Πρωταθλήτριες 2017-18: Παρί Σεν Ζερμέν

2018-04-23 18:56

 

Έπειτα από ένα διάλειμμα μιας σεζόν, η Παρί Σεν Ζερμέν επέστρεψε φέτος στην κορυφή του γαλλικού ποδοσφαίρου κατακτώντας πριν από λίγες ημέρες και μαθηματικά το έβδομο πρωτάθλημα στην 48ετή ιστορία της. Πέρσι ήταν η εκπληκτική Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ που διέκοψε το σερί τεσσάρων τίτλων των Παριζιάνων, όμως τη φετινή χρονιά η Παρί έγινε ξανά η κυρίαρχος εντός συνόρων φτάνοντας με χαρακτηριστική άνεση στον τίτλο και εξασφαλίζοντάς τον μαθηματικά μάλιστα στο προ λίγων ημερών παιχνίδι με τους Μονεγάσκους, όταν η ομάδα του Ουνάι Έμερι έκανε επίδειξη δύναμης νικώντας με το εντυπωσιακό 7-1.

Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε ούτως ή άλλως τραβήξει τα βλέμματα από το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας κυρίως της πραγματοποίησης της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, την απόκτηση του Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ, και σε συνδυασμό με μία ακόμη μεγάλη μεταγραφή, αυτή του Εμπαπέ αρχικά ως δανεικού από τη Μονακό, όλοι περίμεναν να δουν πώς θα κυλήσει η φετινή χρονιά για τη γαλλική ομάδα. Το αν θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση στο Champions League, αν ο Έμερι θα καταφέρει να διαχειριστεί όλα αυτά τα αστέρια που μαζεύτηκαν στο Παρίσι, αν αυτοί οι ποδοσφαιριστές θα συνυπάρξουν αρμονικά μεταξύ τους, ήταν μερικά από τα βασικά ερωτήματα εν όψει της φετινής σεζόν. Τα παρατράγουδα λοιπόν μπορεί να μην έλειψαν, όπως οι τσακωμοί του Νεϊμάρ με τον Καβάνι για το ποιος θα εκτελεί τα πέναλτι αλλά και κάποια προβλήματα που προκάλεσε στην ομάδα ο Βραζιλιάνος με τη συμπεριφορά του, στο Champions League η χρονιά ήταν αποτυχημένη καθώς το βήμα παραπάνω δεν έγινε για ακόμη μια φορά (αποκλεισμός στους «16» με δύο ήττες από τη Ρεάλ), όμως τουλάχιστον οι Παριζιάνοι έγιναν ξανά οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι του γαλλικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας Λιγκ Καπ, πρωτάθλημα και όντας στον τελικό του Κυπέλλου (θα αντιμετωπίσουν την Λεζ Ερμπιέ, ομάδα τρίτης κατηγορίας).

Η πρωταθλήτρια Γαλλίας κάνει έναν υγιεινό περίπατο στη φετινή Ligue 1, έχοντας ήδη 29 νίκες σε 34 παιχνίδια, ενώ χρειάστηκε να φτάσουμε ως τη 16η αγωνιστική για να έρθει η πρώτη της ήττα (2-1 από το Στρασβούργο). Όπως αναφέραμε και παραπάνω, έφτασε τα επτά πρωταθλήματα πιάνοντας τη Λιόν στη σχετική λίστα (οι «λιονέ» τα είχαν κατακτήσει συνεχόμενα από το 2002 ως το 2008) και κυνηγά πλέον μια σειρά από ρεκόρ, κάποια από τα οποία κατέχει η ίδια, όπως αυτό των περισσότερων πόντων (96 τη σεζόν 2015-16, τώρα έχει 90 τέσσερις αγώνες πριν το τέλος) και των περισσότερων νικών (30 η Παρί τη σεζόν 2015-16 και η Μονακό τη σεζόν 2016-17).

Ο προπονητής: Ουνάι Έμερι

Μπήκε σε αυτή τη σεζόν με την πλάτη… στον τοίχο, καθώς πέρσι, στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Παρί έχασε το πρωτάθλημα από τη Μονακό, ενώ υπέστη τεράστιο κάζο στο Champions League εξαιτίας εκείνης της απίστευτης ανατροπής της Μπαρτσελόνα. Φέτος κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, που ήταν και το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του που ήρθε να προστεθεί στην εντυπωσιακή συγκομιδή των τριών σερί Europa League με τη Σεβίλλη, όμως το μέλλον του μόνο εξασφαλισμένο δεν είναι στους Παριζιάνους. Ο Βάσκος τεχνικός δεν κατάφερε ούτε φέτος να κάνει κάτι καλό στην Ευρώπη με την Παρί, πολλοί θεωρούν πως δε μπορεί να διαχειριστεί όλες τις βεντέτες που έχουν μαζευτεί στην ομάδα και το πιο πιθανό είναι να μην κάθεται στον πάγκο του συλλόγου την επόμενη σεζόν. Άλλωστε, το συμβόλαιό του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και ήδη εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν διάφορα σενάρια αναφορικά με το ποιος θα είναι ο πιθανός αντικαταστάτης του.

Ο MVP: Έντινσον Καβάνι

Η φοβερή τριάδα που συνέθεσε φέτος η Παρί με τους Νεϊμάρ, Καβάνι και Εμπαπέ μπορούμε να πούμε πως ήταν ο βασικότερος λόγος της άνετης κατάκτησης του τίτλου, όμως θα ξεχωρίσουμε λίγο περισσότερο τον Ουρουγουανό στράικερ. Ο «matador» έχει σημειώσει ως τώρα 25 τέρματα σε 29 παιχνίδια, όπως όλα δείχνουν θα αναδειχθεί για δεύτερη σερί χρονιά πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (πέρσι σημείωσε 35 γκολ) και γενικότερα έχει εξελιχθεί στο μεγάλο κανόνι της Παρί Σεν Ζερμέν, παίζοντας πιο απελευθερωμένα από τότε που έφυγε ο Ιμπραΐμοβιτς. Τη φετινή σεζόν μάλιστα, ο Καβάνι έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, ξεπερνώντας τον Σουηδό στη σχετική λίστα, σε μια πολύ μεγάλη στιγμή για τον ίδιο. Πέρα από τον 31χρονο επιθετικό, μαγική πρώτη χρονιά στη Γαλλία έκανε ο Νεϊμάρ (20 γκολ και 15 ασίστ σε 20 ματς), ο οποίος όμως τραυματίστηκε και έχασε το τελευταίο κομμάτι της σεζόν, εξαιρετικός και ο Εμπαπέ (13 γκολ-8 ασίστ), ενώ ο Ντάνι Άλβες έγραψε ιστορία καθώς έγινε φέτος ο παίκτης με τα περισσότερα τρόπαια (37) στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Η αποκάλυψη: Ζιοβάνι Λο Σέλσο

Βρίσκεται στην Παρί εδώ και ενάμιση χρόνο και παρά τους τόσους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στην ομάδα, ο 22χρονος Αργεντινός έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει ήδη φέτος 29 συμμετοχές στο γαλλικό πρωτάθλημα με 3 γκολ και 4 ασίστ, ενώ γενικότερα έχει αγωνιστεί 43 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Θεωρείται εδώ και καιρό από τα ανερχόμενα ταλέντα του αργεντίνικου ποδοσφαίρου και είναι πλέον μια πολύτιμη λύση στα πλάνα του Έμερι. Ακόμη, ο μέσος των Παριζιάνων έχει χριστεί 4 φορές διεθνής, ήταν στις κλήσεις του Σαμπάολι για τα τελευταία φιλικά της εθνικής Αργεντινής και είναι πολύ πιθανό να τον δούμε στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι.

Η επόμενη μέρα

Όπως ήδη αναφέραμε, είναι πολύ πιθανό η επόμενη μέρα να βρει την Παρί Σεν Ζερμέν με νέο πρόσωπο στην τεχνική της ηγεσία. Ήδη έχουν ακουστεί πολλά ονόματα για τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Έμερι, όπως αυτό του Τόμας Τούχελ, ακόμα και του… Αρσέν Βενγκέρ! Το άλλο θέμα που «καίει» τους Παριζιάνους είναι αυτό του Νεϊμάρ. Τα δημοσιεύματα για τη δυσαρέσκεια του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ αναφορικά με το επίπεδο του πρωταθλήματος αλλά και αυτά της πιθανής μετακίνησής του στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι σχεδόν σε καθημερινή διάταξη, ενώ σίγουρα «χτύπησε» άσχημα η είδηση πως ο 26χρονος επιθετικός δε θα γυρίσει στο Παρίσι για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου με τους συμπαίκτες του, προτιμώντας να μείνει στη χώρα του και να συνεχίσει την αποθεραπεία του από τον τραυματισμό του για να είναι έτοιμος για το Μουντιάλ. Η υπόθεση Νεϊμάρ θα κρίνει πολλά για την ομάδα αυτό το καλοκαίρι. Αν τελικά μείνει έχει καλώς, αν αποχωρήσει όμως η Παρί ενδεχομένως να ψάξει την επόμενη μεγάλη μεταγραφή του ποδοσφαιριστή που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της, έχοντας πάντα ως στόχο την ευρωπαϊκή διάκριση.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω