ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ 2015-16: ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

2016-05-10 14:46

Τα τελευταία χρόνια η Bundesliga είναι υπόθεση για έναν και εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε η φετινή χρονιά. Η Μπάγερν Μονάχου, η ομάδα που ήταν ούτως ή άλλως εξαρχής το μεγάλο φαβορί για να σηκώσει και φέτος τη “σαλατιέρα”, πανηγυρίζει εδώ και λίγες ημέρες ένα ακόμη πρωτάθλημα, το 26ο συνολικά στην ιστορία της. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα όμως έχει μία ξεχωριστή σημασία για τους Βαυαρούς, αφού με την κατάκτησή του σημείωσαν ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Συγκεκριμένα, η Μπάγερν έγινε φέτος η μοναδική ομάδα στη Γερμανία που κατακτά τέσσερις συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο (2013, 2014, 2015, 2016), αφού από την καθιέρωση του γερμανικού πρωταθλήματος, και πριν ακόμη αυτό ονομαστεί Bundesliga, ποτέ κανένας σύλλογος δεν είχε καταφέρει κάτι τέτοιο. Η μεγάλη Γκλάντμπαχ της δεκαετίας του '70 (1975-77) και η Μπάγερν νωρίτερα την ίδια δεκαετία (1972-74) είχαν σταματήσει στις τρεις σερί κατακτήσεις, όμως τη φετινή χρονιά η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα έγραψε ιστορία.

Οι Βαυαροί δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην πορεία τους και κατέκτησαν ένα-ακόμη-μάλλον άνετο πρωτάθλημα. Παρά το γεγονός ότι η Μπορούσια Ντόρτμουντ πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά και πήρε φέτος τη σκυτάλη από τη Βόλφσμπουργκ στο ρόλο της “Bayern-Jager(όρος που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί για την ομάδα που είναι πιο κοντά στο κυνήγι της Μπάγερν κάθε χρονιά), η Μπάγερν δεν απειλήθηκε ποτέ ουσιαστικά από τους Βεστφαλούς και σημειώνοντας μόλις δύο ήττες (η μία εντός έδρας από τη Μάιντς προκάλεσε μεγάλη εντύπωση) και με ένα παιχνίδι μόνο να εκκρεμεί, “κλείδωσε” και μαθηματικά τον ιστορικό αυτόν τίτλο με το “διπλό” στην έδρα της Ίνγκολσταντ το περασμένο Σάββατο.

Το πρωτάθλημα αυτό, καθώς και η προοπτική του νταμπλ μιας και η ομάδα βρίσκεται στον τελικό του Κυπέλλου όπου θα αντιμετωπίσει τη Ντόρτμουντ, αποτελεί την καλύτερη “παρηγοριά” για την αποτυχία της Μπάγερν να βρεθεί στον τελικό του Champions League, αφού οι Βαυαροί έμειναν εκτός από την Ατλέτικο στους ημιτελικούς, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Με το τέλος αυτής της σεζόν, όμως, οι Βαυαροί μπαίνουν σε μία νέα εποχή. Μια νέα εποχή που θα βρει τον Κάρλο Αντσελότι στην τεχνική ηγεσία στη θέση του απερχόμενου Πεπ Γκουαρντιόλα, με στόχο να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ο Καταλανός τεχνικός οδηγώντας την ομάδα ξανά στην ευρωπαϊκή καταξίωση, μιας και η εντός συνόρων κυριαρχία της φαίνεται για την ώρα εξασφαλισμένη, αλλά και τον μέχρι πρότινος αρχηγό της Ντόρτμουντ, Ματς Χούμελς, να είναι ο νέος ηγέτης στο κέντρο της άμυνας της Μπάγερν, σε μια μεταγραφή που οριστικοποιήθηκε σήμερα (10/5) και αναμένεται να είναι από τις πιο πολυσυζητημένες της χρονιάς.


 

Ο προπονητής: Πεπ Γκουαρντιόλα

Οδήγησε τη Μπάγερν στο τρίτο της πρωτάθλημα σε ισάριθμες χρονιές που βρίσκεται στο τιμόνι της, όμως η αδυναμία του να κατακτήσει το Champions League και με τους Βαυαρούς (αποκλείστηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα ημιτελικά από τρίτη διαφορετική ισπανική ομάδα) σε συνδυασμό με το ότι ποτέ-είναι η αλήθεια-δεν ταίριαξε στη φιλοσοφία της ομάδας και δεν δέθηκε με τους οπαδούς, θα προσμετρώνται πάντα στα αρνητικά στοιχεία της τριετούς θητείας του Πεπ στο “Allianz Arena”. Εδώ και μήνες είναι γνωστό πως το καλοκαίρι ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα θα αποχωρήσει από το Μόναχο για να αναλάβει τη Μάντσεστερ Σίτι, κλείνοντας ένα σημαντικό όσο και αμφιλεγόμενο κεφάλαιο στη σπουδαία καριέρα του.


 

Ο MVP: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Για ακόμη μία χρονιά ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ήταν το “κανόνι” της Μπάγερν στην επίθεση και αποτέλεσε ένα από τα πιο ισχυρά όπλα των Βαυαρών στην κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος. Ο Πολωνός στράικερ, που έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς παγκοσμίως, έχει σημειώσει 29 τέρματα σε 31 αγώνες στη Bundesliga και είναι ο πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος, “ματώνοντας” τα δίχτυα σε κάθε σχεδόν παιχνίδι. Αναμφισβήτητα, το highlight της χρονιάς ήταν τα πέντε γκολ μέσα σε διάρκεια εννέα λεπτών (!) που πέτυχε κόντρα στη Βόλφσμπουργκ την 6η αγωνιστική, καταγράφοντας παράλληλα μία σειρά από ρεκόρ.


 

Η αποκάλυψη: Ντάγκλας Κόστα

Αν και γνωρίζαμε τις ικανότητές του από τη θητεία του στην Ουκρανία και τη Σαχτάρ, σίγουρα προκάλεσε ευχάριστη εντύπωση το γεγονός ότι ο Ντάγκλας Κόστα αποδείχθηκε τόσο καθοριστικός για τη Μπάγερν από την πρώτη του κιόλας χρονιά στο Μόναχο. Το περασμένο καλοκαίρι οι Βαυαροί έβγαλαν από τα ταμεία τους το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσουν τον Βραζιλιάνο ακραίο και εκείνος δεν τους απογοήτευσε, αφού ενθουσίασε αμέσως με τις εμφανίσεις του, με την ταχύτητα, την εκρηκτικότητά του και την άριστη τεχνική του κατάρτιση να συμβάλλουν στο να αποδίδει η Μπάγερν όμορφο ποδόσφαιρο, μην αφήνωντας και την απουσία του Φρανκ Ριμπερί στο πρώτο μισό λόγω τραυματισμού να φανεί ιδιαίτερα. Μετρά 4 γκολ και 14 ασίστ στη Bundesliga.


 

Το ματς-κλειδί: Ντόρτμουντ-Μπάγερν 0-0

Οκτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος, και με τη διαφορά μεταξύ τους στους πέντε βαθμούς, Ντόρτμουντ και Μπάγερν αντιμετώπιζαν η μία την άλλη στη Βεστφαλία, σε ένα παιχνίδι το οποίο αν η ομάδα του Τόμας Τούχελ έπαιρνε, θα έμπαινε για τα καλά στη μάχη του τίτλου. Παρ' όλα αυτά, οι Βαυαροί, που είχαν διαλύσει τη Ντόρτμουντ με 5-1 στον πρώτο γύρο, κατάφεραν μάλλον με άνεση να πάρουν τον βαθμό της ισοπαλίας σε μία έδρα που “έβραζε”, κάνοντας εκείνο το βράδυ ίσως το πιο καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση του 26ου πρωταθλήματος.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω