ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ 2015-16: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

2016-05-07 13:55

Κάποτε, ο Γκάρι Λίνεκερ είχε πει, σε μία φράση που έμελλε να μείνει στην ιστορία, πως “το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα όπου 22 παίκτες κλωτσάνε μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος πάντα νικούν οι Γερμανοί”. Παραφράζοντας την περίφημη ατάκα του παλαίμαχου Άγγλου στράικερ και προσαρμόζοντάς την στο ιταλικό ποδόσφαιρο, θα μπορούσαμε να πούμε πως τα τελευταία χρόνια, το ιταλικό είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο διεκδικούν από την αρχή της χρονιάς πολλές ομάδες και στο τέλος το παίρνει πάντα η... Γιουβέντους.

Εδώ και λίγες ημέρες οι “μπιανκονέρι” έχουν αναδειχθεί και μαθηματικά πρωταθλητές Ιταλίας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, κατακτώντας ένα ιστορικό πρωτάθλημα, λίγο μετά το ξεκίνημα του οποίου λίγοι πίστευαν πως θα μπορέσουν να τα καταφέρουν και αυτή τη χρονιά. Και πως αλλιώς, όταν η “Γηραιά Κυρία” πραγματοποίησε το χειρότερο ξεκίνημα της σύγχρονης ιστορίας της στη Serie A με δύο ήττες στα δύο πρώτα ματς, ενώ στη συνέχεια, με το πέρας των πρώτων δέκα αγωνιστικών, μετρούσε μόλις τρεις νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και τέσσερις ήττες, ευρισκόμενη κάτω από τη μέση της βαθμολογίας! Πολλοί τότε πίστεψαν πως η ώρα για να παραδώσει η Γιουβέντους τα σκήπτρα μετά από τέσσερις σερί κατακτήσεις είχε φτάσει, όμως στη συνέχεια διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Κι αυτό γιατί, από τις 31 Οκτωβρίου και από εκείνη τη μεγάλη νίκη στο Derby della Mole κόντρα στην Τορίνο με γκολ στο 93', η Γιούβε ξεκίνησε ένα απίστευτο σερί 15 νικών και 25 συνολικά σε 26 παιχνίδια για την ώρα (το ιταλικό πρωτάθλημα θέλει ακόμη δύο αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί), μία επίδοση που της επέτρεψε να αλλάξει άρδην την εις βάρος της κατάσταση και να πανηγυρίσει στο τέλος το πέμπτο σερί σκουντέτο της και 32ο συνολικά (για τους τιφόζι της Γιουβέντους βέβαια τα πρωταθλήματα είναι 34, αφού υπολογίζουν κανονικά και τα δύο που αφαιρέθηκαν από την ομάδα λόγω του σκανδάλου calciopoli). Με την ομάδα λοιπόν να ξεπερνά-έστω κι αν της πήρε λίγο χρόνο-τις σημαντικότατες απώλειες των Πίρλο, Τέβες και Βιντάλ, με όπλο την “ατσάλινη” άμυνά της και τον θρυλικό Τζίτζι Μπουφόν που έσπασε όλα τα ρεκόρ συμπληρώνωντας 973 λεπτά απαραβίαστης εστίας (ξεπερνώντας τον Σεμπαστιάνο Ρόσι της Μίλαν που είχε 903), με την καταλυτική παρουσία των Πογκμπά και Μαρκίζιο στο κέντρο, τη σημαντική προσφορά όλων σχεδόν των νέων της αποκτημάτων (Αλεξ Σάντρο, Κεντίρα, Κουαδράδο, Μάντζουκιτς, Τζάτζα) αλλά και τον Πάουλο Ντιμπάλα να δείχνει από την πρώτη του κιόλας σεζόν στο Τορίνο πως μπορεί να αφήσει εποχή, οι “μπιανκονέρι” έφτασαν φέτος σε μία τεράστια ανατροπή που έφερε μία ιστορική επιτυχία.

Γιατί με την κατάκτηση της Serie A για πέμπτη συνεχόμενη φορά, η Γιουβέντους ισοφάρισε τη δική της επίδοση που κρατούσε από τη δεκαετία του '30, αφού εκείνη η ομάδα της “Quinquennio d' oro” (χρυσή πενταετία στα ιταλικά), ήταν η μοναδική στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου με πέντε σερί τίτλους (1931-1935) μέχρι να φτάσει το ρεκόρ της η τωρινή ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στην Ιταλία, πέντε σερί κατακτήσεις έχει τόσο η σπουδαία Τορίνο της δεκαετίας του '40 όσο και η Ίντερ της περιόδου 2006-2010, όμως η μεν δεν πήρε τους τίτλους αυτούς σε διαδοχικά χρόνια-ελέω Β' Παγκοσμίου Πολέμου-και η δε είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στα χαρτιά (2005-06), αυτό που είχε αφαιρεθεί από τη Γιουβέντους λόγω calciopoli, ενώ στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης (1961-1965) και η Λιόν στην επταετή κυριαρχία της μεταξύ 2001 και 2008 έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο.

Η ουσία είναι πως η Γιουβέντους με ακόμη μία άνετη όπως αποδείχθηκε στην πορεία κατάκτηση του τίτλου, πιστοποίησε ξανά πως είναι η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος του ιταλικού ποδοσφαίρου και πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολλά βήματα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους συλλόγους. Όντας ένα υγιές ποδοσφαιρικό κλαμπ, πραγματοποιώντας εύστοχες μεταγραφές τα τελευταία χρόνια, φτιάχνοντας μία ομάδα-κράμα ταλαντούχων νεαρών αλλά και έμπειρων ποδοσφαιριστών και διαθέτοντας το πιο σύγχρονο γήπεδο στην Ιταλία και ένα από τα ομορφότερα στον κόσμο (δεν έχει χάσει κανένα σκουντέτο από το 2011 που μεταφέρθηκε στο Juventus Stadium), η “Μεγάλη Κυρία” θέτει κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερους στόχους, με απώτερο σκοπό να κατακτήσει κάποια στιγμή και την ευρωπαϊκή κορυφή, που είναι και ο διακαής πόθος των οπαδών της. Μέχρι τότε, οι “μπιανκονέρι” απολαμβάνουν την εντός συνόρων παντοκρατορία τους, έχοντας σε λίγες ημέρες και την ευκαιρία να κατακτήσουν το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ στον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στη Μίλαν.


 

Ο προπονητής: Μασιμιλιάνο Αλέγκρι

Οι περισσότεροι φίλοι της Γιουβέντους δεν είδαν με καλό μάτι την πρόσληψή του το καλοκαίρι του 2014, όμως στη συνέχεια ο Ιταλός τεχνικός αποδείχθηκε όχι μόνο άξιος συνεχιστής του έργου του Αντόνιο Κόντε, αλλά οδήγησε τους “μπιανκονέρι” σε μεγαλύτερα επιτεύγματα. Στην πρώτη του χρονιά στο Τορίνο κατέκτησε το νταμπλ και έφτασε την ομάδα μέχρι τον τελικό του Champions League, ενώ φέτος του πιστώνεται τεράστιο μερίδιο της κατάκτησης του πέμπτου σερί σκουντέτο. Μετά το κάκιστο ξεκίνημα, ο 48χρονος allenatore συσπείρωσε τους παίκτες του, τους έκανε να πιστέψουν στην ανατροπή, κάλυψε εξαιρετικά την απουσία παικτών-βαρόμετρων όπως οι Πίρλο, Τέβες και Βιντάλ και διαχειρίστηκε άψογα ένα ρόστερ με αρκετές νέες προσθήκες. Αν και οι “σειρήνες” από Αγγλία ήχησαν κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν, ο Αλέγκρι υπέγραψε μόλις χθες νέο συμβόλαιο που τον “δένει” στο Τορίνο έως το 2018, με στόχο να οδηγήσει τη Γιουβέντους σε ακόμη περισσότερες επιτυχίες.


 

Ο MVP: Πολ Πογκμπά

Η φετινή ήταν η χρονιά των μεγάλων αποδείξεων για τον Πολ Πογκμπά και το γνώριζε και ο ίδιος από το ξεκίνημά της. Χωρίς τα στηρίγματά του στον χώρο του κέντρου τα προηγούμενα χρόνια, τους Πίρλο και Βιντάλ, με τον Μαρκίζιο απόντα σε αρκετά παιχνίδια μέσα στη σεζόν και με το “10” πλέον στην πλάτη, ο Γάλλος μέσος έπρεπε φέτος να αποδείξει πως δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο και πως μπορεί να κουβαλήσει τη Γιουβέντους στις πλάτες του. Και τα κατάφερε, αφού ο 23χρονος σταρ των “μπιανκονέρι” ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της “Κυρίας” στην πορεία της για το πέμπτο σερί πρωτάθλημα. Η παρουσία του στη μεσαία γραμμή, η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση και οι δημιουγικές του ικανότητες υπήρξαν στοιχεία καθοριστικά για να φτάσει η Γιουβέντους στον τίτλο, με τον Πογκμπά να μετρά 8 γκολ και 13 ασίστ δύο ματς πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Μοναδικό μείον, ότι του έλειψε πολλές φορές η σταθερότητα στην απόδοσή του. Αν και πριν από λίγο καιρό πολλοί πίστευαν πως αυτή θα είναι η τελευταία σεζόν του στο Τορίνο, με κορυφαίες ομάδες κυρίως από Αγγλία (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι) και Ισπανία (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα) να είναι έτοιμες να ξοδέψουν για ένα ακόμη καλοκαίρι πακτωλό χρημάτων προκειμένου να τον κάνουν δικό τους, η δήλωση του Αλέγκρι πως προτιμά τον ίδιο από 100 εκατομμύρια ευρώ και η πρόθεση της διοίκησης να τον κρατήσει σε συνδυασμό με τα σενάρια ανανέωσης του συμβολαίου του, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.


 

Η αποκάλυψη: Πάουλο Ντιμπάλα

Με τις εμφανίσεις του στην Παλέρμο τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα και στη μεταγραφική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού η Γιουβέντους ήταν αυτή που κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της έναν από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως και δεν το μετάνιωσε στιγμή. Από την πρώτη του κιόλας χρονιά στους “μπιανκονέρι” ο Ντιμπάλα δικαίωσε τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν γι' αυτόν και με το παραπάνω, αφού με 16 γκολ στο πρωτάθλημα και 20 σε όλες τις διοργανώσεις-κάποια από αυτά πανέμορφα-είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας τη φετινή σεζόν, ξεπερνώντας σε επίδοση μεγάλα ονόματα της Γιουβέντους στην πρώτη τους χρονιά, όπως οι Τρεζεγκέ και Ιμπραΐμοβιτς. Όντας μόλις 22 ετών, ο Αργεντινός επιθετικός έχει όλο το μέλλον μπροστά του και στο Τορίνο θέλουν να πιστεύουν πως φέτος ήταν μόλις η αρχή και πως ο “joya” (κόσμημα στα ισπανικά) θα αφήσει εποχή φορώντας τα ασπρόμαυρα.


 

Το ματς-κλειδί: Γιουβέντους-Νάπολι 1-0

Εκείνη η νίκη επί της Τορίνο με 2-1 την 11η αγωνιστική έδωσε το έναυσμα για να σημειώσει η Γιουβέντους ένα απίστευτο σερί νικηφόρων αποτελεσμάτων που στο τέλος της έδωσε και τον τίτλο, όμως σίγουρα το πιο καθοριστικό παιχνίδι ήταν αυτό απέναντι στη Νάπολι για την 25η αγωνιστική στο Τορίνο. Με τις δύο ομάδες να είναι ισόβαθμες πριν από το παιχνίδι εκείνο, στο “Juventus Stadium” αναμενόταν μία μεγάλη μάχη τίτλου, από την οποία βγήκε νικήτρια η Γιουβέντους χάρη σε γκολ του Τζάτζα στο 88ο λεπτό. Με το τρίποντο εκείνο η “Κυρία” ανέβηκε για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα στην κορυφή και δεν την εγκατέλειψε ξανά, παίρνοντας και ένα ψυχολογικό προβάδισμα απέναντι στη μεγάλη της αντίπαλο για τον τίτλο, μιας και η Νάπολι δε μπόρεσε ποτέ να ξαναμπεί στη διεκδίκησή του. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω