ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ 2015-16: ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

2016-03-24 15:04

Εξ' αρχής ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού Σαμπιονά και το πιστοποίησε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η Παρί Σεν Ζερμέν κατέκτησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα Γαλλίας, σπάζοντας αυτή τη φορά κάθε ρεκόρ, αφού στις 13 Μαρτίου, μετά την ιστορική νίκη της στην έδρα της ουραγού Τρουά με 0-9 (!), έγινε η ομάδα που κατέκτησε πιο γρήγορα από κάθε άλλη τον τίτλο στη Γαλλία και γενικότερα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά στη Ligue 1, όταν η εξαιρετική Μαρσέιγ του Μαρσέλο Μπιέλσα αλλά και η Λιόν, καθοδηγούμενη από τα γκολ του Λακαζέτ, διεκδικούσαν μαζί με την Παρί στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν τον τίτλο και οι Παριζιάνοι χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι την 30ή αγωνιστική για να βρεθούν στην κορυφή, φέτος η ομάδα του Λοράν Μπλαν δεν άφησε κανένα περιθώριο σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα να ελπίζει. Η Παρί, διαθέτοντας για μία ακόμη χρονιά μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο στο ρόστερ της, όπως ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Καβάνι, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Βεράτι, ενώ το καλοκαίρι προστέθηκε σε αυτούς και ο Ντι Μαρία, πάτησε κορυφή από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος και δεν την εγκατέλειψε ποτέ, “καθαρίζοντας” έναν έναν τους αντιπάλους της και βλέποντας τη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες να φτάνει πολύ γρήγορα σε διψήφια νούμερα. Χαρακτηριστικό της όλης εικόνας του φετινού πρωταθλήματος, μάλιστα, ήταν το γεγονός πως κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά, η διαφορά της Παρί από τη δεύτερη Μονακό ήταν μεγαλύτερη από ό, τι των Μονεγάσκων με τις ομάδες που βρίσκονταν στη ζώνη του υποβιβασμού! Οι πρωτευουσιάνοι βρέθηκαν φέτος κοντά στο να γίνουν η πρώτη ομάδα στη Γαλλία που κατακτά τον τίτλο αήττητη, όμως την 28η αγωνιστική γνώρισαν την ήττα από τη Λιόν με 2-1 και έχασαν την ευκαιρία να σημειώσουν άλλη μία ιστορική επιτυχία.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Παρί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, δείχνει αν μη τι άλλο πως οι Παριζιάνοι έχουν χτίσει πλέον τη δική τους δυναστεία στη Γαλλία. Σε ένα πρωτάθλημα το οποίο έδειχνε να έχει βρει ξανά την ανταγωνιστικότητά του, αφού ανάμεσα στην επταετή κυριαρχία της Λιόν (2001-2008) και σε αυτήν της Παρί είχαμε κάθε χρόνο και διαφορετική πρωταθλήτρια (Μπορντό 2009, Μαρσέιγ 2010, Λιλ 2011, Μονπελιέ 2012), οι Παριζιάνοι έγιναν πλέον η τέταρτη ομάδα που κατακτά τέσσερις σερί χρονιές τον τίτλο μετά τις Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν και Λιόν και υπόσχονται ανάλογη συνέχεια.


 

Ο προπονητής: Λοράν Μπλαν

Πολλές φορές έχει ειπωθεί πως ο Λοράν Μπλαν δεν είναι ίσως και το πιο εμπορικό όνομα για να κοουτσάρει μία ομάδα τόσων αστέρων, όμως τα επιτεύγματα του 50χρονου τεχνικού σε αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο της Παρί Σεν Ζερμέν μιλάνει από μόνα τους. Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας έγινε πλέον ο πέμπτος προπονητής που κατακτά τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα στο Σαμπιονά μετά τους Αλμπέρτ, Μπατό, Ερμπέν και Λε Γκουέν, είναι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία της Παρί και έχει καταφέρει να διαχειριστεί άψογα όλα αυτά τα χρόνια ένα ρόστερ τόσων εκατομμυρίων, έστω κι αν έχει ως μόνιμο πονοκέφαλο το πώς θα συνυπάρχουν κάθε φορά οι Ιμπραΐμοβιτς και Καβάνι στην επίθεση των Παριζιάνων.


 

Ο MVP: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Αυτή είναι και η τελευταία μου χρονιά στην Παρί, ο μόνος τρόπος για να μείνω είναι να αντικαταστήσουν τον Πύργο του Άιφελ με ένα δικό μου άγαλμα!”. Με ακόμη μία... ιστορική του ατάκα, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς επιβεβαίωσε πως δε θα βρίσκεται την επόμενη σεζόν στην Παρί Σεν Ζερμέν, όμως έχει γράψει ήδη τη δική του ιστορία στα τέσσερα χρόνια που φοράει τη φανέλα της. Με 141 γκολ σε 169 εμφανίσεις είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της γαλλικής ομάδας, ενώ μόνο φέτος μετρά μέχρι στιγμής 27 τέρματα στο πρωτάθλημα, οδηγώντας με τα γκολ του την Παρί για ακόμη μία χρονιά στον τίτλο. Στο 9-0 επί της Τρουά, μάλιστα, πέτυχε τρία γκολ μέσα σε δέκα λεπτά, ενώ στη συνέχεια έγινε ο πρώτος παίκτης της Παρί που σημειώνει καρέ από το 2000.


 

Η αποκάλυψη: Κέβιν Τραπ

Αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης ως ένας πολλά υποσχόμενος γκολκίπερ και με το “καλημέρα σας” πήρε τα γάντια του βασικού από τον Σαλβατόρε Σιρίγκου. Ο Μπλαν τον εμπιστεύθηκε εξ αρχής και ο 25χρονος Γερμανός δεν τον απογοήτευσε, αφού πραγματοποίησε μία εξαιρετική πρώτη χρονιά στο “Παρκ ντε Πρενς”, εντυπωσίασε με τις ικανότητές του κάτω από τα δοκάρια ενώ κράτησε και σε 16 παιχνίδια-για την ώρα-απαραβίαστη την εστία του.


 

Το ματς-κλειδί: Τρουά-Παρί Σεν Ζερμέν 0-9

Το φετινό πρωτάθλημα ήταν εξ' αρχής κούρσα για έναν, επομένως δε μπορούμε να πούμε πως η Παρί έδωσε κάποιο αποφασιστικό παιχνίδι το οποίο έκρινε τον τίτλο. Ειδικά στον πρώτο γύρο, οι Παριζιάνοι επικράτησαν όλων των μεγάλων αντιπάλων τους (0-3 τη Μονακό, 2-1 τη Μαρσέιγ, 4-1 τη Σεντ Ετιέν, 5-1 τη Λιόν). Γι' αυτό και θα επιλέξουμε ένα ματς στο οποίο γράφτηκε ιστορία, αφού στο απίστευτο 9-0 στην έδρα της τελευταίας και καταϊδρωμένης Τρουά, παιχνίδι με το οποίο σφραγίστηκε και μαθηματικά ο τίτλος, η Παρί πέτυχε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος αλλά και των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, μαζί με μία νίκη της Ντούισμπουργκ επί της Τασμάνια τον Μάρτη του 1966 με το ίδιο σκορ. Αν μη τι άλλο, ήταν μια χρονιά γεμάτη ρεκόρ για την ομάδα της πόλης του Φωτός.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω