ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ 2015-16: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

2016-05-17 13:13

Τι κι αν... τρόμαξε τους φίλους της προς το τέλος της χρονιάς; Τι κι αν μετέτρεψε ένα φαινομενικά άνετο πρωτάθλημα σε θρίλερ μέχρι την τελευταία αγωνιστική; Τι κι αν κόντεψε να πάθει το κάζο του αιώνα; Η κατάληξη ήταν η ίδια για τη Μπαρτσελόνα, αφού η λίξη της Primera Division τη βρήκε να πανηγυρίζει έξαλλα ένα ακόμη πρωτάθλημα, το 24ο συνολικά και έκτο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η νίκη επί της Γρανάδα με 3-0 μέσα στο “Nuevo los Carmenes” την τελευταία αγωνιστική, σήμαινε και την κατάκτηση του τίτλου για τους “μπλαουγκράνα”, αφού ο ένας πόντος με τον οποίο προηγούνταν στη βαθμολογία η Μπαρτσελόνα αντί της Ρεάλ, που την ίδια ώρα έφευγε κι αυτή νικήτρια από το “Ριαθόρ” με 2-0 επί της Λα Κορούνια, θα εξασφάλιζε την κορυφή στους Καταλανούς σε περίπτωση που και οι δύο διεκδικήτριες του τίτλου νικούσαν στα τελευταία τους παιχνίδια, όπως και έγινε. Η μάχη του τίτλου στην Ισπανία μπορεί να καθήλωσε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους μέχρι και την τελευταία στιγμή και το δραματικό φινάλε να έδωσε έναν ακόμη πιο θριαμβευτικό τόνο στην επιτυχία της Μπαρτσελόνα, όμως είναι αλήθεια πως τίποτε από αυτά δε θα είχε συμβεί αν η ομάδα του Λουίς Ενρίκε δεν έχανε έντεκα βαθμούς σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια!

Παρά το γεγονός πως κάποιες “παραφωνίες” υπήρξαν και στο ξεκίνημα της χρονιάς, όπως η “τεσσάρα” από τη Μπιλμπάο στο Σούπερ Καπ αλλά και οι ήττες από Θέλτα (4-1) και Σεβίλλη (2-1) στις πρώτες αγωνιστικές της La Liga, οι “μπλαουγκράνα” έμοιαζαν στη διάρκεια της σεζόν με τρένο που δε σταματούσε πουθενά. Αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο και με την τριάδα του MSN σε... τρελά κέφια και φέτος, οι Καταλανοί εξουδετέρωναν έναν έναν τους αντιπάλους τους, με αποτέλεσμα εννιά αγωνιστικές πριν το φινάλε να βρίσκονται οκτώ βαθμούς μπροστά από την Ατλέτικο και δώδεκα από τη Ρεάλ. Αμέσως μετά τη διακοπή για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων, όμως, οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε έδειξαν σημάδια κατάρρευσης και τάσεις... αυτοκτονίας, μιας και σημείωσαν τρεις συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα (1-2 στο clasico από τη Ρεάλ, 1-0 από τη Σοσιεδάδ, 1-2 από τη Βαλένθια, ενώ... μπόνους ήταν και ο αποκλεισμός από την Ατλέτικο στα προημιτελικά του Champions League την ίδια περίοδο) και σε συνδυασμό και με την ισοπαλία που είχαν φέρει με τη Βιγιαρεάλ πριν τη διακοπή, απώλεσαν τη διαφορά ασφαλείας από τους αντιπάλους τους. Πλέον, πέντε στροφές πριν το τέλος, η Μπαρτσελόνα βρισκόταν ισόβαθμη με την Ατλέτικο στην κορυφή και μόλις στο +1 από τη Ρεάλ, κάτι που σήμαινε πως η “Μπάρτσα” θα πρέπει να παίξει με την πλάτη στον τοίχο κάθε παιχνίδι μέχρι το τέλος μην έχοντας περιθώρια για κανένα άλλο στραβοπάτημα.

Ωστόσο, κάπου εκεί το... θηρίο που κοίμισαν για λίγο οι “μπλαουγκράνα” ξύπνησε. Οι νίκες με 8-0 κόντρα στη Λα Κορούνια και με 6-0 απέναντι στη Χιχόν έστειλαν ένα εμφατικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Μπαρτσελόνα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει άλλα δώρα. Και δεν έκανε. Σημειώνοντας το απόλυτο των νικών στα πέντε τελευταία ματς και με τον Λουίς Σουάρες να... οργιάζει (14 γκολ σε 5 αγώνες), η ομάδα της Καταλονίας πανηγύρισε στο τέλος το πρωτάθλημα Ισπανίας για δεύτερη σερί χρονιά και έκτη στις τελευταίες οκτώ σεζόν, με τους Μέσι και Ινιέστα μάλιστα να “πιάνουν” τον Τσάβι στα οκτώ πρωταθλήματα και με 27 πλέον τίτλους στη μέχρι τώρα πορεία τους με τη Μπαρτσελόνα να γίνονται οι ποδοσφαιριστές με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία του συλλόγου.


 

Ο προπονητής: Λουίς Ενρίκε

Πέρσι, στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, οδήγησε τους “μπλαουγκράνα” στο δεύτερο τρεμπλ της ιστορίας τους μετά από αυτό του Γκουαρντιόλα το 2009 και αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής για το 2015. Φέτος μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει τους έξι τίτλους του Πεπ σε ένα ημερολογιακό έτος μετά την απώλεια του Σούπερ Καπ από τη Μπιλμπάο, ούτε και να πάει τη “Μπάρτσα” ξανά στον τελικό του Champions League, όμως αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Ισπανία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και διαχειρίστηκε εξαιρετικά την κρίση και την πίεση που δημιουργήθηκε μετά τις συνεχόμενες ήττες της ομάδας. Αντίθετα με την εποχή Γκουαρντιόλα, η Μπαρτσελόνα του Ενρίκε παίζει ένα πιο άμεσο και γρήγορο ποδόσφαιρο που βασίζεται περισσότερο στην επίθεσή της παρά στην κατοχή της μπάλας από τους μέσους, και ο Αστουριάνος τεχνικός κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στο “Καμπ Νου”.


 

Ο MVP: Λουίς Σουάρες

Μπορεί πέρσι να έχασε τα πρώτα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα εξαιτίας της τιμωρίας του για το δάγκωμα στον Κιελίνι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όμως τη φετινή χρονιά ο Λουίς Σουάρες έδειξε τα... δόντια του σε όλους τους αντιπάλους των “μπλαουγκράνα”. Ο Ουρουγουανός σούπερ σταρ πραγματοποίησε φέτος την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του και πετυχαίνοντας 59 γκολ σε 52 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (ξεπέρασε τη φοβερή επίδοση του Ρονάλντο με τα 49 γκολ σε 47 ματς τη σεζόν 1997-98 στη Μπαρτσελόνα), έγινε ο φόβος και τρόμος των αντίπαλων αμυντικών. Μόνο στο πρωτάθλημα, ο Σουάρες σημείωσε 40 τέρματα-τα 14 εξ αυτών τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές που η μπάλα “έκαιγε”-, σε έξι περιπτώσεις πέτυχε χατ-τρικ, ενώ σε δύο παιχνίδια, και μάλιστα συνεχόμενα, καρέ τερμάτων! Με την επίδοση αυτή έγινε ο πρώτος ξένος εκτός των Μέσι και Ρονάλντο που φτάνει τα 40 γκολ στην Ισπανία και αναδείχθηκε φυσικά πρώτος σκόρερ της Primera Division, με τον 27χρονο σέντερ φορ να γίνεται ο πρώτος που σπάει το δίπολο Μέσι-Ρονάλντο στη συγκεκριμένη κατηγορία μετά το 2009 και τα 32 γκολ του Ντιέγκο Φορλάν. Αυτή ήταν η τρίτη φορά σε τρίτο διαφορετικό πρωτάθλημα που πετυχαίνει πάνω από 30 γκολ (35 με τον Άγιαξ το 2009-10 και 31 με τη Λίβερπουλ το 2013-14), ενώ οι φετινές επιδόσεις του του χάρισαν το δεύτερο “Χρυσό Παπούτσι” της καριέρας του μετά από αυτό του 2014 (το είχε μοιραστεί με τον Κριστιάνο), όσα έχουν και οι Εουσέμπιο, Γκερντ Μίλερ, Ανρί και Φορλάν. Με λίγα λόγια, ο κορυφαίος σέντερ φορ στον κόσμο αυτή τη στιγμή.


 

Η αποκάλυψη: Σέρχι Ρομπέρτο

Ο Λουίς Ενρίκε χρησιμοποίησε φέτος έναν συγκεκριμένο αριθμό παικτών στη Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα να μην αφήσει πολλά περιθώρια για την ανάδειξη ενός ποδοσφαιριστή που θα ήταν η αποκάλυψη της σεζόν. Παρ' όλα αυτά, στην κατηγορία αυτή μπορεί να μπει ο Σέρχι Ρομπέρτο. Ο 24χρονος μέσος, που προέρχεται από τις ακαδημίες της “Μπάρτσα”, μπορεί να είχε πάρει και τις προηγούμενες χρονιές παιχνίδια στην πρώτη ομάδα, όμως φέτος κατέγραψε 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 48 σε όλες τις διοργανώσεις, αρχίζοντας να καθιερώνεται στα πλάνα του 46χρονου τεχνικού, όχι μόνο για τη μεσαία γραμμή όπου είναι η φυσική του θέση αλλά και ως δεξιός μπακ, μιας και ο νεαρός ανταποκρίθηκε εξαιρετικά και σε αυτόν το ρόλο. Αναμφισβήτητα ένα σπουδαίο ταλέντο και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Ενρίκε, που αναμένεται να μας απασχολήσει πιο έντονα στο μέλλον.


 

Το ματς-κλειδί: Γρανάδα-Μπαρτσελόνα 0-3

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο φετινό πρωτάθλημα, η Μπαρτσελόνα ήθελε οπωσδήποτε νίκη την τελευταία αγωνιστική μέσα στην έδρα της Γρανάδα, μιας και η Ρεάλ... παραμόνευε. Με τον Ρονάλντο να έχει ανοίξει το σκορ από το 8ο λεπτό για τους “μερένχες” στο “Ριαθόρ” και την ίδια ώρα τους Καταλανούς να μην έχουν βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσουν την άμυνα των Ανδαλουσιάνων, η Ρεάλ ήταν για... δώδεκα λεπτά πρωταθλήτρια μέχρι να έρθει στο 22ο λεπτό ο Σουάρες και να σκοράρει το πρώτο από τα τρία τέρματα που πέτυχε στο παιχνίδι και να στέψει τους “μπλαουγκράνα” πρωταθλητές για 24η φορά στην ιστορία τους.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω