Πρωταθλήτριες 2017-18: Μάντσεστερ Σίτι

2018-04-16 15:45

Η κατάκτηση της φετινής Premier League από τη Μάντσεστερ Σίτι ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο επισφραγίστηκε χθες (15/4) με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ηττήθηκε μέσα στην έδρα της από την ουραγό Γουέστ Μπρόμιτς και με τη διαφορά των 16 βαθμών να μην καλύπτεται φυσικά στα εναπομείναντα πέντε παιχνίδια, έδωσε τη δυνατότητα στους φίλους της Σίτι να αρχίσουν από τώρα τα πανηγύρια για τον πέμπτο τίτλο στην ιστορία της ομάδας και τρίτο στις τελευταίες επτά σεζόν.

Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν χωρίς αμφιβολία η κορυφαία ομάδα του φετινού πρωταθλήματος ενώ η άνεση με την οποία έφτασε στον τίτλο και το πολύ όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα κάνουν πολλούς να συζητούν αν αυτή είναι η καλύτερη ομάδα που έχουμε δει σε μία σεζόν στην Premier League. Οι «πολίτες» έφτιαξαν από την αρχή της σεζόν μία ομάδα προορισμένη να κατακτήσει την κορυφή στην Αγγλία και από πολύ νωρίς δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Έτρεξαν ένα απίστευτο σερί 18 νικών από την 3η αγωνιστική ως την 20ή, ενώ στα 33 παιχνίδια που έχουν δώσει ως τώρα έχουν 28 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, από τη Λίβερπουλ (4-3) και τη Γιουνάιτεντ (2-3).

Οι «πολίτες» μπορεί να μην κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα αήττητοι, όπως εκείνη η φοβερή ομάδα της Άρσεναλ τη σεζόν 2003-04, όμως στα επόμενα παιχνίδια θα κυνηγήσουν μια σειρά από ρεκόρ τα οποία αν καταρρίψουν θα θεωρούνται και επίσημα η καλύτερη ομάδα από αυτές που πήραν τον τίτλο στην ιστορία της Premier League. Αρχικά, η Σίτι ισοφάρισε το ρεκόρ της γρηγορότερης κατάκτησης του πρωταθλήματος, δηλαδή πέντε αγώνες πριν το τέλος, το οποίο έχει η συμπολίτισσά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 2001. Από κει και πέρα, αν βρει εννέα βαθμούς στις υπόλοιπες πέντε αγωνιστικές θα καταρρίψει το ρεκόρ των 95 πόντων που είχε συγκεντρώσει η Τσέλσι του Μουρίνιο τη σεζόν 2004-05, ενώ με τις 28 νίκες που έχει χρειάζεται 3 ακόμη για να ξεπεράσει τις 30 που σημείωσε η περσινή πρωταθλήτρια Τσέλσι και αποτελούν κι αυτές ρεκόρ. Στους «μπλε» ανήκει και μία ακόμη πρωτιά, αυτή των περισσότερων γκολ σε μια σεζόν όταν είχαν σκοράρει 103 τη χρονιά του νταμπλ με τον Αντσελότι (2009-10) και η Σίτι ψάχνει 11 σε πέντε ματς για να τα ξεπεράσει. Αν μάλιστα μπορέσει να ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τη Γιουνάιτεντ στη βαθμολογία, τότε είναι πιθανό να σπάσει και το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς από τον δεύτερο, που για την ώρα κατέχει η Γιουνάιτεντ και είναι οι 18 πόντοι διαφορά από την Άρσεναλ τη σεζόν 1999-00.

Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη λοιπόν για τη Σίτι, η οποία κέρδισε τον θαυμασμό όλων τη φετινή σεζόν και στη συνέχεια θα έχει την ευκαιρία να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Premier League.

Ο προπονητής: Πεπ Γκουαρντιόλα

Ο Καταλανός προπονητής ζορίστηκε στην πρώτη του χρονιά στην Αγγλία, καθώς πέρσι ήταν η μοναδική σεζόν στην προπονητική του καριέρα που δεν πανηγύρισε ούτε ένα τρόπαιο. Η φετινή έκδοση της Σίτι όμως που μας παρουσίασε ήταν άκρως εντυπωσιακή. Ο Γκουαρντιόλα «έχτισε» την ομάδα όπως ακριβώς ήθελε το καλοκαίρι, ξόδεψε πάρα πολλά για την ενίσχυση κυρίως της άμυνας (Έντερσον, Ντανίλο, Μεντί, Γουόκερ και Λαπόρτ τον χειμώνα) και είδε τους παίκτες του να αφομοιώνουν πλήρως τη φιλοσοφία του παιχνιδιού του και να αποδίδουν εξαιρετικό ποδόσφαιρο, αυτό το είδος του ποδοσφαίρου που φέρει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του Πεπ. Ο 47χρονος τεχνικός κατέκτησε έτσι το 24ο τρόπαιο της προπονητικής καριέρας του (πήρε και το Λιγκ Καπ νωρίτερα μέσα στη χρονιά), μόλις στη δέκατη χρονιά του ως πρώτος προπονητής. Παράλληλα, στέφθηκε για έβδομη φορά πρωταθλητής (έχει επίσης 3 πρωταθλήματα με Μπαρτσελόνα και 3 με Μπάγερν) και μπήκε στο πολύ κλειστό κλαμπ των προπονητών που έχουν πανηγυρίσει τον τίτλο σε τουλάχιστον τρία από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, στο οποίο ήδη υπάρχουν ο Ζοσέ Μουρίνιο (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία) αλλά και ο Κάρλο Αντσελότι (Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία).

Ο MVP: Κέβιν Ντε Μπρόινε

Ασφαλώς και είναι αρκετοί αυτοί που έκαναν τη διαφορά, όμως όλοι θα συμφωνήσουν πως ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Βέλγος άσος. Πιθανότατα ο καλύτερος «πλέι μέικερ» αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ο Ντε Μπρόινε κάνει ονειρεμένη χρονιά και συνέβαλε τα μέγιστα στο να κατακτήσουν οι «πολίτες» το φετινό πρωτάθλημα που γι’ αυτόν όπως και για τους περισσότερους στο ρόστερ είναι το πρώτο του στην Αγγλία. Έχει ως τώρα 7 γκολ αλλά το δυνατό του σημείο είναι οι ασίστ, έχοντας 15 φέτος και όντας πρώτος στη σχετική κατηγορία. Η διορατικότητά του, η ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια και οι μπαλιές ακριβείας του τον έχουν κάνει έναν υπερπολύτιμο παίκτη για τη Σίτι και φυσικά τον βασικό τροφοδότη των επιθετικών. Στο Νησί υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν θα ανακηρύξουν αυτόν MVP της χρονιάς ή τον Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ. Από κοντά και οι εξαιρετικοί Αγουέρο (21 γκολ, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι φέτος), Σανέ (2ος σε ασίστ), Στέρλινγκ (17 γκολ), Γκαμπριέλ Ζεσούς, Γκιντογκάν, Φερναντίνιο, Γουόκερ, Έντερσον, ο Νταβίδ Σίλβα που περνά δεύτερη νιότη (3ος σε ασίστ με 11) και ο Κομπανί που θύμησε και πάλι τον σέντερ μπακ που θαυμάσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η αποκάλυψη: Φάμπιαν Ντελφ

Ο Μπέντζαμιν Μεντί έκανε πέρσι εκπληκτικές εμφανίσεις με τη Μονακό και πήγε στη Σίτι για να πάρει… σπίτι του τη φανέλα του βασικού στα αριστερά της άμυνας, όμως ήταν ο μεγάλος άτυχος της χρονιάς καθώς έπαθε χιαστούς από το ξεκίνημα και δε μπόρεσε να βοηθήσει καθόλου φέτος την ομάδα. Το κενό του καλύφθηκε απροσδόκητα όμως από τον Φάμπιαν Ντελφ. Ο Γκουαρντιόλα μετέτρεψε τον 28χρονο μέσο σε αριστερό μπακ, ο Άγγλος ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στον ρόλο αυτόν (18 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ) και από κει που έμοιαζε πιθανό να αποχωρήσει από την ομάδα εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό γρανάζι στη μηχανή του Καταλανού κόουτς.

Η επόμενη μέρα

Στη «γαλάζια» πλευρά του Μάντσεστερ έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι για το πώς κύλησε η φετινή σεζόν στην Premier League, όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι περισσότερο δύσκολο να διατηρηθείς στην κορυφή από το να ανέβεις σε αυτή. Ο μεγάλος στόχος για την αρμάδα του Γκουαρντιόλα, ο οποίος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να κάνει μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ τη νέα περίοδο, είναι να πετύχει αυτό που καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, δηλαδή να δημιουργήσει τη δική της αυτοκρατορία, ενώ κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και η ευρωπαϊκή υπέρβαση, η οποία δεν ήρθε ούτε φέτος αφού η Σίτι αποκλείστηκε με δύο ήττες στα προημιτελικά του Champions League από τη Λίβερπουλ.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω