχει λείψει από καμία διοργάνωση, η κάτοχος του τροπαίου Γερμανία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, η φιναλίστ του περσινού Euro Γαλλία, η Ισπανία, η Αγγλία, το Βέλγιο ή η Αργεντινή, που αν και πέρασε από τα σαράντα κύματα κατάφερε έστω και στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών να προκριθεί στα τελικά. Ανάμεσα σε αυτές όμως υπάρχουν και αρκετές ομάδες που εξέπληξαν με την παρουσία τους στα προκριματικά και την πρόκρισή τους στο ερχόμενο Μουντιάλ, όπως αντίστοιχα υπήρξαν σε αυτήν την προκριματική φάση οι μεγάλες απογοητεύσεις, ομάδες δηλαδή που δεν κατάφεραν να βρεθούν στη μεγάλη διοργάνωση και η απουσία τους θα προκαλέσει σίγουρα αίσθηση. Πάμε να τις δούμε.


 

Οι εκπλήξεις

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος μπορεί να είναι η πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα της Αφρικής, έχοντας κατακτήσει επτά φορές το Κόπα Άφρικα, όμως τα τελευταία χρόνια έχει μείνει μακριά από τις διακρίσεις. Η τελευταία φορά που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην ήπειρό της ήταν το 2010, ενώ πριν τη διοργάνωση που έγινε στις αρχές του έτους, όπου έφτασε ως τον τελικό, έμεινε τρεις συνεχόμενες φορές εκτός τελικής φάσης! Σε Μουντιάλ είχε να πάρει μέρος από το 1990, ενώ πριν από τότε είχε συμμετάσχει μόλις μία φορά ακόμη, το μακρινό 1934. Σε αυτήν την προκριματική φάση όμως, οι “φαραώ” κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση στον όμιλό τους μία αγωνιστική πριν από το τέλος, νικώντας με 2-1 το Κονγκό και να πάρουν μαζί την πρόκριση για το Μουντιάλ της Ρωσίας! Ο άσος της Λίβερπουλ και μεγάλο αστέρι της εθνικής ομάδας της χώρας του, Μοχάμεντ Σαλάχ, σκόραρε και τα δύο τέρματα σε εκείνο το παιχνίδι (το δεύτερο με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 95') και χάρισε στην Αίγυπτο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά από είκοσι οκτώ χρόνια!


Ισλανδία

Με πληθυσμό περίπου 332.500 κατοίκων, η Ισλανδία έγινε η μικρότερη χώρα που θα πάρει ποτέ μέρος σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο! Οι Ισλανδοί απέδειξαν σε αυτήν την προκριματική φάση πως η εξαιρετική τους πορεία στο περσινό Euro, όπου έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά πετώντας έξω την Αγγλία, μόνο “πυροτέχνημα” δεν ήταν, εξασφαλίζοντας μετά την πρώτη τους παρουσία σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την παρθενική τους συμμετοχή σε Μουντιάλ, περνώντας μάλιστα απευθείας από τον όμιλό τους! Οι “Icemen” πήραν την πρώτη θέση σε έναν όμιλο-φωτιά με Κροατία, Ουκρανία και Τουρκία, όπου τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική. Η τεράστια νίκη τους όμως μέσα στην Τουρκία με 3-0 στην προτελευταία στροφή, σε συνδυασμό με την “αυτοκτονία” των Κροατών εντός έδρας με τη Φινλανδία (1-1) τους έφερε σε θέση οδηγού και με το τρίποντό τους απέναντι στο Κόσοβο στο τέλος πέτυχαν την τεράστια αυτή επιτυχία. Ένα εξαιρετικό σύνολο που στόχο έχει να συνεχίσει να εκπλήσσει κόσμο και στη Ρωσία.


Σερβία

    Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς έχει μόλις πετύχει το γκολ που στέλνει τη Σερβία στο Μουντιάλ και το πανηγυρίζει με τον δικό του τρόπο

 

Η Σερβία είναι ασφαλώς μία χώρα με τεράστια παράδοση στο ποδόσφαιρο, με μεγάλες πορείες τα προηγούμενα χρόνια και ως Γιουγκοσλαβία, όμως λαμβάνοντας υπ' όψιν μας το γεγονός πως στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις δεν κατάφερνε να περάσει στα τελικά, τότε η πρόκρισή της και μάλιστα απευθείας στο Μουντιάλ της Ρωσίας συνιστά από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία. Οι “πλάβι” έμειναν εκτός τα τελευταία χρόνια από τρία συνεχόμενα μεγάλα ραντεβού (Euro 2012, Μουντιάλ 2014, Euro 2016), με την τελευταία τους παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο να είναι το 2010 και σε Euro το 2000! Αυτή τη φορά πάντως τα κατάφεραν περίφημα σε έναν δύσκολο όμιλο με Ιρλανδία, Ουαλία και Αυστρία, παίρνοντας την πρώτη θέση με τον σέντερ φορ του ΠΑΟΚ, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, να σκοράρει το μοναδικό τέρμα στο τελευταίο και αποφασιστικό παιχνίδι με τη Γεωργία και να στέλνει τη χώρα του σε Μουντιάλ ξανά μετά από οκτώ χρόνια. Η Σερβία διαθέτει μία πολύ ενδιαφέρουσα φουρνιά με πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές (Ιβάνοβιτς, Κόλαροφ, Μάτιτς, Μιλιβόγεβιτς, Τάντιτς, Λιάγιτς, Μίτροβιτς) και πιθανόν να είναι μια από τις ομάδες που θα μας απασχολήσουν στο Μουντιάλ.

 

Παναμάς

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου! Η εθνική ομάδα του Παναμά είχε μέχρι τώρα ως μεγαλύτερες στιγμές δύο παρουσίες σε τελικούς Gold Cup (2005, 2015) και μία κατάκτηση του Copa Centroamericana το 2009, όμως τώρα ήρθε η ώρα να ζήσει από κοντά την ανεπανάληπτη εμπειρία ενός Μουντιάλ. Ο Παναμάς κέρδισε το εισιτήριό του για τη Ρωσία καταλαμβάνοντας την τρίτη και τελευταία προνομιούχο θέση στην προκριματική ζώνη Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, νικώντας με 2-1 στην τελευταία αγωνιστική την αδιάφορη Κόστα Ρίκα και εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την ήττα-σοκ των ΗΠΑ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Συγκέντρωσε τους ίδιους βαθμούς με την Ονδούρα όμως υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων και την έστειλε σε μπαράζ με την Αυστραλία.


 

Οι απογοητεύσεις

Ολλανδία

    Το ματς με τη Σουηδία ήταν το "κύνκειο άσμα" του Άριεν Ρόμπεν με τη φανέλα των "οράνιε"

 

Η εθνική Ολλανδίας επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως βρίσκεται σε περίοδο κρίσης, με τους “οράνιε” να μην καταφέρνουν να προκριθούν ούτε στο Μουντιάλ, μετά την απουσία τους από το περσινό Euro, μένοντας έξω από δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση. Η ομάδα του Ντικ Άντβοκαατ έψαχνε “θαύμα” την τελευταία αγωνιστική (να νικήσει με 7-0 τη Σουηδία), δεν το βρήκε φυσικά και τερμάτισε στην τρίτη θέση, μένοντας έξω ακόμη και από τα μπαράζ. Είναι φανερό πως μετά την τρίτη θέση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας οι Ολλανδοί βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο και σε αναζήτηση των νέων μεγάλων παικτών που θα κουβαλήσουν στις πλάτες τους την ομάδα, τους οποίους ακόμη δεν έχουν βρει. Συν τοις άλλοις, υπήρξε τέλος εποχής και για τον σπουδαίο Άριεν Ρόμπεν, ο οποίος έπαιξε κόντρα στη Σουηδία το τελευταίο του παιχνίδι με τα πορτοκαλί.


Ουαλία

    Ο Γκάρεθ Μπέιλ θα είναι μια απ' τις μεγάλες απουσίες στο προσεχές Μουντιάλ

 

Οι “δράκοι” μετρούν μόλις μία παρουσία σε Μουντιάλ, το μακρινό 1958, ωστόσο η εξαιρετική τους παρουσία στο Euro της Γαλλίας, όπου έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά, τους έκανε ένα από τα μεγάλα φαβορί για πρόκριση σε δεύτερο συνεχόμενο μεγάλο ραντεβού. Η παρέα του Γκάρεθ Μπέιλ ωστόσο δεν τα κατάφερε, αφού πήρε τελικά την τρίτη θέση στον προκριματικό όμιλό της, πίσω από Σερβία και Ιρλανδία, χάνοντας μάλιστα μέσα στην έδρα της το τελευταίο καθοριστικό παιχνίδι απέναντι στους Ιρλανδούς, με τον σούπερ σταρ της Ρεαλ Μαδρίτης να μη μπορεί να βοηθήσει τη χώρα του λόγω τραυματισμού.

 

Χιλή

    Ο Αλέξις Σάντσες δε θα πάει στη Ρωσία με τη Χιλή

 

Μία από τις απουσίες που θα προκαλέσουν τη μεγαλύτερη αίσθηση στο Μουντιάλ της Ρωσίας είναι σίγουρα αυτή της Χιλής. Η “ρόχα” είχε πραγματοποιήσει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια με δύο συνεχόμενες παρουσίες σε Παγκόσμια Κύπελλα αλλά κυρίως με τις δύο σερί κατακτήσεις Κόπα Αμέρικα το 2015 και το 2016, που ήταν και τα πρώτα τρόπαια στην ιστορία της. Η ήττα της όμως από τη Βραζιλία στην τελευταία αγωνιστική-θρίλερ των προκριματικών της λατινοαμερικανικής ζώνης, σε συνδυασμό με τη νίκη της Αργεντινής επί του Εκουαδόρ και κυρίως την ισοπαλία μεταξύ Κολομβίας και Περού, έφεραν την ομάδα των Αλέξις Σάντσες και Βιντάλ στην έκτη θέση, ισόβαθμη με τους Περουβιανούς που όμως υπερτερούν στη διαφορά τερμάτων. Έτσι, η πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής δε θα δώσει το παρών στα ρωσικά γήπεδα το καλοκαίρι.


Καμερούν-Αλγερία-Γκάνα

Αρκετές οι εκπλήξεις και στην αφρικανική ζώνη, με τον αποκλεισμό ομάδων όπως το Καμερούν, η Αλγερία και η Γκάνα να έχουν προκαλέσει εντύπωση. Το Καμερούν είναι η πρωταθλήτρια ομάδα της Αφρικής και παράλληλα η χώρα που έχει συμμετάσχει τις περισσότερες φορές σε Μουντιάλ από την ήπειρο, η Αλγερία μετρούσε δύο συνεχόμενες παρουσίες στη διοργάνωση και η Γκάνα με τη σειρά της τρεις. Οι εκπλήξεις πάντως μπορεί να μη σταματήσουν εδώ, αφού τα προκριματικά στην Αφρική δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και ομάδες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Σενεγάλη δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη την πρόκρισή τους.


ΗΠΑ

    Ο Κρίστιαν Πούλισιτς δε μπορεί να πιστέψει πώς κατάφερε η ομάδα του να μείνει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπορεί να μη φημίζονται για τη... στενή τους σχέση με το ποδόσφαιρο, θα είναι όμως ψέματα να πούμε πως δεν είναι έκπληξη η απουσία τους από το Μουντιάλ της Ρωσίας! Οι Αμερικανοί κατάφεραν να “αυτοκτονήσουν” στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, αφού έχασαν από το ήδη αποκλεισμένο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και σε συνδυασμό με τις νίκες του Παναμά και της Ονδούρας έπεσαν στην πέμπτη θέση, η οποία δε βγάζει ούτε στα διηπειρωτικά μπαράζ! Έτσι, οι ΗΠΑ θα απουσιάσουν από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 1986, αφού μετρούσαν επτά συνεχόμενες παρουσίες σε Μουντιάλ!

 

Οι εκπλήξεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες, μπορεί να μην τελειώνουν εδώ, αφού όπως γράψαμε παραπάνω υπάρχουν ακόμη η τελευταία αγωνιστική στην Αφρική, στην οποία αναφερθήκαμε, τα διηπειρωτικά μπαράζ και φυσικά τα ευρωπαϊκά, με ομάδες όπως η Ιταλία, η Κροατία, η Ελβετία, η Δανία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Βόρειος Ιρλανδία και φυσικά η Εθνική μας να συμμετέχουν σε αυτά. Όπως και να' χει, τον επόμενο μήνα θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το καλοκαίρι.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω