ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ 2016-17: ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

2017-05-01 15:00

Όπως και την περσινή χρονιά, έτσι και φέτος θα υπάρχει στο blog μας αφιέρωμα για τις πρωταθλήτριες ομάδες των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Η πρώτη λοιπόν ομάδα από τα μεγάλα πρωταθλήματα που πανηγυρίζει τον τίτλο είναι η Μπάγερν Μονάχου, αφού η νίκη της με 6-0 στην έδρα της Βόλφσμπουργκ σε συνδυασμό με τη “λευκή” ισοπαλία της Λειψίας κόντα στην Ίνγκολστατ, ανέβασε τη διαφορά με τους νεοφώτιστους και μεγάλη έκπληξη της φετινής Bundesliga στους δέκα βαθμούς, τρία παιχνίδια πριν το τέλος.

Έτσι λοιπόν, οι Βαυαροί κατέκτησαν το 27ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους, όντας η ομάδα με τις περισσότερες “σαλατιέρες” στη Γερμανία, με τεράστια διαφορά από τις άλλες (η Νυρεμβέργη με 9 κατακτήσεις στη δεύτερη θέση), καθώς και το 5ο συνεχόμενο, επίδοση που φυσικά αποτελεί ρεκόρ, αφού ρεκόρ ήταν και οι 4 συνεχόμενοι τίτλοι τους οποίους έφτασαν την περσινή χρονιά. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι μπορεί κυρίως στη διάρκεια του πρώτου γύρου να βρήκε έναν αναπάντεχο ανταγωνιστή, τη Λειψία, η οποία μάλιστα τον περασμένο Νοέμβρη βρέθηκε για τρεις αγωνιστικές και στην κορυφή του πρωταθλήματος, όμως στη συνέχεια κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά της και από τις 10 Δεκεμβρίου, όταν ανέβηκε και πάλι πρώτη στη βαθμολογία, δεν έπεσε ξανά από κει. Και μπορεί ακόμη ο μήνας που πέρασε να ήταν κακός για τη Μπάγερν, μιας και μέσα στον Απρίλη έμεινε εκτός τόσο από τη συνέχεια του Champions League (αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην παράταση) όσο και από τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας (γνώρισε την ήττα με 2-3 από τη Ντόρτμουντ μέσα στο Μόναχο για τα ημιτελικά), όμως το... καμάρι της Βαυαρίας κατάφερε να τον ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο, κατακτώντας ένα ακόμη πρωτάθλημα, το οποίο επιβεβαιώνει την απόλυτη κυριαρχία της Μπάγερν στη Γερμανία.

Πλέον, στο Μόναχο κοιτούν την επόμενη μέρα, την οποία όμως θα χρειαστεί να σχεδιάσουν χωρίς να υπολογίζουν σε δύο πολύ σημαντικά κεφάλαια για την ομάδα, αφού έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό πως η φετινή θα είναι και η τελευταία χρονιά των Τσάμπι Αλόνσο και Φίλιπ Λαμ στην αγωνιστική δράση. Ο Βάσκος έδωσε μεγάλη ποιότητα και εμπειρία στο κέντρο της Μπάγερν την τελευταία τριετία ενώ ο Λαμ υπήρξε φυσικά ο εμβληματικός αρχηγός των Βαυαρών τα τελευταία χρόνια, κατακτώντας τα πάντα με την κόκκινη φανέλα. Η προσαρμογή στη νέα εποχή δε θα είναι εύκολη, όμως μια ομάδα όπως η Μπάγερν, η οποία σημειωτέον έχει κλείσει εδώ και μήνες δύο από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της φετινής εξαιρετικής πορείας της Χόφενχαϊμ, Νίκλας Σούλε και Σεμπάστιαν Ρούντι, γνωρίζει τον τρόπο για να παραμείνει πρωταγωνίστρια.

 

Ο προπονητής: Κάρλο Αντσελότι

Στην πρώτη του χρονιά στο Μόναχο, ο Αντσελότι είχε ως μεγάλο στόχο να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ο Πεπ Γκουαρντιόλα στην τριετία του στον πάγκο της Μπάγερν, να κερδίσει το Champions League με τους Βαυαρούς, και παράλληλα να βρεθεί μόνος πρώτος στη λίστα με τους προπονητές που έχουν κατακτήσει τις περισσότερες φορές τη διοργάνωση (μοιράζεται την πρωτιά με τον Μπομπ Πέισλι έχοντας από τρία). Ο Ιταλός μπορεί να μην τα κατάφερε, και γι' αυτό οι φίλοι της ομάδας δεν αναγνωρίζουν τη χρονιά ως απόλυτα επιτυχημένη, όμως κατόρθωσε να πάρει πρωτάθλημα σε τέταρτη διαφορετική χώρα μετά την Ιταλία (Μίλαν 2004), την Αγγλία (Τσέλσι 2010) και τη Γαλλία (Παρί 2013) και έτσι έγινε ο έκτος προπονητής που καταφέρνει κάτι τέτοιο μετά τους Τόμισλαβ Ίβιτς, Ερνστ Χάπελ, Τζιοβάνι Τραπατόνι, Έρικ Γκέρετς και Ζοσέ Μουρίνιο και ο πρώτος όμως που κατακτά τέσσερα από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

 

Ο MVP: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Για μια ακόμη χρονιά, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ήταν το μεγάλο κανόνι της Μπάγερν Μονάχου. Ο Πολωνός στράικερ σηκώνει και πάλι στις πλάτες του το μεγαλύτερο βάρος της επίθεσης έχοντας βρει 28 φορές δίχτυα μέχρι στιγμής στη Bundesliga και βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερ, έχοντας ένα παραπάνω τέρμα από τον Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, με τον οποίο θα μονομαχήσουν μέχρι τέλους για το βραβείο. Ο “Λέβα”, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τόσο πέρσι με τη φανέλα των Βαυαρών όσο και τη σεζόν 2013-14 με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου μέσα από τα κατορθώματά του στη Μπάγερν, η οποία τον είχε πάρει ως ελεύθερο από τη Μπορούσια το 2014, σε μια από τις κορυφαίες μεταγραφές στην ιστορία της.

 

Η αποκάλυψη: Τζόσουα Κίμιχ

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής της Μπάγερν ξεκίνησε ονειρικά τη φετινή χρονιά, σκοράροντας για πρώτη φορά με τη φανέλα των Βαυαρών σε Bundesliga, Κύπελλο και Champions League, ενώ πέτυχε και το πρώτο του γκολ με την εθνική Γερμανίας. Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει φανέλα βασικού στο... σπίτι του, όμως πρόκειται για έναν παίκτη με πολύ μεγάλες δυνατότητες, που μπορεί να αγωνιστεί τόσο στο δεξί άκρο της άμυνας όσο και στο κέντρο, ενώ για την ώρα φέτος μετρά 37 συμμετοχές και 8 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Βέβαια, η ταμπέλα του διαδόχου του Λαμ, που του έχουν δώσει στο Μόναχο, είναι αρκετά βαριά και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να την κουβαλήσει.

 

Το ματς-κλειδί: Μπάγερν-Λειψία 3-0

Τέσσερεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, Μπάγερν και Λειψία θα ξεκαθάριζαν τους λογαριασμούς τους στο “Allianz Arena” του Μονάχου, στη μάχη των πρωτοπόρων της Bundesliga, μιας και οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες στην κορυφή. Αυτό ήταν και το μεγάλο τεστ για τους “νεοφώτιστους”, έτσι ώστε να δείξουν αν όντως μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τους Βαυαρούς στη μάχη του τίτλου, όμως σε εκείνο το παιχνίδι η Μπάγερν έπαιξε σαν πραγματική πρωταθλήτρια, πήρε μια άνετη νίκη με 3-0 σκοράροντας μάλιστα και τα τρία τέρματα στο πρώτο ημίχρονο (Τιάγκο, Αλόνσο και Λεβαντόφσκι τα γκολ), βρέθηκε μόνη πρώτη στην κορυφή και δεν την εγκατέλειψε ποτέ. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω