Πρωταθλήτριες 2017-18: Μπάγερν Μονάχου

2018-04-08 17:04

 

Η εκτός έδρας νίκη επί της Άουγκσμπουργκ με 4-1 σφράγισε αυτό που ήταν προδιαγεγραμμένο εδώ και αρκετούς μήνες, την κατάκτηση δηλαδή ενός ακόμη πρωταθλήματος Γερμανίας από τη Μπάγερν. Οι Βαυαροί, οι οποίοι για άλλη μια φορά δεν είχαν αντίπαλο στην κούρσα για τον τίτλο, πανηγύρισαν το 28ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους και το 6ο συνεχόμενο, διευρύνοντας το δικό τους ρεκόρ, αφού φυσικά καμία άλλη ομάδα στη Bundesliga δεν έχει σημειώσει τέτοιες επιδόσεις.

Η χρονιά όσον αφορά το γερμανικό πρωτάθλημα κλείνει απόλυτα επιτυχημένα για τη Μπάγερν, όμως ο δρόμος της δεν ήταν εξαρχής στρωμένος με ροδοπέταλα. Κάποιες γκέλες στο ξεκίνημα, όπως η ήττα από τη Χόφενχαϊμ (2-0) και οι ισοπαλίες με Βόλφσμπουργκ και Χέρτα (2-2) έφεραν γκρίνια στο στρατόπεδο των Βαυαρών και αμφιβολίες για το αν η ομάδα θα καταφέρει να κερδίσει και τον φετινό τίτλο. Η ήττα με κάτω τα χέρια από την Παρί Σεν Ζερμέν (3-0) για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League έφερε την απομάκρυνση του Κάρλο Αντσελότι από την τεχνική ηγεσία, με τον Ιταλό να είχε κακές σχέσεις και με πολλούς από τους παίκτες του, ο Γιουπ Χάινκες τον αντικατέστησε και αίφνης  άλλαξαν όλα προς το καλύτερο για τη Μπάγερν.

Με τον Χάινκες στο τιμόνι οι Βαυαροί έκαναν μία εντυπωσιακή πορεία πρωταθλητισμού, έχουν πετύχει για την ώρα 19 νίκες σε 22 παιχνίδια, πήραν από αρκετά νωρίς μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τους διώκτες τους, ενώ στην πορεία πέτυχαν και μερικές εντυπωσιακές νίκες, όπως για παράδειγμα εκείνες επί της Ντόρτμουντ, με 3-1 εκτός και με 6-0 εντός έδρας, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Κάπως έτσι λοιπόν η Μπάγερν έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στην κατάκτηση μίας ακόμη «σαλατιέρας», εξασφαλίζοντας και μαθηματικά τον τίτλο πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν. Η συγκεκριμένη επίδοση δεν αποτελεί ρεκόρ, αφού αυτό ανήκει στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα τη σεζόν 2013-14, όταν και είχε αναδειχθεί μαθηματικά πρωταθλήτρια από τις 25 Μαρτίου και επτά αγωνιστικές πριν το φινάλε. Η ομάδα του Γιουπ Χάινκες, ωστόσο, μπορεί να κυνηγήσει ένα άλλο ρεκόρ στα εναπομείναντα παιχνίδια, αυτό της μεγαλύτερης διαφοράς από τον δεύτερο, το οποίο κρατά η ίδια από τη σεζόν 2012-13 (πάλι με Χάινκες), όταν και είχε τερματίσει 25 πόντους πάνω από τη Ντόρτμουντ (τώρα είναι στο +20 από τη δεύτερη Σάλκε).

Η σεζόν για τη Μπάγερν βέβαια δεν τελειώνει στα πανηγύρια για την κατάκτηση του τίτλου στη Γερμανία. Οι Βαυαροί βρίσκονται και στα ημιτελικά του Κυπέλλου, εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, ενώ έχουν μπροστά τους και τη μεγάλη πρόκληση του Champions League (είναι με το ένα πόδι στα ημιτελικά μετά το 2-1 στην Ισπανία κόντρα στη Σεβίλλη), με στόχο να πανηγυρίσουν το τρεμπλ, όπως και το 2013 και πάλι με προπονητή τον Γιουπ Χάινκες.

Ο προπονητής: Γιουπ Χάινκες

Μετά την απομάκρυνση του Κάρλο Αντσελότι η διοίκηση της Μπάγερν έψαχνε έναν προπονητή που να μπορούσε να αναλάβει στα μέσα της σεζόν γνωρίζοντας καλά την ομάδα και που να μπορούσε να εμπνεύσει τους παίκτες και να επαναφέρει το καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Βρήκε την καταλληλότερη λύση στο πρόσωπο του Γιουπ Χάινκες, με τον 72χρονο τεχνικό να επιστρέφει για να πραγματοποιήσει ακόμη μία θητεία στον πάγκο των Βαυαρών και ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια είχε «συνταξιοδοτηθεί». Ο Χάινκες αποτελεί συνώνυμο των επιτυχιών για τον σύλλογο του Μονάχου, αφού φέτος κατέκτησε το τέταρτο συνολικά πρωτάθλημά του με τη Μπάγερν, ενώ φυσικά οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από το αλησμόνητο τρεμπλ στο οποίο οδήγησε την ομάδα το 2013. Ο σπουδαίος προπονητής έχει τονίσει πολλάκις πάντως πως δε θα συνεχίσει στην ομάδα και του χρόνου, έτσι οι διοικούντες την Μπάγερν προετοιμάζουν τη διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία.

Ο MVP: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Το κανόνι της Μπάγερν Μονάχου ήταν για μία ακόμη χρονιά ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Ο Πολωνός στράικερ διατήρησε και φέτος την ερωτική του σχέση με τα δίχτυα, μετράει για την ώρα 26 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές στη Bundesliga και αυτή τη στιγμή έχει ακριβώς τα διπλάσια γκολ από τον δεύτερο σκόρερ του πρωταθλήματος, έχοντας εξασφαλισμένο το τρίτο του κανονάκι στο γερμανικό πρωτάθλημα. Μεγάλο στοίχημα για τη Μπάγερν το αν θα καταφέρει να τον κρατήσει στο Μόναχο και την επόμενη σεζόν, καθώς υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που μιλούν για έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Ρεάλ Μαδρίτης και για επιθυμία του 29χρονου επιθετικού να μετακομίσει στην Ισπανία. Πέραν του Λεβαντόφσκι πάντως, μεγάλη συνεισφορά στον τίτλο είχαν οι σταθερές αξίες Ρόμπεν και Ριμπερί, αν και με τα γνωστά προβλήματά τους για άλλη μια χρόνια, ο πάντα χρήσιμος Τόμας Μίλερ που πραγματοποιεί μία πολύ καλύτερη χρονιά από πέρσι (2ος σκόρερ της ομάδας με 7 γκολ), ο Τζόσουα Κίμιχ των 12 ασίστ (!), αλλά και οι δύο νεοφερμένοι, Κορεντίν Τολισό (4 γκολ-3 ασίστ) και Χάμες Ροντρίγκες (6 γκολ-10 ασίστ), με τον Κολομβιανό να έχει αναγεννηθεί στο Μόναχο και τη Μπάγερν να σκέφτεται να τον αγοράσει από τη Ρεάλ.

Η αποκάλυψη: Σβεν Ούλραϊχ

Με τον Μανουέλ Νόιερ να είναι ο μεγάλος άτυχος της φετινής χρονιάς, χάνοντας ουσιαστικά όλη τη σεζόν λόγω τραυματισμού (έπαιξε σε τρία παιχνίδια στο ξεκίνημα και μόλις αυτές τις μέρες έχει επιστρέψει στις προπονήσεις), ο κλήρος έπεσε στον δεύτερο τερματοφύλακα της Μπάγερν, Σβεν Ούλραϊχ, για να καλύψει το κενό του κορυφαίου γκολκίπερ. Και ο 29χρονος τερματοφύλακας τα κατάφερε και με το παραπάνω, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις κάτω από τα δοκάρια των Βαυαρών, κρατώντας το μηδέν σε 11 περιπτώσεις και συμβάλλοντας τα μέγιστα για να διατηρήσει η ομάδα του την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία.

Η επόμενη μέρα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Μπάγερν είναι ακόμη μέσα σε όλους τους στόχους της για φέτος (Champions League, Κύπελλο), όμως ανεξάρτητα με το πώς θα τελειώσει η σεζόν, υπάρχουν πολλά ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η διοίκηση εν όψει της νέας χρονιάς στην οποία είναι πιθανό να δούμε μια διαφορετική ομάδα. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γίνει γνωστός ο προπονητής με τον οποίο θα πορευτεί η Μπάγερν την επόμενη σεζόν, με το όνομα του Τόμας Τούχελ να ακούγεται έντονα αλλά δεν είναι ο μόνος υποψήφιος. Από κει και πέρα, τα συμβόλαια των Ρόμπεν και Ριμπερί λήγουν το καλοκαίρι και μένει να δούμε αν θα προταθούν καινούρια σε δύο παίκτες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με τη φανέλα του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα έχει ενδιαφέρον το αν οι Βαυαροί θα καταφέρουν να κρατήσουν μακριά τους μνηστήρες για παίκτες όπως ο Λεβαντόφσκι ή ο Αλάμπα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι πολύ πιθανό ο Αρτούρο Βιντάλ να μη βρίσκεται στο ρόστερ της ομάδας τη νέα χρονιά, όμως μη ξεχνάμε πως η Μπάγερν έχει προχωρήσει εδώ και καιρό σε μία εξαιρετική προσθήκη στο χώρο της μεσαίας γραμμής για του χρόνου, με τον Λίον Γκορέτσκα να εντάσσεται στον σύλλογο το ερχόμενο καλοκαίρι ως ελέυθερος από τη Σάλκε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το καλοκαίρι που έρχεται θα έχει αρκετό ενδιαφέρον για τη Μπάγερν.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω