Πρωταθλήτριες 2017-18: Μπαρτσελόνα

2018-05-04 15:16

Όπως και στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φέτος, έτσι και στην Ισπανία τον τελευταίο καιρό έμενε μονάχα η μαθηματική επιβεβαίωση για να στεφθεί η πρωταθλήτρια ομάδα. Η επιβεβαίωση αυτή ήρθε την περασμένη Κυριακή (29/4), όταν και η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου με το εμφατικό 5-0 επί της Σεβίλλης, σφράγισε και το ισπανικό πρωτάθλημα επικρατώντας με 4-2 στο «Ριαθόρ» της Λα Κορούνια.

Ίσως να μην ήταν πολλοί αυτοί που περίμεναν μια τέτοια θριαμβευτική κατάληξη στη φετινή χρονιά για τους «μπλαουγκράνα». Πηγαίνοντας λίγους μήνες πίσω, στο περασμένο καλοκαίρι, στις τάξεις των Καταλανών επικρατούσε αναστάτωση και προβληματισμός εξαιτίας της αποχώρησης του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν, της αδυναμίας απόκτησης μερικών εκ των βασικών μεταγραφικών στόχων αλλά και των δύο χαμένων παιχνιδιών κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης για το ισπανικό Σούπερ Καπ. Η σεζόν ξεκίνησε λοιπόν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τη «Μπάρτσα», το κακό ξεκίνημα όμως ξεχάστηκε γρήγορα αφού η εξαιρετική πορεία μέσα στη χρονιά έσβησε το αρνητικό κλίμα. Η φετινή εικόνα της Μπαρτσελόνα ήταν πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, αφού είδαμε μια ομάδα κυνική, η οποία δεν προσέφερε πάντα το θέαμα που μας έχει συνηθίσει (συγκριτικά πάντα με προηγούμενες χρονιές), που όμως έπαιρνε σχεδόν πάντα τα αποτελέσματα που ήθελε. Οι «μπλαουγκράνα» τελικά έπαιξαν χωρίς αντίπαλο για το φετινό πρωτάθλημα, αφού ουσιαστικά δεν εγκατέλειψαν ποτέ την πρώτη θέση.

Ξεκίνησαν με ένα εξαιρετικό 7 στα 7, με την πρώτη τους απώλεια να έρχεται στο 1-1 με την Ατλέτικο στη Μαδρίτη, ενώ ακόμη κι αν έκαναν «γκέλες» μέσα στη σεζόν, όπως το 1-1 με Εσπανιόλ και Λας Πάλμας ή το 0-0 με Χετάφε, ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν ποτέ ούτε από τη Βαλένθια που ήταν κοντά στο πρώτο μισό της σεζόν (κράτησαν το 1-1 σε ένα κομβικό ματς στο «Μεστάγια» τον Νοέμβρη), ούτε από την Ατλέτικο στη συνέχεια, με τη Ρεάλ φέτος να έχει παραιτηθεί νωρίς από τη διεκδίκηση του τίτλου. Η νίκη με 1-0 επί των «ροχιμπλάνκος» στο «Καμπ Νου» για την 27η αγωνιστική ήταν και αυτή που έθεσε οριστικά εκτός τροχιάς τίτλου την ομάδα του Σιμεόνε και έδωσε στην πράξη το πρωτάθλημα στη «Μπάρτσα».

Οι Καταλανοί μπορούν να καυχιούνται πως είναι κυρίαρχοι στην Ισπανία την τελευταία δεκαετία, μετρώντας πλέον 7 τίτλους σε 10 χρόνια (2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018), ενώ σε 4 περιπτώσεις έχουν πανηγυρίσει το νταμπλ (2009, 2015, 2016, 2018) και φυσικά το τρεμπλ το 2009 και το 2015. Για τη Μπαρτσελόνα αυτό ήταν το 25ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, με τους «μπλαουγκράνα» να υπολείπονται οκτώ της Ρεάλ Μαδρίτης που είναι πολυνίκης. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Καταλανοί δεν έχουν ακόμη γνωρίσει την ήττα (26 νίκες και 8 ισοπαλίες) και πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στο να γίνει η «Μπάρτσα» η τρίτη ομάδα μετά τη Μπιλμπάο το 1930 και τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1932 που κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Βαλβέρδε έχει παλέψει σκληρά ως τώρα για να κρατήσει το αήττητο (με την Εσπανιόλ έκανε στο 82’ ο Πικέ το 1-1 και με τη Σεβίλλη ισοφάρισε σε 2-2 από 2-0 με Σουάρες και Μέσι στο 88’ και στο 89’) και πλέον έχει μπροστά της τα εντός έδρας ματς με Βιγιαρεάλ και Σοσιεδάδ, το εκτός έδρας με Λεβάντε και φυσικά το «clasico» της ερχόμενης Κυριακής (6/5) στο «Καμπ Νου» για να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Ο προπονητής: Ερνέστο Βαλβέρδε

Με το «καλημέρα» είχε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις στη Βαρκελώνη, όπως την αποχώρηση του Νεϊμάρ και τη γκρίνια των οπαδών για τις ήττες από τη Ρεάλ το καλοκαίρι. Πολύ γρήγορα όμως το «μυρμήγκι» βρήκε τον τρόπο να μη φανεί το κενό του Βραζιλιάνου και μας παρουσίασε μια ομάδα που μπορεί να μην ήταν τόσο θεαματική, αλλά ήταν όπως αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη. Η σχέση του με τους οπαδούς και τη διοίκηση κλονίστηκε μετά το κάζο στη Ρώμη και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League, αφού στον Βαλβέρδε αποδόθηκε το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο Βάσκος προπονητής έκλεισε την πρώτη του χρονιά ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα με ένα νταμπλ. Αν και υπήρχαν σενάρια μετά τον αποκλεισμό στο Champions League που τον ήθελαν να αποχωρεί στο τέλος της σεζόν, το κλίμα μοιάζει να είναι καλύτερο τώρα και το πιθανότερο είναι να παραμείνει, έχοντας μπροστά του και την ευκαιρία να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, αν γίνει ο πρώτος προπονητής που κατακτά αήττητο πρωτάθλημα με τη «Μπάρτσα».

Ο MVP: Λιονέλ Μέσι

Δε θα μπορούσε να είναι άλλος. Άλλη μια σπουδαία χρονιά για τον Αργεντινό σούπερ σταρ με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», με τον Μέσι να έχει πετύχει ως τώρα 32 γκολ και να έχει περάσει στην πρώτη θέση των σκόρερ στην Ευρώπη, στην προσπάθειά του να κερδίσει ένα ακόμη «Χρυσό Παπούτσι». Έχει πετύχει ως τώρα 3 χατ τρικ (το τελευταίο με την Κορούνια που έδωσε και μαθηματικά τον τίτλο), ένα καρέ (με Έιμπαρ), ενώ πέτυχε και σημαντικά γκολ όπως εκείνο που έγραψε το 2-2 με τη Σεβίλλη και διατήρησε το αήττητο ή το φοβερό απευθείας χτύπημα φάουλ του στο ντέρμπι με την Ατλέτικο, που έδωσε τη νίκη και ουσιαστικά το πρωτάθλημα στη «Μπάρτσα». Από κοντά και ο Λουίς Σουάρες (23 γκολ στο πρωτάθλημα), ο οποίος μοιράστηκε φέτος με τον Μέσι το επιθετικό βάρος μετά τη φυγή Νεϊμάρ, πολύ καλοί οι Τερ Στέγκεν, Ουμτιτί και ο Ζόρντι Άλμπα των 9 ασίστ, ενώ το δικό του λιθαράκι έβαλε και ο Κουτίνιο (14 συμμετοχές-3 γκολ ως τώρα), που αποκτήθηκε τελικά τον χειμώνα μετά το σήριαλ του καλοκαιριού. Στο τελευταίο κομμάτι της χρονιάς βέβαια, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Αντρές Ινιέστα, ο οποίος έχει πια ανακοινώσει πως το καλοκαίρι θα μπει τέλος σε μια πορεία 22 χρόνων με τον σύλλογο, με τον σπουδαίο Ισπανό χαφ να αποχωρεί με ακόμη δύο τρόπαια στην τεράστια καριέρα του.

Η αποκάλυψη: Παουλίνιο

Η απόκτησή του από την κινεζική Γκουανγκζού Εβεργκράντε το καλοκαίρι αντιμετωπίστηκε με αμφισβήτηση από τους φίλους της Μπαρτσελόνα, καθώς ο 29χρονος Βραζιλιάνος χαφ ήταν μακριά από το ποδοσφαιρικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, ενώ και στη θητεία του στην Τότεναμ δε μπόρεσε να κάνει τη διαφορά. Πολύ γρήγορα όμως, ο Παουλίνιο έδωσε τις δικές του απαντήσεις, αφού στα χέρια του Βαλβέρδε εξελίχθηκε σε έναν πολύτιμο παίκτη στη μεσαία γραμμή της ομάδας, ενώ η ικανότητά του να πατάει περιοχή και να σκοράρει τον έχουν φέρει σε σημείο να είναι αυτή τη στιγμή με 8 γκολ ο τρίτος σκόρερ της «Μπάρτσα» στο πρωτάθλημα, πίσω από Μέσι και Σουάρες!

Η επόμενη μέρα

Η σεζόν εντός συνόρων ήταν απόλυτα επιτυχημένη και στη Μπαρτσελόνα ήδη σχεδιάζουν την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο Ινιέστα δε θα βρίσκεται πια στο «Καμπ Νου», με τον Κουτίνιο να προαλείφεται για αντικαταστάτης του, ενώ οι «μπλαουγκράνα» έχουν συμφωνήσει και για την απόκτηση του ταλαντούχου Βραζιλιάνου μέσου της Γκρέμιο, Αρτούρ. Η υπόθεση Γκριεζμάν απασχολεί έντονα τα καταλανικά μέσα, με τα ρεπορτάζ εδώ και καιρό να κάνουν λόγο για πρόθεση της Μπαρτσελόνα να πληρώσει στην Ατλέτικο τη ρήτρα των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να κάνει δικό της τον Γάλλο επιθετικό, μια υπόθεση πάντως που δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει και πριν το Μουντιάλ. Από κει και πέρα, λογικά η πρωταθλήτρια Ισπανίας θα κοιτάξει να ενισχυθεί και στα μετόπισθεν (ειδικά αν φύγει ο Ουμτιτί), με τον Λενγκλέ της Σεβίλλης να ακούγεται ως βασικός στόχος, ενώ ένα ζήτημα επίσης είναι και το τι θα γίνει με τους παίκτες που μοιάζουν να μην έχουν μέλλον στον σύλλογο, όπως ο Αντρέ Γκόμες, ο Βιδάλ, ο Αλκάθερ αλλά και οι Τουράν, Ραφίνια και Ντεουλοφέου που έχουν φύγει δανεικοί.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω