ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ 2016-17: ΜΟΝΑΚΟ

2017-05-18 14:46

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου και χθες (17/5) τον έκανε δικό της. Ο λόγος φυσικά για την εξαιρετική φετινή Μονακό, η οποία με τη νίκη της (2-0) στο εξ αναβολής παιχνίδι κόντρα στη Σεντ Ετιέν στέφθηκε με κάθε επισημότητα πλέον πρωταθλήτρια Γαλλίας, βάζοντας τέλος στην τετραετή κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι Μονεγάσκοι, υπό τις οδηγίες του άλλοτε τεχνικού του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ, παρουσίασαν φέτος ένα φοβερό σύνολο που εντυπωσίασε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη με το γρήγορο και επιθετικό του παιχνίδι (104 γκολ μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα). Βασισμένη σε ένα κράμα έμπειρων αλλά και ορισμένων τρομερά ταλαντούχων νεαρών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι είναι βέβαιο πως θα απασχολήσουν-και ήδη απασχολούν-τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες από αυτό κιόλας το καλοκαίρι, η Μονακό είναι μία ομάδα που αναμφισβήτητα χαίρεσαι να τη βλέπεις στο χορτάρι και ανέβηκε επάξια στην κορυφή του γαλλικού ποδοσφαίρου μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος τίτλος που είχε έρθει στο Πριγκιπάτο πριν από τον φετινό ήταν με την αυγή της νέας χιλιετίας, τη σεζόν 1999-00, ενώ πλέον οι Μονεγάσκοι έφτασαν τις οκτώ κατακτήσεις, πιάνοντας τη Ναντ στη σχετική λίστα, ξεπερνώντας τη Λιόν και έχοντας πλέον δύο πρωταθλήματα λιγότερα από την πολυνίκη Σεντ Ετιέν.

Δίχως αμφιβολία λοιπόν, η Μονακό ήταν φέτος η κορυφαία ομάδα στη Γαλλία και σφράγισε αυτήν της την ανωτερότητα με τον τίτλο, ο οποίος βέβαια έρχεται σαν επιβράβευση για την ονειρεμένη χρονιά που πραγματοποίησε γενικότερα το σύνολο του Ζαρντίμ, με αποκορύφωμα της παραστάσεις του στο Champions League. Μέσω των εξαιρετικών εμφανίσεών της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η Μονακό κέρδισε τον θαυμασμό της Ευρώπης, πετώντας έξω στα νοκ άουτ Μάντσεστερ Σίτι και Ντόρτμουντ και πετυχαίνοντας μάλιστα τρία τέρματα σε κάθε παιχνίδι απέναντί τους, για να αποκλειστεί από τη σαφώς πιο έμπειρη και έτοιμη Γιουβέντους στα ημιτελικά. Οι Μονεγάσκοι το πάλεψαν και στις υπόλοιπες εγχώριες διοργανώσεις αλλά εκεί βρήκαν μπροστά τους την Παρί, μένοντας έξω από τους Παριζιάνους στα ημιτελικά του Κυπέλλου Γαλλίας και χάνοντας από αυτούς τον τελικό του Λιγκ Καπ.

Τα πανηγύρια καλά κρατούν στο Μόντε Κάρλο, όμως οι άνθρωποι της Μονακό γνωρίζουν καλά πως τους περιμένει δύσκολο καλοκαίρι, αφού το βάρος πέφτει πια στην προσπάθεια να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα αστέρια της ομάδας και να αντισταθούν στο χαλί εκατομμυρίων που είναι έτοιμοι να στρώσουν στα πόδια τους οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι για να τα κάνουν δικά τους.

 

Ο προπονητής: Λεονάρντο Ζαρντίμ

Στα μέσα της περιόδου 2012-13 αποχώρησε από τον Ολυμπιακό λόγω του ότι η ομάδα δεν έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο και λίγα χρόνια μετά μας παρουσίασε με τη δουλειά του στη Μονακό μία από τις κορυφαίες επιθετικές “μηχανές” των τελευταίων ετών! Ο Πορτογάλος τεχνικός, μετά από δύο σεζόν στις οποίες τερμάτισε με τους Μονεγάσκους στην τρίτη θέση (τη σεζόν 2014-15 έφτασε και μέχρι τα προημιτελικά του Champions League), κατάφερε στην τρίτη του χρονιά στο Πριγκιπάτο να κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Γαλλία και να φτάσει τη Μονακό ένα βήμα από τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με συνέπεια το όνομά του να ακούγεται πλεόν ως υποψήφιο για τους πάγκους ομάδων όπως η Άρσεναλ ή η Ίντερ.

 

Ο MVP: Ρανταμέλ Φαλκάο

Πριν από μερικά χρόνια, ο Κολομβιανός ήταν ίσως ο κορυφαίος επιθετικός στον κόσμο, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός τον Ιανουάριο του 2014 και δύο χρόνια απογοητευτικής παρουσίας στην Premier League με τους δανεισμούς του σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, έκαναν την καριέρα του να πάρει την κατιούσα με ταχύτατους ρυθμούς. Φέτος όμως, ο Φαλκάο επέστρεψε στη Μονακό και αναγεννήθηκε. Ο 31χρονος σέντερ φορ έχει πετύχει 21 γκολ σε 29 παιχνίδια στη Ligue 1, όντας ο τρίτος σκόρερ πίσω από τον Καβάνι της Παρί και τον Λακαζέτ της Λιόν, και 30 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, με τον “τίγρη”, όπως είναι το προσωνύμιό του, να δείχνει και πάλι μέσα στο γήπεδο τα “φονικά” του ένστικτα.

 

Η αποκάλυψη: Κιλιάν Εμ' Μπαπέ

Όπως γράψαμε και παραπάνω, η Μονακό στηρίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε νεαρούς εξαιρετικά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συστήθηκαν ουσιαστικά φέτος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό και αναμένεται να μας απασχολήσουν πολύ έντονα στο άμεσο μέλλον. Τα δύο ακραία μπακ, Σιντιμπέ και Μεντί, οι αμυντικοί χαφ Φαμπίνιο και Μπακαγιόκο αλλά και οι επιθετικοί μέσοι Λεμάρ και Μπερνάρντο Σίλβα ανήκουν φυσικά σε αυτήν την κατηγορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως πως η φετινή μεγάλη αποκάλυψη των Μονεγάσκων ακούει στο όνομα Κιλιάν Εμ' Μπαπέ. Στην πρώτη του γεμάτη σεζόν στη μεγάλη ομάδα, ο μόλις 18 ετών επιθετικός “θάμπωσε” όλη την Ευρώπη με τις ικανότητές του, έσπασε πολλά ρεκόρ και έδειξε πως, αν και σε τόσο μικρή ηλικία, έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένας πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής. Έχει πετύχει ήδη 15 γκολ στο πρωτάθλημα και 6 στο Champions League (όλα στα νοκ άουτ), γράφοντας τη δική του ιστορία στην κορυφαία διοργάνωση μιας και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έφτασε τα 5 γκολ στα νοκ άουτ παιχνίδια, ενώ με το γκολ του απέναντι στη Γιουβέντους έγινε ο νεότερος που σκοράρει σε ημιτελικό. Η Μονακό έχει κάνει ξεκάθαρο πως θα τον αφήσει να φύγει μόνο με μία πρόταση που θα περιέχει εννιαψήφιο ποσό!

 

Το ματς-κλειδί: Παρί Σεν Ζερμέν-Μονακό 1-1

Έχοντας νικήσει την Παρί με 3-1 στο Πριγκιπάτο στις αρχές της χρονιάς, οι Μονεγάσκοι ήθελαν ένα θετικό αποτέλεσμα και στο “Παρκ ντε Πρενς” για να συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας. Στην πιο δύσκολη εκτός έδρας αποστολή τους, απέναντι στους συνδιεκδικητές του τίτλου και πανίσυρους Παριζιάνους, είδαν να βρίσκονται πίσω στο σκορ με πέναλτι του Καβάνι, όμως στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Μπερνάρντο Σίλβα σκόραρε ίσως το πιο σημαντικό τέρμα στη σεζόν για τη Μονακό, χάρη στο οποίο έφυγε με την ισοπαλία από το Παρίσι και διατηρήθηκε στο +3 από την αντίπαλό της. Την αμέσως επόμενη αγωνιστική, η ομάδα του Ζαρντίμ επιβλήθηκε της Νις με 3-0, που τότε ακόμη ήταν μέσα στο κόλπο της κατάκτησης του τίτλου, και κάπου εκεί, στις αρχές Φλεβάρη, άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο πως φέτος θα ήταν η χρονιά της, όπως και έγινε.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω